Sporten op muziek

Sporten op muziek Je moet natuurlik wel een beetje van muziek houden om op muziek te kunnen sporten, maar wie houdt er nu helemaal niet van muziek. Voor nagenoeg iedereen is er dus muziek waar hij of zij zich prettig bij voelt om op te sporten.

Inleiding

Voorop gesteld dat er ook genoeg sporten zijn die zich niet lenen voor muziek. Laten we beginnen met de teamsporten. Vaak wordt er over en weer gesproken met elkaar en spelen er verschillende zaken die het niet handig laten zijn als er muziek bij gespeeld wordt. Bovendien voegt het niets toe aan je sport (hooguit dat het voor mogelijke toeschouwers gezellig kan zijn).

Als je dan naar de individuele sporten kijkt dan kunnen we stellen dat trainingen bij individuele sporten vaak bij uitstek geschikt zijn om – om wat voor reden dan ook – muziek op je oren te hebben. Een voorbeeld is atletiek, dit is een individuele sport en tijdens je training kan muziek op de oren je helpen bij je concentratie. Het is daarom altijd goed om die muziek te kiezen die iets met je doet, alle overige muziek hoor je wel maar dringt niet echt tot je door en gaat derhalve langs je heen. Het effect wat je anders met muziek kunt bewerkstelligen (bijvoorbeeld concentratie of stimulatie) is er dan niet.

Voel het ritme

Het ritme voelen is niet voor iedereen zo eenvoudig weggelegd. Het eenvoudigste werkt het als je de muziek aan zet die je graag hoort, het ritme maakt even minder uit, en er dan op gaan bewegen. Met wat gevoel voor muziek zullen de heupen als eerste gaan bewegen en je armen en benen gaan dan snel mee. Als je lichaam het tempo volgt zit je in het ritme.

Wat voor soort muziek?

Ritmisch bewegen

Het is niet zo dat je op alle muziek even ritmisch kunt bewegen en zal voor het ritmisch bewegen in de sportschool muziek met een stevige “dreun” (bas, drum) aangezet worden. Maar waar het eigenlijk om gaat is dat al je gaat bewegen op muziek er een terugkomende beweging in te maken moet zijn. Met een stevige repeterende beat is het eenvoudig om bepaalde oefeningen op een speelse manier te herhalen.

Rust

Bij bijvoorbeeld yoga zijn de diepere doordringende en rustgevende stemmen vaak beter geschikt. Maar de tekst kan je dan weer afleiden, terwijl de concentratie bij yoga zo belangrijk is. Soms kan het geluid van dieren, bijvoorbeeld walvissen, een kabbelend beekje of wat rustige Keltische muziek zonder woorden, een toevoeging zijn. Maar dit is uiteraard heel persoonlijk.

Smaken verschillen

Ga je hardlopen (niet in wedstrijdverband), en dat kan in je eentje best saai zijn, dan is je favoriete muziek bij uitstek geschikt. Of dit nu vrolijke Nederlandse muziek is of heavy metal, klassieke hoogstandjes of Abba uit vervlogen tijden. Bij hardlopen ontwikkel je je eigen looppas waarop jij je te lopen afstand het prettigste kunt lopen. De muziek is hier meer de afleiding en waar je desgewenst lekker op mee kunt neuriën of zingen.

Hierbij is het wel goed dat je de juiste oortjes gebruikt. Tijdens het lopen kunnen de standaard oortjes die bij bijvoorbeeld de MP3 spelers geleverd worden, uitvallen. Er zijn allerlei oortjes op de markt die om het oor klemmen en niet uit kunnen vallen. Natuurlijk spreekt het voor zich dat het apparaat niet te groot moet zijn, om dat gemakkelijk in je trui of broek weg te kunnen stoppen.

Dansen en sporten of dansen is sporten?

Natuurlijk is er ook de speciale muziek als je aan bijvoorbeeld linedansing doet. Linedancing gaat in principe op country- en westernmuziek en de een ziet het als gewoon dansen en de ander als sport. Mogelijk is het beide. Want je bouwt met het intensieve bewegen een prima conditie op en je danst. Zo zijn er uiteraard nog meer varianten.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online gratis bladmuziek voor de pianoWie goed zoekt op het internet, vindt veel websites die gratis bladmuziek aanbieden voor de piano. Omdat er zo veel site…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…

Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Eetproblemen in de sportwereldBijna iedereen die zich bezighoudt met sport kent het verhaal van Leontien van Moorsel. Nadat Leontien een aantal succes…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.