Voetbal live op tv of via een livestream bekijken in 2020

Voetbal live op tv of via een livestream bekijken in 2020 In 2020 is er in Nederland en België weer heel veel voetbal live op tv te bekijken. De wedstrijden die op tv te zien zijn, kan men ook op het internet via een livestream bekijken. Door welke omroepen worden in het seizoen 2020-2021 de grote competities en voetbaltoernooien live uitgezonden op tv en via de livestream?

Champions League terug naar SBS6

Talpa Broadcasting en Veronica Tv

Met ingang van het seizoen 2015-2016 was de Champions League verhuisd naar SBS6. Voorheen werd dit toernooi altijd door NOS Studio Sport uitgezonden. In het eerste seizoen dat de Champions League op SBS6 te zien was, haalde men nochtans hoge kijkcijfers (iets hoger dan voorheen bij de NOS). Toch heeft het moederbedrijf Talpa Broadcasting besloten om na één jaar de Champions League te verhuizen van SBS6 naar de dochterzender Veronica. De belangrijkste reden voor de verhuizing was, dat men in de programmering van SBS6 zo weer wat meer ruimte en vrijheid kreeg; men vond dat men die vrijheid voor het opbouwen van een nieuwe programmering niet voldoende had, vanwege de vele vaste Champions League-voetbalavonden.

Veronica en haar ambities als voetbalzender?

Sindsdien hebben er ook diverse andere hervormingen plaatsgevonden in de programmering van deze zender. Bij het moederbedrijf Talpa Broadcasting (en bij hun leidsman John de Mol) is steeds sterker het plan gegroeid, om van Veronica de voetbalzender van het SBS-concern te maken. Ook een aantal oefenwedstrijden van Oranje (die vroeger op SBS6 te zien waren) werden in het voorjaar van 2018 uitgezonden Veronica. Daarnaast kocht Veronica ook veel uitzendrechten van het Nederlands damesvoetbalteam (de Oranje Leeuwinnnen). Om Veronica nog sterker te profileren als voetbalzender, heeft John de Mol vervolgens de kopstukken van de talkshow Voetbal Inside aangetrokken: Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Zij maakten sinds augustus 2018 de voetbaltalkshow: Veronica Inside.

Met ingang van augustus 2020: Champions League terug naar SBS6

Met ingang van augustus 2020 is er besloten om de Champions League toch weer op SBS6 uit te zenden. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de ambities van Veronica als voetbalzender. De wedstrijden die SBS6 live op tv uitzendt, zijn via een gratis livestream te bekijken bij de streamingdienst Kijk van Talpa.

Ziggo Sport Totaal: tv en livestream van Champions League

Ziggo Sport Totaal heeft een sublicentie voor de Champions League. Op de zenders van Ziggo Sport Totaal (met name op Ziggo Sport Select) zijn daardoor doorgaans de overige topwedstrijden live te zien, die niet bij Veronica te zien zijn omdat die op de betreffende avond voor een andere Champions League-wedstrijd hebben gekozen. Ook zijn deze wedstrijden via een livestream op het internet te bekijken op de Ziggo Sport Totaal App. Via die 'app' kan men overigens ook, als men geen abonnement op Ziggo Sport Totaal heeft, middels 'pay per view' de livestream van een specifieke wedstrijd bestellen.

Nederland voetbal: Eredivisie bij FOX Sports en NOS Studio Sport

Bij de Nederlandse eredivisie is er voor het seizoen 2019-2020 niets gewijzigd vergeleken met het voorgaande seizoen. De wedstrijden van de eredivisie zijn live op tv te zien bij de betaalzenders van FOX Sports. Wie een abonnement heeft ook FOX Sports kan ook elke wedstrijd van de eredivisie online volgen via een livestream op de FOX Sports Go App. De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden zijn in het seizoen 2019-2020 weer 'gewoon' bij NOS Studio Sport te zien.

Eerste Divisie: Keuken Kampioen Divisie

Bij de Keuken Kampioen Divisie (de voormalige Jupiler League) vonden er in 2018 wel grote veranderingen plaats in de tv-programmering. Er worden sindsdien namelijk heel wat wedstrijden van deze competitie uitgezonden op het open net van FOX (dat gratis te ontvangen is voor de meeste Nederlanders die digitale tv hebben). De zender FOX tv zit bijvoorbeeld bij Ziggo op het digitale kanaal 11. Zij zenden op elke maandag een wedstrijd uit de Keuken Kampioen Divisie live uit. Op vrijdag hebben ze op die zender het 'schakelprogramma' (schakelkanaal) waarbij ze switchen tussen de verschillende wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie) die op dat moment worden gespeeld. Daarnaast zijn ook de samenvattingen van deze competitie op FOX tv te zien.

