Kettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbranding

Kettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbranding Veel sterren gebruiken de kettlebell in hun workout. Onder andere Angelina Jolie, Jessica Biel, Jennifer Aniston en Matthew McConaughey zien wel de voordelen. Niet verwonderlijk dat de kettlebell in 2015 bijna in elke sportschool te vinden is. Maar wat weten we eigenlijk over de kettlebell? Waar komt het bijvoorbeeld vandaan? En wat is het unieke effect van de kettlebell vorm? Verfris je geheugen en kom alles te weten over de voordelen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan ben je dat wellicht straks wel!

Kettlebell een Russische vondst

De kettlebell ziet eruit als een kogel met een handvat en is al honderden jaren in gebruik bij de Russen. Eerst bij de boeren en marktlieden voor onderlinge wedstrijdjes, gevolgd door de geheime dienst, het leger, topsporters en inmiddels is het instrument in vrijwel elke sportschool te vinden.

Bekend door Pavel Tsatsouline's gebruik van de kettlebell

Het is dankzij Pavel Tsatsouline, een fitness-instructeur die nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling van Martial arts (gevechtskunsten), dat de kettlebel geroemd wordt. Tsatsouline gebruikte de kettlebell bij het trainen van de Russische geheime dienst. Het werd daarmee een niet zo goed bewaard geheim voor het Westen toen er in de jaren negentig boeken verschenen als 'Power to the people - Russian strength secrets for every American' en 'Enter the kettlebell! - Strength secret of the Sovjet Superman'. Gelukkig maar, want nu kan iedereen zijn eigen kettlebell kopen!

Voordelen van de kettlebell

Waarom je het liefst vandaag al wil starten? De kettlebell leent zich voor eindeloos veel verschillende oefeningen en spiergroepen! Daarmee onderscheidt deze kogel zich van traditionele gewichten.

Kettlebells in verschillende maten / Bron: Pixabay, PexelsKettlebells in verschillende maten / Bron: Pixabay, Pexels
Train cardio en kracht tegelijkertijd met de kettlebell
Het gewicht valt buiten het handvat, waardoor je bij een zwaaiende beweging bijna elke spier moet gebruiken om een counterbeweging te maken. Hiermee train je niet alleen kracht, maar ook balans, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en conditie. Je combineert dus kracht en cardio in één workout!

Goedkoop en duurzaam fitness apparaat

Met één of meerdere kettlebells vervang je alle andere fitnessapparatuur die vaak gericht zijn op een beperkt aantal spiergroepen. Een kettlebell is daarom relatief goedkoop en gaat levenslang mee!

Flexibel je tijd indelen waar of met wie jij wil

Eenmaal in bezit van je eigen kettlebell, kan je zelf bepalen wanneer je traint. Mooi of slecht weer, het kan zowel binnen als buiten. Je kunt het samen doen of individueel. Wanneer je niet traint, neemt de kettlebell maar weinig ruimte in en staat hij stiekem ook nog eens mooi in huis.

Langere vetverbranding

Geen enkele trainingsvorm kan je vetverbranding zó snel op gang brengen als een explosieve kettlebell workout. Je versterkt de spieren in de buik, benen, rug en in de armen.

Veel spiergroepen tegelijk trainen
Hoe meer spiergroepen je activeert tijdens je training, hoe meer energie het je lichaam kost en hoe meer calorieën je verbrandt. Door de kettlebell oefeningen neemt de vetvrije spiermassa toe, en meer spierweefsel zorgt voor meer calorieverbranding in de ruststand. Dit betekent dat je ook ná de workout nog steeds vet verbrandt. Uiteraard heeft je eetpatroon hier ook grote invloed op. Op het moment dat je goede voeding combineert met de kettlebell oefeningen, zal het effect op de vetverbranding veel groter zijn.

Voorbeeld van een goede kettlebell oefening

Een perfecte oefening en tevens zeer geschikt om mee te starten als beginner is de swing. Je verbrand veel calorieën doordat het een kracht en cardio oefening is. Een veelgemaakte fout daarbij is het kiezen van een te licht gewicht. Voor de meeste mensen is 12kg een goed gewicht die je op den duur na regelmatig oefenen kan verhogen naar 16kg.

Lees verder

© 2015 - 2024 Broodjeei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kettlebell - Traditioneel Russisch trainingsmateriaalEen Kettlebell is een van oorsprong Russisch trainingsmateriaal. Kettlebells worden ook wel “Balls of Strength” genoemd.…
Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Het is grappig om te zien hoe fitnesstrends komen en gaan en hoe een eeuwenoud stuk gietijzer legioenen fitnessers kan i…
Kettlebell training: versterk je spierenKettlebell training: versterk je spierenKettlebell: een zware bal met een handvat eraan om spieren te verstevigen en het figuur te verbeteren. Kettlebell traini…

Zoektochten en wandelzoektochten in VlaanderenZoektochten en wandelzoektochten in VlaanderenOp zoek naar een nieuwe, uitdagende en leuke hobby? Misschien moet je eens een zoektocht proberen. Te voet of per fiets…
Hoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHoe blijf je gemotiveerd om hard te lopen: tipsHardlopen is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Veel mensen hebben wel eens besloten om te gaan hardlopen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ThoroughlyReviewed, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.unity99.nl/index.php/sporten-menu/sporten-unity99-3/kettlebell-training bezocht op 24-03-2015
  • www.gezondblog.nl bezocht op 24-03-2015
  • Gezonder-afvallen.nl//afvallen-door-sporten-en-bewegen/kettlebell-training bezocht op 25-03-2015
  • Afbeelding bron 1: Pixabay, Pexels
Broodjeei (11 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.