Ajax 1980-1981: AZ '67 de meerdere over Ajax

Ajax 1980-1981: AZ '67 de meerdere over Ajax Voor het vierde achtereenvolgende jaar stond Ajax in de finale van de KNVB-beker. De Amsterdammers verloren de finales van 1978 van AZ '67 met 1-0 en in 1980 van Feyenoord met 3-1. Succesvol was Ajax wel in 1979 toen na een replay werd gewonnen van FC Twente met 3-0. In dit seizoen kwam Ajax via SVV, FC Twente, FC Groningen en PSV wederom in de eindstrijd van de KNVB-beker terecht. Tegenstander was het ongenaakbare AZ '67 dat al kampioen was geworden en ook de beker won ten koste van Ajax met 3-1.

Hattrick Wim Kieft

De eredivisieclubs waren voor de eerste ronde vrijgesteld. Een verjongd Ajax had voor de bekerwedstrijd tegen eerstedivisionist SVV in de tweede ronde al vijf nederlagen geleden in de competitie. Ook tegen SVV, dat in de eerste ronde de amateurs van DESK met 5-1 had verslagen, liep het niet echt naar wens. Toch won Ajax met 3-0 door een hattrick van de net negentien jaar geworden youngster Wim Kieft. In deze wedstrijd maakte Tscheu La Ling na maanden blessureleed weer zijn rentree in het elftal van Ajax.

Tweede ronde (16 november 1980): Ajax - SVV 3-0 (0-0)
Scoreverloop49. Wim Kieft 1-0, 62. Wim Kieft 2-0, 89. Wim Kieft 3-0
ScheidsrechterJan Keizer
Gele kaartRob Kiebert (SVV)
StadionDe Meer in Amsterdam (3.400 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Henning Jensen, Sten Ziegler (46. Jan Weggelaar), Peter Boeve, Frank Arnesen, Frank Rijkaard, Dick Schoenaker, Tscheu La Ling, Wim Kieft, Sören Lerby. Coach: Leo Beenhakker.
Opstelling SVVBas van Noortwijk, Rob Kiebert, Leen Warnaar, Rinus Steenbergen, Hans Loovens, Harry Meyboom, Jos Zoetmulder, Johan Versluis, Ad van der Vlist (56. De Wilde), Cor Peitsman, Bart Kreft (67. Ruud van Dijk). Coach: Sandor Popovics.

Met gemak naar de kwartfinale

Voor de derde ronde van de KNVB-beker stond op 25 januari de wedstrijd Ajax–FC Twente op het programma. De Enschedeërs hadden in de vorige ronde FC Volendam met 1-0 verslagen en stonden in de competitie drie punten voor op Ajax. De Amsterdammers presteerden zeer zwak en stonden in de winterstop op een teleurstellende achtste plaats met al zestien punten achterstand op koploper AZ ’67. Maar een opvallend goed spelend Ajax schoof FC Twente met gemak aan de kant met 5-1 door o.a. wederom drie treffers van Wim Kieft.

Derde ronde (25 januari 1981): Ajax - FC Twente 5-1 (2-0)
Scoreverloop26. Wim Kieft 1-0, 32. Frank Arnesen (strafschop) 2-0, 62. Wim Kieft 3-0, 68. Frank Arnesen 4-0, 84. Wim Kieft 5-0, 85. Hallvar Thoresen (strafschop) 5-1
ScheidsrechterCharles Corver
Gele kaartenNiels Overweg, Ab Gritter, Aad Kila (FC Twente)
StadionDe Meer in Amsterdam (6.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Jan Weggelaar, Wim Jansen (75. Martin van Geel), Sten Ziegler, Edo Ophof, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Frank Rijkaard, Sören Lerby, Wim Kieft, Tscheu La Ling. Coach: Leo Beenhakker.
Opstelling FC TwenteAndré van Gerven, Tjalling Dilling, Ab Gritter, Niels Overweg, Romeo Zondervan, Aad Kila, Heini Otto, Jaap Bos, Manuel Sanchez-Torres (75. Evert Bleuming), Ferdi Rohde, Hallvar Thoresen. Coach: Hennie Hollink.

