Bewegen of sporten is “in”

Bewegen of sporten is “in” Wat zegt het nu eigenlijk dat bewegen of sporten “in” is. Eigenlijk zegt het zoveel dat het een tijdelijk iets is, een trend. Als dat het geval is, is dat geen goed teken. Laten we hopen dat bewegen en sporten in zijn algemeenheid geen trend is, maar zich voorgoed nestelt als een vast onderdeel van het dagelijks leven.

Lui?

Vooralsnog is dat niet het geval, want ruim 60% van de Nederlanders nestelt zich in de avonduren liever op de bank dan dat hij of zij actief gaat bewegen. Waarbij actief bewegen natuurlijk niet alleen topsport is, maar bijvoorbeeld ook lekker wandelen met of zonder hond, tijdens de zomeravonden in de tuin werken of lekker een stuk fietsen.

De norm van twee keer per dag een half uur wordt door zo’n 55% van de Nederlanders gehaald. Maar dan hebben we het niet zozeer in de avonduren van de bank komen, maar lopen we genoeg overdag, nemen we de trap in plaats van de lift en gebruiken we de pauze om wat beweging te krijgen. Aangezien alles beter dan niets is, nemen we dat voor lief.

Je hebt een lichaam!

Zeker bij de zittende beroepen waarbij de betreffende man of vrouw ook nog veel woon/werk verkeer heeft, blijft er niet veel over om te bewegen. Immers, vroeg weg en laat terug in verband met de file, laat niet veel ruimte meer voor activiteit. Toch is aangetoond dat als je vijftien tot zestien uur per dag zit, je niet meer goed in contact bent met je lichaam.

Sommige mensen denken dat je met “aarden” weer voldoende in contact komt met je lichaam, maar dat is slechts een begin. Je lichaam voelen is niet direct afzien, maar wel je lichaam ervaren. Dat wil zeggen, als je loopt voel je je beenspieren, maak wat oefeningen met je armen en ervaar wat de bewegingen met je lichaam doen, haal bij een lekkere wandeling in het bos eens een aantal keren diep adem. Zuig je longen vol met zuurstof en laat het transporteren door je je bloed naar alle uithoeken van je lichaam. Kortom … ervaar hoe je lichaam in elkaar zit en reageert op bewegingen.

Behalve dat het goed is voor je lichaam, is het ook goed voor de geest. De geest ontspant zich namelijk ook, zeker als je in het begin heel bewust bezig bent met je lichaam en de bewegen bewust ervaart.

Waar is het goed voor?

Als je het dan niet doet omdat het zo lekker kan voelen, beweeg dan in ieder geval omdat het aantoonbaar goed is voor je lichaam (en de geest). Een aantal redenen op rij:

  • Je hart is een spier en door te bewegen train je ook deze spier. Als je slagkracht namelijk beter wordt, dan is de doorbloeding ook beter. Dit heeft weer tot gevolg dat alle voedingsstoffen en zuurstof beter door het lichaam getransporteerd worden en daarmee kunnen je organen beter functioneren.
  • Je spieren in je hele lichaam worden getraind en worden daarmee sterker.
  • Ditzelfde geldt voor de botten, die worden sterker/steviger en dit is weer goed tegen de botontkalking.
  • Bewegen werkt zelfs door als je niet sport, getrainde spieren verbruiken namelijk ook in rusttoestand meer calorieën.
  • Veel sporten is goed voor de bloeddruk.
  • De inhoud van de longen neemt met sporten toe en kan meer zuurstof verwerken. Dit gegeven is tevens goed om het lichaam te laten ontspannen.

Beweeg omdat je respect hebt voor je lichaam!

Dat klinkt wellicht vreemd, maar als je respect hebt voor je eigen lichaam, dan zal je ook minder destructief met hetzelfde lichaam zijn. Dat wil zeggen je lichaam niet verzieken met overmatig drankgebruik, roken of de vette hap.

Balans

Misschien is het ook een modewoord “balans”, maar dan een die zeker ingeburgerd zal raken. Balans is namelijk het toverwoord voor én lekker leven én verantwoord leven.
Je leefpatroon in balans is goed voor het lichaam én de geest en maakt je op je werk productiever en vrolijker (ook prettig voor je omgeving) en geeft je tijdens je (mogelijk spaarzame) vrije momenten meer ruimte voor andere dingen dan maar op de bank ploffen naar het eten en alleen wat televisie te kijken. Als het in balans is, kan je nog steeds af en toe met eten of drinken je boekje te buiten gaan. Maar zolang het met mate is, is er niets aan de hand.

Daarnaast heb je ook meer kans op een langer en gezonder leven, wat ook niet onbelangrijk is. Ten slotte kan het nog zo zijn dat je toch geen respect hebt voor je eigen lichaam, dan kan het nog een reden zijn om voor je omgeving (gezin, vrienden etc.) wat zorgvuldiger met het gegeven lichaam om te gaan. Zodra het denkproces hierover op gang komt, heb je al een eerste stap gezet.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Mindful running: hardlopen met aandachtMindful running: hardlopen met aandachtBij mindful running gaat het niet alleen om het hardlopen maar ben je bewust van je loophouding en je lichaam. Omdat je…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…

Het Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenHet Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenSteeds meer sportscholen- en clubs nemen de Les Mills groepslessen op in hun lesprogramma. Het populaire Les Mills progr…
Langer leven door te joggenHet is een open deur intrappen: sporten is gezond, maar dat joggen je leven met 5 tot 6 jaar kan verlengen is minder bek…
Bronnen en referenties
  • Hans versluis, sportleraar en trainer atletiek
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.