WK voetbal 2026: plaats en aantal landen
In 2026 staat het 23e Wereld Kampioenschap voor de deur. In 2022 wordt het WK in Qatar georganiseerd. Dat WK wordt in de winter gehouden, waardoor de hele kalender op de schop moet. Het WK in 2018 werd georganiseerd door Rusland. Doordat deze twee landen uit Azië en Europa komen, mochten landen uit deze continenten zich op voorhand alleen beschikbaar stellen als de andere landen het financiële plaatje niet op orde zouden kunnen krijgen. Canada, Mexico en de Verenigde Staten organiseren gezamenlijk het WK van 2026.
Agenda
Er zijn een aantal stappen die de FIFA ondernam voordat er uiteindelijk daadwerkelijk één organisator gekozen werd. Van mei 2016 tot en met mei 2017 werd er overlegd over de nieuwe opzet binnen de FIFA. Vanaf juni 2017 gingen de landen die nog in de race waren hun campagne verbeteren en ideeën uitlichten. Landen die interesse hadden, moesten dit voor 11 augustus 2017 officieel laten horen. Voor 16 maart 2018 moesten de landen die interesse hadden een lijst inleveren bij de FIFA met technische specificaties. Op 13 juni 2018 maakte de FIFA bekend welk land het WK van 2026 mag organiseren.
WK 2026 geïnteresseerde landen
Er waren een aantal landen die in de race waren om het Wereld Kampioenschap van 2026 te organiseren. Deze landen mochten niet uit Europa of Azië komen, zo vertelde Infantino in oktober 2016. De reden dat dit niet mag, is omdat de Wereld Kampioenschappen van 2018 en 2022 al in Europa en Azië gehouden werden. Er wordt alleen daar een toernooi gehouden als het land dat zichzelf aangeboden had niet aan het financiële plaatje kan voldoen. De twee kandidaten die goedgekeurd zijn door de FIFA, zijn de Verenigde Staten, Mexico en Canada als één organiserend land en Marokko. Op 13 juni 2018 werd de definitieve plaats gekozen.
Verenigde Staten, Mexico en Canada
In mei 2016 kwamen de Verenigde Staten met het statement dat ze sowieso het WK willen organiseren. Het liefst alleen, maar als dat niet zou gaan, kon het ook samen met Mexico. De Verenigde Staten organiseerden het WK al in 1994, maar organiseerden het WK niet toen er in 2022 een plan neergelegd was bij de FIFA om het WK te organiseren. De Verenigde Staten vielen als laatste af, waarna het WK van 2022 aan Qatar werd toegewezen. In april 2017 kwamen de Verenigde Staten met het verlossende woord. Ze kondigden toen officieel aan dat ze met Canada en Mexico een WK zouden willen organiseren. Het voorstel is om tien wedstrijden plaats te laten vinden in Mexico en Canada, terwijl de overige zestig dan in de Verenigde Staten afgewerkt worden. Mexico organiseerde al twee maal eerder een WK (in 1970 en 1986). Canada organiseerde nog niet eerder een WK.
Marokko
Marokko was het enige Afrikaanse land dat zichzelf had aangeboden om het WK van 2026 te organiseren. Marokko is het enige land dat al vier keer weggestemd werd voor de organisatie van een WK. De laatste keer dat het Marokko niet werd, was in 2010. Marokko organiseerde nog nooit een groot evenement. De Afrika Cup van 2014 werd ook niet georganiseerd in Marokko, omdat het ebola-virus toen erg actief was in West-Afrika. Op 11 augustus 2017 maakte Marokko kenbaar dat ze serieuze interesse had in het organiseren van het WK van 2026, later kwam daar een officieel voorstel bij.
De landen die wel geïnteresseerd waren, maar niet concreet genoeg waren in hun ideeën:
Algerije, Tunesië
Ondanks dat Marokko het graag alleen wilde organiseren hadden Algerije en Tunesië aangegeven Marokko te willen steunen in het organiseren van het WK van 2026. Marokko dacht het zonder hun steun te kunnen verwezenlijken.
Colombia
Colombia heeft nog nooit eerder een WK georganiseerd, maar was wel toegewezen aan het WK in 1986. Dat ging niet door vanwege de financiële problemen. Ecuador en Peru hadden aangeboden om Colombia te steunen in het organiseren. Colombia was geïnteresseerd, maar deed geen officieel voorstel.
Chili
In juni 2017 kondigde de president van de Chileense voetbalbond geïnteresseerd te zijn in het organiseren van het WK in 2026. Tot een officiële verklaring kwam het echter niet.
Australië en Nieuw-Zeeland
Australië en Nieuw-Zeeland zien de mogelijkheid om samen het WK van 2026 of dat van 2030 te organiseren. Australië bood zichzelf aan, niet succesvol, voor het WK van 2022. Australië viel echter als eerste land af. Ook voor het WK van 2026 kwam Australië dus tekort.
