Vincenzo Nibali: het verhaal achter de haai van Messina

Vincenzo Nibali: het verhaal achter de haai van Messina Vincenzo Nibali is een op Sicilië geboren wielrenner en behoort tot de beste ronderenners van de wereld. Hij is een specialist in het rijden van klassementen in grote rondes. Nibali staat bekend als één van de grootste talenten van zijn lichting en is sinds 2005 professioneel wielrenner. Het talent van weleer heeft zich inmiddels onderscheiden van de rest en maakt deel uit van de absolute wereldtop. Nibali is de zesde wielrenner in de geschiedenis die zowel de Giro d’Italia, Tour de France en de Vuelta a España op zijn naam heeft geschreven. Vincenzo Nibali draagt ook wel de bijnaam ‘de haai van Messina’.

Inhoud


Beginjaren als wielrenner

Vincenzo Nibali wordt op 14 november 1984 geboren in de Italiaanse stad Messina op het eiland Sicilië. Hier ligt dan ook de oorsprong van zijn bijnaam. Al op jonge leeftijd besluit Nibali volledig voor de wielersport te gaan. Hij ruilt op 16-jarige leeftijd zijn geboortestad in voor een huis in Toscane om te kunnen trainen in de Toscaanse bergen.

Nibali wordt bij de jeugd al opgemerkt door zowel in 2002 en 2004 derde te worden bij het jeugdwereldkampioenschap tijdrijden. Hij krijgt in 2005 zijn eerste contract aangeboden bij de Italiaanse wielerploeg Fassa Bortolo, waarmee Vincenzo professioneel wielrenner wordt. Toen deze ploeg in 2006 ophield met bestaan, werd Nibali overgenomen door het Liquigas wielerteam. In het begin van zijn carrière stond Nibali met name bekend als een talentvol tijdrijder, maar in zijn eerste jaren als professioneel wielrenner bewees hij zich ook als klimmer. In 2007 reed Nibali zijn eerste grote ronde, de Ronde van Italië, waarin hij negentiende werd. In 2009 zet hij al zijn pijlen op het rijden van een goed klassement in de Ronde van Frankrijk. Door sterk te rijden in de bergetappes eindigt Nibali in deze Ronde van Frankrijk op een zevende plaats. Met deze uitslagen bevestigde hij zijn wielertalent.

Verder verloop carrière

De drie grote rondes van het wielrennen zijn de ronde van Frankrijk (Tour de France), de ronde van Italië (Giro D’Italia) en de ronde van Spanje (Vuelta a España). In 2010 wint Nibali voor het eerst één van deze drie grote rondes. In Spanje wint hij in september de 65e editie van de Ronde van Spanje zonder een etappeoverwinning op zijn naam te schrijven.

In 2011 start Nibali als grote favoriet in de Ronde van Italië, echter moet de Siciliaan hier zijn meerdere erkennen in Alberto Contador en eindigt hij als derde in deze wedstrijd. Als Contador later positief wordt getest op het gebruik van doping en wordt geschrapt uit het eindklassement schuift Nibali een plek op en eindigt uiteindelijk tweede in de Ronde van Italië van 2011. In 2012 reed Nibali als favoriet de Ronde van Frankrijk. Door een overmacht van het wielerteam Sky eindigde Nibali in het algemeen klassement van deze ronde derde achter zijn teamgenoten van Sky, Bradley Wiggens en Christopher Froome.

Overstap naar Astana en verder verloop carrière

In 2013 stapt Nibali over van het wielerteam Liquigas naar het Kazachstaanse wielerteam Astana. Als absolute kopman van Astana stapt Nibali in mei 2013 op in de Ronde van Italië met als doel om deze te winnen. Nibali wint de 8ste, de 18de en de 20ste etappe. Na zijn winst in de achtste etappe draagt hij de leiderstrui en blijft hij deze tot het einde van de wedstrijd dragen. Nibali wint voor het eerst in zijn carrière de ronde van Italië. De Columbiaan Rigoberto Urán Urán eindigt als tweede op bijna vijf minuten achterstand.

