Ajax 1984-1985: Zesde landstitel in negen jaar

Ajax 1984-1985: Zesde landstitel in negen jaar Ondanks het feit dat Ajax-trainer Aad de Mos voortijdig op non-actief werd gesteld werden de Amsterdammers toch kampioen. De ploeg deed in haar spel niet denken aan het 'totaalvoetbal' van begin jaren zeventig maar het was toch al weer de zesde landstitel in negen jaar tijd. Cijfermatig gezien deed Ajax het dus voortreffelijk.

Ajax begint uitstekend

Ajax won op de openingsdag van Sparta in Rotterdam. Vorig seizoen werd het 5-2 voor de thuisclub, nu wonnen de gasten door o.a. twee doelpunten van Gerald Vanenburg met dezelfde cijfers. De van FC Utrecht overgekomen nieuweling Rob de Wit had de eer om in de 17e minuut het eerste Ajax-doelpunt (0-1) van het nieuwe seizoen te scoren. Na een 1-1 ruststand was het binnen negen minuten gebeurd met de Spartanen (46e 1-2, 50e 1-3 en 55e 1-4). Drie dagen later scoorde Ajax wederom vijf doelpunten tegen het kansloze MVV (5-1). Vooraf was er een feestje in De Meer omdat beide staantribunes achter de doelen waren overkapt. Op 16 september behaalde Ajax met slecht voetbal toch een benauwde 1-2 zege tegen AZ ’67 in Alkmaar. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard had een feestelijk aangelegenheid moeten worden want het was het 1000e competitieduel van de Amsterdammers sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954. Maar na 17 minuten spelen, met een 0-0 tussenstand, werd de wedstrijd wegens hevige onweer- en regenbuien gestaakt en niet meer uitgespeeld doordat het veld tevens in een moeras was veranderd.

Na de 14-0 zege (!) op het Luxemburgse Red Boys Differdange in de eerste ronde van de UEFA-Cup werd het Ajax-publiek vier dagen later wederom getrakteerd op een doelpuntenfestijn. Nu werd Go Ahead Eagles met 7-2 verslagen al hadden de gasten via Michel Boerebach na zes minuten verrassend een 0-2 voorsprong genomen. Via o.a. Ronald Spelbos (2x) en uitblinker Gerald Vanenburg (2x) herstelde Ajax zich en won het voor de zesde achtereenvolgende maal. Ook tegen FC Haarlem zat Ajax na 85 minuten spelen op rozen (4-1) maar werd het in de laatste vijf minuten toch nog benauwd want de Haarlemmers kwamen terug tot 4-3.

Eerste puntverlies

Het eerste puntverlies leden de roodwitten op 28 oktober in Groningen in een spectaculaire wedstrijd waarin invaller Marco van Basten na rust tweemaal scoorde (2-2). Na een magere 1-0 zege op een laf spelend Fortuna Sittard was Ajax na dit inhaalduel koploper geworden in de Eredivisie. Frank Rijkaard scoorde pas in de 87e minuut, na een scrimmage voor het doel, de winnende treffer voor de Amsterdammers. In een teleurstellende wedstrijd tegen het laaggeplaatste PEC Zwolle (1-1) kon Ajax geen revanche nemen voor de uitschakeling na strafschoppen in het UEFA-Cup toernooi door Bohemians Praag. Trainer Aad de Mos verweet de instelling van sommige spelers in zijn selectie (‘het zijn geen echte kerels’).

Ajax winterkampioen

Maar echte kerels of niet, Ajax won de klassieker op 25 november wel met 1-3 in Rotterdam van Feyenoord, dat daarmee op zes punten achterstand werd gezet. Ajax won deze matige topper voor zo’n 60.000 toeschouwers op karakter, opvallend was tevens het veelvuldig fluiten van arbiter Egbert Mulder voor kleine overtredingen. Het was voor het eerst sinds dertien jaar (!) dat Ajax weer eens met twee punten kon vertrekken uit De Kuip. Het vijftigjarig bestaan van De Meer werd gevierd met een zevenklapper tegen Roda JC (7-0) met o.a. twee doelpunten van Dick Schoenaker en uitblinker Marco van Basten. De topper op papier tegen FC Volendam (nummer vier op de ranglijst) werd voor 16.000 toeschouwers in het vissersdorp met 1-3 gewonnen. Na twee presentjes van arbiter Gerard Geurds (twee makkelijk gegeven strafschoppen) besliste Ajax het duel in de laatste 15 minuten.

