Wie zijn de tien beste darters aller tijden?
Darten heeft zich sinds de jaren 80 enorm ontwikkeld. Het niveau aan de top is in de afgelopen decennia hoger en hoger geworden. Dit is vooral te zien tijdens het jaarlijkse WK, het belangrijkste darttoernooi op de kalender. De prestaties op het WK bepalen voor een groot gedeelte wie de beste darters aller tijden zijn. Tot de beste spelers ooit behoren ook enkele Nederlanders. Wie zijn anno 2019 de tien beste darters aller tijden? En wie van deze tien darters is nu echt de allerbeste?
Wat bepaalt wie de beste darter aller tijden is?
Net als bij andere sporten, is dit ook bij darten lastig te bepalen. Alleen als alle topdarters uit de geschiedenis in hetzelfde tijdperk tegen elkaar zouden spelen, zou het mogelijk zijn dit met 100% zekerheid te zeggen. Nu kent elk tijdperk zijn eigen topspelers. Darten heeft zich daarnaast in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld. Alles is professioneler en beter geworden, van de trainingsmethoden tot het materiaal. Dit zorgt ervoor dat het gemiddelde niveau aan de top in 2019 hoger is dan bijvoorbeeld in de jaren 80 of 90. Toch is er een statistiek die voor een groot gedeelte bepaalt wie de beste darters aller tijden zijn. Het belangrijkste, en ook meest prestigieuze, darttoernooi is namelijk het jaarlijkse WK. De darters met de meeste WK-titels op hun naam worden in de dartwereld dan ook gezien als de beste darters aller tijden.
Twee WK's per jaar
Tot 1992 was er één dartbond: de BDO (British Darts Organisation). Het WK van de BDO was jaarlijks het belangrijkste toernooi. In 1992 kregen een aantal topdarters een meningsverschil met de BDO. Deze spelers besloten daarom een eigen bond op te richten: de PDC (Professional Darts Corporation). Dit betekent dat er vanaf dat moment twee dartbonden waren, met beiden een eigen spelersgroep en ook een eigen WK. Het eerste PDC-WK werd georganiseerd in 1994. Sinds 1994 zijn er dus elk jaar twee WK's.
PDC-WK is het echte WK
Naarmate de jaren verstreken stapten steeds meer darters over van de BDO naar de PDC. Na 2000 kwam deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Tegenwoordig spelen (vrijwel) alle goede spelers bij de PDC. De BDO wordt eigenlijk vooral nog gezien als een opleidingsinstituut voor de PDC. Het WK darten van de PDC wordt anno 2019 dan ook gezien als het echte WK. Dit betekent dat bij het bepalen van de beste darters aller tijden de resultaten op het PDC-WK, en dan vooral vanaf 2000, zwaarder wegen dan de resultaten op het BDO-WK.
Andere grote toernooien
Naast het WK zijn er nog diverse andere grote toernooien die, weliswaar in mindere mate dan het WK, meetellen bij het bepalen van de beste darters aller tijden. Dit zijn toernooien als de UK Open, de Premier League, de World Matchplay en de World Grand Prix.
De tien beste darters aller tijden
Kijkend naar de prestaties op de WK's en de grote toernooien, zijn dit anno 2019 de tien beste darters aller tijden:
- John Lowe
- Eric Bristow
- Dennis Priestley
- John Part
- Raymond van Barneveld
- James Wade
- Adrian Lewis
- Gary Anderson
- Michael van Gerwen
- Phil Taylor
John Lowe
John Lowe (Engeland, geboren 21 juli 1945) haalde acht finales op het WK van de BDO. Hiervan won hij er drie (1979, 1987 en 1993). Hij werd hiermee de eerste speler die het WK in drie verschillende decennia (jaren 70, 80 en 90) wist te winnen. In 1984 gooide "Old Stoneface" als eerste speler ooit een 9-darter (het minimaal aantal worpen om een leg uit te gooien) op televisie. Dit deed hij tijdens de World Matchplay. Hiervoor kreeg Low 100.000 Britse Pond. Pas in 1990 werd er weer een 9-darter op televisie gegooid (door de Amerikaan Paul Lim). Lowe was één van de zestien darters die de PDC hebben opgericht. In 1995 en 1996 was hij halvefinalist op het WK van de PDC. Beide keren verloor hij van Phil Taylor.
