KNVB en de voetbalrichtlijnen
Voetballiefhebbers hebben te maken met veel geschreven en ongeschreven regels. Voor veel zaken zijn er door de KNVB regels opgesteld waaraan een voetballer, voetbalvereniging, voetbalwedstrijd, scheidsrechter en stadion moet voldoen. Ook voor de financiële situatie zijn er regels vastgesteld. Zo waakt de KNVB dan ook over de belangen van de voetballer, voetbalwedstrijd, scheidsrechter en de voetbalclubs. Niet alleen in Nederland maar ook in de andere landen van de wereld worden uniforme regels nagestreefd. Toch blijkt in de praktijk dat er nog zaken niet (goed) geregeld zijn.
Voetbalsport
De voetbalsport is, uitgaande van het aantal verenigingsleden, nog steeds de populairste sport in Nederland. Afgaande op cijfers van het CBS dan is in de laatste jaren de procentuele deelname aan het voetbal gedaald. Ook als er gekeken wordt naar het aantal leden van de KNVB, dan blijkt dat het aantal leden afneemt. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, ofwel KNVB is met bijna 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland. De voetballers spelen, verspreid door heel Nederland, bij zo’n 3.400 verenigingen. Kijkende naar de processen als individualisering, vergrijzing, toenemende tijdsdruk en de huidige 'zap'cultuur in de maatschappij en in de sport, dan is de verwachting gerechtvaardigd dat het deelnamepercentage aan voetbal in de komende jaren zal stabiliseren of wellicht nog verder zal dalen.
Grote steden
In grote steden zal voorlopig het voetbal nog wel grote groepen jongeren blijven aantrekken. Ook gelet op het gegeven dat, gezien de populariteit van deze sport onder allochtone jongeren, in de grote steden de ruimtebehoefte bij het voetbal, vermoedelijk anders dan in de landelijke gebieden, de komende jaren wellicht ook minder hard zal dalen.
Nieuwe technologie
De verwachting is dat de daadwerkelijke ruimte die nodig is voor het voetbal niet alleen wordt bepaald door het aantal leden en voetballers. Steeds meer zal er ook rekening gehouden moeten worden met de ontwikkeling van de nieuwe technologie.
Kunstgras
Zo heeft ook in het voetbal het kunstgras zijn intrede gedaan. Kunstgras is ruimtebesparend omdat het een veel hogere bespelingintensiteit blijkt te hebben dan dat het natuurgras zou hebben. Het gevolg is dat als de ontwikkeling zich voortzet, dan zou dat weleens kunnen betekenen dat er, bij gelijkblijvende voetbalparticipatie, minder ruimte voor het voetbal nodig zal zijn.
Regels over de lengte van het gras
Volgens de KNVB zijn er geen regels over de lengte van het (kunst)gras en evenmin over hartjes, logo’s, cirkels en andere figuren in het gras. Dus over het uiterlijk van de grasmat bestaan bij de KNVB (nog) geen regels. Of het gras nu gemaaid wordt op een lengte van 2,8, 2,7 of 2,6 centimeter, het is en blijft de verantwoordelijkheid van de club. Er gaan stemmen op dat de KNVB regels zou moeten gaan stellen aan de lengte van het (kunst)gras. De verantwoordelijkheid of een duel doorgaat ligt bij de scheidsrechter. De scheidsrechter keurt het veld goed of af en daarbij is de belangrijkste criteria: “de bal moet blijven rollen”.
Lengte van een keeper
Een ander onderwerp waar de KNVB geen regels voor heeft opgesteld, is de lengte van de keeper. Het blijkt in de praktijk dat keepers die een lengte hebben die korter is dan van de keeper van de tegenpartij meer risico lopen om een bal door te laten. Het blijkt in de praktijk, dat hoe langer een keeper van lengte is, hoe gemakkelijker de bal door de keeper kan worden tegengehouden. Zo blijkt dat er tussen de kortste en de langste keeper in de eredivisie 22 centimeter te zitten. De inschatting is dat de keepers alleen maar langer zullen worden. Geen wonder dat in de jeugdopleiding door de lengte al keepertjes worden afgewezen.
Licentiesysteem
De Europese Commissie heeft aan deskundigen gevraagd om een rapport op te stellen over verbeteringen in het huidige licentiesysteem van zaakwaarnemers. Zo wil ook de FIFA komen tot regulering van het huidige licentiesysteem voor zaakwaarnemers. De bedoeling is dat er al in 2013 een rapport te bespreking gereed is. Daarbij zal ook aandacht geschonken worden aan de relatie zaakwaarnemer en minderjarige voetballers. Het uiteindelijke doel is regulering van de beroepsgroep, een betere financiële controle en transparantie van de betalingen. Niet uitgesloten is dat het huidige licentiesysteem voor de vijfduizend makelaars wordt vervangen door een certificaat of keurmerk. Daarbij is het belangrijkste uitgangspunt dat de bescherming van de speler voorop moet komen te staan en dat vooral jonge spelers beschermd kunnen worden tegen de malafiditeit in de voetbalsport. Als er een certificaat of keurmerk wordt ingevoerd, dan mogen de voetbalclubs alleen nog zaken doen met deze keurmerk of certificaathouders.
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afmetingen van een voetbalveldEen voetbalveld meet vaak 68 bij 105 meter, maar niet altijd! Hoe groot een voetbalveld is hangt af van veel factoren, o…
Bronnen en referenties
- www.knvb.nl
- www.telegraaf.nl
- www.ad.nl
- Telesport
- Sportwereld