Zoektochten en wandelzoektochten in Vlaanderen

Zoektochten en wandelzoektochten in Vlaanderen Op zoek naar een nieuwe, uitdagende en leuke hobby? Misschien moet je eens een zoektocht proberen. Te voet of per fiets leg je een vooraf uitgestippeld parcours af. Vooral de wandelzoektocht is populair. Onderweg krijg je tal van vragen en opdrachten die je zo goed mogelijk moet proberen oplossen. Hoe beter je het ervan afbrengt hoe mooier de prijs die je kan winnen. De prijzen variëren van elektrische toestellen tot geldbedragen of zelfs vakanties en etentjes. Voor beginners zijn zoektochten niet eenvoudig. Ook voor ervaren rotten blijft het vaak heel uitdagend. Welke vormen bestaan er en hoe begin je eraan? Waar zijn er leuke zoektochten? En kan je er iets mee verdienen?
Wandelzoektochten, een leuke hobby / Bron: Juulzgrand, PixabayWandelzoektochten, een leuke hobby / Bron: Juulzgrand, Pixabay

Wat zijn zoektochten?

Hoe werkt het?

Een zoektocht is een spel waarbij je een door de organisator uitgestippeld parcours in het centrum van een stad of langs landelijke wegen aflegt. Je krijgt aan het vertrekpunt (meestal een toeristisch infopunt of een café) een formulier. Daarop staan vragen en opdrachten die je onderweg zo goed mogelijk moet oplossen en uitvoeren.

Wie de vragen zo juist en zo volledig mogelijk oplost en het minste aantal foute antwoorden geeft wint de zoektocht. Een paar weken na het einde van de zoektocht volgt een prijsuitreiking waar men de uitslag bekendmaakt en iedereen een prijs mag kiezen in volgorde van rangschikking.

Waarom is het leuk?

Het aantrekkelijke van zoektochten ligt in de combinatie van verschillende elementen in één activiteit. Er is ten eerste een spelelement. Een zoektocht is een leuk spel waarbij men ter plaatse iets moet proberen vinden, een raadsel ontcijferen of gegevens combineren om de vraag te ontrafelen en tot een goed einde te brengen. Bovendien is er een sportief element. Tijdens het spel wandelt of fietst men. Dit werkt ontspannend, maakt het hoofd leeg en bevordert de conditie.

Een zoektocht heeft ook een competitief aspect. Je probeert de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en de andere deelnemers te verslaan.

Er is tenslotte ook een belangrijk sociaal element: zoektochten is een hobby die je kan delen met anderen door aan te sluiten bij een zoektochtenclub. In tijden waarin sociaal contact tot een minimum is herleid en veel mensen enkel nog virtuele sociale contacten hebben voelt dit voor velen als een verademing.

Weinig andere activiteiten en hobby’s combineren zoveel verschillende positieve aspecten. Daarbij komt nog dat zoektochten voor alle leeftijden leuk zijn en geen aangeboren talent of behendigheid vereisen. Het staat dus voor iedereen open.

Welke soorten zoektochten bestaan er in Vlaanderen?

Types

Zoektochten bestaan in allerlei vormen. Er zijn wandelzoektochten, fietszoektochten en autozoektochten. De meeste zoektochten zijn 'periodezoektochten' die lopen over een langere periode van bijvoorbeeld twee tot vier maanden.

Je kan ze afleggen op de dag die jou past of ze zelfs over meerdere dagen spreiden en een tweede keer teruggaan. Andere zoektochten (‘dagzoektochten’) gaan alleen op een bepaalde namiddag door en kan je enkel die dag doen.

Sommige zoektochten zijn fotozoektochten waarbij je foto’s moet herkennen en in de juiste volgorde plaatsen. Bij andere moet je onderweg alleen vragen oplossen.

Moeilijkheidsgraad

Ook de moeilijkheidsgraad kan erg verschillen. Er zijn eenvoudige zoektochten zonder strikvragen of addertjes onder het gras. Daarnaast zijn er ook heel moeilijke zoektochten waarbij ingrediënten als strikvragen, misleidende teksten rond de vragen, vallen en schijnvallen, cryptische vragen, raadseltjes en andere spitsvondigheden schering en inslag zijn.

Beginners kunnen best eerst wat ervaring opdoen in eenvoudigere zoektochten. Na verloop van tijd ondervindt je vanzelf of je toe bent aan wat meer uitdaging.