Na winst in de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië richt Nibali zich in 2014 volledig op de Ronde van Frankrijk van dat jaar. Door een overwinning in de tweede etappe mag de Italiaan zich al vroeg leider noemen van het algemeen klassement. Door valpartijen en opgaven van Alberto Contador en Christopher Froome kent hij in deze Ronde van Frankrijk weinig concurrentie meer. Nibali wint uiteindelijk vier ritzeges en het eindklassement van de Ronde van Frankrijk in 2014, hij heeft hiermee dus voor het eerst de Tour de France gewonnen. In 2015 eindigt hij als vierde in het eindklassement van de Tour de France, met één ritzege op zak. Op 22 augustus 2015 start Nibali alweer in de Vuelta, waar hij echter op 23 augustus al gediskwalificeerd wordt. Hij heeft te lang aan zijn ploegauto gehangen en werd zo honderden meters door de auto voortgeduwd. Tegen het einde van het wielerseizoen 2015 boekt Nibali nog een groot succes: hij komt solo over de finish bij de klassieker de Ronde van Lombardije in Italië en schrijft daarmee de eindzege op zijn naam.

Een enerverend seizoen

Tijdens de eerste grote ronde van 2016, de Giro d'Italia, pakt Nibali ogenschijnlijk verrassend de winst. Geen enkele keer stond hij aan kop in het klassement tijdens de Ronde van Italië in 2016. In de laatste etappe op 28 mei valt Nibali echter aan en wint zoveel tijd dat hij uiteindelijk de roze trui mee naar huis mag nemen. Het is de tweede keer in zijn wielercarrière dat hij de Giro wint. Na de Giro d'Italia rijdt Nibali in juli 2016 de Tour de France om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van augustus. Hij boekt geen successen en eindigt als uiteindelijk als dertigste in het algemeen klassement van de Tour 2016. Op de Olympische Spelen komt Vincenzo Nibali hard ten val tijdens de wegwedstrijd en breekt daarbij zijn sleutelbeen. Hiermee zijn de Spelen voor hem voorbij.

Vertrek naar Bahrain Merida Pro Cycling

In augustus 2016 wordt bekend gemaakt dat Nibali tijdens het wielerseizoen 2017 zijn ploeg Astana gaat verlaten en het volgende seizoen kopman zal zijn bij de nieuwe ploeg Bahrain Merida Pro Cycling. Hij gaat in de Giro d'Italia van 2017 samen met Nairo Quintana als topfavoriet van start. Op 23 mei weet hij na een zeer technische afdaling de 16e etappe op zijn naam te schrijven. Nibali eindigt uiteindelijk als derde in het algemeen klassement. Hij zal in dit seizoen de Tour de France overslaan en zich richten op de Vuelta. Daar gaat Vincenzo Nibali van start als één van de favorieten voor de eindzege. Nibali weet direct zijn favorietenrol waar te maken als hij de derde etappe op zijn naam schrijft. Hij eindigt uiteindelijk als tweede in het algemeen klassement, vlak achter Chris Froome.

Eind december 2017 maakt Vincenzo Nibali bekend dat hij de Giro d'Italia in het wielerseizoen van 2018 aan zich voorbij zal laten gaan. In het voorjaar van 2018 schrijft Vincenzo de klassieker Milaan - San Remo nog op zijn naam. Later in het seizoen gaat Nibali van start in de Critérium du Dauphiné om zich voor te kunnen bereiden op een goed klassement in de Tour. Hij eindigt als 24e in het algemeen klassement. De Tour waar hij zich zo op voorbereidde eindigt helaas vroegtijdig voor Vincenzo. In de twaalfde etappe komt hij op de Alpe d'Huez in botsing met een motor en breekt een ruggenwervel. De haai van Messina stapt af. Vincenzo is op tijd hersteld en staat aan de start van de Vuelta ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen. Nibali behaalt tijdens de Vuelta geen noemenswaardige resultaten en eindigt op een 59e plek in het algemeen klassement. Op zondag 30 september gaat Vincenzo Nibali van start in de wegrit tijdens het wereldkampioenschap in Innsbruck, maar daar eindigt de Italiaan op de 49e plek in het eindklassement. In de nadagen van het wielerseizoen van 2018 wordt Nibali nog tweede in de Ronde van Lombardije.

