Formule 1: GP van Italië 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Italië 2019, live op tv en livestream Op zondag 8 september 2019 wordt de Grand Prix van Italië verreden. Dit is de 89e editie van de Italiaanse Grand Prix. De race vindt plaats op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De GP van Italië 2019 is bij diverse omroepen live op tv te zien. Het is ook mogelijk om de Italiaanse Grand Prix online te bekijken via een livestream.

Geschiedenis: Grand Prix van Italië

In 1921 werd de eerste editie verreden van de Grand Prix van Italië. De zege ging dat jaar naar de Fransman Jules Goux. Die eerste GP van Italië werd gehouden in Brescia. In 1922 kreeg de Grand Prix een nieuwe locatie: Monza. Daar was dat jaar een nieuw racecircuit geopend. Dit was pas het derde permanente racecircuit ter wereld (naast Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten).

Monza zou in de daaropvolgende decennia meestal de locatie zijn van de Italiaanse Grand Prix. Van de 88 edities van de GP van Italië die verreden zijn in de periode 1921-2018, zijn er 83 gehouden in Monza. De locaties van de overige vijf GP's waren Brescia, Livorno, Milan, Valentino Park en Imola.

Monza en Imola: Italië en San Marino

De laatste keer dat de GP van Italië niet op Monza werd gehouden was in 1980. Deze Grand Prix werd toen verreden in Imola, op het 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari'. In 1981 keerde de GP van Italië terug naar Monza en daar werd sindsdien elk jaar de officiële Italiaanse Grand Prix verreden. Toch werd op het circuit van Imola in de periode 1981-2006 ook jaarlijks een Formule 1-race verreden. Aangezien er elk jaar maar één officiële GP van Italië kan zijn, kreeg de race op Imola als naam 'de GP van San Marino'. Dit was een kunstmatige oplossing, aangezien het circuit van Imola toch echt op Italiaans grondgebied ligt en het landje San Marino op een afstand van circa 95 kilometer van Imola ligt. Dankzij deze kunstgreep kon men dus in de praktijk jaarlijks twee GP's laten verrijden in Italië, waar de Formule 1 extreem populair is.

Erelijst Formule 1 GP Italië

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Italië? In de ranglijst van coureurs met de meeste zeges (tot aan 2019) staan Michael Schumacher en Lewis Hamilton gezamenlijk op de eerste plaats met vijf overwinningen. Nelson Piquet won deze wedstrijd vier keer.

Circuit Monza

De officiële naam van het circuit in Monza is het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Het circuit werd geopend in juli 1922. Het circuit heeft sindsdien altijd op diezelfde locatie gelegen, maar de lay-out van deze racebaan is in de loop der jaren diverse malen fundamenteel veranderd. Beroemd en berucht is de kombaan (een soort oval) waarop men in de periode 1955-1961 reed. Een overeenkomst tussen de verschillende circuits die men in de loop der jaren in Monza heeft gehad is, dat het altijd een circuit is gebleven waarop de wagens hogere snelheden halen dan op de meeste andere racecircuits. Anno 2019 heeft het circuit een lengte van 5,793 kilometer en telt het elf bochten.

Formule 1: seizoen 2019

Tijdens het Formule 1 seizoen 2019 worden er in totaal 21 races verreden. De F1 Grand Prix van Italië op 8 september is de veertiende race van dit seizoen. De vijftiende wedstrijd is op 22 september de GP van Singapore bij Marina Bay. De zestiende wedstrijd van dit seizoen is op 29 september de GP Rusland in Sochi.

Programma F1 Grand Prix Italië 2019

Vrijdag 6 september 2019

 • 11u00-12u30 Eerste vrije training
 • 15u00-16u30 Tweede vrije training

Zaterdag 7 september 2019

 • 12u00-13u00 Derde vrije training
 • 15u00-16u00 Kwalificatie GP Italië

Zondag 8 september 2019

 • 15u10 start GP Italië

GP van Italië 2019 live op tv

Nederland: Ziggo Sport

De Formule 1 Grand Prix van Italië wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn live te zien op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die zender is te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Daarnaast zijn de live-uitzendingen van de GP Italië 2019 ook te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Hun live-uitzendingen van deze Formule 1 Grand Prix op Monza zijn natuurlijk ook allemaal online per livestream te volgen.

