Start to Run en vele redenen om te starten met hardlopen

Start to Run en vele redenen om te starten met hardlopen Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hardlopen goed voor je is. Goed voor je gewicht, voor je hersenen, longen, botten en ogen. Maar ook voor je nachtrust en voor een extra lang bestaan, wat uiteraard ook nog van andere factoren afhankelijk is. In dit artikel lees je wat Start to Run inhoudt, maar ook heel veel redenen om te gaan starten met hardlopen

Inhoud artikel


Wat is Start to Run

Start to Run is zeer geschikt voor mensen die willen gaan starten met hardlopen.

 • Het is een trainingsprogramma voor de beginnende loper.
 • De trainingen vinden plaats in twee series per jaar.
 • Zes zaterdagochtenden in maart-april of in september-oktober.
 • De trainingen starten om 9.30 uur en duren anderhalf uur.
 • Ongeveer een half uur theorie en daarna een uur praktijk.
 • Praktijk: warming-up, daarna een afwisselend kernprogramma, tot slot een cooling-down.
 • Na afloop krijg je een schema mee om te trainen, dit kun je ook via de mail ontvangen.
 • Tijdens de zesde les is het tijd voor een testloop van drie kilometer.

Begeleiding door Renate Wennemars of Evy Gruyaert

Het is moeilijk om te rennen en tegelijkertijd te kijken op het schema wat je moet volgen voor een goede training. Met de Running Coach gaat het een stuk gemakkelijker, je hoeft niets uit te printen, je hebt de schema’s bij je op je mp3-speler. Je krijgt via je koptelefoon te horen wat je moet doen, en alles gaat onder het genot van lekkere loopmuziek. Renate Wennemars (vrouw van Erben Wennemars) heeft alles ingesproken. In België: Start to Run met Evy Gruyaert.

Redenen om te starten met hardlopen

Er zijn heel veel redenen te bedenken om te starten met hardlopen, misschien halen ze jou wel over om vandaag te starten.
 • Hardlopen maakt endorfine vrij, dat is een gelukshormoon. Zelfs na je training blijf je de werking voelen.
 • Je kunt altijd lopen, weer of geen weer. Wat is er mooier dan de natuur te ervaren na een frisse regenbui. Wel is het belangrijk dat je de juiste kleding aantrekt. Is het spekglad, dan is het wel raadzaam om een training over te slaan.
 • Lijd je aan slapeloosheid dan kan hardlopen een positief effect geven. Het effect is vaak al snel merkbaar, sneller inslapen en langer slapen.
 • Hardlopen heeft een positief effect op de spijsvertering, voedsel verplaatst zich sneller door het lichaam, de ontlasting blijft zachter en de stoelgang verloopt meestal een stuk gemakkelijker.
 • Hardlopen houdt je botten sterk, drie keer per week een kwartier hardlopen zou al bewerkstelligen dat je veertig procent minder kans hebt op botontkalking.
 • Meer creativiteit, je kunt tijdens het rennen over veel dingen nadenken. Tijdens het hardlopen krijgen je hersenen tot wel meer dan vijfentwintig procent meer zuurstof dan dat je op de bank hangt.
 • Het is een gezonde verslaving en ongezonde verslavingen als roken en alcoholgebruik worden door het hardlopen geremd. Je gevoel van eigenwaarde groeit door het lopen.
 • Je kunt overal ter wereld lopen, sportkleding en loopschoenen en rennen maar.
 • Soms kun je door omstandigheden een poosje niet trainen, niet erg, je kunt altijd weer beginnen met hardlopen.
 • Door hardlopen krijg je strakke billen, het is ook goed om cellulite aan te pakken.
 • Hardlopen en een lichtere zwangerschap. Vrouwen die voor en tijdens de zwangerschap hardlopen ondervinden vaak minder problemen bij de bevalling en de zwangerschap verloopt vaak prettiger.
 • Zelf bepalen wanneer je gaat. Je zit niet vast aan openingstijden van een sportschool, je kunt in de ochtend lopen, maar ook in de middag of ’s avonds.
 • Het intens ervaren van de verschillende seizoenen. Tijdens het hardlopen kun je de natuur om je heen goed observeren en ervan genieten.
 • Hardlopen hoeft niet veel geld te kosten. Je hebt hardloopschoenen nodig en geschikte kleding, verder kun je het zo duur maken als je zelf wilt.
 • Hardlopen kan een positieve invloed hebben als je angstig of depressief bent. De aanmaak van serotonine wordt geactiveerd en deze stof heeft een gunstige invloed op je stemming, serotonine maakt ook minder angstig en depressief.
 • Hardlopen versterkt het immuunsysteem en verhoogt je weerstand.
 • Tien procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van Poly Cystic Ovary Syndrome (PCOS). Het is een aandoening die naast onvruchtbaarheid, onregematige menstruatie, mannelijke haargroei en acne tot gevolg heeft. Oorzaken: overproductie van het groeibevorderende hormoon insuline en een te actief sympathisch zenuwstelsel. Elisabet Stener, endricrinoloog, heeft aangetoond dat lopen beide oorzaken aanpakt. Vrouwen met de aandoening die drie keer per week een halfuur intensief hardliepen zagen hun symptomen binnen korte tijd verminderen.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
PCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapPCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapHet PCO-Syndroom komt vrij vaak voor. Naar schatting komt het voor bij tien tot vijftien procent van alle vrouwen. Dat i…
Afvallen met hardlopen (tips)Afvallen met hardlopen (tips)Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je…
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…

Gezondheid: BuikspieroefeningenGezondheid: BuikspieroefeningenBuikspieroefeningen zijn niet de meeste gewilde oefeningen, maar wel essentieel om een platte buik te krijgen en / of te…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Bronnen en referenties
 • Informatie gekregen tijdens trainingen van Start to Run (mondeling en via magazine)
 • Magazine Runner's World
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 26-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.