Van de hitte in de sneeuw

Voor Ajax was het even wennen op 25 februari voor de eerste wedstrijd voor de beker tegen FC Groningen. De Amsterdammers hadden net een achtdaagse oefentrip naar het Verre Oosten achter de rug. In Jakarta werd voor tachtigduizend toeschouwers met 0-0 gelijkgespeeld tegen Indonesië. Een paar dagen later werd in Hongkong met 4-5 gewonnen van Seiko Sports door o.a. drie treffers van Dick Schoenaker. Na deze tropische temperaturen stond in Nederland een laag sneeuw te wachten voor de Ajacieden. FC Groningen dacht in deze kwartfinalewedstrijd met betonvoetbal de nederlaag beperkt te kunnen houden maar werd in de tweede helft gestraft voor deze negatieve speelwijze en verloor terecht met 3-0.

Kwartfinale (25 februari 1981): Ajax - FC Groningen 3-0 (0-0)
Scoreverloop52. Tscheu La Ling 1-0, 75. Dick Schoenaker 2-0, 85. Wim Kieft 3-0
ScheidsrechterPiet Bosman
StadionDe Meer in Amsterdam (4.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Jan Weggelaar, Wim Jansen, Sten Ziegler, Peter Boeve, Edo Ophof, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Sören Lerby, Wim Kieft, Tscheu La Ling. Coach: Leo Beenhakker.
Opstelling FC GroningenJohan Tukker, Sip Bloemberg, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Jan van Dijk, Henk Veldmate, Theo Keukens, Martin Koops (77. Jack van Loon), Peter Houtman, Leen Swanenburg. Coach: Theo Verlangen.

Zonder trainer Leo Beenhakker verder

Bij Ajax had ondertussen een trainerswisseling plaatsgevonden. Leo Beenhakker, die naar Real Zaragoza zou vertrekken, werd vervangen door jeugdtrainer Aad de Mos. De Haagse oefenmeester reorganiseerde zijn selectie en begon goed met een 7-2 overwinning op Excelsior. Drie dagen later stond de returnwedstrijd voor de beker tegen FC Groningen op het programma. De Amsterdammers kwamen niet in de problemen en via een 1-1 gelijkspel werd de halve finale gehaald.

Return (18 maart 1981): FC Groningen - Ajax 1-1 (0-0)
Scoreverloop54. Wim Kieft 0-1, 77. Ronald Koeman 1-1
ScheidsrechterGerard Geurds
Gele kaartenRonald Koeman (FC Groningen), Peter Boeve, Frank Rijkaard (Ajax)
StadionOosterpark in Groningen (8.000 toeschouwers)
Opstelling FC GroningenJohan Tukker, Sip Bloemberg, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Jan van Dijk (Leen Swanenburg), Ronald Koeman, Theo Keukens (Bert Wiebing), Eddy Bakker, Peter Houtman, Herman Dijkstra. Coach: Theo Verlangen.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Wim Jansen, Sten Ziegler (57. Frank Rijkaard), Peter Boeve, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Sören Lerby, Henning Jensen, Wim Kieft (83. Piet Hamberg), Tscheu La Ling. Coach: Aad de Mos.

