Joachim Löw (“Jogi”), bondscoach van Duitsland

Sinds 13 juli 2006 is Joachim Löw de bondscoach van de Mannschaft, het Duitse nationale team, waar hij vanaf 2004 Jürgen Klinsmann – de toenmalige Duitse bondscoach - assisteerde. Hij coachte zijn team naar het EK van 2008 (verliezend finalist) en 2012 (verliest halve finale) en het WK van 2010 (derde plaats) en 2014. Toen Jürgen Klinsmann Rudi Völler opvolgde als bondscoach na een teleurstellend EK 2004, bracht hij Joachim Löw in als assistent-coach. Nadat Jürgen Klinsmann in 2006 besloot om zijn contract als coach van het Duitse nationale team niet te verlengen, werd Joachim Löw de nieuwe hoofdtrainer van Duitsland. Hij kreeg een contract voor aanvankelijk twee jaar, dat inmiddels is verlengd tot in 2014.

Joachim (Jogi) Löw

Joachim Löw werd geboren op 3 februari 1960 in het toenmalige West-Duitse Schönau. Via de jeugdteams van TuS Schönau, FC Schönau en Eintracht Freiburg kwam hij als 1,82 meter lange aanvallende middenvelder in 1978 uiteindelijk terecht in het betaalde voetbal en het nationale Duitse team voor spelers onder de 21. Vanaf 1994 is Joachim Löw actief als trainer / coach. In zijn privéleven is hij vanaf zijn zeventiende samen met zijn jeugdliefde Daniela, met wie hij in 1986 is getrouwd; zij en Joachim hebben geen kinderen. De bijnaam van Joachim Löw is “Jogi”.

Spelerscarrière

Joachim Löw begon zijn professionele carrière in 1978 bij de 2de Bundesliga club SC Freiburg. Nadat hij in 1980 overstapte naar VfB Stuttgart in de Bundesliga, wist hij nog niet dat hij in 1982 en 1985 nog weer zou terugkeren naar SC Freiburg. Bij VfB Stuttgart kampte hij met opstartproblemen en speelde er daardoor slechts vier wedstrijden.

In het seizoen 1981 – 1982 kwam Joachim Löw uit voor Eintracht Frankfurt, waar hij 24 wedstrijden speelde en 5 goals scoorde. Na dit seizoen keerde hij dus terug naar SC Freiburg in de tweede Bundesliga voor wie hij in het seizoen 1982 – 1983 acht doelpunten in 34 wedstrijden scoorde en zeventien goals in 31 wedstrijden in het seizoen 1983 – 1984. Daarna keerde hij wederom terug naar de Bundesliga, waar hij in het seizoen 1984 – 1985 bij Karlsruher SC slechts twee doelpunten in 24 wedstrijden scoorde. De vier jaren daarna, van 1985 t/m 1989, speelde hij weer bij SC Freiburg en scoorde daar 38 goals in 116 wedstrijden. Joachim Löw beëindigde zijn voetbalcarrière als speler in Zwitserland, waar hij van 1989 t/m 1992 uitkwam voor FC Schaffhausen en van 1992 t/m 1994 voor FC Winterthur.

In het seizoen 1979-1980 speelde hij vier keer voor het Duitse nationale team voor spelers onder de 21. Hij stond daar aan de basis van vier goals, maar scoorde er geen enkele zelf.

Trainerscarrière

Joachim Löw begon zijn trainerscarrière als jeugdtrainer voor FC Winterthur terwijl hij zelf ook nog actief was als speler. In het seizoen 1994 – 1995 was hij de coach van FC Frauenfeld.

