De keuze van de juiste loopschoenen

Menigeen onderhoudt zijn conditie met joggen. Even belangrijk als het sporten op zich is de keuze van het juiste schoeisel. U dient rekening te houden met een minimum van 100 euro om ook op dat vlak goed te scoren.

Goed schoeisel is essentieel

De meesten onder ons zijn er zich stilaan van bewust dat een zittend leven onze gezondheid niet ten goede komt. Bewegen is noodzakelijk en regelmaat inbouwen voordehandliggend. Elkeen kiest voor zijn manier om fit te blijven. De populairste conditiesporten zijn ongetwijfeld het fitnessen en het joggen. Voor lopers ie het belangrijk om weten dat het essentieel is om zich goede sportschoenen aan te schaffen ter voorkoming van kwetsuren en vooral ter bescherming van de (knie)gewrichten.

Pronatie

Sleutelwoord bij het lopen is de pronatie van de voet, de natuurlijke beweging die de voet maakt. Als je loopt komt de voet eerst op de achterkant van de hiel terecht. De afwikkeling van de voet gebeurt dan naar voren toe en meer specifiek naar de binnenkant van de voet. Dat is de normale gang van zaken bij een neutrale loper. Bij sommige lopers heeft de voet de neiging om evenwel naar binnen over te hellen, te kantelen. Dat noemen we overpronatie en de afwikkeling van de beweging eindigt op de dikke teen. Vandaar dat zulke lopers gevoeliger zijn voor enkelverzwikkingen.

In het omgekeerde geval helt de voet eerder over naar de buitenkant, de kant van de kleine teen. Dat is dan onderpronatie. Goede loopschoenen moeten die bewegingen corrigeren.

De twee basiseigenschappen

De ideale schoen moet steun verlenen aan de voet zodat hij niet kan overhellen naar deze of gene kant. Hij zorgt tegelijkertijd voor een drukverdeling om de voetholte te sparen. Anderzijds moet hij ook tijdens het lopen de schokken dempen. Immers, lopen is belastend voor de gewrichten en het komt erop aan de dempende werking van de knieën te verlichten door de druk te verdelen.

Waarmee rekening houden bij uw keuze?

  • Loopschoenen worden geproduceerd in functie van het geslacht. Doorgaans wegen mannen zwaarder dan vrouwen zodat hun tred zwaarder is. Ook de lichaamsbouw van de twee geslachten is verschillend. Vrouwen zijn bijvoorbeeld breder in de heupen wat een verschil geeft in de manier waarop de voeten neerkomen tijdens het lopen. Als men een mannen- met een vrouwenschoen vergelijkt zal het verschil in de zolen bijvoorbeeld duidelijk te zien zijn.
  • Bij de keuze van de maat mag niet lichtzinnig tewerk gegaan worden. Niet alleen moet men zich goed voelen in de schoenen, de tenen moeten voldoende ruimte hebben en kunnen bewegen. Is dat niet geval zal er spanning op de voet komen en kunnen blauwe teennagels een gevolg zijn van uw looptraining. Beter dus iets ruimer kopen dan de dagelijkse stapschoen.
  • Om het zweet te evacueren is een ventilatiesysteem aan de bovenzijde van de schoen aangewezen.

Elementen die uw schoenprofiel bepalen

  • Lichaamsbouw: hoe meer u weegt hoe meer belasting er op de gewrichten optreedt. Vergeet niet dat er bij het lopen een kracht van drie keer uw reële gewicht ontwikkeld wordt. De zwaarlijvige jogger doet er dus best aan schoenen te gebruiken met een goede schokdemping.
  • Loopprofiel: hoe u loopt en hoe uw voeten op de grond terechtkomen, met andere woorden hoe de pronatie verloopt, bepaalt waarop u moet letten bij de keuze van een schoen. In gespecialiseerde sportwinkels vindt u soms een loopband waarop u dat kan laten bepalen. Een podoloog kan ook advies geven.
  • Loopomgeving: de ondergrond van waar u loopt speelt een belangrijke rol. Loopt u op een harde ondergrond, op de straat bijvoorbeeld, belast u uw gewrichten meer dan indien u op een zachtere ondergrond (bos, park) loopt. Op een harde ondergrond hebt u dus meer steun voor de voet nodig.
  • Loopfrequentie: jogt u verschillende keren per week of minimum 15 kilometer zal de belasting ook groter zijn dan iemand die slechts één keer per week sport. De intensieve jogger belast zijn gewrichten meer dan de sporadische sporter. Belangrijk om weten is wel dat een goede schokdemping de afzetkracht vermindert.

Een enorme keuze

Wie een sportzaak binnenstapt wordt overdonderd door de grote keuze aan loopschoenen waarin de leek vaak zijn weg niet vindt. Uit tests van consumentenverenigingen en sportbladen blijkt telkens weer dat vrijwel alle joggingschoeisel voldoet en van goede kwaliteit is. Bij sommige ligt de klemtoon op de pronatiecorrectie, bij andere meer op de schokdemping. Zoals reeds eerder gezegd kan advies van bevoegde mensen u helpen bij uw keuze. Ga vooral niet over één nacht ijs bij uw keuze.

Duurzaamheid is een tweede belangrijk element voor de gemiddelde jogger. Hier zit wel degelijk verschil op. Goede loopschoenen moeten duizend kilometer kunnen meegaan zonder dat ze aan kwaliteit verliezen. Daarna is het beter een nieuw paar te kopen om de optimale ondersteuning en schokdemping te blijven behouden.

Lees verder

© 2010 - 2020 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Welke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWelke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWanneer je wil beginnen met hardlopen moet je eerst investeren in een paar goede schoenen. Op slechte, versleten of onge…
Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke al…
Looptraining in de winterLooptraining in de winterVoor lopers een schrikbeeld: de winter. Een door training moeizaam opgebouwde conditie dreigt te verpieteren. Welke trai…

Workout: Oefeningen voor een strak en gezond lijfWorkout: Oefeningen voor een strak en gezond lijfIn de lente en zomer doen we er nu eenmaal meer aan om het lijf lekker strak voor de blote kleding vooral op het stran…
Buiten sporten en spelenBuiten sporten en spelenHet klinkt zo eenvoudig, lekker buiten sporten. Maar voor menigeen is het fitnessapparaat in de sportschool toch echt de…

Reageer op het artikel "De keuze van de juiste loopschoenen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 22-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Joggen
Schrijf mee!