Baansoort bij tennis

Baansoort bij tennis Tennis wordt op vele ondergronden gespeeld! Welke baansoort moet je kiezen als je tennisbanen gaat aanleggen bij de tennisclub? Tennis wordt op de hele wereld op verschillende soorten ondergrond gespeeld:
  • Gras
  • Kunstgras
  • Gravel
  • French court
  • Hardcourt
  • Tapijt
  • SmashCourt

Gras

Gras heeft als nadeel dat de bal niet hoog opstuit. Ook slijten grasbanen snel. Na één tennisseizoen moet een grasbaan al vervangen worden en vaak al eerder zijn de banen onbespeelbaar geworden. Het nadeel aan gras als ondergrond, is dat gras erg gevoelig is voor regen. Op het moment dat er gaat regenen moet er per direct gestopt worden met tennissen omdat het gras veel te glad wordt door de regen.

Kunstgras tennisbanen

Een kunstgras tennisbaan bestaat uit kunststofvezels waar tussen zand is gestrooid. Er zijn verschillende typen vezels met elk hun eigen slijtagepatroon en levensduur. Bij kunstgras tennisbanen is het mogelijk om er het hele jaar op te tennissen. Op het moment dat het heel erg vriest kan het zo zijn dat de banen te erg zijn bevroren en dat er dan geen mogelijk is om er op te tennissen. Als er sneeuw op de baan ligt is het niet goed voor de banen om dan te gaan tennissen.

Gravel

Gravel tennisbanen zijn in Nederland de meest voorkomende banen. De banen hebben een toplaag van 2,3 cm aangewalst gravel, gravel is een mengsel van verschillende soorten gebroken puin. Een gravel baan heeft als voordelen dat het een relatief goedkope tennisbaan is, en dat veel tennissers graag op gravel spelen. Een traditionele gravel baan heeft als nadeel dat de baan een kort speelseizoen heeft, april tot september, en veel onderhoud nodig heeft. Dit is voor vele clubs ook meteen de reden om van gravel over te gaan op kustgras. Hieronder beschrijf ik een mogelijk om op gravel het hele jaar door te spelen voor vele clubs is deze oplossing te prijzig; Met een vloerverwarmingssysteem kan een gravelbaan ook het hele jaar door bespeeld worden. In de lavalaag wordt een leidingsysteem gelegd van PE buizen hierdoor wordt relatief warm grondwater gepompt. Dit zorgt ervoor dat de baan ijs- en sneeuwvrij blijft, ook bij lichte tot matige vorst.

French court

French court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court baan vrijwel het gehele jaar door bespeelbaar. French court banen ligt gekeken naar tennis resultaat een beetje tussen de gravel en kustgras baan in. Vaak zijn het clubs die altijd gravel hebben gehad die over gaan op French Court omdat op deze ondergrond heel het jaar door op gespeeld kan worden. Ook is het zo dat naar tenniskwaliteit en tennisresultaat het meeste lijkt op gravel. French court bestaat uit een gravel toplaag die verstevigd is met kunststof vezels. Een French court baan heeft een PVC belijning die goed zichtbaar is.

Hardcourt

Hardcourt een harde ondergrond op basis van beton en asfalt waarop een rubberachtige deklaag wordt aangebracht. Er kan het hele jaar door op deze banen worden gespeeld en het verft weinig onderhoud de hardcourt banen zijn redelijk goedkoop in aanschaf. Deze ondergrond is niet ideaal voor beginnende tennissers dit komt omdat hardcourt banen heel snel zijn.

Tapijt

Tennistapijt kan het beste bespeeld worden met profielloze tennisschoenen. Tapijt heeft een hoge balsprong en loopt comfortabel. Ingestrooid met Perfect-Glide-microgranulaat wordt het draaien op de vloer vereenvoudigd. Tapijt heeft een lange levensduur en is derhalve een goede investering. Met tennistapijt heeft u een goede uitstraling en eigenschappen, die voldoen aan de eisen van vrijetijdstennissers.

SmashCourt

De kracht van SmashCourt schuilt in een gravelkleurige stabiliteitsmat die wordt voorzien van een ongebonden keramische toplaag. Door gebruik van de stabiliteitsmat ontstaat een zeer stabiele en vlakke tennisvloer. De ongebonden toplaag zorgt ervoor dat u perfect kunt glijden en bewegen. Bovendien zijn alle toegepaste materialen weersongevoelig en hierdoor het hele jaar bespeelbaar. Weersinvloeden hebben geen effect op SmashCourt en de banen kunnen onder nagenoeg alle weersomstandigheden bespeeld worden. Stofvorming en verwaaiing is minimaal, zelfs bij langdurige droogte is sproeien niet noodzakelijk.
© 2008 - 2020 Jochem, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
Tennissen op gravelTennissen gebeurt op vele ondergronden. Door het tennisseizoen heen speelt de mondiale top over de gehele wereld op wel…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…

Grand Slams van Roger Federer en Rafael NadalGrand Slams van Roger Federer en Rafael NadalDe Grand Slam toernooien, ook wel majors genoemd, zijn de vier belangrijkste jaarlijkse tennistoernooien. Zij bieden de…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Baansoort bij tennis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Louis Maas, 20-01-2017 15:17 #3
Kun je bij vorst op smash court spelen?

Hoeksma, 27-12-2011 14:56 #2
Kan in plaats van zand, kunstzand op kunstgras gestrooid worden?
Ook op bestaande tenniskunstgrasvelden?

Smithuis, 10-02-2009 18:17 #1
Kan ook in de winter bij aangepast onderhoud op gravel worden gespeeld, behalve in geval van opdooi?

Infoteur: Jochem
Laatste update: 17-01-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!