In het seizoen 1995-1996 is hij assistent-trainer van VfB Stuttgart naast coach Rolf Wringer. Toen Rolf Fringer de kans kreeg om bondscoach van Zwitserland te worden, werd Joachim Löw via zaakwaarnemer in augustus 1996 bevorderd tot hoofdtrainer. Met de zogenaamde ‘magische driehoek’, bestaande uit spelers als Krasimir Balakov, Giovane Élber en Fredi Bobic speelde de ploeg een succesvol seizoen en won de DFB-Poka 1996 – 1997. Het daaropvolgende seizoen eindigde zijn team als vierde in de Bundesliga en bereikte het de finale van de European Winners Cup, maar deze verloren ze met 1-0 van Chelsea.

Joachim Löw verliet VfB Stuttgart in 1998 om zich aan te sluiten bij de Turkse club Fenerbahçe. In oktober 1999 werd hij coach van Karlsruher SC, maar kon een degradatie naar de derde divisie niet voorkomen en werd ontslagen. Van december 2000 tot maart 2001 keerde hij terug naar Turkije als coach van Adanaspor, maar ook hier werd hij ontslagen vanwege de slechte resultaten.

In oktober 2001 werd Joachim Löw coach van Tirol Innsbrück en leidde het team naar het Oostenrijkse kampioenschap in 2002. Maar in datzelfde jaar werd de club failliet verklaard en geliquideerd, wat hem opnieuw werkloos maakte. Zijn laatste job op clubniveau was bij FK Austria Wien van juni 2003 t/m maart 2004. Daarna sloot hij zich als assistent-trainer aan bij het Duitse nationale elftal.

Duitse nationale ploeg

Nadat Jürgen Klinsmann Rudi Völler opvolgde als bondscoach na een teleurstellend EK 2004, stelde hij “Jogi” – zoals de bijnaam van Joachim Löw luidt – aan als assistent-trainer. Ze vervingen de statische en defensieve stijl van de drievoudige wereldkampioen door een nieuwe filosofie die op aanvallen gericht was. De samenwerking van Jürgen Klinsmann en Joachim Löw was een mix van onder meer charisma en tactiek: een formidabel partnerschap. Het duo bereikte de halve finale van de Confederations Cup in 2005, die het met 3 – 2 van Brazilië verloor en derde werd door Mexico vervolgens met 4 - 3 te verslaan. De nieuwe Duitse aanvallende filosofie resulteerde in de meeste doelpunten, 15 goals in vijf wedstrijden, voor Duitsland op het toernooi.

WK 2006

Duitsland opende op 9 juni 1986 in München het WK 2006 tegen Costa Rica en de door Jürgen Klinsmann en Joachim Löw nieuw ingevoerde technieken zorgden voor een spannende wedstrijd en een 4-1 overwinning. Hierop volgden een last minute 1 – 0 overwinning op Polen en een 3 – 0 overwinning op Ecuador. Hierna werd Duitsland meegesleurd in een golf van hoop toen ze Zweden in de achtste finale versloegen met twee doelpunten van Lukas Poldoski, gevolgd door een slopend gevecht met Argentinië. De halve finale die hierop volgde werd van Italië verloren na het nemen van penalty's. Uiteindelijk bereikte de Mannschaft de derde plaats na een 3 – 1 overwinning, waarvan twee goals van Bastian Schweinsteiger, op Portugal.

Toen Jürgen Klinsmann besloot om zijn contract niet te verlengen, werd Joachim Löw op 13 juli 2006 bondscoach van Duitsland. Hij kreeg een contract voor twee jaar en kondigde aan dat hij verder wilde gaan met de filosofie die hij met Jürgen Klinsmann ontwikkeld had en koos voor een meer offensieve stijl. Tijdens zijn ambtstermijn heeft hij de tijd die zijn spelers vasthouden aan de bal aanzienlijk verminderd en zo het tempo van het Duitse spel verhoogd. Zijn doel was om zege te vieren op het EK 2008.

EK 2008

Joachim Löw kwalificeerde zich met de Mannschaft voor het EK 2008 door elf overwinningen, één verlies en één gelijkspel met 41 doelpunten voor en zes tegen.