Eric Bristow
Eric Bristow (Engeland, geboren 27 april 1957) was de beste darter in de jaren 80. Hij haalde maar liefst tien keer de finale van het WK van de BDO. Vijf keer wist Bristow (bijnaam: "The Crafty Cockney") de titel te pakken (in 1980, 1981, 1984, 1985 en 1986. Hiermee is hij recordhouder bij de BDO. Hij was de nummer één op de ranglijst van de BDO in de jaren 1980, 1981, 1983 tot en met 1985 en 1990.
Bergafwaarts
Na 1990 ging het bergafwaarts met Eric Bristow. Dit kwam vooral omdat hij meer en meer last begon te krijgen van darteritus. Een darter die lijdt aan darteritus heeft steeds meer moeite om de dartpijl los te laten bij het gooien. In 1993 maakte Bristow wel nog de overstap naar de PDC. Zijn laatste wedstrijd speelde hij in de halve finale van het WK in 1997. Deze verloor hij van Phil Taylor.
Eric Bristow overleed op 5 april 2018 op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Darteritus, de nachtmerrie voor elke darter
Darteritus is een aandoening die ervoor zorgt dat een darter de dartpijl niet of te te laat loslaat bij het gooien. Het is een mentaal probleem, een soort faalangst. Op het moment dat de darter de pijl wil loslaten ontstaat een mentale blokkade. Er zijn diverse darters die in hun dartloopbaan
last van darteritus hebben kregen.
Dennis Priestley
Dennis Priestley (Engeland, geboren 16 juli 1950) haalde in 1991 de finale van het BDO-WK. Deze won hij met 6-0 van Eric Bristow. In 1992 won de Engelsman de World Masters, na het WK het grootste BDO-toernooi. In 1993 stapte "The Menace" over naar de PDC. Het eerste PDC-WK, dat in 1994 georganiseerd werd, wist Priestley te winnen. In de finale won hij van Phil Taylor. In 1996, 1997, 1998 en 2000 was Dennis Priestley verliezend finalist op het PDC-WK. Vier keer bleek Phil Taylor te sterk.
John Part
De Canadees John Part (geboren 29 juni 1966) werd in 1994 wereldkampioen bij de BDO. Hij won in de finale met 6-0 van de Engelsman Bobby George, die met een gebroken rug speelde. In juni 1997 maakte Part (bijnaam: "Darth Maple") de overstap naar de PDC. In 2001 wist Part de finale van het WK van de PDC te halen. Hierin verloor hij echter kansloos met 0-7 van Phil Taylor. In 2003 stond de Canadees in de finale van het WK wederom tegen Taylor. Dit keer was het Part die, na een thriller, met 7-6 won. Vijf jaar later, in 2008, wist John Part wederom het WK te winnen door in de finale Kirk Shepherd te verslaan.
Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld (Nederland, geboren 20 april 1967) won in 1984 op 17-jarige leeftijd de Open Rotterdam. Het zou het begin blijken van een glansrijke carrière. In 1995 haalde Van Barneveld voor het eerst de finale van het WK van de BDO (toen ook bekend als de Embassy). Hij verloor de finale van Richie Burnett. In 1998 wist 'Barney' wederom de finale van de Embassy te halen. En weer trof de Nederlander daarin Richie Burnett. Dit keer was het Van Barneveld die aan het langste eind trok. De WK-winst van Raymond van Barneveld zorgde in Nederland voor een waar dartvirus. Zo steeg de verkoop van dartspullen enorm. Darten is sinds die tijd in Nederland blijvend in populariteit gestegen.