Uitzendschema: Formule 1 GP Italië 2019 live bij Ziggo Sport Totaal (tv en livestream)

 • Vr. 6 september: 10u55 vrije training 1 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 6 september: 14u55 vrije training 2 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 6 september: 22u45 Formule 1 café live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Za. 7 september: 11u55 vrije training 3 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Za. 7 september: 14u15 kwalificatie live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 8 september: 14u00 voorbeschouwing live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 8 september: 15u10 live start van de GP van Italië op Ziggo Sport 14 en livestream

België: Play Sports, live kwalificatie en race

In België zijn de uitzendrechten van de F1 Grand Prix van Italië in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race uit op hun abonneezenders. De live tv-uitzending van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Italië begint bij hen op zaterdag 7 september om 14u45 op Play Sports 1. Op zondag 8 september begint de live tv-uitzending van de F1 Grand Prix Italië om 14u45 op de zender Play Sports 2. De vrije trainingen van de Formule 1 GP Italië worden door hen niet live uitgezonden.

Duitsland: RTL Deutschland

In Duitsland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 GP van Italië in handen van RTL Deutschland. Deze uitzending van de Grand Prix van Italië 2019 is ook door veel tv-kijkers in Nederland en België te ontvangen. Veel autoraceliefhebbers in de lage landen, die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo Sport, kijken 'gratis' naar de Formule 1-races via RTL Deutschland. Op zaterdagmiddag 7 september kan men gratis live de kwalificatie bij hen bekijken. Op zondagmiddag 8 september kan men bij hen gratis de F1-race op Monaza live op tv bekijken.

Livestream GP Italië 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal

De Grand Prix van Italië op Monza is ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men naar de Formule 1 GP Italië kijken op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is wel een livestream waarvoor men een abonnement op die app moet hebben. Behalve een kanaal met de reguliere tv-uitzending, kan men via die app bij de Formule 1 Grand Prix van Italië ook naar kanalen met allerlei extra's kijken, zoals on board-beelden, live timing, enzovoort.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse Grand Prix te bekijken via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men in de gehele Europese Unie naar de Italian Grand Prix kijken. Deze livestream-optie is bedoeld voor de reguliere klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij kunnen elke livestream op die app in de EU gebruiken, zonder hiervoor iets bij te hoeven betalen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken; dit kan onder meer in Noorwegen en IJsland.) In de praktijk is dit dus een soort 'gratis livestream' van deze Formule 1 Grand Prix voor hen. Men kan via die app per livestream elke zender online op elke locatie in de EU bekijken die men ook thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. Indien men dus niet een aanvullend pakket heeft, dan kan men van de zenders van Ziggo Sport Totaal op deze app alleen kanaal 14 per livestream bekijken. Dit is voor de meeste sportfans een prima optie, aangezien hierop de reguliere tv-uitzending van de Italian Grand Prix live te zien is. De extra opties die vooral voor de fanatieke Formule 1-fans aantrekkelijk zijn, zoals live timing, zijn bij Ziggo alleen per livestream te bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op het gehele pakket van zenders van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Play Sports Go App (EU): kwalificatie 7 september, race 8 september

Er wordt ook een livestream verzorgd door Play Sports. Deze livestream van de GP Italië is ook te bekijken in de gehele EU. Hun livestream bevindt zich op de Play Sports Go App. Zij zenden de vrije trainingen van deze Formule 1 GP van Italië niet live uit. De race en de kwalificatie van de GP op Monza kan men wel via deze livestream bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Deze Vlaamse sportomroep zendt live op tv en per livestream behalve autosport ook veel voetbal, veldrijden, hockey en motorcross uit. Dit is niet een 'gratis' omroep. Men moet een abonnement hebben om bij hen live op tv of per livestream naar de uitzendingen te kunnen kijken. Het is mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op hun Play Sports Go App. Dan zit men dus niet vast aan een tv-abonnement bij dit Vlaamse bedrijf en kan men als abonnee in de hele EU naar hun sportuitzendingen kijken per livestream. Wie geen interesse heeft in een vast abonnement, of wie juist Play Sports kort wil uitproberen, kan ervoor kiezen om bij hen een digitale dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Voor Vlamingen die een tv-abonnement bij Telenet Play Sports hebben, is het overigens niet nodig om die hierboven genoemde Play Sports Go App te gebruiken om naar een livestream te kijken. Zij kunnen ook inloggen op de site van Play Sports en zo dan naar elke livestream kijken.

