Sportieve activiteiten voor gevoelige gewrichten

Sportieve activiteiten voor gevoelige gewrichten Wanneer je last hebt van je gewrichten kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Toch zijn er verschillende sporten en oefeningen die je kunt doen wanneer je last hebt van gevoelige gewrichten.

Gevoelige gewrichten

Wanneer je last hebt van gevoelige gewrichten is het niet verstandig om zware fitnessoefeningen te doen. Een oplossing om toch aan je dagelijkse beweging te komen is dan om rustige oefeningen en sporten te doen.

Wandelen

Wandelen is waarschijnlijk de makkelijkste manier van rustige lichaamsbeweging. Het voordeel van wandelen is dat het calorieën verbrand, je er fit van wordt en dat iedereen het kan. Om extra calorieën te verbranden kun je het tempo iets opschroeven of af een toe een stukje hardlopen.

Dansen

Ga bij een dansvereniging. Het beste aan dansen is dat je plezier kan hebben en nieuwe mensen kunt ontmoeten terwijl je aan het bewegen bent. Het maakt eigenlijk niet uit welke dansstijl jou aantrekt, ze zorgen er allemaal voor dat je calorieën verbrandt. Daarnaast is het goed vol te houden omdat je snel plezier vindt in dansen.

Zwemmen

Door te zwemmen train je je hele lichaam. Door baantjes te trekken stimuleer je vrijwel alle spiergroepen in je lichaam waardoor het een perfecte workout is. Daarnaast is het totaal niet belastend voor je gewrichten wat natuurlijk mooi meegenomen is. Hoewel zwemmen niet de beste sport is om gewicht te verliezen kun je toch wat calorieën verbranden als je het tempo er een beetje inhoud.

Nordic Walking

Wanneer wandelen je niet snel genoeg gaat, of wanneer het nog te belastend is voor je gewrichten kun je kiezen voor Nordic Walking. De stokken die je ondersteunen tijdens het lopen zullen ervoor zorgen dat je gewrichten minder belast worden. Daarnaast zal je sneller Nordic Walken dan dat je normaal zal wandelen waardoor je net zoveel of zelf meer calorieën zult verbranden.

Pilates

Een mooie manier om in beweging te blijven en spieren op te bouwen is Pilates. Hierbij doe je verschillende oefeningen waarmee je het hele lichaam traint. Het zijn rustige beheerste bewegingen die je maakt tijdens Pilates waardoor de kans op blessures klein is.

Aqua gym

Het klinkt misschien oudbollig, maar aqua gym is een perfect workout wanneer je last hebt van gevoelige gewrichten. Doordat tot je middel onder water staat ervaar je bijna geen belasting op bijvoorbeeld je knieën en enkels.

Oorzaken van gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je een aandoening (zoals osteoporose) die de pijn verklaard, maar het kan ook een hoop andere oorzaken hebben. Zo kan overgewicht ook leiden tot pijn aan de gewrichten. Het extra gewicht dat gedragen moet worden door bijvoorbeeld je enkels en je knieën zorgt ervoor dat deze sneller gevoelig zullen zijn. Daarnaast zullen ze meer slijten waardoor je op de lange termijn vrijwel gegarandeerd van pijnlijke gewrichten. Het is daarom aan te bevelen om wat kilo's af te vallen wanneer je kampt met overgewicht.

Een andere oorzaak voor het hebben van gevoelige gewrichten kan zijn dat je zwanger bent, de oorzaak hiervan is vochtophoping rond je gewrichten, dit gaat weer weg wanneer je bevallen bent. Toch is het handig om niet intensief te sporten wanneer je hier last van hebt, dus ook dan zijn de bovenstaande oefeningen ideaal.

Tot slot zijn deze sporten en oefeningen ook ideaal voor mensen die niet zulke sportmensen zijn, wanneer je uit het niets begint met zwaar fitnessen, kan dat leiden tot allerlei klachten als spierpijn en vermoeidheid. Daarvoor zullen deze sporten een goed opstapje zijn om gewend te raken aan bewegen en aan het opbouwen van spiermassa.
© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met trampoline springenEen trampoline, veel gezinnen hebben er eentje in de tuin voor de kinderen. Het kan voor jezelf echter ook een leuke man…
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…
Starten met krachttraining - Het sterker maken van spierenStarten met krachttraining - Het sterker maken van spierenAls je gaat starten met krachttraining, is het van belang om te weten welke richtlijnen hiervoor zijn opgesteld. Deze ri…
Afvallen met Miami Life trampolineMiami Life is een fitnessapparaat dat bestaat uit een trampoline met een handvat. Je kunt hier minstens 1200 calorieën p…

De voordelen van sporten in teamverbandDe voordelen van sporten in teamverbandHet wordt al van een jonge leeftijd aangemoedigd en wordt via een groot aanbod aan sporten beoefend doorheen alle lagen…
Oefeningen om thuis spierballen te trainenOefeningen om thuis spierballen te trainenHet is niet noodzakelijk om naar de sportschool te gaan om spierballen te kweken. Als je over een set dumbells beschikt…
Bronnen en referenties
  • www.gewrichtspijn.nl
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.