Trefbal - Speluitleg, regels plus variaties

Trefbal - Speluitleg, regels plus variaties Trefbal wordt veel gespeeld op de basisschool. Het is voor de sportgenieters de ideale sport om je energie in kwijt te kunnen. Ook is het leuke aan trefbal dat je het zo simpel of zo moeilijk kan maken als je zelf wilt. Er bestaan verschillende spelvormen en deze kun je ook aanvullen naar jouw behoefte.

Trefbal

Algemeen

Trefbal is een zeer actieve en leuke sport, die veel wordt gespeeld tijdens de gymlessen op de basisschool. De gymzaal wordt verdeeld in twee vakken en twee teams. Je mag niet in het vak van je tegenstander komen. De twee gelijke teams moeten tegen elkaar strijden, ze moeten zoveel mogelijk mensen van de tegenstander af zien te gooien met de zogenaamde foamballen, dit zijn vrij zachte ballen die je echter toch nog redelijk hard kan gooien.

Afgooien

Je moet de tegenstander raken, dan heb je hem afgegooid. Raak je iemand echter op het hoofd dan telt het niet en mag hij in het spel blijven. Er zijn veel verschillende vormen trefbal. Het kan bijvoorbeeld ook gespeeld worden dat je de bal met je handen mag afweren, echter als hij dan via je handen op bijvoorbeeld je been komt dan ben je alsnog af. Als je de bal vangt dan is degene die de bal gooide af.

Verschillende spelvormen

Basis trefbal

Er worden twee teams gemaakt met ieder een eigen speelhelft. Je moet als team op jouw helft blijven. Je mag niet met de bal lopen, als je dit wel doet ben je af. Als je de bal gooit en de tegenstander vangt hem dan ben jij (de gooier) ook af. Als je wordt afgegooid doe je niet meer mee met het spel en moet je wachten tot het volgende spel gestart wordt. Wanneer alle spelers van één team af zijn dan heeft dat team verloren.

Variatie 1. Zij- en achterkant doen ook mee

De meest gespeelde spelvorm is dat als je iemand afgooit, deze persoon dan achter en om het speelveld van de tegenstander gaat staan. Iedereen die is afgegooid mag via die plek dan proberen de tegenstander af te gooien. Ze mogen echter alleen ballen oppakken die achter het veld van de tegenstander zijn. Wanneer ze een tegenstander afgooien dan komen ze terug het spel in. Het spel gaat door totdat van een team alle spelers zijn afgegooid, hiermee wordt de winnaar bepaald.

Variatie 2. Gebruik van pionnen

Je kunt ook gebruikmaken van omgekeerde pionnen, bijvoorbeeld drie, die op beide speelhelften worden gezet. Je moet naast het afgooien van je tegenstanders ook proberen om de pionnen neer te halen. Als je alle pionnen hebt neergehaald, maar nog niet alle tegenstanders, dan heb je ook gewonnen. Als eenmaal de pion om is dan mag deze niet meer overeind gezet worden, ook al stoot je deze zelf om. Verder worden de normale regels gehanteerd, je kunt het dus ook combineren met variatie 1. Als variatie op dit spel kun je er ook voor kiezen dat zodra een pion is omgegooid al jouw spelers weer het veld in mogen komen.

Variatie 3. Gebruik van matten

Trefbal kan ook worden gespeeld met aan beide kanten een grote mat, die mat moet op zijn zij gehouden worden, als de mat valt is dat team af. Ook bij dit spel geldt dat wanneer je bent afgegooid, je naast of achter het veld van de tegenstander moet staan. Bij dit spel komt er meer teamverband bij kijken, want de mat moet op zijn zij gehouden worden, het is dus aan het team om te bepalen hoeveel mensen dit gaan doen en hoeveel er gaan gooien met de foamballen.

Variatie 4. Gebruik van veel ballen

Bij deze variatie wordt er gebruik gemaakt van veel ballen. Bij de voorgaande variaties worden er meestal twee gebruikt. Bij deze variatie kun je ervoor kiezen om er veel meer te gebruiken, dit maakt het spel extra moeilijk. In het basisonderwijs kan dit als afsluitende trefbal wedstrijd gebruikt worden.
© 2014 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Online Mahjong spelenOnline Mahjong spelenZin in een spelletje Mahjong op de computer? Op deze sites kunt u dit spel naar hartenlust uren spelen.
Kerstspel - gezelligheid voor het hele gezinKerstspel - gezelligheid voor het hele gezinWie er aan cadeautjes doet met Kerst kan ook eens een andere weg inslaan dan alleen het uitpakken na het Kerstontbijt of…
Variaties op de Bloody MaryVariaties op de Bloody MaryDe Bloody Mary is een van de bekendste cocktails die er bestaat. Maar kent u ook de volgende variaties op dit drankje al…

Het basisrecept voor spiermassaHet basisrecept voor spiermassaIn dit artikel wordt beschreven hoe er op een effectieve wijze spiermassa kan worden aangemaakt. De opbouw van de spiere…
Aankoop loopschoenen, waar op letten?Hardlopen of joggen is populairder dan ooit. Het is gezond, je kan het op ieder vrij moment van de dag doen, en je betaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://nl.scoutwiki.org/Trefballen
  • http://www.jeugdatleet.nl/oefenvormen/onderdeel/balwerpen/balspelletjes/trefbal.htm
  • http://www.leswiki.nl/bewegingsonderwijs/trefbal/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trefbal
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 12-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.