Op jacht naar een zege

Na zijn winst van de klassieker Milaan-San Remo in 2018 wint Nibali lange tijd niets meer. Zijn ambities voor het wielerseizoen voor 2019 zijn dan ook groot. Wat betreft de grote rondes zal Nibali in 2019 zowel aan de start van de Giro d'Italia als de Tour de France staan. De laatste keer dat hij won is inmiddels een jaar geleden en de Italiaan zou graag weer eens met zijn handen omhoog op de fiets willen zitten. De Giro d'Italia gaat van start op 11 mei in Bologna met een tijdrit als openingsrit. Nibali eindigt uiteindelijk als tweede in het algemeen klassement, Richard Carapaz schrijft de Giro van 2019 op zijn naam.

Vincenzo Nibali gaat in datzelfde jaar ook van start in de Tour de France, maar zegt hier voor etappezeges te gaan rijden en niet voor een goed eindklassement. Vlak voor aanvang van de Tour komt hij hierop terug, Nibali zal toch rijden voor het klassement. Helaas blijkt hij niet goed genoeg te zijn. Nibali verliest veel tijd in de eerste weken en doet niet mee voor het klassement. Hoewel Nibali een aantal keer in de aanval gaat lijkt hij weer met lege handen naar huis te gaan. Vincenzo houdt het echter spannend, in de voorlaatste etappe van de Tour gaat hij wederom in de aanval en met succes! Vincenzo Nibali weet de 20e etappe van de Tour op zijn naam te schrijven. Na circa anderhalf jaar op jacht te zijn geweest naar een nieuwe zege heeft hij die eindelijk te pakken.

Van Bahrain Merida naar Trek-Segafredo

In het wielerseizoen van 2019 beginnen geruchten de ronde te doen dat Nibali na dit seizoen zal vertrekken van Bahrain Merida naar de ploeg Trek-Segafredo. Vincenzo Nibali zou bij een eventuele transfer zijn coach, dokter, fysiotherapeut en zijn broertje Antonio mee mogen nemen naar zijn nieuwe ploeg. Begin augustus wordt inderdaad bevestigd dat Vincenzo Nibali vanaf 2020 zal rijden voor Trek-Segafredo. Zijn eerste voorjaarsklassieker zou de Strade-Bianche zijn op 7 maart. Wegens de ernst van het besmettelijke coronavirus dat in Italië heerst wordt deze wedstrijd echter afgelast. In plaats daarvan rijdt Nibali op 8 maart Parijs-Nice, waar hij uiteindelijk als vierde eindigt in het algemeen klassement, ter voorbereiding op de Giro. Tijdens Parijs-Nice wordt echter duidelijk dat de start van de Giro d'Italia op 9 mei is uitgesteld wegens de uitbraak van het coronavirus en later het gehele wielerseizoen op de schop zal worden genomen.

De eerste koers die Nibali weer rijdt is de Strade Bianche op 1 augustus, maar door een val komt hij niet over de finish. Op 8 augustus staat Nibali aan de start van Milaan-San Remo waar hij uiteindelijk eindigt op een 23e plaats. De drie grote rondes zijn verplaatst en Vincenzo Nibali zal als kopman van Trek van 3 tot 25 oktober 2020 deelnemen aan de Giro d'Italia. Nibali verliest in de eerste week al twee concurrenten als Simon Yates en Steven Kruijswijk positief getest worden op corona. Topfavoriet Geraint Thomas moet na een val eveneens opgeven in de eerste week. Dit houdt voor Vincenzo Nibali niet in dat de weg naar de overwinning voor hem open ligt, zijn concurrenten bestaan vooral uit jong wielertalent zoals João Almeida, Tao Geoghegan Hart en Jai Hindley. Nibali is niet tegen dit jonge talent opgewassen en eindigt uiteindelijk op een zevende plek in het algemeen klassement.