De Amsterdammers vierden uitbundig dat men winterkampioen was geworden maar een week later kwam de eerste nederlaag van het seizoen. Zowel Ajax als PSV waren beide nog ongeslagen op 16 december in de uitverkochte Meer (29.000 toeschouwers). Een scherper PSV counterde naar hartenlust de Ajacieden weg en won verdiend met 1-4. De laatste PSV-zege in Amsterdam was op 4 december 1977 geweest en ook toen wonnen de Eindhovenaren met 1-4. De stand bij de winterstop was als volgt:

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1512212647-19
PSV1610602647-16
Feyenoord1510232244-22
FC Groningen168532131-18
FC Twente168351931-27

Amsterdammers gaan realistischer spelen

Ajax wilde na de winterstop anders gaan voetballen, minder speels en meer met een twee-spitsensysteem (realistisch voetbal). Om de verdediging te versterken werd de 33-jarige Walter Meeuws aangetrokken die overkwam van Standard Luik. De Belg miste wedstrijdritme door een schorsing van tien maanden wegens een omkoopschandaal maar had ruim de tijd om te wennen aan het nieuwe systeem want pas op 3 februari speelde Ajax weer voor de competitie. Tegen MVV werd een regelmatige 1-3 zege behaald en ook tegen Sparta (4-0) en Excelsior (0-1) werd gewonnen.

Op het duel FC Den Bosch-Ajax leek een vloek te rusten want al eerder in het seizoen was de wedstrijd driemaal afgelast maar op 5 maart werd deze dan eindelijk wel gespeeld. In een ware veldslag (veel overtredingen) voor rust waren er al vier spelers beboet met geel en moesten Ton Pattinama (FC Den Bosch) en Dick Schoenaker met rood van het veld van arbiter Van Ettekoven. Het werd uiteindelijk een 1-1 gelijkspel. Op 31 maart werd ook de wedstrijd Ajax-FC Den Bosch wegens overvloedige regenval weer eens afgelast… Het Paasweekeinde leverde Ajax op zaterdagavond een moeizame 2-1 zege op tegen het onderaanstaande PEC Zwolle maar tevens een geldboete voor iedere speler van 250 gulden. Het Ajax-bestuur wilde op deze manier blijk geven van de onvrede over deze wanprestatie. Twee dagen later was er een zeer gemotiveerd Ajax te zien in Enschede tegen FC Twente, dat vlak voor tijd alsnog een puntje van de roodwitten kon afsnoepen (1-1).

Trainer Aad de Mos op non-actief gezet

De inhaalwedstrijd tegen FC Den Bosch leverde Ajax weer geen zege op (2-2) en vier dagen later werd er zelfs verloren in De Meer van FC Groningen met 1-3. Het was voor de Groningers de eerste uitzege in Amsterdam sinds het seizoen 1966-1967 toen men met 0-1 won. Trainer Aad de Mos werd na afloop van het duel flink bekritiseerd over de prestaties en de speelwijze. De geruchtenstroom over een nieuwe trainer was intussen begonnen in Amsterdam en de wedstrijd tegen FC Utrecht kon weleens beslissend worden voor trainer Aad de Mos. Maar diezelfde De Mos blufte met de opstelling in Utrecht en gokte goed. Zonder topscorer Marco van Basten en John van ’t Schip in de basisopstelling en met een andere tactiek won Ajax met hangen en wurgen met 0-1 door een doelpunt van Frank Rijkaard in de 63e minuut. De uitblinkende doelman Hans Galjé behoedde Ajax verder voor een tegentreffer. Hoe hoog de nood en het belang van deze wedstrijd was bewees het Ajax-bestuur na afloop door in de kleedkamer een dubbele winstpremie uit te keren aan de spelers.

