Ajax 1994-1995: Ongeslagen de beste van Nederland

Ajax 1994-1995: Ongeslagen de beste van Nederland Tegen het Ajax van coach Louis van Gaal was in dit seizoen niemand in Nederland en Europa opgewassen. De Amsterdammers bleven in de Eredivisie ongeslagen en dat was nog nooit een club gelukt. Ook in Europa was Ajax succesvol en won ongeslagen de Champions League. Het was tevens het seizoen van de 18-jarige talentvolle Patrick Kluivert die clubtopscorer werd en het enige doelpunt in de finale van de Champions League maakte tegen AC Milan.

Nieuw talent doet van zich spreken

Met tien teruggekeerde WK-gangers (WK ’94 in Amerika) mocht Ajax-coach Louis van Gaal weer gaan proberen te bouwen aan een ideaal team. Na het vertrek van Stefan Pettersson (naar IFK Göteborg) was Ajax op zoek geweest naar een vervanger en vond het Braziliaanse talent Ronaldo maar deze koos helaas voor PSV. Doordat Ronald de Boer volgens Louis van Gaal te weinig scoorde, werd het 18-jarige talent Patrick Kluivert vanuit de eigen jeugd naar voren geschoven. Een week voor het begin van de competitie deed dit talent al van zich spreken door in de Nederlandse Supercup-finale te debuteren en meteen het derde Ajax-doelpunt te scoren in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord.

Een week later, op zondag 28 augustus, scoorde Patrick Kluivert in de thuiswedstrijd tegen RKC (3-1 winst) in zijn eerste competitieduel in de 14e minuut ook meteen het eerste Ajax-doelpunt van het seizoen. Ook voor Nordin Wooter (vier dagen eerder 18 jaar geworden) werd het een debuut om nooit te vergeten. De voor Patrick Kluivert ingevallen jongeling scoorde in de 64e minuut de 3-0. In een van beide kanten uitstekend gespeelde wedstrijd verloor Ajax bij Roda JC haar eerste punt door met 1-1 gelijk te spelen. Na de moeizaam gewonnen thuiswedstrijd (3-0) tegen promovendus Dordrecht ’90 (Ajax scoorde pas in de 82e en 90e minuut de 2-0 en 3-0) volgden simpele zeges op Sparta (0-2) en Go Ahead Eagles (4-0). Ajax was klaar voor de eerste topper van het seizoen tegen het ook nog ongeslagen PSV. Bij de Eindhovenaren stond doelman Stanley Menzo onder de lat, die Ajax in de zomerstop had verlaten voor PSV. Het werd voor de sympathieke doelman geen leuk weerzien met zijn oude strijdmakkers. Binnen 16 minuten was het duel in het Philips-stadion al beslist door doelpunten van uitblinker Ronald de Boer (7e minuut), Edgar Davids (14e minuut) en Clarence Seedorf (16e minuut). Ajax won tenslotte met 1-4 en was daarmee koploper geworden in de Eredivisie.

Ongeslagen de winterstop in

De Amsterdammers leken op stoom te komen en er volgden zeges op SC Hereenveen (5-1, met twee doelpunten van Jari Litmanen en Patrick Kluivert), Willem II (1-4) en FC Groningen (3-1). In deze laatste wedstrijd leek Ajax, ondanks een enorm overwicht, op weg naar haar eerste nederlaag. Door een vroeg doelpunt van Raymond Beerens (2e minuut) bleef het lange tijd 0-1 tot de 79e minuut toen Jari Litmanen de 1-1 scoorde. Invaller Patrick Kluivert besliste het duel in de 80e en 90e minuut alsnog in Amsterdams voordeel. Puntenverlies leed Ajax wel in de daarop volgende wedstrijden. Een op karakter spelend FC Utrecht hield Ajax van scoren af maar scoorde zelf ook niet (0-0). Na de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen MVV werden er wederom twee gelijke spelen behaald door de roodwitten. Tegen FC Volendam leek er na 3 minuten niets aan de hand door treffers van Nwankwo Kanu en Clarence Seedorf maar de gedurfde ‘één-op-één’ tactiek van de Volendammers bezorgden hen een terecht punt (2-2). De lastige uitwedstrijd in Breda tegen NAC leek voor Ajax op winst uit te draaien totdat de 33-jarige routinier Ton Lokhof in de laatste minuut de 2-2 op het scorebord schoot.