KNVB Beker: FOX Sports, maar ook FOX tv

De uitzendrechten van de KNVB Beker zijn in 2020-2021 weer in handen van het FOX-imperium. Zij zenden heel veel bekerwedstrijden live uit op zenders van FOX Sports (tv en livestream). Daarnaast zenden zij echter ook heel wat wedstrijden van de KNVB Beker live uit op hun 'open net', FOX tv, dat door de meeste Nederlanders die digitale tv hebben, gratis te ontvangen is. In elke bekerronde zenden ze op dat 'open net' (kanaal 11 bij Ziggo) minstens één wedstrijd live uit.

Ook zenden ze op dat gratis digitale kanaal de beide halve finales uit en ook de KNVB Bekerfinale. In tegenstelling tot veel voorgaande jaren verkoopt FOX geen sublicenties van livewedstrijden aan andere omroepen, zoals in het verleden vaak aan SBS Broadcasting (dat het uitzond op Veronica Tv of SBS6).

Johan Cruijff Schaal

De rechten van de Johan Cruijff Schaal 2021 zijn eveneens in handen van het FOX-imperium. In het verleden verkochten zij hierbij vaak een sublicentie voor deze wedstrijd aan het SBS Broadcasting-imperium. In 2021 is dat echter niet het geval. De Johan Cruijff Schaal 2021 is daardoor alleen op zenders van FOX te zien: op het 'open net' FOX Tv en daarnaast op de abonneezender FOX Sports.

Nederlands elftal

De uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden van Oranje zijn in handen van NOS Studio Sport. In juli 2018 werd bekend dat de NOS een contract heeft getekend om ook de oefenwedstrijden van Oranje uit te gaan zenden in de periode 2018-2022. De wedstrijden van Oranje worden door de NOS live op tv uitgezonden, meestal op de zender Nederland 3 (NPO3). Soms worden de interlands echter uitgezonden op de zender Nederland 1 (NPO1).

De rechten van oefeninterlands van Oranje waren lang in handen van SBS Broadcasting (open net) en FOX Sports (abonneezenders). Jarenlang vonden de live tv-uitzendingen bij SBS Broadcasting van de oefenwedstrijden plaats op SBS6. In het voorjaar van 2018 verhuisden die oefenwedstrijden van Oranje echter naar Veronica. Omdat men het merk Veronica graag wilde profileren als 'voetbalmerk' (en voetbalmediaplatform), was er de verwachting dat ook na de zomer van 2018 de oefenwedstrijden van Oranje live op tv en per livestream bij Veronica te zien zouden zijn. Uiteindelijk is dat echter dus toch niet het geval en verhuizen de uitzendrechten (tv en livestream) van de oefeninterlands van Oranje naar de NOS.

Nations League

Alle wedstrijden van Oranje in de Nations League zijn live op tv en via de livestream te zien bij de NPO (NOS).

EK voetbal 2021

Waar is het EK voetbal 2021 live te zien? Alle wedstrijden van dat EK voetbal zijn in Nederland live op tv en via de livestream te zien bij de NPO (NOS). In België zijn alle wedstrijden van dat EK voetbal live op tv of via een livestream te zien bij Sporza (VRT).

Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal)

Jarenlang was FOX is de officiële mediapartner van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal (de Oranje Leeuwinnen). Met ingang van oktober 2017 is daar echter een einde aan gekomen, doordat de zender Veronica Tv een exclusiviteitscontract heeft afgesloten met de Oranje Leeuwinnen. Door dit contract heeft Veronica Tv de uitzendrechten gekocht van alle EK voetbal-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en ook van een groot aantal oefenwedstrijden.

Europa League

De wedstrijden van het hoofdtoernooi van de UEFA Europa League blijven te zien op haar oude, vertrouwde plek: RTL7. De uitzendingen vinden doorgaans plaats op donderdagen (behalve de finale die op een zaterdag wordt gespeeld). Ook zijn de wedstrijden via een livestream te zien bij FOX Sports.

Buitenlands voetbal: Ziggo Sport, Eurosport en FOX

De ambitieuze zender Ziggo Sport speelt ook een belangrijke rol in het Nederlandse voetbalmedialandschap. Ziggo Sport is ontstaan uit het voormalige Sport1. Eigenlijk bestaat Ziggo Sport uit twee delen. Er is een 'open net' dat Ziggo Sport heet en dat automatisch bekeken kan worden door iedereen die een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft (kanaal 14). Daarnaast is er een groep betaalzenders die als merknaam 'Ziggo Sport Totaal' heeft en waarvoor men een extra abonnement moet nemen. Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van diverse grote buitenlandse competities. Zij zenden onder meer de Spaanse competitie en de Premier League live op tv uit. Het merendeel van de wedstrijden zal te zien zijn op de betaalzenders van 'Ziggo Sport Totaal', maar er zal ook een behoorlijk aantal grote Engelse wedstrijden te zien zijn op het net 'Ziggo Sport' (kanaal 14).

