InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2018)

Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2018)

Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2018) De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Premier League. Dat komt door het miljardencontract dat de Premier League wist te tekenen, wat voor ruim 6,5 miljard euro zorgde in drie jaar. Wat is het vermogen van de top tien in het seizoen 2017-18? Met een vermogen dat lager ligt dan vierhonderd miljoen, hoor je niet thuis in de top tien. Het behalen van de groepsfase van de Champions League zorgt voor een startbedrag van veertig miljoen euro, wat bijdraagt aan het hoge vermogen van de clubs.

Rijkste voetbalclubs seizoen 2017-18

Het inkomen van alle clubs over heel de wereld wordt onderzocht en in een rapport samengesteld. Dit rapport heet de Deloitte Money League. Het rapport is uitgekomen in 2018. Opvallend is dat er alleen maar Europese clubs in de lijst staan. De lijst met de tien rijkste clubs ter wereld in het seizoen 2017-18 is als volgt:

Nummer Club Vermogen seizoen 2017-18
1Manchester United 676,3 miljoen
2Real Madrid 674,6 miljoen
3Barcelona 648,3 miljoen
4Bayern München 587,8 miljoen
5Manchester City 527,7 miljoen
6Arsenal 487,6 miljoen
7Paris Saint-Germain 486,2 miljoen
8Chelsea 428 miljoen
9Liverpool 424,2 miljoen
10Juventus 405,7 miljoen

Premier League

Het is opvallend dat er vijf Premier League-clubs in de top tien staan. Naast de vijf in de top tien, zijn er ook vijf Premier League-teams vertegenwoordigd van de nummer elf tot en met twintig. De rijkdom binnen de Engelse clubs wordt veroorzaakt door het miljardencontract dat de Premier League sloot met Sky Sports en BT.

Hoe komen deze clubs aan hun geld?

Manchester United

Net als elke andere voetbalclub in de top tien rijkste clubs ter wereld is shirtsponsoring van groot belang. Zo betaalde Adidas in juli 2014 maar liefst 94,2 miljoen per jaar om op het shirt van Manchester United te staan. Tel daar andere shirtsponsors bij op, zoals Chevrolet, en je komt al gauw terecht in de 250 miljoen. Adidas betaalt heel veel geld aan United. Aan Real (38,9 miljoen) en Chelsea (37,6 miljoen) gaf het niet zo veel geld ten opzichte van Manchester United. De gewonnen finale in de Europa League tegen Ajax droeg bij aan het feit dat Manchester United de koppositie in het klassement kon behouden. Door de gewonnen finale kon United een groot geld bedrag op haar bankrekening bijschrijven.

Real Madrid

Real Madrid staat vaak bovenaan in de Deloitte Money League, maar is voorbij gestevend door Manchester United. In 2013 was het de eerste club die boven de 500 miljoen aan inkomsten in één seizoen had. Real Madrid heeft een enorme achterban. Zo heeft Real Madrid bijvoorbeeld ook de meeste volgers op Twitter. Op dat sociale media stuurt Real Madrid berichten de wereld in, die haar 30,8 miljoen volgers kunnen lezen. Dat is 1,8 miljoen meer dan FC Barcelona heeft. Uit een vergelijking met een Nederlandse topclub blijkt hoe groot het verschil is. PSV heeft 0,42 miljoen volgers op Twitter, terwijl Ajax er 0,94 miljoen heeft.

FC Barcelona

FC Barcelona is net als Real Madrid een grote voetbalclub over heel de wereld. Barcelona heeft een grote achterban. Het stadion van FC Barcelona (Camp Nou) kan 90.000 supporters waarborgen. Vrij logisch dat FC Barcelona veel aanhangers heeft, als je kijkt naar het aantal gepakte prijzen. Het pakte in 2015 alleen al zes verschillende prijzen. Barcelona won de Champions League, de UEFA Super Cup. Ook won Barcelona het Wereldkampioenschap voor clubs. Daarnaast won FC Barcelona de Spaanse beker en het Spaanse kampioenschap. De zesde prijs was een gewonnen vriendschappelijk toernooi.

