België op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaal

België op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaal Het WK voetbal 2018 in Rusland werd voor België het succesvolste wereldkampioenschap uit de geschiedenis. De Rode Duivels kwamen vlot door een poule met Panama, Tunesië en Engeland. In de achtste finale werd Japan na een 0-2 achterstand alsnog verslagen. In de kwartfinale elimineerde België voetbalreus en gedoodverfde titelfavoriet Brazilië met een historische 1-2 overwinning. Na deze zege droomde België al van de wereldtitel, maar daar stak Frankrijk in de halve finale een stokje voor door de Duivels met 1-0 te verslaan. Uiteindelijk werd België derde door ook de troostfinale tegen Engeland met 2-0 te winnen, meteen het beste resultaat ooit op een WK. De beker hebben de Duivels niet veroverd, maar de harten van de fans wel.
Romelu Lukaku / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Romelu Lukaku / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

België op de wereldbeker voetbal in Rusland

Moment van de waarheid

Na teleurstellende uitschakelingen in de kwartfinales van het WK 2014 tegen Argentinië en van het EK 2016 tegen Wales was het voor de Belgische ‘gouden generatie’ nu of nooit. België droomde voor het eerst van meer dan een kwartfinale. Het was tijd om nog een stap verder te zetten. Hier en daar durfde men zelfs al eens het woord 'wereldkampioen' te laten vallen.

De ploeg was de voorbije jaren gegroeid en was erop gebrand om zich opnieuw te bewijzen op het allerhoogste toneel. De sterkhouders van het team, zoals doelman Thibaut Courtois, middenvelders Kevin De Bruyne en Eden Hazard en aanvaller Romelu Lukaku hadden er bovendien een goed seizoen opzitten en waren duidelijk in vorm. Met hoge verwachtingen begon België dan ook aan het WK 2018.

Groepsfase

In de poulefase werd België ingedeeld in groep G, samen met Tunesië, Engeland en Panama. Gezien het talent in de spelersgroep en de hoge Belgische FIFA-ranking verwachtte iedereen een vlotte plaatsing voor de achtste finales. Dat gebeurde ook. België haalde net als op het WK 2014 zelfs drie overwinningen op rij en stootte met 9 op 9 door naar de knock-outfase.

Eerste groepswedstrijd: België-Panama: 3-0

maandag 18 juni 2018 om 17 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, Carrasco, Witsel, De Bruyne, Mertens, E. Hazard, Lukaku
  • Doelpunten: 47’ Dries Mertens 1-0; 69’ Romelu Lukaku (assist De Bruyne) 2-0; 75’ Romelu Lukaku (assist Eden Hazard) 3-0.

België begon matig aan het toernooi met een zwakke eerste helft tegen Panama, op papier nochtans een van de mindere ploegen op het wereldkampioenschap. Panama deed het echter goed met de mogelijkheden waarover men beschikte en trok een verdedigende muur op waar de Belgen in de eerste helft niet doorheen kwamen. Ook al omdat het tempo bij de Duivels veel te laag lag.

Kort na de rust kwam dan toch de opening. Mertens dropte de bal met een wondermooie lob vanop afstand in doel. Dit doelpunt werd na afloop van het toernooi zelfs geselecteerd als kanshebber voor de mooiste goal van het WK. Panama moest nu komen en liet meer ruimte, waarvan Lukaku met twee mooie goals kon profiteren. De drie punten waren binnen: taak volbracht.

Eden Hazard / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eden Hazard / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tweede groepswedstrijd: België-Tunesië: 5-2

zaterdag 23 juni 2018 om 14 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, Carrasco, Witsel, De Bruyne, Mertens, E. Hazard, Lukaku
  • Doelpunten: 7’ Eden Hazard (pen) 1-0; 16’ Romelu Lukaku (assist Mertens) 2-0; 18’ Dylan Bronn (2-1); 45+4 Romelu Lukaku (assist Meunier) 3-1; 51’ Eden Hazard (assist Alderweireld) 4-1; 90’ Batshuayi (assist Tielemans) 5-1; 90+3 Wahbi Khazri 5-2.

In het Spartak-stadion van Moskou demonstreerden de Belgen in een spectaculaire wedstrijd hun kunnen tegen Tunesië. Het werd een wervelende partij waarin België al vroeg op voorsprong kwam met een penaltyfout op Eden Hazard. Hazard zette de strafschop zelf om. Tunesië was meteen op achtervolgen aangewezen.

De Rode Duivels, met Hazard als dirigent, maakten dankbaar gebruik van de ruimte die Tunesië nu wel moest geven. Ook Meunier speelde een puike wedstrijd. België kwam nooit in de problemen, maar er was ook kritiek omdat de Duivels ook heel gemakkelijk twee tegengoals weggaven. Tegen sterkere landen zou dit de Belgen wel eens zuur kunnen opbreken. De belangrijkste klus was echter geklaard, want na twee wedstrijden had België zekerheid over het doorstoten naar de achtste finales.

