InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Paardrijden over de Drunense Duinen

Paardrijden over de Drunense Duinen

Voor veel ruiters zijn de Drunense Duinen een favoriet gebied om paard te rijden. Je hebt hier ruim 100 kilometer aan ruiterpaden en het rijden over de prachtige zandvlakte is voor velen een droom. Iedereen kan hier echter van genieten. De Drunense Duinen zijn gelegen in Brabant. Het ligt binnen een driehoek van Den Bosch, Waalwijk en Tilburg. Het is tevens het meest uitgestrekte stuifzandgebied van West-Europa. Je kan hier vele sporten beoefenen, denk aan: wandelen, fietsen, mountainbiken en natuurlijk paardrijden. Langs de rand van het gebied vindt je vele restaurantjes waar je even lekker kunt ontspannen. Je kan er makkelijk je fiets plaatsen en ook je paard kun er veilig neerzetten.

Kaart

Als je besluit om paard te gaan rijden door de duinen dan kun je het beste eerst een kaart aanschaffen. Op de grote zandvlakte is het erg moeilijk om je te oriënteren en je verdwaalt er dus snel zonder kaart of GPS. Op de website van natuurmonumenten kun je een kaart kopen met alle routes erop. Mocht je dat niet willen aanschaffen onthoudt dan dat er rond het gebied een moutainbikeroute en een fietspad loopt, als je dit volgt kom je vanzelf bij een restaurant uit waar je eventueel de weg kunt vragen.

Het gebied

Het gebied van de Drunense Duinen is erg gevarieerd. In het midden van het gebied vindt je een stuifzandgebied van maar liefst 270 hectare. In het najaar staat hier de heide in bloei en is het een droomlandschap. Het zand van de vlakte is erg mul en dus zwaar voor je paard. Het is aan te raden om er niet al te lang doorheen te gaan en eigenlijk ook niet door te galopperen. Langs de rand en tussen de heide door kun je wel mooi galopperen. In het midden van de vlakte vind je een paar mooie zandheuvels waar je eigenlijk eens op moet gaan met je paard. Je hebt dan een prachtig uitzicht. In het weekend, met mooi weer en in de vakanties moet je wel rekening houden met drukte en er zijn dan veel (loslopende) honden. Als je uitgekeken bent op de zandvlakte kun je ook nog uren rijden door de omliggende bossen. Ook aan de buitenrand van het gebied van je ruiterpaden. Deze routes zijn ook mooi en geven je ook een goede blik op de omgeving buiten de Drunense Duinen.

Als je met de trailer naar de Drunense Duinen gaat kun je deze parkeren op een van de vele parkeerplaatsen rondom het gebied. Je rijd vanaf de parkeerplaats zo het natuurgebied in.

Maneges

Mocht je geen eigen paard hebben en wel rijervaring hebben dan kun je mee met buitenritten op een van de vele maneges rondom de Drunense Duinen. Je kunt hier ritten maken van twee uur tot dagtochten van zes uur met een uitgebreide pauze.

Geen rijervaring

Kun je niet paardrijden en wil je toch een keer op de rug van een paard genieten van het gebied dan kun je bij Manege van Loon meet met de Hittax. Dit is speciale 'taxi' waarbij twee paarden naast elkaar lopen en worden geleid door het voorpaard met de begeleider. Met de Hittax kunnen zes tot dertig mensen tegelijk mee. Je kan ook mee met de huifkar. Hiermee kom je niet op het stuifzand, maar je rijd er wel langs en kunt dus wel genieten van het uitzicht.
© 2011 - 2019 Linda1986, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos pr…
Ponykamp met FjordenPonykamp met FjordenEen ponykamp waar je de gehele vakantie omringt wordt door Fjorden. Wanneer de Fjord je lievelingspaardenras is, klinkt…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…
Ponykamp en ruitervakantie voor jong en oudIedere ‘paardengek’ wil niets liever dan dag en nacht bij de paarden en pony’s doorbrengen. Soms organiseert je eigen ma…
Help, mijn kind wil paardrijdenUw kind wil graag gaan paardrijden, maar u bent een leek op paardengebied? Dit artikel gaat in op de belangrijkste aspec…
Bronnen en referenties
  • Natuurmonumenten

Reageer op het artikel "Paardrijden over de Drunense Duinen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Linda1986
Gepubliceerd: 22-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!