Het blijft onrustig bij Ajax

Net als vorig jaar was PSV de tegenstander voor Ajax in de halve finale. Bij de Amsterdammers was de rust inmiddels weer voor even teruggekeerd. De supporters waren woest geweest op voorzitter Ton Harmsen, die extra bescherming had gekregen van de politie tijdens het duel met FC Den Haag. Het mogelijke vertrek van enkele sterspelers en ruzie tussen publiekslieveling Tscheu La Ling en trainer Aad de Mos waren hiervan de oorzaak. De 0-1 zege op de ongenaakbare koploper AZ ’67 kwam het Ajax-bestuur dan ook goed uit. De Alkmaarders leden hun eerste nederlaag van de competitie na twintig ongeslagen duels. Niet dat Ajax nog enige aanspraak kon maken op de titel, de achterstand was zelfs nu nog dertien punten, maar het voelde toch prettig aan. Voor assistent-trainer Bobby Haarms voelde de mededeling dat de nieuwe trainer voor het volgende seizoen Kurt Linder geen gebruik meer wilde maken van zijn diensten niet prettig aan. Bobby Haarms ging dan ook niet mee naar Eindhoven op 15 april voor de halve finale van de beker tegen PSV en de zoveelste rel van het seizoen was een feit. Een op resultaat spelend Ajax kwam schadevrij weg door met 2-2 gelijk te spelen tegen een gehandicapt PSV dat het laatste half uur met tien man speelde wegens een rode kaart voor Willy van de Kerkhof.

Halve finale (15 april 1981): PSV - Ajax 2-2 (1-1)
Scoreverloop12. Erwin Koeman 1-0, 29. Wim Kieft 1-1, 72. Frank Arnesen (strafschop) 1-2, 80. Willy van der Kuijlen 2-2
ScheidsrechterHenk Weerink
Gele kaartenFrank Rijkaard, Sören Lerby (Ajax)
Rode kaart62. Willy van de Kerkhof (PSV)
StadionPhilips-Stadion in Eindhoven (19.000 toeschouwers)
Opstelling PSV|Pim Doesburg, Willy Janssen, Willy van der Kerkhof, Huub Stevens, Piet Wildschut, Michel Valke, Jan Poortvliet, Willy van der Kuijlen, Adrie Koster (77. Rob Landsbergen), Paul Postuma, Erwin Koeman. Coach: Thijs Libregts.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Keje Molenaar (46. Kees Zwamborn), Wim Jansen, Sten Ziegler, Frank Rijkaard, Peter Boeve, Henning Jensen, Frank Arnesen, Sören Lerby, Wim Kieft, Tscheu La Ling (77. Gerald Vanenburg). Coach: Aad de Mos.

Naar de vierde achtereenvolgende finale

Nog meer pech was er voor PSV, dat liefst vijf basisspelers moest missen, op 5 mei in de returnwedstrijd. Ajax leek na 29 minuten spelen op rozen te zitten door een 2-0 voorsprong maar kreeg het in nog Spaans benauwd toen PSV tien minuten voor tijd op 2-1 kwam. De allerlaatste kans voor de Eindhovenaren op een verlenging werd in blessuretijd voorkomen door een fantastische redding van doelman Piet Schrijvers. Ajax had zich voor het vierde achtereenvolgende jaar geplaatst voor de finale van de KNVB-beker en voor de twaalfde maal in haar bestaan.

Return (5 mei 1981): Ajax - PSV 2-1 (2-0)
Scoreverloop26. Sõren Lerby 1-0, 29. Piet Hamberg 2-0, 80. Paul Postuma 2-1
ScheidsrechterHenk Weerink
Gele kaartenEdo Ophof, Frank Arnesen (Ajax), Piet Wildschut, Michel Valke (PSV)
StadionDe Meer in Amsterdam (13.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Frank Rijkaard, Kees Zwamborn, Wim Jansen, Peter Boeve, Edo Ophof, Sten Ziegler (79. Jan Weggelaar), Frank Arnesen, Sören Lerby, Wim Kieft, Piet Hamberg. Coach: Aad de Mos.
Opstelling PSVPim Doesburg, Willy Janssen, Rob Lansbergen, Huub Stevens, Piet Wildschut, Erwin Koeman, Michel Valke, Jan Poortvliet, Adrie Koster, Jung-moo Huh, Paul Postuma. Coach: Thijs Libregts.

