De voordelen van sporten in teamverband

De voordelen van sporten in teamverband Het wordt al van een jonge leeftijd aangemoedigd en wordt via een groot aanbod aan sporten beoefend doorheen alle lagen van de bevolking. Het helpt bij het ontwikkelen van bepaalde karaktereigenschappen. Eigenschappen waar je niet enkel binnen de sport, maar ook er buiten in het gewone leven, voordeel uit haalt. Maar wat zijn nu juist die voordelen van het sporten in teamverband?

Sociaal contact

Nummer één reden waarom mensen ongeacht sociale klasse, leeftijd of geslacht aan sport in teamverband doen, is omdat ze hierdoor met andere mensen in contact komen. Het neemt een groot deel van hun vrije tijd in beslag en is een belangrijke vorm van ontspanning naast werk en/of school. Het draagt niet enkel bij tot sociaal contact voor diegene die de sport beoefend, maar ook voor de personen in zijn of haar omgeving. Denk maar aan keuvelende ouders die (positief) komen supporteren bij een zondagsmatch van één van hun kinderen. Maar het kan ook veel groter. Teamsporten brengen elk weekend tienduizenden mensen op de been om te supporteren. Het kan zelf een hele natie beroeren, zoals de bekende Oranje-gekte bij elk kampioenschap van de nationale ploeg.

Het belang van teamwork

Op jonge leeftijd draagt het bij tot het leren functioneren in groep. Goed kunnen functioneren in groep houdt in dat je op bepaalde momenten het teambelang boven dat van je eigen individu kan zetten. Om goed als team te kunnen functioneren moet je dan ook kunnen overeenkomen met mensen die een totale andere persoonlijkheid hebben dan jezelf. Twisten en discussies zijn dan vaak onvermijdelijk, waardoor het bijleggen van geschillen en het kunnen sluiten van compromissen een belangrijk onderdeel is binnen een team. Omdat het belang en succes van het team primeert, wordt er ook sneller gezorgd voor diegene binnen de groep die het op een bepaald moment lastig heeft.

Verantwoordelijkheid

Omdat elk lid van het team sterk moet staan, wil het team succes hebben, draagt dit ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Deze verantwoordelijkheidszin is belangrijk op alle leeftijden. Dit brengt druk met zich mee, wat helpt bij het zich steeds willen verbeteren en het stressbestendig zijn bij het maken van belangrijke beslissingen. Maar verantwoordelijkheid brengt niet enkel druk met zich mee, maar ook het gevoel ergens van belang te zijn, wat een erg voldaan gevoel kan geven. De personen met het sterkste gevoel voor verantwoordelijkheid zullen de groep op sleeptouw nemen en leiderschap ontwikkelen. Omgekeerd leren anderen dan weer om te gaan met leiderschap.

Discipline en regels

Een ploegsport draagt bij tot discipline, omdat je je nu eenmaal aan een hele reeks regels moet houden. Dit niet enkel binnen de sport de je beoefend, maar ook binnen de groep. Zoals het kunnen functioneren onder het gezag van een coach of het aanvaarden van een beslissing waarmee je niet tevreden bent. Het nakomen van afspraken, zoals het niet te laat komen op training bijvoorbeeld, is belangrijk om goed binnen de groep te kunnen blijven functioneren.

Doorzettingsvermogen

Je blinkt niet van de eene dag op de andere in iets uit, enkel via hard werken behaal je je doelen. Bij het sporten in groep komt er nog eens bij dat er altijd wel een zekere rivaliteit heerst. Dit stimuleert de drang om steeds beter te worden. Blinkt iemand de eene dag uit, dan ben je wel blij voor de groep, maar wil je toch ook vooral hard werken om zelf de volgende keer in de spotlights te staan. Je stelt voor jezelf doelen op en probeert elke keer dat tikkeltje sneller, slimmer, krachtiger, kortom beter te worden. Dit behaal je niet als je niet over een grote portie doorzettingsvermogen beschikt. Het stellen van doelen en die dan na hard werken behalen, is misschien wel het meest belonend aan het beoefenen van een teamsport. Al geldt dit laatste ook voor individuele sporten.

Oog voor detail

Rivaliteit in een groep, maar ook ten opzichte van tegenstanders, stimuleert niet enkel tot verbetering, maar zorgt ook voor een oog voor detail. Want waar zijn die anderen dan juist dat tikkeltje beter in? Je bestudeert andere personen, je doet mensenkennis op en probeert dit in iets nuttig om te zetten. Dit kan ook een positieve invloed hebben buiten de sport, bijvoorbeeld door met je gezondheid bezig te zijn en te letten op je voeding.

Zelfvertrouwen

Als je er in slaagt alle hindernissen te overkomen en alle hier boven vernoemde eigenschappen in de praktijk om te zetten, zal dit voor een gezonde portie vertrouwen zorgen. Niet enkel vertrouwen binnen de groep, maar ook tot vertrouwen in jezelf. Dat zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen zal zich ook uitstralen in zaken die je onderneemt buiten de sport.

Plezier

Uiteindelijk is toch belangrijkste dat je plezier haalt uit dit alles. Als je geen plezier haalt uit wat je doet, heb je niet het gevoel beloond te worden voor je inspanningen, maar net dat je gestraft wordt. Zonder plezier is het niet mogelijk positieve ervaringen en eigenschappen te halen uit het sporten. Je passie kunnen omzetten in iets productief en ondertussen vriendschappen smeden voor het leven blijft daarom het mooiste aan sport beoefenen in team.
© 2014 - 2024 Hayes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met sportenBeginnen met sportenSporten is goed voor iedereen. Laat u niet tegenhouden om met een nieuwe sport te gaan beginnen. Sporten kunt u leren en…
Welke sport kiezen?Welke sport kiezen?Welke sport kiezen? Er zijn namelijk ontelbaar veel sporten. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken waar jij belang a…
LAN EvenementenEen LAN party, wat is dat nou eigenlijk? Veel mensen deinzen terug bij het horen van de term en zien meteen beelden voor…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…

Een goede sportbril kopen: koopadviesEen goede sportbril kopen: koopadviesEen sportbril voor het joggen, koersbrillen voor perfect zicht tijdens het fietsen of een gletsjerbril als belangrijke b…
Sportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenSportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenWanneer je last hebt van je gewrichten kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Toch zijn er verschillende…
Bronnen en referenties
Hayes (5 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.