Opnieuw sporten na een lange winter

Na een lange winter weer zin gekregen om je lichaam in conditie te krijgen? Of misschien ben je weer wat aangezet en vind je het de hoogste tijd om de kilootjes eraf te lopen? Laat ons vooral genieten van de warmere periode die eraan komt en de langere dagen die je zin geven om te gaan sporten. Joggen is de ideale manier om je opnieuw in optimale vorm te krijgen.

Zonder druk

Je bedoeling is niet meteen om in wedstrijden op de eerste rij te lopen, maar je vindt het wel leuk om te lopen. Je bedoeling is met plezier je sportkleding aan te trekken om te genieten van een half uurtje of zelfs langer hardlopen zonder enige druk, in alle ontspanning om een degelijke conditie op te bouwen.

Uithouding en spierversterking

Dan staat je twee dingen te doen: werken aan je uithouding en het versterken van je spieren. Met uithouding zorg je ervoor dat vetten verbranden en door spierversterking voorkom je dat je spieren verkleinen ten gevolge van een mogelijk dieet om opnieuw je ideale gewicht te verkrijgen. Richten we ons nu vooral tot de dames of hebben de heren ook wat extra gewicht gekregen na een lange winter? Naast de wekelijkse trainingen duurloop die je zal doen, kun je ook andere sporten beoefenen om de uithouding te verbeteren: fietsen bijvoorbeeld, zwemmen, rollerskaten of lange wandelingen in de natuur.

Om je spieren te versterken kan je natuurlijk naar de fitnesszaal stappen waar je je bij voorkeur laat bijstaan door een coach die een programma kan uitstippelen in functie van jouw behoeften. Maar daarnaast kan je ook in het leven van alledag dingen doen die je kunnen versterken zoals bijvoorbeeld trappen oplopen met twee-drie treden tegelijk en met geheven knieën.

Vergeet niet dat spieren zwaarder wegen dan vet. Als je na een tijdje sporten merkt dat je gewicht stabiel blijft is het goed mogelijk dat de vetten gewoon vervangen zijn door een grotere massa spieren. Je kan dit constateren door jezelf te bekijken in de spiegel of door na te gaan hoe je jezelf voelt in je kleding: spannen ze minder en zitten ze iets wijder of niet?

Goede planning

Het beste is je sportieve uitstapjes goed te plannen binnen je dagelijkse bezigheden, tussen je beroepsbesognes, je familiale leven en je uitgangsleven. Dokter goed uit wat je kan en niet kan. Overdrijf niet met de intensiteit, het aantal kilometers of een lange trainingsduur als je dat niet aan kan of je je lichaam er niet aan gewoon hebt gemaakt. Vermoeidheid is je grootste vijand en zal een negatieve invloed hebben op je leven. Beter dus drie keer een half uur per week dan anderhalf uur op zondagmorgen bijvoorbeeld.

Voeding aanpassen

Langere dagen en de zon die tot s avonds laat haar warmte geeft, geven meer zin in sporten. Het is het ideale moment om opnieuw een goede vorm op te bouwen en je gewicht makkelijk weer op peil te krijgen. Maar opgepast: elke fysieke inspanning vereist ook een aangepast voedingspatroon. Meer dan ooit moet je een evenwichtig en kwalitatief voedingspatroon samenstellen waarbij je zeker niet mag vergeten voldoende mineralen binnen te krijgen. Het is ook belangrijk meer water en andere dranken te drinken als de temperatuur in de zomer stijgt om dehydratie te voorkomen.

Lange termijn

Jezelf weer in conditie krijgen en aan een beter figuur bouwen doe je op lange termijn. Verwacht niet van de ene dag op de andere een spectaculaire verbetering. Je moet rekenen op verschillende weken, minstens een of twee maanden vooraleer je resultaat zult zien. Het is alleszins beter dan draconische maatregelen te nemen zoals een streng dieet, hetgeen niet zo goed is voor de gezondheid. Denk goed na waarom je het doet en houd dat steeds goed voor ogen op momenten dat het wat moeilijker wordt om vol te houden. Met de juiste ingesteldheid zul je resultaten bekomen die je omgeving zullen verbazen. Wil je verder gaan dan gewoon een algemene vormverbetering en naar een wedstrijd toewerken, moet je een striktere methode volgen.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
24/7 vet verbranden24/7 vet verbrandenAfvallen bereik je door het aanpassen van je dieet en het verhogen van je lichamelijke activiteit. In dit artikel vertel…
Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenHoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenSporten is, samen met een aangepast voedingspatroon, één van de meest gebruikte manieren om calorieën te verbranden en d…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…

Langer leven door te joggenHet is een open deur intrappen: sporten is gezond, maar dat joggen je leven met 5 tot 6 jaar kan verlengen is minder bek…
In hardloopvorm blijven tijdens de vakantieIn hardloopvorm blijven tijdens de vakantieHet lijkt niet evident te gaan hardlopen tijdens vakantieperiodes. Het is mooi weer, je bent op reis met het gezin of do…
Bronnen en referenties
  • Running Attitude nr. 123, juni 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.