Enkels voor sporten intapen met sporttape of kinesiotape?
Veel sporters tapen voor het sporten hun enkels in om blessures te voorkomen. Dit is vooral van belang bij sporten waarbij veel van looprichting veranderd wordt zoals voetbal, handbal, basketbal en tennis. Wanneer je kiest voor het preventief intapen van de enkels dan is het van belang waar je de meeste waarde aan hecht: stabiliteit of flexibiliteit? Het enkelgewricht echt stevig vastzetten kan met een conventionele sporttape. Wil je meer beweeglijkheid dan kun je ook kiezen voor een kinesiotape. Het goed aanleggen van de tape vergt bij laatstgenoemde de meeste precisie.
Tape voor de enkels
Waarom de enkels intapen?
Waar het in bijvoorbeeld de jaren 90 nog een stuk minder gebeurde is het tegenwoordig in veel sporten op hoog niveau gemeengoed om de enkels preventief in te tapen. Zeker bij sporten waarin veel van looprichting veranderd wordt ligt een enkelblessure door verzwikking op de loer en dit wil je natuurlijk voorkomen. Het goed preventief intapen van de enkels kan daarmee blessures als een verzwikking of bandenletsel voorkomen. Daarnaast kan het bij contactsporten goed van pas komen als een soort klein stootkussentje. Het biedt sporters bovendien een stukje extra zekerheid op momenten dat je het uiterste van je lichaam vergt.
Bij bepaalde sporten zoals bijvoorbeeld tennis - een sport waarbij ook veel van looprichting moet worden veranderd - kiezen veel spelers ervoor om braces te gebruiken om de enkels meer stabiliteit te bieden. Dit is echter niet bij alle sporten mogelijk. Bij het voetbal bijvoorbeeld - waarbij men vrij genoeg moet blijven om subtiele voetbewegingen te maken - geniet tape de voorkeur boven een brace. Dit heeft er ook mee te maken dat het lastig is om een brace te dragen in een voetbalschoen en onder een voetbalsok waar ook nog een scheenbeschermer in moet. In bijvoorbeeld de Eredivisie is er bijna geen speler die niet zijn enkels voor elke wedstrijd preventief laat intapen.
Welke tape gebruiken voor de enkels?
Wil je voor het sporten je enkels op zo'n manier intapen dat je de gewenste stabiliteit krijgt maar niet te veel hoeft in te leveren aan beweeglijkheid, dan is het belangrijk om voor het juiste soort tape te kiezen. Is echt het vastzetten van het enkelgewricht het belangrijkste doel en is de beweeglijkheid van de enkel van ondergeschikt belang dan kun je kiezen voor een
conventionele sporttape. Dit is vaak wit of crèmekleurig en is verkrijgbaar van merken als Hansaplast, Leukotape en Emdee. Kies je voor zo'n tape dan is het belangrijk dit na een wedstrijd of andere sportieve activiteit direct te verwijderen. Dit voorkomt problemen met de bloedcirculatie in de voet.
Doe je aan een sport waarbij de beweeglijkheid van de enkel van groot belang is zoals bijvoorbeeld voetbal dan kun je daarnaast kiezen voor gebruik van
kinesiotape. Dit type tape is sinds ongeveer het jaar 2000 sterk in opkomst. Het merk FysioTape was de eerste die het product op de markt bracht en veel sporters doen er inmiddels hun voordeel mee. Tegenwoordig is het ook verkrijgbaar van merken als CuraTape, KT Tape en Cawila. Het doel van kinesiotape is om de stabiliteit van het gewricht waarvoor het gebruikt wordt te verhogen zonder in te boeten aan flexibiliteit. Meer dan fixerend werkt het activerend waardoor veel blessures voorkomen kunnen worden. Als het goed is merk je op een gegeven moment niet meer dat de tape om je enkel zit. Het kan dan ook langere tijd blijven zitten. Het nadeel van kinesiotape is dat het aanbrengen ervan wat meer inzicht en precisie vereist.
Hoe leg je een goede enkeltape aan met conventionele sporttape?
Het aanleggen van een conventionele sporttape die maximale stevigheid biedt en de enkel goed vastzet is niet moeilijk. Het beste resultaat bereik je door eerst twee of drie stroken af te knippen en van onder de hak langs de binnen- en buitenzijde van het onderbeen omhoog te plakken tot circa 10 centimeter boven het enkelbot. Daarna kun je stroken sporttape als een 8-vorm om het onderbeen heen wikkelen tot je voldoende stevigheid hebt bereikt. Voorkom daarbij dat er plooien in de tape ontstaan.
Het nadeel van sporttape is dat de lijm die erin verwerkt zit bij sommige mensen tot huidirritaties kan leiden. Om dit te voorkomen kun je eerst een onderlaag van een zelfklevend windsel aanleggen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor Cohafix.
Hoe leg je een goede enkeltape aan met kinesiotape?
Gebruik je kinesiotape om de enkel voor blessures te behoeden dan is het belangrijk dat de tape goed wordt aangelegd. Je kunt hierover instructies krijgen van een fysiotherapeut maar je kunt ook aan de slag met een handleiding of instructiefilmpje. De volgende instructies helpen je een eind op weg:
- Zorg ervoor dat je voet droog en vrij van haren is
- Plaats de voet die je gaat tapen in een hoek van 90 graden op een verhoging
- Schuif de tape onder de hiel door en zorg dat deze aan beide zijden 5 centimeter boven het enkelbot uitkomt
- Knip drie stukken van deze lengte af en knip alle uiteinden van de tape 'rond' af
- Pak de eerste strook tape en scheur de papieren rug in het midden door zonder de plakzijde aan te raken
- Vouw het papier vanaf de scheur naar beide zijden tot 5 centimeter van het einde terug
- Hou de tape aan beide zijden tussen wijsvinger en middelvinger en trek het helemaal uit
- Breng de tape onder de hak door en plak het aan de binnenzijde van het onderbeen recht omhoog vast
- Het onderste deel moet vastgeplakt worden terwijl er rek op staat, de bovenste 5 centimeter wordt losser vastgeplakt
- De buitenste flap breng je op maximale rek diagonaal over de voet aan, waarbij het minstens 5 centimeter over de binnenste tape heenvalt
- Het tweede stuk tape dat je hebt afgeknipt wordt op dezelfde wijze aangebracht maar dan begin je aan de buitenkant en wordt de binnenste flap diagonaal over de voet aangebracht
- Het derde stuk tape plaats je onder voet half over en half voor de al aanwezige stukken tape en beide uiteinden worden onder maximale rek diagonaal omhoog op het scheenbeen geplakt
Zie je dit liever eerst een keer in een filmpje voor je zelf aan slag gaat dan vind je op onder meer YouTube talloze instructiefilmpjes.