Trefbal - Speluitleg, regels plus variaties
Trefbal wordt veel gespeeld op de basisschool. Het is voor de sportgenieters de ideale sport om je energie in kwijt te kunnen. Ook is het leuke aan trefbal dat je het zo simpel of zo moeilijk kan maken als je zelf wilt. Er bestaan verschillende spelvormen en deze kun je ook aanvullen naar jouw behoefte.
Trefbal
Algemeen
Trefbal is een zeer actieve en leuke sport, die veel wordt gespeeld tijdens de gymlessen op de basisschool. De gymzaal wordt verdeeld in twee vakken en twee teams. Je mag niet in het vak van je tegenstander komen. De twee gelijke teams moeten tegen elkaar strijden, ze moeten zoveel mogelijk mensen van de tegenstander af zien te gooien met de zogenaamde foamballen, dit zijn vrij zachte ballen die je echter toch nog redelijk hard kan gooien.
Afgooien
Je moet de tegenstander raken, dan heb je hem afgegooid. Raak je iemand echter op het hoofd dan telt het niet en mag hij in het spel blijven. Er zijn veel verschillende vormen trefbal. Het kan bijvoorbeeld ook gespeeld worden dat je de bal met je handen mag afweren, echter als hij dan via je handen op bijvoorbeeld je been komt dan ben je alsnog af. Als je de bal vangt dan is degene die de bal gooide af.
Verschillende spelvormen
Basis trefbal
Er worden twee teams gemaakt met ieder een eigen speelhelft. Je moet als team op jouw helft blijven. Je mag niet met de bal lopen, als je dit wel doet ben je af. Als je de bal gooit en de tegenstander vangt hem dan ben jij (de gooier) ook af. Als je wordt afgegooid doe je niet meer mee met het spel en moet je wachten tot het volgende spel gestart wordt. Wanneer alle spelers van één team af zijn dan heeft dat team verloren.
Variatie 1. Zij- en achterkant doen ook mee
De meest gespeelde spelvorm is dat als je iemand afgooit, deze persoon dan achter en om het speelveld van de tegenstander gaat staan. Iedereen die is afgegooid mag via die plek dan proberen de tegenstander af te gooien. Ze mogen echter alleen ballen oppakken die achter het veld van de tegenstander zijn. Wanneer ze een tegenstander afgooien dan komen ze terug het spel in. Het spel gaat door totdat van een team alle spelers zijn afgegooid, hiermee wordt de winnaar bepaald.
Variatie 2. Gebruik van pionnen
Je kunt ook gebruikmaken van omgekeerde pionnen, bijvoorbeeld drie, die op beide speelhelften worden gezet. Je moet naast het afgooien van je tegenstanders ook proberen om de pionnen neer te halen. Als je alle pionnen hebt neergehaald, maar nog niet alle tegenstanders, dan heb je ook gewonnen. Als eenmaal de pion om is dan mag deze niet meer overeind gezet worden, ook al stoot je deze zelf om. Verder worden de normale regels gehanteerd, je kunt het dus ook combineren met variatie 1. Als variatie op dit spel kun je er ook voor kiezen dat zodra een pion is omgegooid al jouw spelers weer het veld in mogen komen.
Variatie 3. Gebruik van matten
Trefbal kan ook worden gespeeld met aan beide kanten een grote mat, die mat moet op zijn zij gehouden worden, als de mat valt is dat team af. Ook bij dit spel geldt dat wanneer je bent afgegooid, je naast of achter het veld van de tegenstander moet staan. Bij dit spel komt er meer teamverband bij kijken, want de mat moet op zijn zij gehouden worden, het is dus aan het team om te bepalen hoeveel mensen dit gaan doen en hoeveel er gaan gooien met de foamballen.
Variatie 4. Gebruik van veel ballen
Bij deze variatie wordt er gebruik gemaakt van veel ballen. Bij de voorgaande variaties worden er meestal twee gebruikt. Bij deze variatie kun je ervoor kiezen om er veel meer te gebruiken, dit maakt het spel extra moeilijk. In het basisonderwijs kan dit als afsluitende trefbal wedstrijd gebruikt worden.