Profdarter: Vincent van der Voort

Vincent van der Voort is een Nederlandse professionele darter met de bijnaam 'The Dutch Destroyer'. Met zijn snelle manier van werpen staat hij ook bekend als de snelst gooiende darter ter wereld. Zijn beste prestatie in de sport was het bereiken van de finale van de UK Open, één van de hoofdtoernooien in de PDC. Hierin verloor hij van landgenoot Raymond van Barneveld.

Vincent van der Voort: Persoonlijke informatie

Vincent van der Voort is een Nederlands professioneel darter die zich heeft aangesloten bij de PDC.

Vincent van der Voort
Naam Vincent van der Voort
Bijnaam The Dutch Destroyer
Geboortedatum 18 december 1975
Geboorteplaats Purmerend
Nationaliteit Nederlands
Prof sinds 2001
Prijzengeld (t/m 21 december 2016) £767,009
Opkomstnummer Give it up - K.C. & The Sunshine Band

Carrière

Zoals zovele darters begon Van der Voort zijn professionele carrière bij de BDO, waar hij als beste prestatie de kwartfinale van het WK in 2005 wist te behalen door onder andere een overwinning op de wereldkampioen van 2004, Andy Forham. Begin 2007 maakte Van der Voort de overstap naar de PDC en bereikte bij het eerstvolgende grote toernooi, de UK Open, meteen de finale waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Raymond van Barneveld. Op zijn eerste WK van de PDC versloeg hij Jelle Klaasen in de eerste ronde om vervolgens in de tweede ronde uitgeschakeld te worden door Adrian Lewis.

In het jaar 2008 kreeg van der Voort opnieuw zijn vorm terug bij de UK Open en reikte hij andermaal tot de halve finale. Dit jaar zat een finaleplaats er echter niet in en verloor hij met 10-4 van James Wade. 2009 was een weinig succesvol jaar met als beste prestaties een kwartfinale plaats op de World Matchplay en een overwinning op meervoudig wereldkampioen Phil Taylor tijdens de Grand Slam.

Op het WK van 2011 zette van der Voort zijn beste prestatie op het WK tot dan toe neer. Met een overwinning in de achtste finale op de verliezend finalist van het jaar daarvoor, Simon Whitlock, bereikte hij de kwartfinales. Hierin bleek Adrian Lewis met 5-2 te sterk. Het jaar dat volgde was wegens fysieke problemen een minder jaar en het duurde dan ook tot 2014 voordat Vincent van der Voort weer een noemenswaardig resultaat wist te behalen. Op de Players Championship Finals wist hij onder andere Peter Wright uit te schakelen alvorens voor het eerst in zijn carriere de halve finales van dit grote PDC toernooi te halen. In de halve finale verloor hij met 11-7 van Gary Anderson.

Op het WK van 2015 wist hij zijn beste WK-prestatie te evenaren door opnieuw de kwartfinales te bereiken. Hierin stond hij tegenover Phil Taylor. De wedstrijd bleef lang spannend tot 3-3, maar ging uiteindelijk met 5-3 naar Taylor. Ook wist hij dat jaar voor de eerste keer de kwartfinale van de World Grand Prix te behalen na een 2-0 overwinning op Taylor in de eerste ronde. Hij verloor hierin van Mensur Suljovic.

Op het WK van 2016 werd hij in de derde ronde uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Gary Anderson en wist hij de kwartfinale te behalen van de Masters. Verder was 2016 een weinig succesvol jaar waarin hij zich voor de meeste grote PDC-toernooien niet wist te plaatsen.

Prijzen

Van der Voort wist op de hoofdtoernooien van de PDC de volgende resultaten te behalen.

Erelijst PDC-hoofdtoernooien
World Championship Kwartfinale: 2011, 2015
UK Open Runner-up: 2007
World Matchplay Kwartfinale: 2009
World Grand Prix Kwartfinale: 2015
Grand Slam Eerste ronde: 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014
European Championship Achtste finale: 2014
Players Championship Finals Halve finale: 2014
The Masters Kwartfinale: 2016
Voor het laatst geactualiseerd op 22 december 2016

Privéleven

Naar eigen zeggen kampt Van der Voort al jaren met rugpijn waar doktoren geen diagnose voor weten te stellen. Hij twijfelde hierdoor een aantal keren ook sterk of hij wel door kon gaan met darten. Ook is vastgesteld dat hij lactose-intolerant is nadat hij een keer buiten westen is geraakt zonder dat hij fysiek contact had met iets of iemand.

Lees verder

© 2016 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Remeker - Jersey BoerenkaasRemeker kaas is biologische kaas die wordt gemaakt op boerderij De Groote Voort in Lunteren. Voor de productie van deze…
Darteritus: probleem bij het gooien van dartpijlenDarteritus: probleem bij het gooien van dartpijlenIedere darter heeft één grote nachtmerrie. Deze nachtmerrie heet 'darteritus' en het kan zelfs bij de beste darters voor…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…

Wedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenWedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenIn het wielrennen zijn er verschillende niveau's voor wedstrijden en ploegen. Niet elke wedstrijd is namelijk even belan…
Profdarter: Peter WrightPeter Wright is een professioneel darter met de bijnaam 'Snakebite'. De verliezend finalist van het WK darts in 2014 sta…
Bronnen en referenties
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/playerstats.aspx
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerDetails.aspx?playerKey=1499
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.