Ajax 1973: AC Milan wordt verpletterd met 6-0 door Ajax

Ajax 1973: AC Milan wordt verpletterd met 6-0 door Ajax In 1973 stond de tweede Europese Supercup-finale op het programma. De tweestrijd ging ditmaal tussen Ajax, dat de Europa Cup 1 had gewonnen en AC Milan, dat de Europa Cup-2 winnaar was geworden. De Amsterdammers, die de eerste versie van de Europese Supercup hadden gewonnen van Glasgow Rangers, verloren in Milaan met 1-0. Een week later werden de Italianen compleet overspeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ajax won met maar liefst 6-0 en werd daarmee voor de tweede achtereenvolgende maal winnaar van de Europese Supercup.

Beide trainers kampen met problemen

De tweede Europese Supercup-finale ging tussen Ajax en het Italiaanse AC Milan. Ajax had haar derde Europa Cup 1 gewonnen door Juventus met 1-0 te verslaan terwijl AC Milan met dezelfde cijfers de Europa Cup 2 had veroverd ten koste van het Engelse Leeds United.

Sterspeler Johan Cruijff had Ajax na twee competitiewedstrijden verlaten en was vertrokken naar FC Barcelona maar desondanks stonden de Amsterdammers voor het duel tegen AC Milan in de eredivisie ongeslagen bovenaan. Maar de uitschakeling, na drie jaar Europa Cup 1-winst, tegen het Bulgaarse CSKA Sofia na verlenging was als een mokerslag aangekomen bij de Amsterdammers. Men wist onder de nieuwe coach George Knobel niet meer het sprankelende voetbal op de mat te leggen. Het was allemaal wat minder geworden en ook de kritiek op trainer George Knobel nam zienderogen toe. De generale voor de finale was echter uitstekend geweest en de ‘tien’ werd net niet gehaald, het arme FC Groningen werd met 9-0 verpletterd door o.a. drie treffers van Johan Neeskens. Tegenstander AC Milan stond op een schamele zesde plaats in de Italiaanse competitie en had vijf punten achterstand op koploper Lazio Roma. Ook bij de aanhang van AC Milan was gemor te horen. Trainer Nereo Rocco, die de leiding bij AC Milan ook al had in 1969 toen Ajax de Europa Cup 1-finale met 4-1 verloor, hoopte de kritiek te doen verstommen met het winnen van de Europese Supercup.

De betere ploeg maar geen winst

De wedstrijd in het San Siro-stadion in Milaan, dat slechts met 15.000 toeschouwers was gevuld, begon al om half twee wegens de opkomende mist. De naargeestige sfeer in het bijna lege stadion werd nog eens versterkt door striemende regenbuien. Ajax was duidelijk de betere ploeg maar verloor toch onverwacht met 1-0. Een kwartier voor tijd speelde Horst Blankenburg te zacht terug op zijn doelman Heinz Stuy, AC Milan-speler Luciano Chiarugi onderschepte de bal en schoot de 1-0 binnen. Een zo nu en dan superieur spelend Ajax had de gehele wedstrijd onder controle gehad tegenover een massaal verdedigend AC Milan, dat na afloop werd uitgefloten door het eigen publiek. Iedereen, inclusief AC Milan-trainer Nereo Rocco, wist eigenlijk al dat de Europese Supercup in Amsterdam zou gaan belanden. Alleen moest het karwei door Ajax nog wel eventjes afgemaakt worden. De enige Ajax-speler die na deze nederlaag wel werd gefeliciteerd was Gerrie Mühren. Hij kreeg in het vliegtuig te horen dat hij vader was geworden.

Finale (9 januari 1974): AC Milan - Ajax 1-0 (0-0)
Scoreverloop77. Luciano Chiarugi 1-0
ScheidsrechterRudolf Scheurer (Zwitserland)
StadionSan Siro in Milaan (15.000 toeschouwers)
Opstelling AC MilanVilliam Vecchi, Giuseppe Sabadini, Aldo Maldera, Karl-Heinz Schnellinger, Angelo Anquilletti, Maurizio Turone, Alessandro Turini (46. Franco Bergamaschi), Romeo Benetti, Giorgio Biasiolo, Gianni Rivera, Luciano Chiarugi. Coach: Cesare Maldini.
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Horst Blankenburg, Barry Hulshoff, Ruud Krol, Arie Haan, Gerrie Mühren, Johan Neeskens, Johnny Rep, Jan Mulder, Piet Keizer. Coach: George Knobel.