Bayern München

Bayern München staat op één in Duitsland als het om het aantal centjes gaat. Het laat Borussia Dortmund achter zich, die op de twaalfde plek staat in de ranglijst. Vanaf 1965-1966 speelt Bayern München onafgebroken op het hoogste podium in Duitsland. Sinds 1965-1966 won Bayern München 28 landstitels. Bayern München won ook nog eens vijf keer de Champions League. De winnaar van de Champions League verdient ontzettend veel geld. Daarnaast is het overleven van de groepsfase anno 2018 ook al genoeg om 40 miljoen euro bij je inkomsten op te tellen.

Manchester City

Als je het shirt van Manchester City ziet, kan je er bijna niet omheen. Etihad Airways prijkt op de voorkant van het shirt, samen met giga-sponsor Nike. Etihad Airways is een vliegtuigmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. Manchester City werd in 2007 overgenomen door een miljardair.

Arsenal

Arsenal verdient veel geld aan de fans door de hoge prijzen die er zijn om negentig minuten toeschouwer te zijn. Het Emirates Stadium is een plek waar je veel geld moet betalen om binnen te komen. De fans van Bayern München waren in oktober 2015 woedend toen ze de prijs van een kaartje tegenkwamen in het uitvak van Arsenal. 100,- was het totaal om één kaartje te kopen.

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain is misschien wel het uithangbord van Frankrijk naar de rest van de wereld toe. Vanwege de overname door een Aziaat met veel geld, stroomde geld binnen via sponsors zoals Fly Emirates (staat ook op het shirt van Real Madrid) en Nike. Daarnaast voetballen er natuurlijk, zoals bij alle andere clubs ook, spelers met veel status, zoals Mbappé en Neymar, die zorgen dat er veel shirtjes in omloop zijn.

Chelsea

Begin 2015 contracteerde Chelsea een nieuwe shirtsponsor. Samsung werd vervangen voor Yokohama. In het vijfjarig-contract werd besloten dat Chelsea elk jaar 55 miljoen euro binnen krijgt van de Japanse bandenproducent. In 2016-17 werd Chelsea kampioen, wat voor flink wat inkomsten en sponsors zorgde.

Liverpool

Wie de wedstrijd Liverpool tegen Borussia Dortmund gezien heeft, snapt waarom Liverpool veel verdient aan de supporters die hun club steunen. Voor de aanvang van deze wedstrijd, werd samen met Borussia Dortmund 'You Will Never Walk Alone' gezongen. De fans van de clubs hebben dit lied beide in hun repertoire. Ook na afloop van de 4-3 gewonnen wedstrijd galmde dit lied door Anfield (stadion Liverpool).

Juventus

Drie clubs uit de Serie A staan in de lijst van de rijkste twintig clubs ter wereld. Juventus vertegenwoordigt de Serie A in de top tien. Met bijna 406 miljoen euro laat het Tottenham Hotspur ( 355,6 miljoen) op plek elf achter zich. Juventus' prestaties zijn ontzettend goed. Van 2012 tot en met 2015 werd het kampioen van Italië en belandde dus elk jaar in de Champions League. In 2015 was het verliezend finalist van de Champions League. In de zomer van 2018 haalde Juventus sterspeler Cristiano Ronaldo naar Turijn, wat ongetwijfeld voor een impuls gaat zorgen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Champions League - Wat levert het de clubs opChampions League - Wat levert het de clubs opDe meest prestigieuze voetbalcompetitie in Europa is de Champions League. De Champions League is voor de Europese econom…
Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbalMichel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om he…
Top 10 rijkste landen ter wereld 2017Top 10 rijkste landen ter wereld 2017Wat zijn de rijkste landen ter wereld in 2017? Wat is het rijkste land ter wereld? En wat zijn de rijkste landen van Eur…
Waar wonen de meeste miljonairs?Jaarlijks publiceert de Quote een overzicht van de rijkste Nederlanders. Op basis hiervan hebben ze een lijst samengeste…
De rijkste selfmade miljonairsSelfmade miljonairs hebben hun vermogen zelf weten op te bouwen. Deze miljonairs zijn in tegenstelling tot veel andere m…
Bronnen en referenties
  • https://www.businessinsider.nl/dit-zijn-de-20-rijkste-voetbalclubs-ter-wereld/
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1052/Premier-League/article/detail/3848670/2015/02/10/Megadeal-tv-rechten-Premier-League-7-miljard-voor-3-jaar.dhtml
  • http://nos.nl/artikel/2021618-chelsea-55-miljoen-van-shirtsponsor.html

Reageer op het artikel "Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2018)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 17-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!