De laatste wedstrijd van het jaar 1994 was het inhaalduel in Nijmegen tegen NEC dat met 0-2 werd verslagen door twee doelpunten van John van den Brom. Winston Bogarde, in de zomerstop overgekomen van Sparta, maakte in deze wedstrijd zijn competitiedebuut voor de Amsterdammers. Ajax was tot aan de winterstop ongeslagen gebleven, maar dat was het verrassend goed presterende Roda JC ook.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1511402643-11
Roda JC1610602631-9
FC Twente169522338-24
PSV168532139-22
Vitesse167632025-19

Vertrouwen niet beschaamd

Na de korte winterstop zat Ajax niet breed in haar spitsen. Ronald de Boer was op de training geblesseerd geraakt en ook Nwankwo Kanu was verre van fit. Zodoende moest Ajax-coach Louis van Gaal weer terugvallen op de jonge Patrick Kluivert, die na een goed begin een terugslag had gekregen. En het vertrouwen werd niet beschaamd, in vier wedstrijden scoorde de teenager vijf doelpunten. De eerste leverde Ajax op 13 januari een punt op tegen RKC (1-1). Het duel ontaarde in de slotfase in een handgemeen tussen Edgar Davids en Leon Hutten hetgeen niet was opgemerkt door arbiter Van Vliet. Grensrechter Hoppe had het voorval wel waargenomen en Edgar Davids kon met rood vertrekken, wat weer aanleiding was voor de Ajax-supporters om met voorwerpen naar de grensrechter te gooien. Toen deze werd geraakt werd het duel vijf minuten voor tijd gestaakt. Ook in het kletsnatte Olympisch Stadion scoorde Patrick Kluivert het enige Ajax-doelpunt tegen PSV. In de 80e minuut besliste hij het duel via een strafschop. Een gelukkige zege behaalde Ajax in Arnhem tegen Vitesse, dat tweemaal op voorsprong was gekomen maar uiteindelijk toch met 2-3 het onderspit moest delven. Oud-Vitessenaar John van den Brom scoorde vijf minuten voor tijd de winnende treffer voor de Amsterdammers.

Toppers

Binnen drie dagen stonden er voor Ajax twee toppers op het programma, thuis tegen Feyenoord en Roda JC. Op zondag 12 februari werden de Rotterdammers in vijftien minuten tijd van alle illusies beroofd. Na een 1-1 ruststand in het Olympisch Stadion scoorde Frank de Boer in de 49e minuut 2-1. Even leek Feyenoord terug te komen maar het schot van Rob Witschge kwam via de binnenkant van de paal weer terug het veld in. Finidi George en Danny Blind bezorgden Ajax in de 57e en 62e minuut de definitieve overwinning (4-1). Drie dagen later kwam nummer twee Roda JC op bezoek in de uitverkochte Meer (19.500 toeschouwers). De Limburgers hadden vijf punten minder dan Ajax maar moesten nog wel een duel inhalen. Enkele weken eerder had de ploeg van trainer Huub Stevens de eerste nederlaag van het seizoen geleden tegen PSV (5-0). Ajax-Roda JC werd een echte topper met twee aanvallende ploegen en goed voetbal waardoor de 1-1 eindstand als een terechte uitslag werd gezien.

Doelpuntenregen in De Meer

Na de moeizame 1-2 zege in Deventer tegen Go Ahead Eagles zagen de supporters in een paar dagen tijd dertien Ajax-doelpunten in De Meer. Op zondag 19 maart werd NEC met 5-1 verslagen door o.a. drie doelpunten van Jari Litmanen terwijl Sparta op woensdag 22 maart een nog grotere nederlaag kreeg te verwerken (8-0). De uitslag had nog hoger kunnen zijn als doelman Edwin van der Sar zijn strafschop in de 85e minuut had benut, maar oog in oog met zijn Sparta-collega miste hij. Ajax had na deze zege nu vier punten voorsprong op nummer twee Roda JC. In een boeiend voetbalgevecht kwam Ajax tegen SC Heerenveen niet verder dan een doelpuntrijk gelijkspel (3-3) met o.a. twee doelpunten van Jari Litmanen. Marc Overmars miste voor de Amsterdammers bij een 2-1 achterstand een strafschop.

