De voordelen van sporten in teamverband
Het wordt al van een jonge leeftijd aangemoedigd en wordt via een groot aanbod aan sporten beoefend doorheen alle lagen van de bevolking. Het helpt bij het ontwikkelen van bepaalde karaktereigenschappen. Eigenschappen waar je niet enkel binnen de sport, maar ook er buiten in het gewone leven, voordeel uit haalt. Maar wat zijn nu juist die voordelen van het sporten in teamverband?
Sociaal contact
Nummer één reden waarom mensen ongeacht sociale klasse, leeftijd of geslacht aan sport in teamverband doen, is omdat ze hierdoor met andere mensen in contact komen. Het neemt een groot deel van hun vrije tijd in beslag en is een belangrijke vorm van ontspanning naast werk en/of school. Het draagt niet enkel bij tot sociaal contact voor diegene die de sport beoefend, maar ook voor de personen in zijn of haar omgeving. Denk maar aan keuvelende ouders die (positief) komen supporteren bij een zondagsmatch van één van hun kinderen. Maar het kan ook veel groter. Teamsporten brengen elk weekend tienduizenden mensen op de been om te supporteren. Het kan zelf een hele natie beroeren, zoals de bekende Oranje-gekte bij elk kampioenschap van de nationale ploeg.
Het belang van teamwork
Op jonge leeftijd draagt het bij tot het leren functioneren in groep. Goed kunnen functioneren in groep houdt in dat je op bepaalde momenten het teambelang boven dat van je eigen individu kan zetten. Om goed als team te kunnen functioneren moet je dan ook kunnen overeenkomen met mensen die een totale andere persoonlijkheid hebben dan jezelf. Twisten en discussies zijn dan vaak onvermijdelijk, waardoor het bijleggen van geschillen en het kunnen sluiten van compromissen een belangrijk onderdeel is binnen een team. Omdat het belang en succes van het team primeert, wordt er ook sneller gezorgd voor diegene binnen de groep die het op een bepaald moment lastig heeft.
Verantwoordelijkheid
Omdat elk lid van het team sterk moet staan, wil het team succes hebben, draagt dit ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Deze verantwoordelijkheidszin is belangrijk op alle leeftijden. Dit brengt druk met zich mee, wat helpt bij het zich steeds willen verbeteren en het stressbestendig zijn bij het maken van belangrijke beslissingen. Maar verantwoordelijkheid brengt niet enkel druk met zich mee, maar ook het gevoel ergens van belang te zijn, wat een erg voldaan gevoel kan geven. De personen met het sterkste gevoel voor verantwoordelijkheid zullen de groep op sleeptouw nemen en leiderschap ontwikkelen. Omgekeerd leren anderen dan weer om te gaan met leiderschap.
Discipline en regels
Een ploegsport draagt bij tot discipline, omdat je je nu eenmaal aan een hele reeks regels moet houden. Dit niet enkel binnen de sport de je beoefend, maar ook binnen de groep. Zoals het kunnen functioneren onder het gezag van een coach of het aanvaarden van een beslissing waarmee je niet tevreden bent. Het nakomen van afspraken, zoals het niet te laat komen op training bijvoorbeeld, is belangrijk om goed binnen de groep te kunnen blijven functioneren.
Doorzettingsvermogen
Je blinkt niet van de eene dag op de andere in iets uit, enkel via hard werken behaal je je doelen. Bij het sporten in groep komt er nog eens bij dat er altijd wel een zekere rivaliteit heerst. Dit stimuleert de drang om steeds beter te worden. Blinkt iemand de eene dag uit, dan ben je wel blij voor de groep, maar wil je toch ook vooral hard werken om zelf de volgende keer in de spotlights te staan. Je stelt voor jezelf doelen op en probeert elke keer dat tikkeltje sneller, slimmer, krachtiger, kortom beter te worden. Dit behaal je niet als je niet over een grote portie doorzettingsvermogen beschikt. Het stellen van doelen en die dan na hard werken behalen, is misschien wel het meest belonend aan het beoefenen van een teamsport. Al geldt dit laatste ook voor individuele sporten.
Oog voor detail
Rivaliteit in een groep, maar ook ten opzichte van tegenstanders, stimuleert niet enkel tot verbetering, maar zorgt ook voor een oog voor detail. Want waar zijn die anderen dan juist dat tikkeltje beter in? Je bestudeert andere personen, je doet mensenkennis op en probeert dit in iets nuttig om te zetten. Dit kan ook een positieve invloed hebben buiten de sport, bijvoorbeeld door met je gezondheid bezig te zijn en te letten op je voeding.
Zelfvertrouwen
Als je er in slaagt alle hindernissen te overkomen en alle hier boven vernoemde eigenschappen in de praktijk om te zetten, zal dit voor een gezonde portie vertrouwen zorgen. Niet enkel vertrouwen binnen de groep, maar ook tot vertrouwen in jezelf. Dat zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen zal zich ook uitstralen in zaken die je onderneemt buiten de sport.
Plezier
Uiteindelijk is toch belangrijkste dat je plezier haalt uit dit alles. Als je geen plezier haalt uit wat je doet, heb je niet het gevoel beloond te worden voor je inspanningen, maar net dat je gestraft wordt. Zonder plezier is het niet mogelijk positieve ervaringen en eigenschappen te halen uit het sporten. Je passie kunnen omzetten in iets productief en ondertussen vriendschappen smeden voor het leven blijft daarom het mooiste aan sport beoefenen in team.