In 1999, 2003 en 2005 wist 'Barney' ook het BDO-WK te winnen. Dit bracht zijn totaal aantal WK-titels op vier. Begin 2006 speelde Raymond van Barneveld zijn laatste WK voor de BDO. Hij haalde dat jaar de finale. Deze verloor hij echter van zijn landgenoot Jelle Klaassen. Eind januari 2006 sloot Van Barneveld zijn BDO-carrière in stijl af door de Dutch Open te winnen. Hierna stapte hij over naar de PDC.
Wereldkampioen bij de PDC
In juni 2006 won Van Barneveld voor het eerst een groot toernooi voor de PDC, de UK Open. Begin 2007 maakte hij zijn debuut op het PDC-WK. Van Barneveld haalde de finale en trof daarin Phil Taylor. Na een thriller was het de Nederlander die zich wereldkampioen mocht noemen. Later dat jaar won Van Barneveld de UK Open en de Las Vegas Desert Classic. De jaren na 2007 vielen de prestaties van 'Barney' echter tegen. Grote titels bleven uit. Wel wist hij in 2009 de finale van het WK te halen. Deze verloor hij kansloos met 1-7 van Phil Taylor. Dit was de laatste keer dat Van Barneveld de finale van een WK haalde. In 2016 en 2017 haalde hij wel de laatste vier.
James Wade
James Wade (Engeland, geboren 6 april 1983) stapte in 2004 op 21-jarige leeftijd over van de BDO naar de PDC. In 2006 deed Wade iets unieks. Hij gooide dat jaar drie keer een 9-darter. Nooit eerder presteerde een darter dit. Datzelfde jaar was hij verliezend finalist op de World Matchplay. Een jaar later wist Wade hetzelfde toernooi wel te winnen. In 2007 won hij ook een ander groot PDC-toernooi, de World Grand Prix. Wade bleef de jaren die volgden goed presteren op de grote toernooien. Zo won hij in 2008 het UK Open. In 2009 wist Wade de prestigieuze Premier League te winnen. Andere grote toernooien die Wade won zijn The Masters (2014), de European Darts Championship (2018) en World Series of Darts Finals (2018).
Geen WK-finales
Op het PDC-WK kwam "The Machine" nooit verder dan de halve finales. Dit lukte hem drie keer. In 2009 (verlies tegen Raymond van Barneveld), 2012 (verlies tegen Adrian Lewis met 5-6 na een 5-1 voorsprong voor Wade) en 2013 (verlies tegen Michael van Gerwen). Hoewel James Wade dus nooit de finale van een WK wist te halen, behoort hij toch tot de beste darters aller tijden. Dit is vooral omdat hij op een constant hoog niveau presteert. Hoe goed Wade ook is, hij komt in de grootste toernooien vaak net tekort tegen spelers als Michael van Gerwen en Adrian Lewis. Hij heeft wat dat betreft de pech dat hij deel uitmaakt van de sterkste generatie spelers uit de geschiedenis. James Wade is in 2018 echter pas 35 jaar. Hij heeft nog een lange carrière voor zich. Gezien zijn niveau is de kans groot dat hij de finale van het WK in de toekomst een keer gaat halen.
Adrian Lewis
Adrian Lewis tijdens het PDC-WK van 2010 /
Bron: Sachab, Flickr (CC BY-2.0)De Engelsman Adrian Lewis (geboren 21 januari 1985) maakte op 18-jarige leeftijd al de overstap van de BDO naar de PDC. Dit na slechts enkele maanden voor de BDO gespeeld te hebben. In 2006 maakte Lewis op 20-jarige leeftijd zijn debuut op het PDC-WK. Hij haalde de kwartfinales. De jaren daarna presteerde "Jackpot" wisselvallig. In 2011 maakte Adrian Lewis zijn potentie wel waar. Hij pakte dat jaar zijn eerste WK-titel. In de finale tegen Gary Anderson gooide Lewis een 9-darter. Hiermee werd hij de eerste speler ooit die een 9-darter in de finale wist te gooien. In 2012 won de Engelsman zijn tweede WK-titel door in de finale af te rekenen met Andy Hamilton.
