Aankoop loopschoenen, waar op letten?

Hardlopen of joggen is populairder dan ooit. Het is gezond, je kan het op ieder vrij moment van de dag doen, en je betaalt geen duur inschrijvingsgeld voor de sportschool of fitness. De enige investeringen die je moet doen zijn een broekje, T-shirt en een degelijk paar loopschoenen. Maar wat zijn nu goede loopschoenen? En waar moet je rekening mee houden bij de aankoop ervan? Sportschoenen heb je in alle kleuren, soorten en maten. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een beginnend sporter de winkel uit stapt met die mooie paarse schoenen, die zo mooi bij de kleur van zijn of haar vestje passen. Of hebben ze gekozen voor dat ene merk met de leuke reclame op televisie. De juiste sportschoen is erg persoonsgebonden. De maat en holte van je voet, de ondergrond waarop je loopt, en je looptechniek, allen hebben ze invloed op jouw ideale schoen. Kleur en merk zijn louter bijkomstigheden.

De maat

Zoals bij alle schoenen die je koopt, is de juiste maat een eerste vereiste. Koop nooit zomaar schoenen zonder te passen. De aangegeven maat kan steeds een beetje verschillen van merk tot merk. De ene 36 kan perfect passen, terwijl de andere net iets te groot of te klein zal zijn. Voor loopschoenen is het van belang dat ze net iets te groot zijn. Hou rekening met een halve tot een hele centimeter speling vooraan. Door de loopbeweging zal je voet bij ieder contact met de grond een aantal millimeters verschuiven in je schoen. Als je tenen de tip van je schoen raken, riskeer je blaren, of pijnlijke teennagels. Pas je schoenen ook steeds 's avonds. Na een dag rondlopen zijn je voeten immers meer gezwollen dan 's morgens. Ook tijdens het lopen zwellen je voeten een beetje op. Hierdoor voorkom je dat je schoenen die zo perfect pasten in de winkel, tijdens het lopen plots gaan knellen.

Je gewicht

Een vaak onderschatte invloed op de keuze van schoenen is je eigen gewicht. Bedenk dat je lichaam een impact van drie keer je totale lichaamsgewicht moet incasseren bij iedere stap die je loopt. De gewrichten in enkels en knieën doen dan wel dienst als schokdempers, indien je meer dan 80kg weegt is het aan te raden te opteren voor schoenen met de hoogste schokdemping.

De ondergrond

Loop je veel op verharde wegen, wat niet aan te raden is omwille van de zwaardere impact op knieën en enkels, spaar deze dan door te kiezen voor een schoen met een hoge schokdempingsgraad. Loop je meer in het bos, op een Finse piste, of in de berm, kijk dan voornamelijk naar de ondersteuning die de schoen aan je enkels geeft. Door de oneffenheden in deze ondergrond krijgen je enkels het namelijk zwaarder te verduren, en zo verklein je de kans op een eventuele verstuiking. Ook zorgen loopschoenen met een geribbelde zool voor meer houvast op een grillig terrein.

De voetholte

De holte aan de onderkant van je voet moet steeds goed ondersteund worden. De zool van een schoen is bijna nooit volledig plat en heeft een bepaalde welving aan de binnenzijde. Deze moet de welving van je voetholte volgen zodat de druk op de verschillende drukpunten van je voet wordt verdeeld. Je hebt zolen met bijna geen welving voor platte voeten, en zolen met een extreem hoge welving voor zeer hoge voeten. Daartussen heb je zowat alle varianten.

Om te zien of je voeten nu plat, dan wel hoog zijn, bestaat er een zeer eenvoudig trucje. Maak met je natte voeten een afdruk op de badkamervloer en bekijk deze nu. Zie je je hele voet staan, dan heb je zeer platte voeten. Zie je enkel de afdruk van je tenen en hiel met daartussen slechts een dun lijntje aan de buitenkant van de zool? Dan heb je extreem hoge voeten.

looptechniek

Bij een normale loopbeweging zetten we eerst de hiel van de voet op de grond en rollen we de hele zool langzaam af in de richting van de tenen. Tijdens deze rolbeweging maakt de voet een licht draaiende beweging naar de binnenzijde. Hierdoor wordt de impact opgevangen. Dit draaien noemen we pronatie. Indien de pronatie gebeurt zoals hier beschreven, heb je keuze genoeg in het vinden van de juiste schoen, en let je vooral op de overige punten. Draait je voet eerder naar buiten dan naar binnen, koop dan schoenen met een grote flexibiliteit die deze draaiing toestaan, en let op voldoende schokdemping aangezien je eigen lichaam deze niet goed opvangt. Draait je voet te ver naar binnen dan gaan je knieën overbelast geraken door het doordraaien. Vraag dan achter schoenen die genoeg stabiliteit aan je knieën garanderen.

Om te weten of je voet nu te ver, te weinig of juist goed draait, bestaat er alweer een eenvoudige oplossing. Bekijk de onderkant van je oude schoenen. Waar is de slijtage het grootst? Binnenkant? Of buitenkant?

Wanneer nieuwe schoenen?

Vergelijk schoenen gerust met een auto. Na een bepaald aantal kilometers moeten de banden vervangen worden, en ook de schokdempers zijn regelmatig aan vernieuwing toe. Zo ook bij loopschoenen. Na 1000 à 1500 km is de helft van je schokdemping verdwenen en is het tijd voor een nieuw paar. Als je veel op verharde wegen loopt zal er eerder slijtage optreden.

Als je 2x per week 10 km loopt, een heel jaar lang... Dan doe je er best aan om na dat jaar een nieuw paar aan te schaffen.
© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De keuze van de juiste loopschoenenMenigeen onderhoudt zijn conditie met joggen. Even belangrijk als het sporten op zich is de keuze van het juiste schoeis…
Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke al…
De comfortabele en hippe schoenen van SkechersHet Amerikaanse schoenenmerk Skechers werd in 1992 opgericht en verkoopt sindsdien voornamelijk trendy en comfortabele l…

Trefbal - Speluitleg, regels plus variatiesTrefbal - Speluitleg, regels plus variatiesTrefbal wordt veel gespeeld op de basisschool. Het is voor de sportgenieters de ideale sport om je energie in kwijt te k…
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…
Bronnen en referenties
  • www.kalenji-running.com
  • www.blog.unitedbrands.be
Maartends (19 artikelen)
Laatste update: 01-11-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.