Tennis - Esther Vergeer
Esther Vergeer is ongetwijfeld de beste Nederlandse rolstoeltennisster ooit. Al vanaf 1998 staat zij eerste op de wereldranglijst. Sinds januari 2003 verloor deze topsportster geen wedstrijd meer. Zo werd ze zes keer Olympisch kampioen en won ze alle andere toernooien waaraan ze meedeed. Esther Vergeer speelt het liefste op hardcourt, en haar favoriete slag is de forehand. Vergeer speelt rechtshandig. Op 12 februari 2013 maakte Vergeer bekend een punt achter haar tenniscarrière te zetten.
Het begin van de tenniscarrière van Esther Vergeer
In maart 1988 raakte Esther Vergeer bewusteloos na een zwemles. Ze werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar werd vastgesteld dat ze een vocht- of bloedophoping had in haar hersenen. Ze werd geopereerd en na zes weken mocht ze naar huis. In december van datzelfde jaar kreeg ze een hersenbloeding, waardoor ze wederom geopereerd moest worden. De operatie slaagde, maar na de operatie bleek dat Esther Vergeer een dwarslaesie had, waardoor haar benen niet meer goed functioneerden. Dit leidde ertoe dat ze voortaan in een rolstoel zou zitten.
Vergeer ging naar een revalidatiecentrum om te herstellen. Eén van de onderdelen in haar revalidatieprogramma was sport, zodat ze kon wennen aan haar rolstoel. Van de sporten die Vergeer daar speelde, vond ze basketbal en tennis het leukste. Om die reden besloot ze zichzelf ook op die sporten te richten. In 1998 moest ze een keuze maken tussen beide sporten. Dit omdat de trainingen en de wedstrijden van basketbal en tennis vaak op hetzelfde moment waren. Ze koos voor tennis, omdat ze hier de uitdaging groter vond.
Esther Vergeer op de Paralympics
In het jaar 2000 deed Esther Vergeer mee aan de Paralympische Spelen in Sydney. Ze leverde een topprestatie af, want ze won het toernooi zonder een set te verliezen. Vier jaar later werden de Paralympische Spelen in Athene gehouden. Ook daar sleepte Esther Vergeer de winst in de wacht. In 2008 deed de tennisster uit Woerden opnieuw mee aan de Paralympics. Die werden ditmaal in Beijing gehouden. Wederom was het Vergeer die de gouden plak in ontvangst mocht nemen. Ze moest hier wel diep voor gaan, want ze kreeg namelijk een wedstrijdpunt tegen. In 2012 - op de Paralympics in Londen - sloeg Esther Vergeer zich voor de vierde keer op rij naar de gouden plak. Ze versloeg in de finale de eveneens Nederlandse speelster Aniek van Koot.
De Esther Vergeer Foundation
De Esther Vergeer Foundation is een door Vergeer opgezette stichting die kinderen en jongeren met een handicap kennis wil laten maken met tennis. Zo worden onder andere sportdagen georganiseerd op scholen voor kinderen en jongeren met een handicap. Daarnaast worden de gehandicapte kinderen en jongeren gewezen op lokale sportverenigingen, zodat ze meer dan eenmalig kiezen voor tennis.
Het prijzengeld van Esther Vergeer
Tennissers die op de WTA en ATP Tour spelen, slaan een aardig bedrag bij elkaar. Voor gehandicapte sporters ligt het prijzengeld stukken lager. Zo liet Esther Vergeer in een interview eens weten gemiddeld €1.200,- te verdienen als ze een groot toernooi wint. Uiteraard is dit niet genoeg om van te leven en te reizen, daarom verdient ze haar geld ook met het geven van lezingen bij bedrijven.
Esther Vergeer brengt biografie uit
Op 12 februari 2013 onthult Esther Vergeer tijdens het ABN AMRO WTT haar biografie. Het boek - getiteld Esther Vergeer, kracht & kwetsbaarheid - neemt de lezer mee in het leven van Esther Vergeer. Mensen uit haar directe omgeving en Vergeer zelf komen aan het woord in dit boek.
Wil je Esther Vergeer volgen op Twitter? Haar account is
@EstherVergeer.