Mindere jaren
De jaren daarna ging het iets minder met Lewis. Wel won hij de European Darts Championship (2013) en de UK Open (2014), twee belangrijke PDC-toernooien. In 2016 wist Adrian Lewis weer een keer door te dringen tot de finale van het WK. Ditmaal bleek Gary Anderson daarin te sterk.
Jackpot?
In 2005 speelde Lewis het Las Vegas Desert Classic toernooi. Tijdens een casinobezoek won hij een jackpot van 72.000 dollar. Omdat Lewis op dat moment pas 20 jaar was (en dus jonger dan 21), mocht hij het geld niet houden. Sindsdien is de bijnaam van Adrian Lewis: "Jackpot".
Gary Anderson
Gary Anderson (Schotland, geboren 22 december 1970) maakte in 2001 zijn debuut voor de BDO. Het tweede toernooi dat hij speelde wist Anderson meteen te winnen (de Welsh Open). Het zou tot 2007 duren voordat de Schot een echt groot toernooi won: de International Darts League. Op het WK van de BDO heeft de Anderson echter nooit grootse dingen gepresteerd. Zijn hoogtepunt was een halve finale in 2003.
PDC maakt van Anderson een wereldtopper
In 2009 maakte "The Flying Scotsman" de overstap naar de PDC. Daar ontwikkelde Anderson zich in een korte tijd tot een wereldtopper. In 2011 haalde hij de finale van het WK (verlies tegen Adrian Lewis). Datzelfde jaar won Anderson de Premier League (nu won hij in de finale wel van Lewis). Hierna volgde een mindere periode. Pas eind 2014 wist de Schot weer een groot toernooi te winnen, de Players Championchip Finals. Opvallend genoeg stond hij in de finale wederom tegen Adrian Lewis.
Begin 2015 won Gary Anderson het WK door in de finale in een thriller met 7-6 van Phil Taylor te winnen. In 2016 wist Anderson zijn WK-titel met succes te prolongeren. In de finale trof hij uiteraard zijn "vaste" tegenstander in grote wedstrijden, Adrian Lewis. In 2017 stond Gary Anderson voor het derde jaar op rij in de finale van het WK. Dit keer verloor hij van Michael van Gerwen.
Michael van Gerwen
Na Raymond van Barneveld werd Michael van Gerwen (geboren 25 april 1989) de tweede Nederlander in de geschiedenis van het darten die doordrong tot de absolute wereldtop. Net als alle darters begon Van Gerwen bij de BDO. In 2006 won hij daar de World Masters. Michael van Gerwen zou echter niet lang voor de BDO spelen. Al in 2007, op 17-jarige leeftijd, maakte hij de overstap naar de PDC. De eerste jaren bleven grote resultaten daar nog uit. In 2012 kwam de carrière van Michael van Gerwen echter in een stroomversnelling. Dat jaar won hij zijn eerste grote PDC-titel, de World Grand Prix. Begin 2013 haalde hij voor het eerst de finale van het PDC-WK. Deze verloor hij van Phil Taylor.
Eerste WK-titel
In 2014 won 'Mighty Mike' het WK van de PDC door in de finale de Schot Peter Wright te verslaan. Hij deed dit op 24-jarige leeftijd. Hiermee werd hij de jongste winnaar ooit van het PDC World Darts Championship. Een jaar later strandde de Nederlander in de halve finales tegen Gary Anderson. De rest van 2015 was Michael van Gerwen erg succesvol. Zo won hij de UK Open, de World Matchplay, het European Darts Championship en de Grand Slam of Darts. Al deze toernooien behoren tot de grootste en belangrijkste van de PDC.
