Langer leven door te joggen

Het is een open deur intrappen: sporten is gezond, maar dat joggen je leven met 5 tot 6 jaar kan verlengen is minder bekend. Een Deense studie over 37 jaar toonde dit met overtuigende cijfers aan. Waarop wacht je nog?

Controverse

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was men het nog niet eens over de positieve effecten van joggen, zeker op latere leeftijd. Sommigen meenden dat het enkel belastender was voor gewrichten en rug en vooral orthopedische problemen veroorzaakte. Een studie die uitgevoerd werd tussen 1976 en 2003 toont nu duidelijk aan dat er niets van aan is en dat joggen integendeel het leven kan verlengen met 6,2 jaar voor mannen en 5,6 jaar voor vrouwen.

Langer leven

De resultaten van deze studie werden in Dublin voorgesteld door de Deense cardioloog Peter Schnohr tijdens het EuroPrevent 2012 van de Europese Vereniging van Cardiologie. Voor de Copenhagen City Heart Study werd gepeild naar de gezondheid van meer dan 20 000 mensen tussen 20 en 93 jaar. Binnen deze studie werd een deelstudie gewijd aan mensen die regelmatig jogden: 1116 mannen en 762 vrouwen werden vergeleken met een gelijkaardig aantal mensen die niet jogden. Hieruit bleek dat de kans op een vroege dood bij de joggers voor de twee geslachten met 44% gedaald was. Schnohr beweert dat het niet noodzakelijk is om veel te sporten. Eén uur tot tweeënhalf uur per week joggen zou volstaan om een positief effect te kunnen teweegbrengen, weliswaar in een rustig of matig tempo, want overdreven intensief lopen of extreme inspanningen leveren zou dan weer niet zo goed zijn.

James Fries

Aan de Stanford University School of Medicine in de Verenigde Staten geeft professor James Fries les. In 2008 kwam hij al op de proppen met een gelijkaardige studie toegespitst op personen die ouder waren dan 50 jaar om de effecten van het lopen op de gezondheid te meten.Tussen 1984 en 2005 volgde hij 538 joggers en vergeleek ze met 420 niet-joggers. Men keek er nauwgezet op toe dat beide groepen over eenzelfde fysieke conditie beschikten en in goede gezondheid verkeerden. Hoewel na verloop van jaren de duur van de joggings verminderde bleek dat het verlies van capaciteiten van de joggers gemiddeld zestien jaar later intrad dan bij de niet-joggers. De kans op beroertes en hartaanvallen, het krijgen van kanker, neurologische infecties en infecties was aanzienlijk lager dan bij de niet-sporters. Ook de kans op vroegtijdig overlijden lag lager.

Positieve effecten

Met joggen gaat je hartslag de hoogte in en stuw je het bloed sneller door je lichaam waardoor je zuurstofopname verbetert. Tegelijkertijd train je je spieren, dus ook je hartspier, en verbeter je je longfunctie waardoor de longen sterker worden. Je verlaagt je bloeddruk, maakt je hart- en bloedvaten gezonder en zorgt ervoor dat je overgewicht verdwijnt. Een regelmatige jogger voelt zich veel beter in zijn vel, niet alleen fysiek maar ook mentaal en gaat doorgaans optimistischer door het leven.

Andere sporten

Uiteraard kun je de resultaten van deze studies doortrekken naar andere sporten. Het principe is gewoon dat je moet bewegen om een langere levensverwachting te creëren. Eenieder die overstapt van een zittend naar een bewegend leven zal er de vruchten van plukken. Zo zou het dagelijks nemen van de trap in plaats van de lift al een eerste aanzet kunnen zijn.

Naast het joggen kan fietsen tot een gezondere leefstijl leiden. Mannen die aan een gezapig tempo fietsen kunnen hun levensduur met vijf jaar verlengen, vrouwen met vier.

Ook wandelen helpt. Als je sneller dan 3,6 kilometer per uur wandelt verleng je je leven volgens het principe: bewegen is langer leven. Extra voordeel: je vermagert.

Naar verluidt is zwemmen de gezondste sport. Je belast je gewrichten niet omdat je door het water gedragen wordt. Door de weerstand van het water moet je een inspanning doen wat je hartslag verhoogt. Uit een Amerikaanse studie uit 2009 bleek dat regelmatig zwemmers 50% minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden wat een nog beter resultaat is dan bij lopers en wandelaars.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersHardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersBeweging is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en voor het verliezen van gewicht. Hardlopen of joggen is een van…
Joggen is gezondJoggen is gezondJe ziet ze steeds vaker opduiken de joggers: in de straten, in de parken, in het bos. Vaak tijdens de middagpauze. Wat d…
Joggen: Voordelen voor gezondheid van deze sportJoggen: Voordelen voor gezondheid van deze sportJoggen is een heerlijke sport die zich tussen een ontspannen wandeling en een snelle sprint bevindt. Joggers houden bij…
Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenIs joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenJoggen is voor veel mensen die snel fit willen worden de meest voor de hand liggende keuze. Om te gaan rennen heb je all…

Bewegen of sporten is “in”Bewegen of sporten is “in”Wat zegt het nu eigenlijk dat bewegen of sporten “in” is. Eigenlijk zegt het zoveel dat het een tijdelijk iets is, een t…
Opnieuw sporten na een lange winterNa een lange winter weer zin gekregen om je lichaam in conditie te krijgen? Of misschien ben je weer wat aangezet en vin…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.