In hardloopvorm blijven tijdens de vakantie

In hardloopvorm blijven tijdens de vakantie Het lijkt niet evident te gaan hardlopen tijdens vakantieperiodes. Het is mooi weer, je bent op reis met het gezin of doet city trips, je hoeft niet meer te denken aan je werk, problemen heb je achter je gelaten en je wil maximaal genieten van je vrije tijd en de mensen van wie je houdt. Voor de échte hardloopfan mag dit geen probleem zijn. Hij loopt door, zonder dat dit noodzakelijkerwijze enige invloed heeft op de relatie met vrouw en kinderen, familie of vrienden.

Eenvoudige trainingen

Je hardloopgewoontes hoeven niet de overhand te halen op het contact met je dierbaren. Je kan makkelijk een compromis sluiten. Af en toe tien minuutjes gaan lopen gedurende één of twee weken zal je vorm op hetzelfde peil houden. Verloren momenten zijn daarvoor aangewezen. Vergeet dus niet je hardloopkleding mee te nemen op vakantie!

Hierna volgen enkele tips voor de beginnende en gevorderde loper en wees ervan overtuigd dat ze zullen volstaan om je vormpeil te behouden.

Aan zee

Breng je je vakantie door aan zee, is een strandloop aangewezen. Ben je een beginneling doe dan een loop-wandelparcours: twee minuten rennen, één minuut stappen. Begin met een kilometertje de eerste dag. Voeg elke dag twee of drie loop-wandelmomenten toe in functie van je vrije tijd.

Gevorderden trekken zoveel tijd uit als ze kunnen: dat is bijvoorbeeld mogelijk ‘s morgens als je vroeger opstaat dan de anderen. ‘s Morgens is niet alleen een moment dat anderen een beetje langer slapen op vakantie, maar tevens het beste tijdstip in warme landen. Het valt niet aan te raden te gaan lopen in de hitte. Een alternatief is de late avond. Wie toch op warme dagen wil lopen, houdt de loopjes liefst niet te lang. Vergeet dan vooral niet vooraf en erna goed te drinken.

Tijdens de reis

Als je lange trajecten moet afleggen om je eindbestemming te bereiken, dien je om de twee-drie uur halt te houden om de benen te strekken en een stukje te eten of iets te drinken. Maak van de gelegenheid gebruik om één-twee minuten te wandelen en dan een tiental minuutjes te lopen of langer indien dat binnen je schema past. Daarom is het makkelijker dat je je hardloopkledij reeds draagt tijdens het rijden. Je kan eventueel een stukje eten of drinken tijdens het lopen.

Tijdens activiteiten

Waarom geen eindje lopen tijdens een wandeling in een park of terwijl het gezin zich koestert in de zon op het strand of aan het zwembad? Waarom niet naast je kinderen lopen als ze fietsen of skaten of skeeleren? Waarom geen rondje lopen rond het terrein waarop je zoon of dochter voetbalt of tennist?

Tijdens uitstappen kun je ‘verkenner’ spelen: je loopt een eindje voor je gezin uit om te kijken of er verderop wat interessants te beleven valt en brengt daarna verslag uit. Dit kun je regelmatig doen. Je blijft betrokken bij de gezinsactiviteit en met je korte loopjes heen en terug werk je aan je conditie.

Rond het verblijf

Verken de omgeving rond het hotel of de camping naar leuke plekjes om een training te doen. Je kan dat bijvoorbeeld al in de weken voorafgaand aan je vakantie door op Google Maps een kijkje te nemen. Zo kun je je favoriete hardlooproute uittekenen.Eventueel kan je aan het hotelpersoneel of op het campingsecretariaat vragen of er interessante routes in de buurt zijn waarop je je ding kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld de omgeving al wat verkennen en interessante plekjes vinden die je daarna met het gezin kan bezoeken.

Ook interessant is om een brochure met de lokale wandelroutes te halen bij de toeristische dienst. Deze routes zijn vaak ook prima geschikt om te lopen en zo zie je de mooiste plekjes in de omgeving.

Kiezen in functie van

Je kan natuurlijk ook je vakantiebestemming een keertje kiezen in functie van je passie weliswaar in overleg met je partner. Een vakantie in de bergen kan bijvoorbeeld interessant zijn voor alle partijen en voor hardlopers op zoek naar meer kracht een ideaal terrein voor pittige oefengalopjes. Heb je geen ervaring met heuvelloopjes thuis, doe het dan rustig aan en voer de inspanning slechts geleidelijk op zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de nieuwe omgeving. Vergeet niet: doe kleine pasjes bergop en neem wat grotere passen bergaf.

Warme landen

Lopen in warme landen en hogere temperaturen zijn we niet gewoon. Je lichaam zal dus even de tijd nodig hebben om zich aan te passen, maar normaal gezien kan dat binnen enkele dagen. Hier geldt ook: liever ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat dan tijdens de dag als de temperaturen flink oplopen. Vermijd vooral om op asfalt te lopen omdat asfalt veel warmte afgeeft en het je warmtegevoel nog extra zal doen toenemen.

Loop je toch tijdens de dag, vergeet dan zeker geen zonnebrandolie met een minimumfactor 15 op je huid aan te brengen. Trouwens, wie dacht dat het insmeren niet hoeft in eigen land als het warm weer is, vergist zich deerlijk. Wie het niet doet, verhoogt de kans op huidkanker aanzienlijk.

Pas op: zelfs al heb je het warm, een goede warming-up is altijd nodig om je spieren soepel te maken en blessures te voorkomen.

Uitstel

Wie zijn loopactiviteiten beperkt of uitstelt tot na de vakantie, kan dan beter van de laatste training voor de vakantie een stevige training maken. Vermits het lichaam een week nodig heeft voor de supercompensatie, kan je het verlies van vorm een weekje uitstellen. Er is trouwens niets mis mee om een weekje of langer niet te lopen. Als je al hard traint gedurende het jaar, kan een rustperiode je lichaam veel goed doen.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Plogging: combinatie van hardlopen en afval opruimenPlogging: combinatie van hardlopen en afval opruimenBij plogging wordt het aangename van hardlopen gecombineerd met iets goeds voor het milieu. Tijdens het lopen van een ha…
Tien redenen om te beginnen met hardlopenTien redenen om te beginnen met hardlopenSteeds meer mensen beginnen tegenwoordig met hardlopen. Misschien loop je zelf al een tijdje hard of overweeg je ermee t…

Opnieuw sporten na een lange winterNa een lange winter weer zin gekregen om je lichaam in conditie te krijgen? Of misschien ben je weer wat aangezet en vin…
Rondje Ameland - een wandeling om het eilandRondje Ameland - een wandeling om het eilandRondje Ameland is een wandeling van bijna 50 kilometer. Het eerste officiële en georganiseerde Rondje Ameland werd in 19…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.