FOX Sports zendt behalve de Nederlandse eredivisie ook veel buitenlands voetbal live uit. Zij hebben de uitzendrechten van onder meer de Bundesliga, de Europa League en van diverse buitenlandse bekertoernooien. Ook zendt FOX Sports de Amerikaanse competitie MLS live uit.

Voetbal via een livestream in 2020

Openbare livestream van voetbal

Er is ook online veel voetbal live te zien via een livestream. De NOS stelt meestal een openbare, gratis livestream beschikbaar van het voetbal dat zij op tv uitzenden. Ook Veronica biedt vaak een gratis livestream aan van voetbal, bijvoorbeeld van de interlands van de Oranje Leeuwinnen (en voorheen ook bij de oefenwedstrijden van Oranje). Deze livestreams zijn wel gratis, maar ook 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men buiten Nederland niet naar deze livestream mag kijken.

Livestream van voetbal voor abonnees

Er zijn echter ook officiële livestreams die niet gratis zijn. Dit geldt onder meer voor de livestreams van Ziggo Sport Totaal App, de FOX Sports Go App en de Eurosport Player. Om op deze streams automatisch voetbal te kunnen bekijken, dient men een abonnement op deze apps te hebben. Bij Ziggo Sport Totaal is het voor mensen zonder abonnement echter wel mogelijk om via 'pay per view' naar een livestream te bekijken.

Voetbal bekijken via livestream op tv-app

Het is ook mogelijk om voetbal te bekijken via een livestream van een tv-provider. Bij Ziggo biedt men aan de klanten bijvoorbeeld de Ziggo Go App aan, waarmee televisie-uitzendingen in de hele EU via een livestream bekeken kunnen worden, waaronder dus ook het voetbal dat op televisie wordt uitgezonden. Bij KPN kunnen de klanten online naar al het voetbal dat op televisie is kijken via een livestream op de iTV-app.

Uitzendschema: voetbal live op tv in 2020

Tijdens het seizoen zal hieronder een overzicht te vinden zijn van de grote voetbalwedstrijden die live op tv en per livestream worden uitgezonden. Dit overzicht van het voetbal dat op televisie of via een stream kan worden bekeken, wordt regelmatig geüpdatet.

Kalender: interessante voetbalwedstrijden live op tv en livestream


Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: PSV-Granada CF, live tv en livestreamVoetbal 2020: PSV-Granada CF, live tv en livestreamOp donderdag 22 oktober 2020 wordt de wedstrijd PSV-Granada CF gespeeld. Dit is een wedstrijd in de groepsfase van de Eu…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Voetbal 2020: VVV-Ajax, live op tv en livestreamVoetbal 2020: VVV-Ajax, live op tv en livestreamOp zaterdag 24 oktober 2020 speelt Ajax tegen VVV Venlo. Dit duel vindt plaats in Stadion de Koel te Venlo. De wedstrijd…
Voetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamOp woensdag 11 november 2020 speelt het Nederlands elftal tegen Spanje. Dit is een oefenwedstrijd. Deze interland vindt…

Old Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: de wedstrijd die er in Schotland toe doet. De wedstrijd tussen de eeuwige rivalen Glasgow Rangers en Celtic wo…
De oprichting en geschiedenis van Leicester CityDe oprichting en geschiedenis van Leicester City2 mei 2016 gaat in boeken als één van de meest wonderbaarlijke dagen in het Engelse voetbal. Laagvlieger Leicester City…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/media/4176549/premier-league-voetbal-verhuist-van-fox-ziggo-sport.html
  • http://www.vi.nl/nieuws/sbs-verhuist-champions-league-naar-veronica.htm
  • http://www.foxsports.nl/voetbal/
  • https://ontdek.ziggo.nl/sport/ziggo-sport-tv-gids
  • http://www.nu.nl/media/4292193/knvb-beker-en-jupiler-league-veronica.html
  • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/131345-ajax-nice-live-te-zien-op-ziggo-sport.html

Reageer op het artikel "Voetbal live op tv of via een livestream bekijken in 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Diana Berkelouw, 29-08-2018 00:20 #1
Waar kan ik de wedstrijden van de Franse competitie zien?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!