En wederom zagen de toeschouwers in De Meer een doelpuntenfestijn tegen Willem II. Na de dertien doelpunten tegen NEC (5-1) en Sparta (8-0) werd het nu 7-0 voor de roodwitten, die na 25 minuten spelen al met 5-0 voor stonden. Ook de lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen werd in de eerste helft al beslist (0-3). Een sterk spelend Ajax, dat o.a. Jari Litmanen en Frank Rijkaard spaarde voor de halve finalewedstrijd tegen Bayern München voor de Champions League, won tenslotte met 2-4. Ajax was niet meer te stuiten en ook MVV moest er in Maastricht aan geloven met 0-3 en daarmee waren de superieure Amsterdammers nog mild geweest want de uitslag had veel hoger kunnen en moeten uitvallen. Met nog vier duels te gaan kon de titel Ajax nauwelijks meer ontgaan.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3023705392-25
Roda JC3019924754-23
PSV3018754374-36
FC Twente3017764162-40
Feyenoord3017583960-44

De kampioen wil meer

Na een benauwde 2-1 zege in het Olympisch Stadion in Amsterdam tegen FC Utrecht was Ajax officieus kampioen geworden maar van een feest was geen sprake. Daarvoor was de wedstrijd te slecht geweest aan Ajax-kant. Vier dagen later, op 14 mei, was het in hetzelfde stadion voor 42.000 toeschouwers wel een groot feest. Hoewel FC Volendam in de eerste helft diverse mogelijkheden kreeg om het de Amsterdammers moeilijk te maken, won de ploeg van coach Louis van Gaal uiteindelijk met 4-1 en werd het voor de tweede achtereenvolgende maal kampioen van Nederland. Ajax was tevens voor de 25e keer in haar historie landskampioen geworden maar wilde nog meer.

Winnen bijvoorbeeld bij aartsrivaal Feyenoord in De Kuip. De Rotterdammers waren de enige ploeg geweest die Ajax in dit seizoen in een officiële wedstrijd hadden verslagen. In de KNVB-beker werd Ajax op 8 maart, na 32 officiële wedstrijden ongeslagen te zijn geweest, in de kwartfinale uitgeschakeld in het Olympisch Stadion na een ‘sudden death’-doelpunt van Mike Obiku met 1-2. De klassieker op 18 mei stond in het teken van twee finales. Ajax zou een week later aantreden voor de finale van de Champions League tegen AC Milan en Feyenoord moest het opnemen tegen FC Volendam in de finale van de KNVB-beker. Beide teams begonnen dan ook niet in hun sterkste formaties. Bij Ajax debuteerde doelman Fred Grim in een officiële wedstrijd als ‘beloning’ voor zijn inzet als reservedoelman. Verder kregen Edwin van der Sar, Ronald de Boer, Jari Litmanen, Finidi George rust en waren Frank Rijkaard en Patrick Kluivert geblesseerd. Maar ook zonder deze spelers liet Ajax zien dat het de ware kampioen was geworden door Feyenoord met liefst 0-5 te verslaan. Na een 0-1 ruststand scoorde Nwankwo Kanu één minuut na de theepauze de 0-2 (het honderdste Ajax-doelpunt in dit seizoen) waarna Feyenoord het hoofd liet hangen.

Festiviteiten en afscheid

De laatste speeldag in eigen huis tegen FC Twente was een dag vol festiviteiten. Ajax had net de Champions League gewonnen door AC Milan met 1-0 te verslaan via een doelpunt van Patrick Kluivert. Een uitverkocht Ajax-stadion nam in de 75e minuut afscheid van routinier Frank Rijkaard, die werd vervangen door Edgar Davids, die prompt scoorde waardoor Ajax met 3-1 won en als eerste club ooit ongeslagen was gebleven in de eredivisie. Roda JC was met twee gelijke spelen (1-1) de enige ploeg geweest van wie de Amsterdammers niet wisten de winnen. Na afloop van het duel tegen FC Twente kwam het officiële afscheid van de 32-jarige Frank Rijkaard, die stopte met voetballen, in de vorm van een oorverdovende vuurwerkshow. Het was een grandioos Ajax-seizoen geweest, de sterkste van Nederland en Europa!