Afscheid als profwielrenner

In het wielerseizoen van 2022 keert Vincenzo Nibali terug bij de ploeg Astana. Zijn laatste grote overwinning dateert uit 2019, toen won hij een etappe in de Tour de France. Nibali start in 2022 in enkele voorjaarsklassiekers, maar weet het podium hier niet te halen. Wat betreft de grote rondes staan de Giro d'Italia en in eerste instantie de Tour France op de planning. Na afloop van de vijfde etappe van de Giro, die eindigt in zijn geboorteplaats Messina, kondigt Vincenzo Nibali aan dat 2022 zijn laatste jaar als profwielrenner zal zijn. Volgens de meervoudig winnaar van de drie grote rondes is het tijd geworden om een punt te zetten achter zijn wielercarrière. In 2022 zal hij niet meer deelnemen aan de Tour, maar de Vuelta en enkele andere koersen staan nog wel op het programma. Zijn laatste koers dat jaar is de Ronde van Lombardije, waar Nibali als 24e over de eindstreep komt.

Belangrijke overwinningen op een rij:

 • 2008: Eindzege in de Ronde van Trentino.
 • 2010: Winnaar Vuelta.
 • 2012: Eindzege in de Tirreno-Adriatico.
 • 2013: Eindzege in de Tirreno-Adriatico
 • 2013: Eindzege in de Ronde van Trentino
 • 2013: Winnaar Giro d'Italia.
 • 2014: Winnaar Tour de France.
 • 2015: Eindzege Ronde van Lombardije.
 • 2016: Winnaar Giro d'Italia.
 • 2017: Eindzege Ronde van Lombardije
 • 2018: Eindzege Milaan - San Remo
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Giro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursGiro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursIn 2020 wordt de 103e editie van de Ronde van Italië verreden. Deze editie zou oorspronkelijk in mei verreden worden. Va…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
De drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekDe drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekIn het wielrennen nemen de zogenaamde “Grote Ronden” een bijzondere plaats in. Een Grote Ronde is een rittenwedstrijd di…

Tejay van Garderen: wielrenner met een Hollands tintjeTejay van Garderen: wielrenner met een Hollands tintjeTejay van Garderen is een talentvolle Amerikaanse wielrenner met een familiegeschiedenis in Nederland. Zijn vader is nam…
Schaatsers: helm noodzaak?!Schaatsers: helm noodzaak?!Schaatsen is een sport waarbij in verhouding tot andere sporten veel blessures voorkomen. Een val op het achterhoofd kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andrea Pellegrini, Wikimedia Commons (CC BY-3.0/bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali, bezocht op 09-07-2015
 • http://www.touretappe.nl/wielrenner/italie/vincenzo-nibali/, bezocht op 09-07-2015
 • http://www.wikiternative.nl/wiki/vincenzo-nibali-wiki/, bezocht op 09-07-2015
 • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/37219/bahrain-merida-maakt-komst-nibali-bekend/, bezocht op 08-08-2016
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/312764/nibali-kiest-voor-tour-vuelta-in-2018-laat-giro-schieten.html, bezocht op 12-12-2017
 • https://www.procyclingstats.com/nl/rider/antonio-nibali, bezocht op 08-05-2018
 • https://www.indeleiderstrui.nl/nieuws/algemeen-nieuws/206918/update-nieuwe-ploegmaat-mollema-ervaren-elissonde-wordt-knecht-nibali, bezocht op 29-07-2019
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.