Derde groepswedstrijd: Engeland-België: 0-1

donderdag 28 juni 2018 om 20 uur

  • Opstelling: Courtois, Vermaelen, Boyata, Dendoncker, Fellaini, Thorgan Hazard, Tielemans, Januzaj, Dembele, Chadli, Batshuayi
  • Doelpunten: 51' Januzaj 0-1.

De vreemdste wedstrijd van de poulefase werd Engeland-België. Beide teams hadden in hun eerste twee wedstrijden 6 op 6 gehaald en waren zo al geplaatst voor de achtste finales. Maar vreemd genoeg had het WK zich intussen zo ontwikkeld dat men beter tweede dan eerste in de groep werd. De tweede kwam immers in de ‘gemakkelijkere’ tabelhelft terecht, met op papier haalbare tegenstanders tot de halve finale. Bovendien had de tweede ook minder vliegreizen en vermoeiende verplaatsingen voor de boeg.

Beide coaches gooiden hun ploeg bijna volledig om en traden met een B-elftal aan. Bij België bleef enkel doelman Courtois en verdediger Dedryck Boyata staan. Bij Engeland liet de coach topaanvaller Harry Kane rusten. In een saaie wedstrijd waarin winnen voor beide teams geen prioriteit was maakte Adnan Januzaj de enige goal. Opvallend was dat Engeland bij een 0-1 achterstand weinig druk zette om terug gelijk te maken. Ze waren duidelijk blij met de tweede plaats in de groep en kozen bewust voor de 'gemakkelijke' helft van de tabel. Rashford kreeg een reuzenkans maar trapte (volgens kwatongen met opzet) naast.

Marouane Fellaini / Bron: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Marouane Fellaini / Bron: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Achtste finale België-Japan: 3-2

maandag 2 juli 2018 om 20 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Carrasco, Witsel, De Bruyne, Mertens, E. Hazard, Lukaku
  • Doelpunten: 48’ Genki Haraguchi 0-1; 52’ Takashi Inui 0-2; 69’ Vertonghen 1-2; 74’ Fellaini 2-2; 90+4 Chadli 3-2.

België was de favoriet in de achtste finale tegen Japan. Vooraf werd gesteld dat Japan geen enkel probleem zou vormen en op papier de zwakste tegenstander in de achtste finales was. Helaas voor de Belgen moet de match altijd eerst gespeeld worden, ook tegen een zwakkere tegenstander. Japan toonde een ijzersterke mentaliteit en was niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Het werd een echte 'bibbermatch'.

België kwam 0-2 achter, het spel verwaterde en de Rode Duivels stonden met één been uit het toernooi. Het debacle van de wedstrijd tegen Wales op het EK 2016 leek zich te gaan herhalen.

Het was nu alles of niets voor de Rode Duivels en er was geen tijd meer te verliezen. Jan Vertonghen maakte met wat geluk dankzij een mislukte voorzet die in doel dwarrelde de 1-2. Vijf minuten later kopte Fellaini de 2-2 binnen.

De Duivels gingen door en in de slotminuten maakte België een van zijn mooiste doelpunten op het toernooi. Het bewees dat het onklopbaar is in de omschakeling. Bij een hoekschop plukte doelman Courtois de bal en had goed gezien dat Kevin De Bruyne zich op gang had getrokken. In luttele seconden lag de bal aan de overkant in het Japanse doel.

Hoewel de Belgen niet echt een goede match hadden gespeeld was iedereen het erover eens dat de ploeg mentaliteit had getoond. Op een WK komt een ploeg slechts zelden van een 0-2 achterstand terug naar winst binnen de reguliere speeltijd. Waar de Belgen deze wedstrijd op vorige toernooien wellicht verloren zouden hebben hadden ze nu weerbaarheid en vechtlust getoond.

Kwartfinale Brazilië-België: 1-2

vrijdag 6 juli 2018 om 20 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Chadli, Fellaini, Witsel, De Bruyne, E. Hazard, Lukaku
  • Doelpunten: 13’ Fernandinho (own goal) 0-1; 31’ De Bruyne (assist Lukaku) 0-2; 76’ Augusto (assist Coutinho) 1-2.

Brazilië-België was dé affiche van de kwartfinales, met twee aanvallend ingestelde teams tegenover elkaar. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden.

Hoewel Brazilië de gedoodverfde titelfavoriet was werd ook België niet kansloos geacht. Al van bij de start greep Brazilië de Belgen bij de keel. Na 7 minuten kwam België goed weg toen Thiago Silva van dichtbij op de paal kopte. Maar na 13 minuten barstte de wedstrijd open: bij een hoekschop werkte Fernandinho de bal slecht weg. Own goal en 0-1 voor België.