AC Milan wordt vernederd

Enige twijfel ontstond toen Ajax vier dagen later de eerste competitienederlaag met 2-1 leed tegen uitgerekend stadsgenoot FC Amsterdam in een goed bezet Olympisch Stadion. De koppositie in de eredivisie moest nu gedeeld worden met FC Twente. AC Milan won daartegen op eigen terrein in de competitie met 2-0 van Genua. Dat de Italianen op 16 januari massaal zouden gaan verdedigen stond bij voorbaat al vast, het heeft hen alleen niet mogen baten. In het Olympisch Stadion met zo'n 17.000 toeschouwers werden de Milanezen van het veld geblazen met maar liefst 6-0. De Italianen werden het slachtoffer van de praatsessies bij Ajax na het gevoelige verlies tegen FC Amsterdam. De van Anderlecht overgenomen en blessuregevoelige Jan Mulder opende de score in de 23e minuut en toen Piet Keizer tien minuten voor rust de 2-0 op het scorebord bracht was het gebeurd met AC Milan. In de tweede helft kwam er nog een schot van Luciano Chiarugi tegen de paal maar het was te weinig om Ajax te verontrusten. De Amsterdamse score liep op naar 6-0 en zelden werd een zo verdedigend ingestelde Italiaanse topploeg met zoveel tegendoelpunten zo vernederd. Het ‘tien, tien, tien’ van het enthousiaste publiek was misschien iets te veel van het goede, maar het had op deze avond zo maar kunnen gebeuren. Ajax won ook de tweede versie van de Europese Supercup!

Return (16 januari 1974): Ajax - AC Milan 6-0 (2-0)
Scoreverloop26. Jan Mulder 1-0, 35. Piet Keizer 2-0, 71. Johan Neeskens 3-0, 81. Johnny Rep 4-0, 84. Gerrie Mühren (strafschop) 5-0, 88. Arie Haan 6-0
ScheidsrechterRudolf Glöckner (Oost-Duitsland)
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (17.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Horst Blankenburg, Barry Hulshoff, Ruud Krol, Arie Haan, Gerrie Mühren, Johan Neeskens, Johnny Rep, Jan Mulder, Piet Keizer. Coach: George Knobel.
Opstelling AC MilanVilliam Vecchi, Giuseppe Sabadini, Aldo Maldera, Karl-Heinz Schnellinger, Angelo Anquilletti, Maurizio Turone, Dario Dulce, Romeo Benetti, Giorgio Biasiolo (71. Carlo Tresoldi), Gianni Rivera, Luciano Chiarugi. Coach: Cesare Maldini.

Topscorers

Speler Doelpunten
Arie Haan1
Piet Keizer1
Jan Mulder1
Johan Neeskens1
Johnny Rep1
Gerrie Mühren1

Selectie

Speler Wedstrijden
Horst Blankenburg2
Arie Haan2
Barry Hulshoff2
Piet Keizer2
Ruud Krol2
Gerrie Mühren2
Jan Mulder2
Johan Neeskens2
Johnny Rep2
Heinz Stuy2
Wim Suurbier2
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupAjax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupIn 1972 stond voor het eerst de finale om de Europese Supercup op het programma tussen de winnaars van de Europa Cup 1 e…
Ajax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax stond in 1995 voor de vierde keer in haar historie in de finale van de Europese Supercup na de Champions League-win…
Ajax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereldAjax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereldAjax begon dit seizoen met het winnen van de wereldbeker ten koste van het Argentijnse Independiente (1-1, 3-0). In de w…
Alle Champions League-winnaars (1955-2020)Alle Champions League-winnaars (1955-2020)Het grootste voetbaltoernooi in Europa bestaat sinds 1955, maar kent pas sinds 1992 de naam Champions League, bedoeld om…

Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp zaterdag 7 maart 2020 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam tegen Canada. Deze wedstrijd vindt plaats in Calais (F…
Ajax 1970-1971: De Cup gaat van Rotterdam naar AmsterdamAjax 1970-1971: De Cup gaat van Rotterdam naar AmsterdamAjax was in 1969 de eerste Nederlandse club die de finale haalde van de Europa Cup 1. AC Milan was echter sterker en won…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup_1973
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 244, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1973-74
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.