Tennis: Nick Kyrgios

Tennis: Nick Kyrgios De Australische tennisspeler Nick Kyrgios is geboren op 27 april 1995. Vader George is een Griekse schilder en zijn Maleisische moeder Norlaila werkt in de ict. Hij is de jongste van drie kinderen en heeft nog een oudere zus en broer. Op zesjarige leeftijd begon hij met tennissen, maar dat was niet de enige sport waar hij bedreven in was. Hij was ook een veelbelovende basketbalspeler. Op veertienjarige leeftijd maakt hij de keus om zich volledig en alleen op tennis te focussen.

Persoonlijke gegevens

Geboortedatum: 27 april 1995
Nationaliteit: Australisch
Geboorteplaats: Canberra
Lengte: 193 cm
Gewicht: 85 kg
Slaghand: rechtshandig
ATP-Ranking (op 5 december 2016): 13
Gewonnen prijzengeld (t/m 5 december 2016): $ 3,589,419

Junioren

Nick Kyrgios won zijn eerste ITF-toernooi in juni 2010 in Fiji op vijftienjarige leeftijd. In 2011 maakte hij zijn debuut bij een grand slam voor junioren (Australian Open). In 2013 behaalde hij de eerste plaats op de ranglijst voor junioren en schreef hij de Australian Open voor junioren op zijn naam.

Eerste ATP winst

Op 3 maart 2013 wint Kyrgios zijn eerste Challenger-toernooi. Dat jaar wint hij er vier in totaal. Zijn eerste ATP-toernooi wint hij in Marseille op 21 februari 2016. Daarna wint hij nog de toernooien in Tokyo en Atlanta.

Grandslamtoernooien

In 2013 maakte hij zijn grandslamdebuut tijdens Roland Garros en haalde de tweede ronde. Dat jaar speelde hij ook de US open, maar verloor hij in de eerste ronde. Vanaf 2014 speelde hij alle grandslams. Hij wist twee keer een kwartfinale te behalen. De eerste keer was in 2014 tijdens Wimbledon. In de kwartfinale verloor hij in vier sets van Milos Raonic met 7-6, 2-6, 4-6 en 6-7. In 2015 wist hij ook de kwartfinale te behalen op de Australian Open. Daar verloor hij in drie sets van Andy Murray met 3-6, 6-7, 3-6.

Provocatie Wawrinka

Kyrgios komt regelmatig in nieuws door wangedrag op de tennisbaan. In augustus 2015 maakt hij een beledigende opmerking naar Stan Wawrinka tijdens het ATP-toernooi in Montreal: “Kokkinakis heeft het met je vriendin gedaan. Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend.” Deze opmerking leverde hem een boete op van 25.000 dollar, omdat de spelersbond ATP deze opmerking als provocerende gedrag bestempelde. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke schorsing. As hij binnen zes maanden weer wangedrag zou vertonen, kreeg hij een schorsing van 28 dagen opgelegd.

Wangedag Shanghai Masters

In oktober 2016 ging het weer mis. Hij verloor in de 2e ronde van Mischa Zverev op een wel heel bijzondere wijze met 6-3, 6-1. Kyrgios deed erg weinig moeite om de wedstrijd te winnen of om het zijn tegenstander moeilijk te maken. Bij een achterstand van 3-1 in de 1e set sloeg hij een merkwaardige opslag en liep direct naar zijn bank zonder de return van Zverev af te wachten. Hij kreeg een berisping van de umpire: “Nick, zo kun je niet spelen, dat is niet professioneel.” Kyrgios reageerde door te zeggen: “Kan je niet gewoon ‘time’ zeggen? Dan kan ik deze wedstrijd eindigen en naar huis gaan.” Het publiek keerde zich tegen hem en Kyrgios zocht de confrontatie. “Wil jij hier komen en spelen? Ga zitten, houd je mond en kijk!”, riep hij naar een toeschouwer. Uiteindelijk verloor hij de wedstrijd na slechts 48 minuten spelen en verliet hij de baan met een fluitconcert van het publiek.

De ATP legde hem een zware straf op. Hij kreeg een toernooischorsing van acht weken. De schorsing wordt teruggebracht tot drie weken als hij zich laat behandelen door een ATP-goedgekeurde sportpsycholoog. Tevens kreeg hij een boete van 23.000 euro. Kyrgios weet zijn wangedrag aan vermoeidheid en bood zijn excuses aan. Ook liet hij weten hulp te zoeken om zijn gedrag op en buiten de baan beter onder controle te krijgen.
© 2016 - 2024 We1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2022 en u gaat toch…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
Tennis: het ATP-toernooi van Doha 2020Tennis: het ATP-toernooi van Doha 2020Van 6 tot en met 11 januari 2020 staat het ATP-tennistoernooi van Doha op het programma. Traditioneel is het toernooi va…
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…

Winnaars ABN AMRO tennistoernooi 1972-2020Winnaars ABN AMRO tennistoernooi 1972-2020In 1972 werd voor het eerst het ATP-toernooi van Rotterdam georganiseerd, tegenwoordig bekend als het ABN AMRO tennistoe…
Grandslam tennis: succesvolste finalisten vrouwen enkelspelGrandslam tennis: succesvolste finalisten vrouwen enkelspelJaarlijks worden in de tennissport tussen januari en september vier grandslamtoernooien gespeeld: de Australian Open, Ro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rhurril, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Kyrgios
  • http://www.nu.nl/tag/Nick%20Kyrgios
  • http://www.atpworldtour.com/en/players/nick-kyrgios/ke17/overview
We1985 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.