Livestream F1 TV Pro

Daarnaast is het in Nederland en België ook mogelijk om een abonnement te nemen bij de streamingdienst F1 TV Pro. Daarmee kunnen fanatieke F1-fans alle trainingen, kwalificaties en races bekijken via een livestream met Engelstalig commentaar. Daarnaast kunnen ze ook via het archief veel streams van oude Formule 1 GP's bekijken.

Livestream Formule 1 via de iTV bij KPN?

Voor abonnees van Ziggo is er bij de Formule 1-wedstrijden in de praktijk een soort gratis livestream beschikbaar dankzij hun Go App. KPN biedt aan haar abonnees van 'interactieve tv' een dienst aan die op de Go App lijkt, namelijk de iTV-app, maar zit er op die app ook automatisch zo'n 'gratis livestream' voor de Formule 1 Grand Prix van Italië? Ja, in theorie kunnen zij ook via hun iTV-app 'gratis' naar de Formule 1 GP van Italië kijken, maar dit geldt alleen voor de live tv-uitzending van RTL Deutschland die men via een livestream op die app van KPN kan bekijken. De Nederlandse live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal bij deze Formule 1 GP van Italië kan men daarentegen niet 'automatisch' of 'gratis' via zo'n livestream op de iTV-app bekijken. Die uitzending kan men alleen op die app per livestream bekijken indien men naast het reguliere abonnement van interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Formule 1 GP Italië live bij de NOS

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix van Italië op Monza live uit te zenden op tv of via een livestream. Wel besteedt men op radio 1 live aandacht aan deze Italiaanse Grand Prix. Ook kan men het verloop van de Italiaanse GP in Monza bij hen live volgen via teletekst en via een blog (liveticker) op hun site.

Uitslag Formule 1 GP Italië 2019

 1. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) 1.15.27,070
 2. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes) + 0,835
 3. Lewis Hamilton (UK-Mercedes) + 35,199
 4. Daniel Ricciardo (Aus-Renault) + 45,515
 5. Nico Hülkenberg (Dui-Renault) + 58,165
 6. Alexander Albon (Tha-Red Bull) + 59,315
 7. Sergio Perez (Mex-Racing Point) +1.13,802
 8. Max Verstappe (Ned-Red Bull) +1.14,492
 9. Antonio Giovinazzi (Ita-Alfa Romeo) op 1 ronde
 10. Lando Norris (UK-McLaren) op 1 ronde

Sport live op 8 september 2019

Welke andere interessante sportevenementen kan men op zondag 8 september 2019 live op tv of online via een livestream bekijken? Op die middag wordt in de motorcrosswereld de MXGP van Turkije verreden. Die race is in België live op tv en per livestream te zien bij Play Sports. In Nederland is die wedstrijd via een gratis livestream te bekijken. Die gratis livestream is te vinden bij de NPO. Op die zondagmiddag 8 september 2019 staat er in de wielerwereld weer een etappe op het programma in de Vuelta, die live op tv te zien is bij Sporza, Eurosport en de NOS. Kijkers in België kunnen dat via een gratis livestream bij Sporza bekijken. Kijkers in Nederland kunnen die rit op 8 september via een gratis livestream bij de NPO volgen. Op die middag van 8 september kan men bij Sporza online via een gratis livestream ook naar de wielerwedstrijd Antwerp Port Epic kijken. Op de avond van 8 september kan men bij het Vlaamse Sporza de finale van het WK vrouwenvolleybal live op tv en via een gratis livestream volgen.

Volgende Formule 1-race: GP Singapore 2019

Wat is na de Italiaanse Grand Prix de volgende Formule 1-race op de kalender van het F1-seizoen 2019? Dat is op zondag 22 september de GP van Singapore bij Marina Bay. Die Aziatische race is weer live op tv en via een livestream te volgen bij onder meer Ziggo Sport en Play Sports.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Formule 1: GP van Hongarije 2019 live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije 2019 live op tv en livestreamOp zondag 4 augustus 2019 wordt de Formule 1 GP van Hongarije gehouden. Deze race vindt plaats op het circuit de Hungaro…
Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…
Formule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 29 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Rusland gehouden. Dit is de achtste editie van de Russisch…

Charles Leclerc: van kartkampioen tot Formule 1-coureurCharles Leclerc: van kartkampioen tot Formule 1-coureurCharles Leclerc (16 oktober 1997) is een bekend autocoureur in de Formule 1. Hij werd geboren in Monte Carlo, Monaco. Zi…
Formule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamOp zondag 14 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Dit is de 74e editie van de British…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3004/formule-1-grand-prix-van-italie-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Italië 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: September 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!