NSL: Nationaal Snowsports Leraar

Snowboarden en skiën zijn populaire sporten in het winterseizoen in Oostenrijk en andere sneeuwzekere gebieden. Toch leg je de basis vaak gewoon in Nederland in de indoorhallen. Om goed les te kunnen krijgen in de sneeuwsporten zijn er gecertificeerde instructeurs nodig. Om een gecertificeerd instructeur te worden moet je eerst een cursus volgen, namelijk NSL.

Wat is NSL?

NSL staat voor Nationaal Snowsports Leraar. Dit betekend dat je na het behalen van je diploma bevoegd bent om in Nederland en België les te geven in de daarvoor aangelegde indoorpistes. Je mag les geven aan volwassenen en aan kinderen.

Wat moet je kunnen?

Om deel te nemen aan deze cursus hoef je niet eerder op de skiís of een snowboard gestaan te hebben. Dit wordt echter wel aangeraden omdat de cursus week een zware week zal worden zowel mentaal als fysiek.

Opleidingsweek

De opleidingsweek zal bestaan uit 5 dagen achter elkaar bezig met snowboarden of skiën. Je volgt afwisselend praktijk- en theorielessen. Je begint elke ochtend om 9.00 uur en rond 19.00 uur is de dag weer afgelopen. Je begint elke dag eerst met 2 uur praktijkles en vervolgens ga je naar het theorielokaal waar je 2 uur theorie volgt. Alle theorie wordt gegeven in het Duits. De opleidingsweek bestaat uit twee modules. Modules 1 is het volgen van de opleidingsweek en de bijbehorende theorie en praktijk voldoende afsluiten. Module 2 bestaan uit een ochtend waarin je een praktijkles aan een klant moet geven. Wanneer je deze module ook behaald heb ben je in het bezit van een NSL diploma.

Theorie en praktijkvakken

De theorievakken die je krijgt zijn: Bewegingsleer, Methodiek, Kinderonderricht en materiaalkunde. De theorietoets wordt in het Nederlands aangeboden. De praktijk vakken die je krijgt zijn: Methodiek, Kinderonderricht, techniekprogramma en je eigen vaardigheid. Deze vakken moeten allemaal met een voldoende afgesloten worden wil je het diploma behalen.

Wanneer is er een opleidingsweek?

De opleidingsweek wordt meestal in de vakantie gegeven. Dit wordt gedaan omdat je 5 achtereenvolgende dagen les moet hebben om het diploma te kunnen behalen. Voor precieze datums en een inschrijfformulier kun je kijken op snowsportsacademy.nl.

Waar is de opleidingsweek?

De opleidingsweek worden in verschillende indoorhallen in Nederland gegeven. Hij wordt gegeven in Snowworld Zoetermeer en Snowworld Landgraaf. Ook in Skiplanet Spaarnwoude en Montana Westerhoven wordt de cursus aangeboden.

Diploma niet behaald?

Wanneer je aan het eind van de opleidingsweek niet voor alle vakken een voldoende hebt gehaald zul je dat vak moeten herkansen. Echter zijn hier wel extra kosten aan verbonden. Je kunt een herkansing doen bij elke lokatie waar op dat moment een opleidingsweek plaats vindt. Je moet je hiervoor wel opnieuw inschrijven bij snowsportsacademy.nl en op het inschrijvingsformulier vermelden dan het om een herkansing gaat.

Vervolg NSL

Wanneer je het NSL diploma behaald hebt maar toch ook graag in het buitenland les wilt geven kun je doorgaan voor het Anwärter diploma. Met dit diploma ben je wel bevoegd om in Oostenrijk les te geven. NSL is een voorbereiding op je Anwärter opleidingsweek. Wanneer je in het bezit bent van een NSL diploma duurt de Anwärter week maar 6 dagen in plaats van 11 dagen.
© 2011 - 2023 Christel3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word ik een ski- en snowboard leraar in Oostenrijk?Is het altijd jou droom geweest om skileraar of snowboardleraar in het buitenland te worden? In dit artikel staan inform…
Werken als rij-instructeurWerken als rij-instructeurEr zijn veel mensen die rij-instructeur willen worden, zowel voor de auto, maar ook voor de motor. Dat komt omdat de ins…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…

Een hike of wandeltocht maken, wat neem ik mee?Een hike of wandeltocht maken, wat neem ik mee?Wanneer je een wandeltocht wil gaan maken is het belangrijk de juiste spullen mee te nemen, maar welke, en waarom deze?…
Kruisboog verboden voor de jachtEen kruisboog is eigenlijk een handboog, zoals die al duizenden jaren geleden werd gebruikt, gecombineerd met een zuil d…
Bronnen en referenties
  • www.snowsportsacademy.nl
Christel3 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.