Maar voor trainer Aad de Mos was deze overwinning uitstel van executie want op 6 mei werd hij alsnog op non-actief gezet door het bestuur na de 1-0 nederlaag tegen FC Haarlem. Jeugdtrainer Tonny Bruins Slot en assistent-trainer Spitz Kohn zouden de honneurs waarnemen in de resterende vijf wedstrijden. Het duo kon meteen aan de slag in de inhaalwedstrijd tegen FC Twente op dinsdagavond 7 mei maar ook nu kon Ajax niet winnen. Door een laat doelpunt van Ronald Koeman in de 84e minuut kon Ajax een punt in De Meer houden in een doelpuntrijk duel (4-4). De stand met nog vier wedstrijden te gaan was nu:

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3021634881-36
PSV30161224479-30
Feyenoord2919554376-41
FC Groningen3014883650-37
Sparta3015693654-50

Invasie van supporters op de velden

Op 19 mei was het de laatste mogelijkheid voor Feyenoord om dichterbij Ajax en de landstitel te komen in de Klassieker in het Olympisch Stadion voor 40.000 toeschouwers. En even leek het er op dat de Rotterdammers daarin zouden slagen want Henk Duut scoorde in de 56e minuut de 1-2. Maar de Feyenoord-droom spatte daarna uiteen. Via uitblinker Frank Rijkaard (61e minuut), Dick Schoenaker (68e minuut) en Marco van Basten (81e minuut) won Ajax verdiend met 4-2 en stond op de drempel van het kampioenschap daar PSV met 1-1 gelijk speelde tegen MVV.

Het Pinksterweekeinde stond bij Ajax in het teken van het kampioenschap en wanordelijkheden op de velden. Op zaterdagavond 25 mei werd Ajax via een 2-3 winst op Roda JC in Kerkrade voor de 22e keer kampioen van Nederland maar het duel duurde 17 minuten langer dan normaal. Vijf minuten voor tijd bestormden Ajax-supporters massaal het veld om de titel al vast te vieren. Ook op Pinkstermaandag tegen FC Volendam (5-2 winst) werd het veld in De Meer in de 82e minuut bestormd door ‘enthousiaste supporters’ en moest het duel definitief gestaakt worden. De 5-2 stand werd wel als eindstand genoteerd. Opvallend bij deze wedstrijd waren verder de vier doelpunten van Marco van Basten en het feit dat er maar 10.500 toeschouwers aanwezig waren bij deze feestelijke wedstrijd.

Ajax kon niet winnen van PSV

Het verplichte nummer tegen PSV werd door Ajax op de laatste speeldag met ruime cijfers verloren (4-0). De Ajacieden vertoonden geen spirit meer en zodoende kon PSV het seizoen als nummer twee afsluiten. Opvallend was dat PSV in dit seizoen geen enkele wedstrijd had verloren van de Amsterdammers. In de competitie had het tweemaal gewonnen (1-4 en 4-0) en ook in de derde ronde van de KNVB-beker was het 1-1 en 2-0 voor de Eindhovenaren geworden. Maar ondanks het feit dat er al lang niet meer gesproken kon worden over het ‘gouden Ajax’ van begin jaren zeventig was dit toch het zesde kampioenschap voor Ajax in negen jaar tijd!