Tijdens het EK 2008 versloeg Duitsland Polen in hun eerste wedstrijd met twee doelpunten van Lukas Podolski, maar in hun tweede wedstrijd werd de Mannschaft met 2 - 1 verslagen door Kroatië. In de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk werd Joachim Löw naar de tribunes gestuurd door de scheidsrechter Manuel Enrique Mejuta Gonzalez, samen met zijn tegenhanger Josef Hickersberger, voor ruzie met de vierde official. Hierna was hij zichtbaar in gesprek met Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, over dit incident. Duitsland won deze wedstrijd uiteindelijk met 1 – 0 door een treffer van Michael Ballack en bereikte daarmee de kwartfinales. Joachim veranderde het 4-4-2 systeem na de groepsfase naar een 4-2-3-1 systeem. In de kwart finale werd het hem ook verboden om eventuele aanwijzingen, inclusief telefonische, aan zijn team te geven. Maar Joachim Löw verklaarde later dat hij zeven verschillende scenario’s met zijn assistent Hansi Flich had doorgesproken om te winnen en zo versloeg hij Portugal met 3 - 2 vanaf de tribune. Hierop volgde een zeer spannende halve finale tegen Turkije die met 3 – 2 werd gewonnen, maar daarna verloor de Mannschaft op 29 juni 2008 met 1 - 0 de finale van Spanje en werd dus tweede.

WK 2010

Onder het bondscoachschap van Joachim Löw was verdere vooruitgang van de Duitse nationale ploeg zichtbaar in de kwalificatiereeks voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, waarvoor Duitsland zich zonder nederlaag plaatste. Op het WK introduceerde hij nieuwe jonge spelers waarmee hij het jongste Duitse nationale team sinds 1934 opstelde. Na de groepsfase won Duitsland in de eerste ronde van de knock-out fase van Engeland met 4 – 1, waarna in de volgende ronde Argentinië met 4 – 0 werd verslagen. Maar de halve finale met Spanje werd met 1 - 0 verloren, waardoor Joachim Löw met zijn elftal derde van de wereld werd op 10 juli 2010, na een 3 - 2 winst op Uruguay.

EK 2012

Joachim Löw plaatste zich met het Duitse nationale team voor het EK 2012 door alle tien kwalificatiewedstrijden te winnen en tijdens deze kwalificatiereeks tekende hij een nieuw contract dat hem tot in 2014 aanhoudt als bondscoach van Duitsland. Tijdens de groepsfase versloeg de Mannschaft achtereenvolgens Portugal met 1 – 0, Nederland met 2 - 1 en Denemarken eveneens met 2 – 1 en was daarmee het enige team op het toernooi dat alle groepsfase wedstrijden gewonnen had. Vervolgens versloeg Duitsland Griekenland met 4 – 2 in de kwartfinale, maar werd na een verlies van 2 – 1 in de halve finale door Italië uitgeschakeld.

WK 2014

Tijdens het WK in Brazilië speelde de Duitse Mannschaft zijn eerste wedstrijd tegen Portugal op de eerste speeldag in groep G. Hoewel de Duitsers volgens traditie één van de favorieten in Brazilië zijn, waarschuwde bondscoach Joachim Löw zijn spelers toch nog even voor de sterke tegenstanders in de groepsfase. (Op dat moment kon hij nog niet weten dat Duitsland Portugal in een beladen duel met 4 - 0 zou verslaan, 2 - 2 gelijk zou spelen tegen Ghana in een moeizame en ongelukkige wedstrijd en een saai en traag spel tegen de Verenigde Staten in 1 - 0 voor Duitsland zou eindigen):

