Via ferrata; de ijzeren weg

De zomervakantie staat voor de deur en wat is er nu fijner, dan een geweldige vakantie naar Il Bel Paese in het vooruitzicht. Italie dus! Flaneren op de boulevard, romantische diners met een heerlijke wijn, cultuur snuiven in steden als Florence of Rome of juist actief zijn in de bergen.

Actief in de bergen

Voor degenen onder ons die wel zin hebben in een beetje actie tijdens de vakantie, maar gewoon klimmen iets te eng vinden, is de via ferrata ideaal. Een via ferrata, in het Duits ook wel klettersteig genoemd, houdt het midden in tussen hiken en bergbeklimmen.

Hiken op een smal bergpad, klauteren over rotsformaties, klimmen via bevestigde ijzeren ringen of touwladders; het maakt allemaal deel uit van het parcours. Uiteraard is men op de meest uitdagende stukken gezekerd via een klettersteigset en klimgordel.

Gedurende het parcours kan men genieten van de natuur, de schitterende uitzichten en de overweldigende rust. Afhankelijk van de route heeft men de mogelijkheid uit te rusten in berghutten. Velen daarvan zijn erg primitief en bieden enkel picknick plaatsen aan. Soms treft men ook luxe berghutten waar broodjes en wat drinken gekocht kunnen worden, of de mogelijkheid bestaat er ook te overnachten.

Moeilijkheid en veiligheid

Iedereen met een klein beetje lef en een goede gezondheid kan een via ferrata parcours afleggen. Er zijn namelijk verschillende moeilijkheid gradaties. Van beginner trajecten, tot aan zeer moeilijke parcours, er is voor elk wat wils. Tevens is het zeker voor beginners aan te raden om niet zonder begeleiding de bergen in te gaan. Tegenwoordig zijn er verschillende sport organisaties die georganiseerde via ferrata parcours aanbieden. Naast gedegen begeleiding van een ervaren berggids, zorgen zij ook voor de helmen en overige klimuitrusting.

Materiaal

Besluit je toch zelf op pad te gaan, dan dien je zelf voor de klimuitrusting te zorgen. Want uiteindelijk kan je pas echt genieten als de veiligheid gewaarborgd is. Wat heb je nu zoal aan uitrusting nodig om de via ferrata veilig af te leggen.

Helm

Aangezien je je tijdens een via ferrata parcours in de bergen en vaak langs en onder steile rotswanden begeeft, bestaat er natuurlijk altijd het gevaar dat er stenen naar beneden vallen. Om je hier tegen te beschermen is een helm noodzakelijk. Ook tijdens een onvoorziene val biedt de helm bescherming.

Klimgordel

Zoals eerder vermeld is men op de meest uitdagende stukken van het parcours gezekerd. Er zitten staalkabels in de rotswand gemonteerd waar men de klettersteigset aan kan bevestigen. Hiervoor heb je een klimgordel nodig. In de meeste gevallen volstaat een zitgordel (ook wel heupgordel genoemd). Klim je echter met een zware rugzak op, dan loop je het gevaar om bij een onverwachtse val ondersteboven te komen hangen als je gebruik maakt van een zitgordel. In dit geval is een integraalgordel dan ook aan te raden.

Klettersteigset

De klettersteigset wordt aan de klimgordel bevestigd en hiermee kun je je dan zekeren aan de staalkabels die in de rotswand zitten. De klettersteigset bestaat uit 2 stukken touw waaraan karabiners bevestigd zijn.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Via ferrata of klettersteig: een klimparcours voor durfalsVia ferrata of klettersteig: een klimparcours voor durfalsVia ferrata? Wat is dat? Het woord klinkt Italiaans en dat is ook zo. Het betekent "ijzeren weg". Deze benaming wordt ve…
Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandSpannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandWe gaan met zijn allen graag naar buiten om de dagelijkse drukte te ontvluchten en even een moment van ontspanning te zo…
Schöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenSchöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenDe Schöllenenschlucht is een smalle kloof in Zwitserland en een toegangsweg naar de Gotthard. Al in vroegere tijden werd…
Originele sportactiviteiten in de AlpenOriginele sportactiviteiten in de AlpenTijdens een wintervakantie in de Alpen kiest een overgrote meerderheid van de reizigers voor skiën, snowboarden en langl…

Snel een strak lichaam krijgenJe kent het wel, het is bijna voorjaar, de zon schijnt, tijd om naar het strand te gaan! Of toch niet... In de koude win…
De Dokter Kenneth H. Cooper testDe Coopertest of 12 minuten uithoudingsvermogentest is nog steeds populair en helpt bij het verbeteren van de conditie.…
Bronnen en referenties
  • www.viaggigardena.com
  • www.friendsofarco.it
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.