Fietsen in de winter: de juiste outfit
Wie aan fietsen denkt, denkt niet meteen aan winterse temperaturen. Met de juiste outfit is het nochtans heel goed mogelijk om ook in de winter een fikse toer te maken. Denken we maar aan thermisch ondergoed, een regenjas, fietshandschoenen, fietssokken en een fietsmuts. Ook zonder dure uitrusting is het perfect mogelijk om geen kou te lijden, dankzij de "uientechniek". Vele laagjes boven elkaar waar de lucht tussen kan circuleren. Lucht die dan wordt opgewarmd door de eigen lichaamstemperatuur.
Fietsen in de winter
Meestal denken we aan een korte broek en een t-shirt wanneer we aan fietsen denken. Aan een zacht windje in de haren en een stralende zon. Winterkou en vrieslucht doen niet meteen naar de fiets grijpen. En toch kan er ook prima gefietst worden in de winter, mits aangepaste kledij. Het sleutelwoord bij de perfecte outfit is ... luchtcirculatie!
Outfit voor de fietsliefhebber
Voor de amateur die gewoon eens een toertje wil maken om een frisse neus te halen, is het helemaal niet nodig om een hele outfit te gaan kopen. Speciaal en degelijk koersmateriaal is meestal heel duur en wanneer het enkel is om een eindje te gaan fietsen in de buurt, is het een hele investering. Met gewone kleren en enkele tips kan ook de amateur lekker gaan fietsen in de winter.
De uientechniek
Om het warm te krijgen tijdens het fietsen, volstaat het meestal om de "uientechniek" toe te passen. De "uientechniek" bestaat er uit om verschillende lagen boven elkaar aan te trekken, zoals een ui ook bestaat uit verschillende rokken die je af kan pellen. Door de verschillende lagen ontstaat er luchtcirculatie en de aanwezige lucht zal ook verwarmd worden door de eigen lichaamstemperatuur. Zo kan je eerst een hemdje aantrekken, dan een t-shirt, een lichte trui en daar bovenop een dikkere trui. En dan nog een lichte regenjas. Ook voor de benen geldt deze techniek. Trek eerst een legging of een kousenbroek aan. Hierover een paar dunne sokken. Daarna een paar dikke sokken. Belangrijk hier is wel dat je voeten nog genoeg bewegingsruimte hebben wanneer je er schoenen over aantrekt. Een goede bloedsomloop is minstens even belangrijk als warmte! Skikousen zijn ook een goede optie. Om te eindigen trek je ook nog een lange broek aan. Je lijkt dan misschien wel op een wintermannetje, maar je hebt het wel lekker warm!
Thermisch ondergoed
Wie er meer geld voor over heeft, kan denken aan de aanschaf van thermisch ondergoed. Thermisch ondergoed zorgt er voor dat de transpiratie goed wordt opgevangen en dat de warmte goed wordt vastgehouden. Twee dunne thermoshirtjes over elkaar is nog beter omdat ook hier de lucht wordt vastgehouden tussen de twee lagen en wordt opgewarmd door het lichaam.
De koersbroek
Geen legging of kousenbroek in de kast? Dan is de aankoop van een lange koersbroek te overwegen. Ze zijn te koop in verschillende diktes, kwaliteiten en ... prijzen. Eén tip: koop ze niet te strak. Dit weeral omwille van de luchtcirculatie.
Een regenjas
Wil je een jas aantrekken, neem dan een licht model, type regenjas. Belangrijk voor de jas is wel dat hij winddicht, ademend en regenbestendig is. Winddicht is evident, want koude lucht die door de kleren komt, zal het lichaam snel afkoelen. Regenbestendig is ook logisch, want wie doorweekt is, krijgt het ook sneller koud. Dat de jas ademend moet zijn, is belangrijk om het transpiratievocht op de juiste manier af te voeren. Zweet dat afkoelt, zorgt even zeer voor een koud gevoel. Voor wie het een ietsje meer mag kosten, zijn er speciale regenjassen met ventilatieopeningen, waardoor de luchtcirculatie nog beter wordt.
Muts en handschoenen
Het is algemeen geweten dat de warmte het lichaam verlaat langs de uiteinden. Langs het hoofd verlaat op die manier niet minder dan 40% energie het lichaam. Het is dus belangrijk om handen en hoofd ook goed te beschermen. Winterhandschoenen moeten winddicht, isolerend en regenbestendig zijn. Het hoofd kan je het best beschermen door een lichte muts onder de helm te dragen. Een bivakmuts beschermt niet alleen het hoofd, maar ook nog eens de kin en de oren tegen de kou.
Overschoenen
Voor de echte fietsliefhebber is het ook nog eens mogelijk om overschoenen te kopen. Zo zijn ook de voeten nog eens extra beschermd tegen de kou.
Fietshelm
Gladde wegen alsook de combinatie afgevallen bladeren en regen zorgen dikwijls voor onvermijdelijke valpartijen. Zorg er dus voor dat je altijd en overal een helm draagt! Zo is je hoofd tenminste beschermd.
Verlichting en reflectoren
Wie winter zegt, zegt ook laat donker 's morgens en vroeg donker 's avonds. Het is dus heel belangrijk om reflectoren te hebben op je kleding, zodanig dat je goed gezien wordt. Ook de fietsverlichting moet prima in orde zijn.