Goede generale

Tegenstander in de eindstrijd was kampioen AZ ’67 dat in deze competitie slechts één nederlaag had geleden, uitgerekend tegen Ajax met 0-1. De Alkmaarders hadden de finale bereikt door een 2-2 gelijkspel en een 6-1 zege op Go Ahead Eagles. Voor Ajax was de bekerfinale de enige kans om in dit seizoen nog een prijs te winnen, voor AZ ’67 de kans om voor het eerst de dubbel te winnen. Beide teams hadden een goede generale, Ajax versloeg de eeuwige rivaal Feyenoord met 4-1 en AZ ’67 had FC Groningen met 5-0 verslagen. Nog beter nieuws voor de Amsterdammers was dat sterspeler Sören Lerby besloten had om toch bij Ajax te blijven.

AZ ’67 de beste

Maar ook op 28 mei liet AZ ’67 in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor 36.000 toeschouwers zien dat er in dit seizoen maar één ploeg was die de prijzen verdiende. Een lauw spelend Ajax stond bij de rust al met 1-0 achter maar kwam in de 52e minuut toch op gelijke hoogte door een doelpunt van de 17-jarige Gerald Vanenburg. Enkele minuten later stond het via Ronald Spelbos al weer 2-1 voor de Alkmaarders, die de score in de 73e minuut tot 3-1 uitbreiden. De KNVB-beker was verdiend terechtgekomen bij AZ ’67, dat misschien liever een week eerder in hetzelfde stadion met een andere beker had gestaan. Toen werd de UEFA-Cup-finale verloren van het Engelse Ipswich Town.

Finale (28 mei 1981): AZ '67 - Ajax 3-1 (1-0)
Scoreverloop23. Pier Tol 1-0, 52. Gerald Vanenburg 1-1, 58. Ronald Spelbos 2-1, 73. Kristen Nygaard 3-1
ScheidsrechterGerard Geurds
Gele kaartHans Reijnders (AZ ’67)
StadionOlympisch Stadion Amsterdam (36.000 toeschouwers)
Opstelling AZ '67Eddie Treijtel, Richard van der Meer, John Metgod, Ronald Spelbos, Hans Reijnders, Peter Arntz, Jan Peters, Kristen Nygaard, Jos Jonker, Kees Kist, Pier Tol. Coach: George Kessler.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Sten Ziegler, Wim Jansen, Kees Zwamborn (46. Jan Weggelaar), Frank Rijkaard, Henning Jensen (46. Gerald Vanenburg), Frank Arnesen, Sören Lerby, Tscheu La Ling, Wim Kieft, Martin Wiggemansen. Coach: Aad de Mos.

Topscorers

Speler Doelpunten
Wim Kieft9
Frank Arnesen3
Piet Hamberg1
Sören Lerby1
Tscheu La Ling1
Dick Schoenaker1
Gerald Vanenburg1

Selectie

Speler Wedstrijden
Frank Arnesen7
Wim Kieft7
Sören Lerby7
Piet Schrijvers7
Sten Ziegler7
Wim Jansen6
Tscheu La Ling6
Frank Rijkaard6
Jan Weggelaar5
Edo Ophof5
Peter Boeve5
Henning Jensen4
Dick Schoenaker4
Kees Zwamborn3
Piet Hamberg2
Gerald Vanenburg2
Martin Wiggemansen1
Keje Molenaar1
Martin van Geel1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…

Ajax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagAjax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagNa twee amateurclubs te hebben uitgeschakeld werd de wedstrijd in de derde ronde tegen Sparta een ware thriller. Ajax-do…
Gezondheidsrisico’s sportvelden met kunstgrasGezondheidsrisico’s sportvelden met kunstgrasSportvelden met kunstgras worden vanaf 2001 door de KNVB op Nederlandse voetbalvelden toegestaan. Het kunstgras van vóór…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1980/81
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 268, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1980-81
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.