“Ghana, Verenigde Staten en Portugal zijn drie moeilijk te bekampen ploegen”, liet Joachim Löw voorafgaand aan het WK in Santo Andre weten. Vooral Portugal baart de Duitse bondscoach zorgen. Hij vertelde dat Portugal over een geweldige klasse en heel wat topspelers beschikt en daardoor elk toernooi weer ver komt: in 2006 speelden ze de halve finale en in 2012 waren ze ook bij de laatste vier op het EK. “Als Duitsland tegen Portugal speelt, dan is er geen favoriet – zij zijn wereldkampioen in countervoetbal en een mogelijke finalist”, melde Joachim Löw. In de oefenwedstrijd tegen Armenië, die Duitsland met 6 – 1 won, liet hij de Bayern-verdediger en Duitse aanvoerder Philipp Lahm op het middenveld spelen. Omdat dit experiment dus op een succes uitliep, liet hij Lahm op maandag 16 juni 2014 in de wedstrijd tegen Portugal ook op het middenveld starten.

Maar of Duitsland het WK 2014 gaat winnen, daar liet Joachim Löw zich vooraf niet over uit. Hij zag de Braziliaanse Seleçao van Luiz Felipe Scolari als topfavoriet. “Zij hebben het thuisvoordeel en hebben vorig jaar op de Confederations Cup al laten zien waartoe ze in staat zijn”, aldus de Duitse bondscoach Joachim Löw enige tijd geleden in aanloop naar het WK in Brazilië.

Het toeval wilde dat Duitsland, na een 2 - 1 winst van Algerije (dat de harten van het publiek stal) in de achtste finale en een ondanks de vroege goal nipte 1 - 0 overwinning op Frankrijk in de kwartfinale, op dinsdag 8 juli 2014 de halve finale tegen Brazilië speelde. Nog voordat het eerste half uur van de officiële speeltijd ten einde was, leek het al duidelijk dat Duitsland en niet Brazilië op zondag 13 juli 2014 in de finale zou staan: de Mannschaft van Duitsland stond al vijf goals voor op gastland Brazilië en maakte uiteindelijk gehakt van ze. Een einduitslag van 7 - 1 in het voordeel van Duitsland veroorzaakte een enorme vernedering voor het Braziliaanse team en staf. In het stadion huilden de Braziliaanse fans en inmiddels zijn de uitingen van verdriet van zowel de Braziliaanse pers als de president van Brazilië de wereld ingegaan.

Joachim Löw vermoedde dat de druk die er op Brazilië als gastland lag te groot is geweest. Hij voelde mee met zijn Braziliaanse collega, omdat hij als geen ander wist hoe het is om als gastland in de halve finale uitgeschakeld te worden: het gebeurde hem in 2006. Maar als bondscoach van Duitsland was hij uiteraard heel erg blij dat de Mannschaft de finale heeft gehaald.

In 1986 en 1990 stonden Argentinië en Duitsland ook al tegenover elkaar in de finale van het WK. Op het WK 1986 in Mexico won Argentinië onder aanvoering van Diego Maradona, maar vier jaar later was het Duitsland dat in Rome wereldkampioen werd. Op zondag 13 juli 2014 om 21:00 Nederlandse tijd werd er in het Maracanã stadion in Rio de Janeiro opnieuw door beide landen gestreden om de titel Wereldkampioen, die van 2014 deze keer. Met pijn, moeite en een beetje geluk wist Duitsland uiteindelijk met 1 - 0 van Argentinië te winnen. Aan het einde van de tweede verlening schoot invaller Mario Götze raak en dit ene doelpunt bleek genoeg om van Duitsland de nieuwe wereldkampioen te maken!

EK 2016

Joachim Löw blijft vooralsnog aan als bondscoach van Duitsland. Hij heeft nu een contract tot in 2016 en is vastbesloten om in 2016 ook Europees kampioen te worden, net zoals zijn Spaanse collega dat deed in 2008 en 2012. Binnenkort wordt hij in geboorteplaats Schönau in het Scharzwald tot ereburger benoemd en daarnaast zal het plaatselijke voetbalstadion aldaar zijn naam gaan dragen. Burgermeester Peter Schelshorn van Schönau zegt dan zij erg trots op "Jogi" Löw zijn, omdat hij niet alleen Duitsland wereldkampioen voetbal heeft gemaakt maar hij tegelijkertijd ook Schönau op de kaart heeft gezet. Joachim Löw zal binnenkort naar Schönau afreizen om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen....

