Kettlebell - Traditioneel Russisch trainingsmateriaal

Een Kettlebell is een van oorsprong Russisch trainingsmateriaal. Kettlebells worden ook wel “Balls of Strength” genoemd. Het is een roestvrije gietijzeren kogel met een handvat eraan. Al honderden jaren wordt in Rusland dit middel gebruikt voor allerlei trainingsdoelen. Van oorsprong werden Kettlebells door topsporters gebruikt, tegenwoordig door iedereen die snel resultaten wil zien aan zijn of haar lichaam.

Wat is een Kettlebell?

Een Kettlebell is een traditioneel Russisch gietijzeren gewicht, dat lijkt op een kanonskogel met een handvat. Lang het geheime wapen van Russische gewichtheffers en commando’s. De Russen noemen het een “girya” (Russisch: гиря), een woord waarin de verwijzing naar “rondslingeren” nog valt te herkennen. Zo populair waren de Kettlebells al in tsaristisch Rusland dat sterke mannen of gewichtheffers “gireviks” werden genoemd.

Tegenwoordig zijn naast de traditionele, zwarte gietijzeren Kettlebells (Kettlebell Classic) ook Kettlebells te krijgen met een rubberen voet of Kettlebells die met vinyl bekleed zijn. Verkrijgbaar in allerlei kleuren. Vaak correspondeert de kleur met het gewicht. De laatste twee genoemde soorten zijn aanzienlijk vriendelijker voor de vloer en maken ook minder geluid.
Kettlebells zijn er in gewichten van 4 – 50 kg. Afhankelijk van het gewicht hebben Kettlebells een diameter van circa 15 tot 30 cm.
Prijzen variëren van ongeveer 10 tot boven de 100 euro.

Voordelen van de Kettlebell

De trend in de sportwereld is op dit moment met weinig materiaal de coördinatie van onze basisbewegingen verbeteren, anders gezegd: Back to Basics. De Kettlebell is hiervoor een uitgesproken trainingsmateriaal en relatief goedkoop. Andere voordelen van de Kettlebell zijn o.a. je conditie verbeteren zonder cardio-training en een complete work-out in minder dan 20 minuten. Nog een voordeel van de Kettlebell is dat hij onverslijtbaar is, makkelijk mee te nemen is en overal te gebruiken is. Oefeningen met de Kettlebell zijn voor iedereen eenvoudig te leren en zeer veelzijdig.

Toepassingen van de Kettlebell

De Kettlebell leent zich voor het gebruik van vrijwel alle denkbare fitness-oefeningen, maar onderscheidt zich doordat er vele malen meer oefeningen mogelijk zijn dan met traditionele gewichten.
Doordat het gewicht van een Kettlebell buiten het handvat valt, creëer je in feite een hefboom. Het lichaam moet zich nu extra inspannen en aanpassen om dit momentum op te vangen tijdens de beweging. Dit is tegelijk het verschil met een dumbell en barbell. Je traint er niet alleen kracht mee, maar ook balans, spieruithoudingsvermogen, algemene conditie, grip, flexibiliteit, elasticiteit en houdingsverbetering.
Kettlebells zijn o.a. geschikt voor spierhypertrofie trainingen, revalidatie trainingen, blessure behandelingen en voor afslankoefeningen.

Pavel Tsatsouline

In de voormalige Sovjet Unie werd veel nagedacht over en geëxperimenteerd met trainingsmethoden. Sport was destijds immers nauw verbonden met politiek belang. De Russische krachttrainings-goeroe Pavel Tsatsouline is degene geweest die de Kettlebell pas echt bekend wist te maken.
Bijnamen van Tsatsouline zijn "Master of Sports" en "Evil Russian".
Pavel Tsatsouline – geboren op 23 augustus 1969 in Minsk (USSR) – is een fitness-instructeur en nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van “Martial Arts” (gevechtskunsten). Met behulp van Kettlebells trainde hij commando’s en agenten van de Russische geheime dienst om hun conditie, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen.
In de jaren negentig begon hij de goedbewaarde Russische krachttrainings-geheimen te ontsluiten voor het westerse publiek met boeken als:
  • Power to the People! – Russian Strength Secrets for Every American
  • Enter the Kettlebell! – Strength Secret of the Sovjet Supermen
  • The Russian Kettlebell Challenge
  • From Russia with Tough Love: Pavel's Kettlebell Workout for a Femme Fatale
Pavel Tsatsouline trainde o.a. ook de U.S. Marine Corps en de NNSA (National Nuclear Security Administration).
Na het vallen van de Muur waaide deze manier van trainen van achter het IJzeren Gordijn over naar het Westen. Inmiddels hebben de Kettlebells Nederland bereikt, en nu kunnen ook hier echte “Kettle-binkies” gekweekt worden.
Hieronder afbeeldingen van Tsatsoulines twee bekendste boeken.

Power to the People!Power to the People!
Enter the Kettlebell!Enter the Kettlebell!
© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingKettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingVeel sterren gebruiken de kettlebell in hun workout. Onder andere Angelina Jolie, Jessica Biel, Jennifer Aniston en Matt…
Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Kettlebell, dubbel trainingsresultaat in korte tijd?Het is grappig om te zien hoe fitnesstrends komen en gaan en hoe een eeuwenoud stuk gietijzer legioenen fitnessers kan i…

Fitnessoefeningen voor de fitnessbalFitnessoefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen. We kennen de klassieke grondoefeningen zoals push ups en sit ups. Voor…
Slanke bovenarmenHeeft u ook last van bovenarmen die meebewegen als u zwaait? En is dat een reden om lange mouwen te dragen? Dan wordt he…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.balpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 25-10-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.