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
28-08-1994Ajax - RKC3-1Kluivert, Blind, Wooter
11-09-1994Ajax - Vitesse5-0F. de Boer, Kluivert, George, Rijkaard, Van Vossen
21-09-1994Roda JC - Ajax1-1Kluivert
24-09-1994Ajax – Dordrecht ‘903-0Kluivert (2x), Overmars
02-10-1994Sparta - Ajax0-2R. de Boer, George
16-10-1994Ajax – Go Ahead Eagles4-0Overmars, Blind, Litmanen, Kluivert
23-10-1994PSV - Ajax1-4R. de Boer, Davids, Seedorf, Van Vossen
26-10-1994Ajax – SC Heerenveen5-1Kluivert (2x), Litmanen (2x), Rijkaard
06-11-1994Willem II - Ajax1-4Van Vossen, Litmanen, George, Davids
09-11-1994Ajax – FC Groningen3-1Kluivert (2x), Litmanen
20-11-1994FC Utrecht - Ajax0-0-
27-11-1994Ajax - MVV3-1Overmars (2x), Litmanen
04-12-1994FC Volendam - Ajax2-2Kanu, Seedorf
18-12-1994NAC - Ajax2-2R. de Boer, Eigen doelpunt
21-12-1994NEC - Ajax0-2Van den Brom (2x)
13-01-1995RKC - Ajax1-1Kluivert
22-01-1995Ajax - PSV1-0Kluivert
29-01-1995Vitesse - Ajax2-3F. de Boer, Kluivert, Van den Brom
05-02-1995Ajax - NAC3-1Kluivert (2x), Van den Brom
12-02-1995Ajax - Feyenoord4-1George, F. de Boer, Van Vossen, Blind
15-02-1995Ajax – Roda JC1-1Kluivert
19-02-1995Dordrecht ’90 - Ajax1-3F. de Boer, Overmars, Kanu
12-03-1995Go Ahead Eagles - Ajax1-2Litmanen, Kanu
19-03-1995Ajax - NEC5-1Litmanen (3x), Kanu, Seedorf
22-03-1995Ajax - Sparta8-0F. de Boer (2x), Litmanen (2x), Seedorf, Kanu, Blind, Eigen doelpunt
26-03-1995FC Twente - Ajax0-1Kanu
02-04-1995SC Heerenveen - Ajax3-3Litmanen (2x), Kanu
09-04-1995Ajax – Willem II7-0Litmanen (2x), Kanu, George, Seedorf, F. de Boer, R. de Boer
16-04-1995FC Groningen - Ajax2-4Kluivert (2x), F. de Boer, Overmars
03-05-1995MVV - Ajax0-3George, Overmars, Davids
10-05-1995Ajax – FC Utrecht2-1Seedorf, Van den Brom
14-05-1995Ajax – FC Volendam4-1F. de Boer, Blind, R. de Boer, Litmanen
18-05-1995Feyenoord - Ajax0-5Kanu (2x), Overmars, Davids, Van Vossen
28-05-1995Ajax – FC Twente3-1George (2x), Davids

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax34277061106-28
Roda JC34221025470-28
PSV3420774785-46
Feyenoord34195104366-56
FC Twente3417894266-50
Vitesse34141284055-44
Willem II34138133444-48
RKC341111123346-49
SC Heerenveen34126163047-60
NAC34117162954-60
FC Volendam34813132937-55
FC Utrecht34811152743-60
FC Groningen34810162649-64
Sparta34810162642-58
NEC3497182548-60
MVV3479182341-71
Go Ahead Eagles3479182342-77
Dordrecht ‘9034510192040-67

Topscorers

Speler Doelpunten
Patrick Kluivert18
Jari Litmanen17
Nwankwo Kanu10
Frank de Boer9
Finidi George8
Marc Overmars8
Clarence Seedorf6
Danny Blind5
Ronald de Boer5
John van den Brom5
Edgar Davids5
Peter van Vossen5
Frank Rijkaard2
Nordin Wooter1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Danny Blind34
Michael Reiziger34
Clarence Seedorf33
Edwin van der Sar33
Frank de Boer33
Finidi George30
Marc Overmars28
Jari Litmanen27
Frank Rijkaard26
Ronald de Boer25
Patrick Kluivert25
Peter van Vossen25
Edgar Davids22
Nwankwo Kanu18
John van den Brom17
Winston Bogarde14
Nordin Wooter5
Martijn Reuser2
Tarik Oulida2
Fred Grim1
Michel Kreek1
Kiki Musampa1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalAjax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalLandskampioen Ajax stond in 1995 wederom tegenover bekerwinnaar Feyenoord in de finale van de Nederlandse Supercup. Ditm…
Ajax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax stond in 1995 voor de vierde keer in haar historie in de finale van de Europese Supercup na de Champions League-win…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…

Ajax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioenAjax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioenVoor de derde achtereenvolgende maal werd Ajax kampioen van Nederland. Naast deze titel pakte de ploeg van coach Louis v…
Ajax 1993-1994: Frank Rijkaard wijst de wegAjax 1993-1994: Frank Rijkaard wijst de wegNa drie jaar zonder kampioenschap won Ajax in 1994 eindelijk weer de landstitel van Nederland. Twee spelers drukten hun…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 321, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • Het officiële Ajax jaarboek 1994-1995, David Endt, ISBN13 9789024523634
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1994-95
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.