Beste coach in het mannenvoetbal

Tijdens de FIFA Ballon d'Or uitreiking is bondscoach Joachim Löw uitgeroepen tot de allerbeste coach in het mannenvoetbal 2014. Dit heeft hij vooral - wellicht zelfs alleen - te danken aan het feit dat hij met de Mannschaft eerste werd op het WK 2014 in Brazilië. De spelers Manuel Neuer, Philippe Lahm en Toni Kroos uit zijn winnende team zijn opgenomen in het FIFA XI Wold Team 2014.

Enkele wetenswaardigheden

Niet alleen zijn bijnaam "Jogi" is een leuke wetenswaardigheid; er zijn over de Duitse bondscoach Joachim Löw nog tal van andere leuke wetenswaardigheden te melden:
 • Als amateur voetballer trapt Joachim Löw tegenwoordig één tot twee keer per week een balletje met zijn vrienden in de hal.
 • Joachim Low houdt van snelheid. In maart 2014 is hij voor zes maanden zijn rijbewijs kwijtgeraakt wegens te hard rijden.
 • De teambus is alleen toegankelijk voor de spelers en de coaches; de vrouwen en kinderen van de spelers komen er van Joachim Löw niet in.
 • De vrouw van Joachim Löw, Daniela, is bij elke EK en WK wedstrijd in het stadion. Echter niet in de VIP-ruimte, maar gewoon met vrienden op de tribunes.
 • Joachim Löw vertelt bondskanselier Angela Merkel niets over zijn line-up, omdat zij volgens hem meer geïnteresseerd is in het resultaat dan in de line-up.
 • Voor iedere vlucht bidt Joachim Löw en is hij erg bijgelovig als het om zitplaatsen gaat; hij zit altijd in rij 1 op plaats A.
 • Wie wil weten hoe bondscoach Joachim Löw ruikt: zijn favoriete geuren zijn Lagerfeld en Armani.
 • Het huis van Joachim en Daniela Löw is comfortabel ingericht en hun interieur is beperkt tot de kleuren beige en bruin.
 • Rioja is de favoriete wijn van bondscoach Joachim Löw.
 • Het ultieme relaxen is volgens Joachim Löw ontspannen op de sofa met een bord spaghetti, een glas rode wijn en een goede thriller.
 • De favoriete zangers van Joachim Löw zijn Udo Jürgens en Herbert Grönemeyer.
 • Joachim Löw brengt elke ochtend 30 minuten in de badkamer door.
 • Volgens Joachim Löw voldoe je aan alle criteria van een bondscoach als je een chique kapsel, een sympathieke vrouw en gevoel voor humor hebt.
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachMax Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachDe Argentijn Max Caldas is anno 2018 bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam. Dit werd hij in het najaar van 2014,…
Wegenbelasting in DuitslandWegenbelasting in DuitslandDe wegenbelasting in Duitsland is gebaseerd op de theorie dat de vervuiler betaalt voor zijn vieze auto. Sinds 2009 word…
Debutanten Nederlands elftal onder bondscoach Van BastenEind juli 2004 trad Marco van Basten aan als bondscoach van het Nederlands elftal. De KNVB en Van Basten tekenden voor e…

Nederlands elftal: 5-3-2 systeemHet Nederlands elftal speelt meestal met een 4-3-3 opstelling, een vrij eenvoudig systeem. Het gebeurt echter soms dat a…
Jan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK'sJan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK'sJan Jongbloed (25 november 1940) was keeper van het Nederlands elftal van wat wel de gouden generatie werd genoemd. Hij…
Bronnen en referenties
 • www.metrotime.be
 • En.wikipedia.org
 • www.focus.de
 • www.volkskrant.nl
 • www.fcupdate.nl
America (66 artikelen)
Laatste update: 12-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.