Organisatoren

De bekendste zoektocht in Vlaanderen is de jaarlijkse zomerzoektocht van het Davidsfonds. Dit is een groots evenement met jaarlijks duizenden deelnemers. Daarnaast organiseren tal van zoektochtverenigingen jaarlijks tientallen zoektochten over het hele land en waar ook vaak honderden deelnemers op afkomen.

Welke prijzen kan je winnen?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: van zoektochten zal je niet rijk worden. Maar wanneer je er goed in bent kan je er wel degelijk iets mee bijverdienen. Indien je erin slaagt om af en toe hoog te eindigen kan je regelmatig een waardevolle prijs zoals een fiets, een microgolfoven, een koffiemachine, een stofzuiger of andere waardevolle apparaten in de wacht slepen.

Er bestaan zelfs zoektochten zoals de ROS Denderroute zoektocht, waarbij de winnaar een waardebon voor een citytrip naar keuze kan winnen. Niet slecht voor een namiddag wandelen en vragen oplossen!

Bij grotere zoektochten met duizenden deelnemers bestaat de prijzenpot soms zelfs uit vakanties, hotelverblijven en etentjes in restaurants. Maar hoe groter het deelnemersveld hoe moeilijker het wordt om de hoofdprijzen weg te kapen.

Iedereen wint natuurlijk graag eens een mooie prijs. Niettemin moet je deze hobby in de eerste plaats voor het plezier doen. Wanneer je er geen plezier aan beleeft zal je het niet lang volhouden. Ook voor ervaren zoektochters is het onmogelijk om altijd en overal in de mooie prijzen te vallen. Elke organisator heeft een eigen stijl en de ene zoektocht ligt je beter dan de andere.

Starten met deze hobby: clubs en zoektochtverenigingen

Sluit aan bij een club

Wanneer je besluit om te gaan zoektochten is het aan te raden om aan te sluiten bij een van de zoektochtenclubs. Het lidgeld is vaak een peulschil (tien tot vijftien euro per jaar) en op die manier doe je sneller ervaring op.

Ook leer je na verloop van tijd mensen kennen met wie je nadien bij zoektochten eens kan overleggen over de vragen. Als je serieus met zoektochten wilt bezig zijn en dit regelmatig als hobby wil beoefenen is lidmaatschap van een vereniging en 'erbij horen' eigenlijk een must.

Zoektochtverenigingen in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn verschillende zoektochtverenigingen actief die leuke formules in hun regio organiseren. De grootste is zoektochtvereniging ROS, gevestigd in Dendermonde maar de club heeft leden uit het hele land.

Elk jaar organiseert de vereniging tal van zoektochten en om de twee maanden krijg je een tijdschrift in de bus met uitslagen, informatie over nieuwe zoektochten, tips om beter te doen en nog veel meer.

Als lid van de club mag je bovendien gratis deelnemen aan de jaarlijkse eindejaarszoektocht. De club heeft zelfs een heus kampioenschap waarbij een twintigtal zoektochten elk jaar bepalen wie de meeste punten heeft verdiend en clubkampioen wordt. Ook de club WRV (West-Vlaamse Rallyvrienden) in West-Vlaanderen heeft een groot aantal leden.

Is het moeilijk?

Wees realistisch. Je zal niet van vandaag op morgen een goede zoektochter worden, net zoals je de eerste keren op een tennisveld ook niet de ene ace na de andere zal slaan. Alle zoektochters die vandaag regelmatig hoog eindigen zijn jaren geleden achteraan de rangschikking begonnen en maakten tal van fouten bij het oplossen van de vragen.

Doorbijten en uit je fouten leren is in het begin de boodschap. Zoals de meeste activiteiten moet je eerst heel wat ervaring opdoen voor je een gooi kan doen naar de mooie prijzen. Hard werken en jezelf verbeteren is voor alles in het leven een noodzaak en dat is voor deze hobby niet anders.

Zoektochten hebben een eigen terminologie, eigen regels, eigen geschreven en ongeschreven wetten. Samenstellers houden er nogal eens van om de deelnemer te misleiden, strikvragen te verwerken in de opdrachten of je op het verkeerde been te zetten.

Voor beginners kan dit frustrerend zijn, maar eenmaal men de kneepjes van het vak doorheeft en weet waar men op moet letten wordt dit een deel van de uitdaging. Na verloop van tijd en na meerdere zoektochten begint men ook een feeling te ontwikkelen voor het goed oplossen van de vragen.