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
02-09-1984Sparta - Ajax2-5Vanenburg (2x), De Wit, Koeman, Van Basten
05-09-1984Ajax - MVV5-1De Wit (2x), Vanenburg, Van Basten, Spelbos
09-09-1984Ajax - Excelsior3-0Spelbos, Van Basten, Boeve
16-09-1984AZ '67 - Ajax1-2Gasselich, Vanenburg
26-09-1984NAC - Ajax1-2Koeman, Vanenburg
07-10-1984Ajax - Go Ahead Eagles7-2Spelbos (2x), Vanenburg (2x), Van Basten, Boeve, Eigen doelpunt
13-10-1984Ajax - FC Haarlem4-3Bosman, Schoenaker, De Wit, Vanenburg
28-10-1984FC Groningen - Ajax2-2Van Basten (2x)
31-10-1984Ajax - Fortuna Sittard1-0Rijkaard
04-11-1984Ajax - FC Utrecht1-0Gasselich
10-11-1984PEC Zwolle - Ajax1-1Ophof
25-11-1984Feyenoord - Ajax1-3Bosman, Vanenburg, Van Basten
02-12-1984Ajax - Roda JC7-0Van Basten (2x), Schoenaker (2x), Spelbos, Boeve, Koeman
09-12-1984FC Volendam - Ajax1-3Spelbos, Koeman, Van Basten
16-12-1984Ajax - PSV1-4Bosman
03-02-1985MVV- Ajax1-3Schoenaker, Spelbos, Vanenburg
10-02-1985Ajax - Sparta4-0Schoenaker, Vanenburg, De Wit, Van Basten
03-03-1985Excelsior - Ajax0-1Van Basten
05-03-1985FC Den Bosch - Ajax1-1Van Basten
10-03-1985Ajax - NAC6-1Van Basten (2x), Koeman, Gasselich, Rijkaard, Schoenaker
17-03-1985Ajax - AZ '674-2Gasselich, Schoenaker, Rijkaard, Eigen doelpunt
24-03-1985Fortuna Sittard - Ajax0-2Rijnink, Bosman
06-04-1985Ajax - PEC Zwolle2-1Bosman, Van 't Schip
08-04-1985FC Twente - Ajax1-1Van Basten
14-04-1985Go Ahead Eagles - Ajax0-2Bosman, De Wit
17-04-1985Ajax - FC Den Bosch2-2Rijkaard, Bosman
21-04-1985Ajax - FC Groningen1-3De Wit
23-04-1985FC Utrecht - Ajax0-1Rijkaard
05-05-1985FC Haarlem - Ajax1-0-
07-05-1985Ajax - FC Twente4-4Koeman (2x), Van Basten, Schoenaker
19-05-1985Ajax - Feyenoord4-2Rijkaard (2x), Schoenaker, Van Basten
25-05-1985Roda JC - Ajax2-3Gasselich, Koeman, Vanenburg
27-05-1985Ajax - FC Volendam5-2Van Basten (4x), Koeman
02-06-1985PSV - Ajax4-0-

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3424645493-46
PSV34171434884-33
Feyenoord3421674887-51
Sparta3417894262-52
FC Groningen34151184157-43
FC Den Bosch34101683645-32
Fortuna Sittard34146143449-48
FC Twente341210123460-64
FC Haarlem34129133351-57
FC Utrecht34136153247-42
Roda JC341110133251-59
Excelsior34912133047-51
AZ '6734814123059-70
MVV34109152939-55
Go Ahead Eagles34116172846-59
FC Volendam3497182537-67
NAC3475221935-68
PEC Zwolle3449211734-86

Topscorers

Speler Doelpunten
Marco van Basten23
Gerald Vanenburg12
Ronald Koeman9
Dick Schoenaker9
Frank Rijkaard7
Ronald Spelbos7
Rob de Wit7
John Bosman6
Felix Gasselich5
Peter Boeve3
Edo Ophof1
Rob Rijnink1
Johnny van 't Schip1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Frank Rijkaard34
Marco van Basten33
Hans Galjé33
Dick Schoenaker33
Sonny Silooy33
Peter Boeve32
Rob de Wit31
Ronald Koeman30
Gerald Vanenburg29
Felix Gasselich29
Ronald Spelbos25
John Bosman23
Edo Ophof22
Walter Meeuws13
Johnny van 't Schip12
Wilco van Buuren2
Stanley Menzo2
Rob Rijnink2
© 2016 - 2023 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marco van Basten, voetballerEen voetballer van net 17 jaar vervangt in de wedstrijd Ajax - NEC op 3 april 1982 zijn grote voorbeeld Johan Cruijff. V…
Het geluk van Ajax, januari 1984Het Ajax uit mijn jeugd was in mijn herinnering onoverwinnelijk. Elke wedstrijd die gespeeld werd, leek van tevoren al b…
Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxAjax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxOnder leiding van de nieuwe coach Johan Cruijff speelde Ajax frivool en aanvallend voetbal. Grote uitslagen vielen er te…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…

WK voetbal 2026: plaats en aantal landenWK voetbal 2026: plaats en aantal landenIn 2026 staat het 23e Wereld Kampioenschap voor de deur. In 2022 wordt het WK in Qatar georganiseerd. Dat WK wordt in de…
Ajax 1982-1983: Een rumoerig seizoen eindigt met de titelAjax 1982-1983: Een rumoerig seizoen eindigt met de titelWas Johan Cruijff in dit seizoen nog van waarde voor Ajax of niet? Volgens het bestuur niet meer, volgens de supporters…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 282, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1984-85
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.