Baansoort bij tennis

Baansoort bij tennis Tennis wordt op vele ondergronden gespeeld! Welke baansoort moet je kiezen als je tennisbanen gaat aanleggen bij de tennisclub? Tennis wordt op de hele wereld op verschillende soorten ondergrond gespeeld:
  • Gras
  • Kunstgras
  • Gravel
  • French court
  • Hardcourt
  • Tapijt
  • SmashCourt

Gras

Gras heeft als nadeel dat de bal niet hoog opstuit. Ook slijten grasbanen snel. Na één tennisseizoen moet een grasbaan al vervangen worden en vaak al eerder zijn de banen onbespeelbaar geworden. Het nadeel aan gras als ondergrond, is dat gras erg gevoelig is voor regen. Op het moment dat er gaat regenen moet er per direct gestopt worden met tennissen omdat het gras veel te glad wordt door de regen.

Kunstgras tennisbanen

Een kunstgras tennisbaan bestaat uit kunststofvezels waar tussen zand is gestrooid. Er zijn verschillende typen vezels met elk hun eigen slijtagepatroon en levensduur. Bij kunstgras tennisbanen is het mogelijk om er het hele jaar op te tennissen. Op het moment dat het heel erg vriest kan het zo zijn dat de banen te erg zijn bevroren en dat er dan geen mogelijk is om er op te tennissen. Als er sneeuw op de baan ligt is het niet goed voor de banen om dan te gaan tennissen.

Gravel

Gravel tennisbanen zijn in Nederland de meest voorkomende banen. De banen hebben een toplaag van 2,3 cm aangewalst gravel, gravel is een mengsel van verschillende soorten gebroken puin. Een gravel baan heeft als voordelen dat het een relatief goedkope tennisbaan is, en dat veel tennissers graag op gravel spelen. Een traditionele gravel baan heeft als nadeel dat de baan een kort speelseizoen heeft, april tot september, en veel onderhoud nodig heeft. Dit is voor vele clubs ook meteen de reden om van gravel over te gaan op kustgras. Hieronder beschrijf ik een mogelijk om op gravel het hele jaar door te spelen voor vele clubs is deze oplossing te prijzig; Met een vloerverwarmingssysteem kan een gravelbaan ook het hele jaar door bespeeld worden. In de lavalaag wordt een leidingsysteem gelegd van PE buizen hierdoor wordt relatief warm grondwater gepompt. Dit zorgt ervoor dat de baan ijs- en sneeuwvrij blijft, ook bij lichte tot matige vorst.

French court

French court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court baan vrijwel het gehele jaar door bespeelbaar. French court banen ligt gekeken naar tennis resultaat een beetje tussen de gravel en kustgras baan in. Vaak zijn het clubs die altijd gravel hebben gehad die over gaan op French Court omdat op deze ondergrond heel het jaar door op gespeeld kan worden. Ook is het zo dat naar tenniskwaliteit en tennisresultaat het meeste lijkt op gravel. French court bestaat uit een gravel toplaag die verstevigd is met kunststof vezels. Een French court baan heeft een PVC belijning die goed zichtbaar is.

Hardcourt

Hardcourt een harde ondergrond op basis van beton en asfalt waarop een rubberachtige deklaag wordt aangebracht. Er kan het hele jaar door op deze banen worden gespeeld en het verft weinig onderhoud de hardcourt banen zijn redelijk goedkoop in aanschaf. Deze ondergrond is niet ideaal voor beginnende tennissers dit komt omdat hardcourt banen heel snel zijn.

Tapijt

Tennistapijt kan het beste bespeeld worden met profielloze tennisschoenen. Tapijt heeft een hoge balsprong en loopt comfortabel. Ingestrooid met Perfect-Glide-microgranulaat wordt het draaien op de vloer vereenvoudigd. Tapijt heeft een lange levensduur en is derhalve een goede investering. Met tennistapijt heeft u een goede uitstraling en eigenschappen, die voldoen aan de eisen van vrijetijdstennissers.

SmashCourt

De kracht van SmashCourt schuilt in een gravelkleurige stabiliteitsmat die wordt voorzien van een ongebonden keramische toplaag. Door gebruik van de stabiliteitsmat ontstaat een zeer stabiele en vlakke tennisvloer. De ongebonden toplaag zorgt ervoor dat u perfect kunt glijden en bewegen. Bovendien zijn alle toegepaste materialen weersongevoelig en hierdoor het hele jaar bespeelbaar. Weersinvloeden hebben geen effect op SmashCourt en de banen kunnen onder nagenoeg alle weersomstandigheden bespeeld worden. Stofvorming en verwaaiing is minimaal, zelfs bij langdurige droogte is sproeien niet noodzakelijk.
© 2008 - 2024 Jochem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
Tennissen op gravelTennissen gebeurt op vele ondergronden. Door het tennisseizoen heen speelt de mondiale top over de gehele wereld op wel…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Bronnen en referenties
Jochem (2 artikelen)
Laatste update: 17-01-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.