Leuke wandelzoektochten voor beginners: Denderroute zoektocht en Toeren tussen Torens

Hier vind je een paar voorbeelden van zoektochten die ook voor beginners leuk zijn:

ROS Denderroute zoektocht

De ROS Denderroute loopt elk jaar in de Denderstreek rondom Geraardsbergen. Deze zoektocht is zowel aangenaam voor beginners als voor meer ervaren zoektochters. Je moet acht foto’s zoeken en in de juiste volgorde plaatsen en een dertigtal vraagjes oplossen.

In de vragen zit soms wel een moeilijkheid zoals een tweede of derde antwoord, maar ze zijn nooit ingewikkeld gesteld of heel cryptisch. Op die manier kunnen beginnende deelnemers heel wat antwoorden vinden, maar blijft het ook voor ervaren zoektochters nog enigszins uitdagend.

Deze auto- of fietszoektocht loopt rondom Geraardsbergen en Galmaarden. Je ontdekt de mooiste groene plekjes van de streek, waar je een aantal eenvoudige vragen oplost. Formulieren kan je verkrijgen bij de toeristische diensten van Geraardsbergen en Galmaarden. Thema in 2019 is "Het mysterie van de Zwarte Bende", naar de legendarische boevenbende die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in de streek ophield.

Toeren tussen Torens

Toeren tussen Torens is een jaarlijkse najaarszoektocht in Sint-Katelijne-Waver en omgeving. De vragen zijn erg eenvoudig, met keuze-antwoorden. Dit maakt de zoektocht ook heel geschikt voor beginners die nog niet veel ervaring hebben in zoektochten. Bovendien stop je vaak aan mooie, groene plekjes.

Zoektochten met Gouden Carolus / Bron: DirkVE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zoektochten met Gouden Carolus / Bron: DirkVE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De grote namen: Gouden Carolus en Davidsfonds

Twee grote, erg populaire zoektochten zijn de jaarlijkse Gouden Carolus zoektochten in Mechelen en de zomerzoektocht van het Davidsfonds.

Gouden Carolus zoektochten te Mechelen

Dit is een eenvoudige en leuke zoektocht door het historisch centrum van Mechelen georganiseerd door brouwerij Het Anker. Naast een wandelzoektocht is er ook een fietszoektocht in de groene omgeving rond Mechelen. De prijzenpot is indrukwekkend met vakantieverblijven, gastronomische diners, brouwerijbezoeken en natuurlijk grote hoeveelheden Gouden Carolus bieren.

Zomerzoektocht Davidsfonds 2019

Deze zoektocht is heel eenvoudig en vindt elk jaar plaats in een andere streek in Vlaanderen. In 2019 zal de zoektocht doorgaan in Bilzen en Tongeren van juni tot september. De zomerzoektocht van het Davidsfonds is in 2019 reeds aan zijn drieëndertigste editie toe.

Het nadeel is wel dat hier jaarlijks duizenden mensen aan deelnemen. Zo namen in 2016 nog 17.000 mensen deel aan de zoektocht van het Davidsfonds. Om hier bovenaan te eindigen en in de mooie prijzen te vallen moet je dus niet alleen alles foutloos oplossen maar ook nog eens de schiftingsvraag heel dicht benaderen.

Je hebt meestal de keuze uit een eenvoudige formule die geschikt is voor het hele gezin en een iets pittiger formule voor wie liever wat meer uitdaging wenst, al is zelfs de 'moeilijke' versie vaak nog heel eenvoudig.

En nu aan de slag!

Waar wacht je nog op om je kans te wagen? Zoektochten is leuk en ontspannend en wie weet ga jij wel met een mooie prijs aan de haal!
© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar ligt Eldorado (goudland)?Waar ligt Eldorado (goudland)?Het mythische Eldorado (goudland) spreekt tot de verbeelding. Een oord waar het goud voor het oprapen ligt. Of is het ee…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
Gouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwalite…
Zoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetector kan een geweldige hobby zijn. Lees hier alles over metaaldetectors en hoe je kunt starten…

Wandelen om af te vallenWandelen om af te vallenOm af te vallen is één van de bruikbare methoden om meer te gaan bewegen. Wandelen op regelmatige basis draagt bij tot g…
Kettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingKettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingVeel sterren gebruiken de kettlebell in hun workout. Onder andere Angelina Jolie, Jessica Biel, Jennifer Aniston en Matt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.davidsfonds.be/activity/national/detail.phtml?id=18552
  • http://www.zvrosbeiaard.be/
  • http://www.hetanker.be/nl
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Juulzgrand, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: DirkVE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 19-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.