Een goede sportbril kopen: koopadvies

Een goede sportbril kopen: koopadvies Een sportbril voor het joggen, koersbrillen voor perfect zicht tijdens het fietsen of een gletsjerbril als belangrijke bescherming voor de ogen tijdens extreme zonnestraling, voor elke sportactiviteit is er wel een geschikte sportbril. Waarop moet je letten bij aankoop van een sportbril, behalve dan dat die er goed moet uitzien?

Waarom een speciale sportbril kopen?

Helaas onderschatten veel sporters het belang van een geschikte sportbril. Waarom zou je immers een sportbril dragen? Maar argumenten die pleiten vóór het kopen van een aparte sportbril zijn er veel:
  • een sportbril beschermt de ogen tegen vuil, stof en pollen;
  • hij voorkomt verblinding in de sneeuw, op het water en bij fel zonlicht;
  • de sportbril beschermt de ogen tegen UV-straling, koude en wind;
  • de getinte glazen zorgen voor een beter zicht.

Een sportbril met glazen op sterkte

Over glazen op sterkte voor een sportbril, is het nodige te zeggen. Veel fabrikanten hebben de mogelijkheid om bij bepaalde modellen inserts te gebruiken, een soort houders voor glazen op sterkte achter de getinte glazen van de sportbril. De meningen daarover zijn verdeeld. Veel sporters klagen erover dat zich tijdens het sporten condens en vuil vormt tussen beide glazen. Zij geven de voorkeur aan contactlenzen tijdens het sporten.

Pasvorm van een sportbril

Met name bij een sportbril moet je letten op een optimale pasvorm. Sommige fabrikanten bieden daarvoor een elastische rubberen band die achter het hoofd kan worden bevestigd. Die zorgt ervoor dat de bril ook bij de hevigste inspanning nog goed op de neus blijft zitten. Want juist bij intensief sporten is het belangrijk dat de sportbril niet wegglijdt en een goede pasvorm bezit. Echter, ook weer niet zo eng dat de glazen de wimpers raken.

Het gewicht van een sportbril

Een goede sportbril herken je onder meer aan het gewicht. Koop dus een lichtgewicht model, zodat je vergeet dat je een bril draagt bij de inspanning. Want voor wie het dragen van een bril niet gewoon is, kan een zwaar model al snel zeer storend worden. Neem daarom de tijd om even rustig een blik te werpen op de technische gegevens en het gewicht van de bril. Sportbrillen zijn al verkrijgbaar vanaf een gewicht van 14 gram.

Sportbril voor de racefiets vooraf uittesten

Bij het fietsen, vooral op een racefiets moet je de sportbril vooraf testen in de onderste positie van het stuur (in de beugel). Want bij sommige modellen wordt het bovenkader van de sportbril in die positie als hinderlijk ervaren. Een verstelbare bril, bijvoorbeeld aan de brug van de neus, biedt dan voordelen.

Breukzekerheid

Het kan tijdens het sporten natuurlijk altijd gebeuren dat je onverwachts valt. De sportbril kan daarbij snel beschadigd raken. Om dat risico zo laag mogelijk te houden, moet een sportbril worden gekozen die daartegen bestand is. Daarom moet er bij de aanschaf op worden gelet dat de lenzen zijn gemaakt van een lichtgewicht en breukvast kunststof als polycarbonaat. Zie er dus op toe dat je sportbril geen splinterende materialen bezit, omdat het anders bij een val tot ernstig letsel kan komen. En ook voor sportongevallen geldt: wie waagt, wint niet altijd.

Welke sportbril is het meest geschikt voor mijn sport?

Wel, iedereen traint natuurlijk op zijn eigen manier. Een universele sportbril bestaat er dus niet. Welke bril voor jouw sport het meest geschikt is, hangt onder meer van de sportaard zelf af maar ook van de intensiteit tijdens het sporten. Raadpleeg eventueel je opticien en vertel hem over je sportieve voorkeuren, zodat hij samen met jou kan ontdekken welke de juiste bril voor je is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb ik een leesbril nodig?Heb ik een leesbril nodig?Veel mensen merken dat zij, naarmate ze ouder worden minder goed kunnen lezen. Wanneer ga je over tot aanschaf van een l…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…

De beste apps voor het wielrennenDe beste apps voor het wielrennenEr zijn steeds betere apps beschikbaar voor het wielrennen. Deze apps houden niet alleen de locatie en de snelheid bij,…
De voordelen van sporten in teamverbandDe voordelen van sporten in teamverbandHet wordt al van een jonge leeftijd aangemoedigd en wordt via een groot aanbod aan sporten beoefend doorheen alle lagen…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.