Definitieve plaats WK 2026
Op 13 juni 2018 werd bekend dat het WK van 2026 gehouden wordt in drie landen. Voor het organiseren van een WK voetbal is dat een unicum. De Verenigde Staten, Mexico en Canada organiseren alle drie het WK van 2026. Van de 199 stemmen kreeg deze optie er maar liefst 134, terwijl Marokko maar 65 stemmen kreeg. Marokko kreeg daardoor voor de vierde keer het WK niet toegewezen. Er zijn 23 stadions in deze drie landen die eventueel gebruikt kunnen worden voor het WK van 2026. Uiteindelijk vallen er zeven stadions buiten de boot, waarin dus niet gespeeld gaat worden tijdens het WK. Drie stadions moeten gevestigd zijn in Canada en Mexico en de Verenigde Staten neemt de resterende tien voor haar rekening.
Verschillende opties voor WK van 2026
48 landen
De FIFA president Gianni Infantino kondigde in oktober 2016 aan dat hij het een optie vindt om 48 landen deel te laten nemen. Aan het WK in 2018 en 2022 doen 32 landen mee. Met 48 landen zullen er zestien teams rechtstreeks geplaatst zijn voor het toernooi, terwijl er door 32 teams een knock-out-wedstrijd gespeeld moet worden. Deze knock-out-wedstrijd bepaalt welke van de twee teams doorgaat naar het hoofdtoernooi. Na een half jaar FIFA-president te zijn (eind 2016), besloot Infantino dus al de opzet van het WK volledig op te schop te nemen. Hij wekte al eerder verbazing met zijn idee over veertig landen op een eindtoernooi. Bij het idee met de 48 landen denkt hij, in de groepsfase, aan vier poules met elk acht landen. Dit idee is anders dan Infantino verklaard had in zijn campagne. In zijn campagne stelde hij nog voor om acht poules te maken met daarin elk vier landen. Een ander idee met 48 landen is dat er zestien poules worden gemaakt met elk drie landen erin, waarbij de eerste twee landen doorgaan naar de volgende ronde. Dit idee werd het uiteindelijk ook.
40 landen
In mei 2016 stelde Infantino tijdens zijn campagne voor om veertig landen toe te laten treden tot het hoofdtoernooi. Daarin had hij twee mogelijkheden. Hij stelde een WK voor met tien groepen van vier landen of een groepsfase waarin er acht groepen zijn van vijf teams. Deze ideeën lijken voort te komen uit het geld dat de FIFA binnen wil slepen. Doordat er zoveel mogelijk landen aan deelnemen zal er meer geld worden ontvangen doordat er meer landen meedoen. Of het niveau van de wedstrijden hoger ligt, is nog maar de vraag. Dan zullen dus niet de beste 32 meedoen, maar misschien wel de beste veertig of 48. Dit idee werd het, evenals de volgende, niet.
32 landen
De kans dat het WK met 32 landen gespeeld zou worden, was klein, na het oordeel van Infantino in oktober 2016, om 48 landen te laten deelnemen. In mei 2016 werd er vooruit geblikt en verondersteld dat er in oktober 2016 een definitieve keuze zou komen. Deze keuze liet echter nog op zich wachten tot begin 2017. Bij 32 teams zouden er acht groepen van vier landen zijn.
Aantal landen WK 2026
Begin 2017 koos de FIFA-leiding voor het plan om 48 landen te laten deelnemen aan de groepsfase van het WK van 2026. Daarmee heeft Infantino zijn idee om het WK uit te breiden er door weten te krijgen. De 48 landen worden verdeeld over zestien groepen, waardoor er drie landen in één groep zitten. De twee beste landen gaan door naar de volgende ronde. De grote landen in de voetbalwereld zetten hun vraagtekens bij dit idee. Zij vrezen dat het algehele niveau van het toernooi daardoor naar beneden gaat. In totaal zouden er tachtig wedstrijden verspreid over het toernooi plaatsvinden.
Verdeling tickets
De FIFA publiceerde een voorlopige ticketverdeling voor de verschillende confederaties. Dit is de voorlopige indeling:
Confederatie | Plaatsen op WK 2026 | Plaatsen op WK 2018 |
UEFA | 16 | 13 |
CAF | 9 | 5 |
AFC | 8 | 4,5 |
CONMEBOL | 6 | 4,5 |
CONCACAF | 6 | 3,5 |
Play-off | 2 | n.v.t. |
OFC | 1 | 0,5 |
Totaal: | 48 | 31 (exclusief gastland) |
De halfjes aan de rechterkant van de tabel hebben betrekking op de play-off plaatsen die op eerdere Wereld Kampioenschappen verdiend konden worden.
Play-off-toernooi
Op eerdere WK's werd geen gebruikgemaakt van een play-off-toernooi maar waren er een aantal landen, die altijd van dezelfde confederatie kwamen. Van elke confederatie, behalve de UEFA, neemt een land deel aan de vernieuwde play-offs. Vier landen spelen tegen elkaar om uiteindelijk twee landen over te houden. Die overgebleven twee landen spelen tegen twee landen, die gebaseerd worden op de FIFA World Cup-ranglijst. Uiteindelijk blijven er dus twee wedstrijden over, waarvan beide winnaars richting het WK gaan.