Dominantie
Na het succesjaar 2015 waren de verwachtingen voor het WK van 2016 hoog voor Michael van Gerwen. In de derde ronde verloor hij in een hoogstaande partij van Raymond van Barneveld. De rest van 2016 domineerde Van Gerwen de dartwereld echter volledig. Vrijwel elk toernooi dat de Nederlander speelde won hij. Van de 209 wedstrijden die Van Gerwen speelde, won hij er 188. In totaal won Michael van Gerwen in 2016 maar liefst 25 toernooien. Nooit eerder won een darter zoveel toernooien in één jaar. In januari 2017 liet Van Gerwen op het WK darts zien over uitzonderlijke klasse te beschikken. In zijn halve finale tegen Raymond van Barneveld gooide hij met 114,05 het hoogste gemiddelde ooit in de geschiedenis van het WK. In de finale rekende Van Gerwen af met titelverdediger Gary Anderson. Hiermee was de tweede WK-titel voor Michael van Gerwen een feit.
Minder dominant
Hoewel Van Gerwen in 2017 iets minder dominant was dan in 2016, pakte hij ook dit jaar weer diverse grote titels. Zo wist hij net als in 2016 de Premier Leauge Darts, The Masters, het European Darts Championship en de World Series of Darts Finals te winnen. 2018 was voor Van Gerwen een minder succesvol jaar met voor zijn doen weinig grote titels. Wel won hij de Premier League Darts, The Masters en de World Grand Prix. In december 2018 liet Van Gerwen echter weer zijn hoogste niveau zien. Op 1 januari 2019 haalde hij zijn derde WK-titel binnen door in de finale de Engelsman Michael Smith te verslaan.
Phil Taylor, de beste darter aller tijden
Er is maar één darter die zich anno 2016 de beste darter aller tijden mag noemen. Phil Taylor (Engeland, geboren 13 augustus 1960) wist de dartsport twintig jaar lang te domineren. Taylor werd als zestienjarige ontdekt door Eric Bristow. Deze zag Taylor spelen in een pub en was dermate onder de indruk dat hij hem besloot te sponsoren. Het zou niet lang duren voordat Taylor zelf naam begon te maken. In 1990 wist hij voor het eerst de finale van het WK van de BDO te halen. Hierin won hij van zijn ontdekker, Eric Bristow. In 1992 won Taylor wederom het BDO-WK.
Oprichter PDC
Begin jaren 90 begon darter minder populair te worden. Dit zorgde voor ontevredenheid onder de zestien beste darters, waaronder Phil Taylor. Taylor was nauw betrokken bij het oprichten van de PDC. In 1994 werd voor het eerst een WK door de PDC georganiseerd. Phil Taylor haalde de finale, maar verloor daarin van Dennis Priestley. Dit zou de laatste verliespartij van Taylor op een WK zijn voor een hele lange tijd.
Onverslaanbaar op WK's
Van 1995 tot en met 2002 won "The Power" het WK maar liefst acht keer op rij. Een prestatie waar geen enkele andere darter ook maar ooit bij in de buurt is gekomen. Nadat Taylor in 2003 verliezend finalist was, wist hij het WK van 2004 tot en met 2006 wederom drie keer op rij te winnen. In 2007 verloor Taylor de finale van Raymond van Barneveld. Pas in 2008 wist de Engelsman voor de eerste keer in de geschiedenis niet door te dringen tot de finale van het PDC-WK. In 2009, 2010 en 2013 won de beste darter aller tijden het belangrijkste toernooi van het jaar wederom. Na 2013 wist Taylor geen wereldkampioen meer te worden. Wel was hij in 2015 en 2018 verliezend finalist. Het WK van 2018 was tevens het laatste toernooi van Phil Taylor. Op de leeftijd van 57 jaar stopte de beste darter aller tijden definitief met professioneel darten.
Alle cijfers en resultaten zijn bijgewerkt tot en met 1 januari 2019
Lees verder