Na 31 minuten maakte Kevin De Bruyne op aangeven van Romelu Lukaku met een schitterende trap de 0-2. België stond met twee goals voor en kende een droomstart. Het tactische plan van bondscoach Martinez klopte als een bus en werd perfect uitgevoerd. In balbezit speelde België in een 3-5-2 bezetting maar bij balverlies werd razendsnel omgeschakeld naar een 4-3-3. Vertonghen hield Willian zodanig uit de match dat hij bij de rust al werd vervangen. De Braziliaanse sterspeler Neymar was gevaarlijker maar Fellaini en Meunier gaven hem weinig ruimte.

Na de rust stuurde Brazilië bij. De Rode Duivels kwamen steeds meer onder druk te staan en een Braziliaanse treffer hing in de lucht. Toch verdedigden de Duivels stug en pas in de 76ste minuut kon Brazilië tegenscoren. Nu volgde nog een kwartier bibberen. België pakte het echter slim aan en verdedigde de voorsprong. Courtois pakte uit met een paar sublieme reddingen.

Bij het laatste fluitsignaal barstte in heel België het feest los. Een historische overwinning was een feit. België had vijfvoudig wereldkampioen Brazilië uit het toernooi gekegeld!

Halve finale Frankrijk-België: 1-0

dinsdag 10 juli 2018 om 20 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Fellaini, Hazard, Chadli, Dembele, Lukaku
  • Doelpunten: 51' Umtiti 1-0.

De halve finale tussen Frankrijk en België werd een saaie wedstrijd. Frankrijk groef zich in met de bedoeling om via uitbraken van hun snelle spelers op het juiste moment toe te slaan. België nam in het wedstrijdbegin het initiatief maar kwam niet tot scoren. Een schot van Alderweireld werd door de Franse doelman Lloris knap gepakt. Bij de rust stond het 0-0.

Kort na de rust maakte Umtiti voor Frankrijk de 1-0 op een stilstaande fase. Een hoekschop werd slecht verdedigd en door de Franse verdediger binnengekopt. Frankrijk hield alles nu perfect gesloten en de Belgen probeerden nog wel maar vonden geen antwoord. Een aantal spelers zoals Dembele en Chadli speelden een teleurstellende wedstrijd. België lag uit het toernooi en had de laatste stap naar de finale niet kunnen zetten. Aanvankelijk was dit een enorme teleurstelling, wat zich ook uitte in krasse uitspraken na de match:

Courtois: “We speelden tegen een ploeg die afbraakvoetbal speelde”
Hazard: “Ik verlies liever met dit België dan te winnen met dit Frankrijk”

Een paar dagen later was de ontgoocheling echter al weer verteerd. Men besefte dat Frankrijk het technisch en tactisch slim had aangepakt, en het er nu op aankomt om in de toekomst een manier te vinden om beter te presteren tegen ploegen met deze defensieve speelstijl.

Troostfinale België-Engeland 2-0

zaterdag 14 juli om 16 uur

  • Opstelling: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Meunier, Chadli, Tielemans, Hazard, Lukaku
  • Doelpunten: 4' Thomas Meunier (assist Nacer Chadli) 1-0; 82' Eden Hazard (assist Kevin De Bruyne) 2-0.

In de troostfinale namen de twee verliezers van de halve finales het tegen elkaar op. Ondanks het beperkte belang van de wedstrijd gingen de spelers toch vol voor een overwinning. Met een derde plek en een bronzen medaille zou België het immers beter doen dan de legendarische generatie van Mexico 1986. Ook zij struikelden in de halve finales maar werden uiteindelijk vierde.

Bovendien wou men het geslaagde toernooi met een goed gevoel afsluiten. België nam zonder veel moeite afstand van Engeland. Al na vier minuten bracht Thomas Meunier de Belgen op voorsprong. In de tweede helft verwaterde het spel, maar aanvoerder Eden Hazard bracht de Belgen met een knappe actie op 2-0.

Roberto Martinez / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Roberto Martinez / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

België op het WK 2018: de ‘gouden generatie’?

België bleef met een dubbel gevoel achter. Een halve finale op een WK en een bronzen medaille is voor een klein land als België een mooie prestatie. Maar had er niet meer in gezeten?

Gemiste kans

Wanneer een land in de halve finale sneuvelt is dat natuurlijk in de eerste plaats jammer. Men stond zo dicht bij het hoogst haalbare, de WK-finale en de wereldtitel, maar heeft het toch net niet gered. Ook voor België zal het WK 2018 wel altijd een gemiste kans blijven.

Historische mijlpaal

Toch betekende het WK 2018 voor België een echte mijlpaal in zijn voetbalgeschiedenis. De resultaten en vooral het bij momenten sprankelend voetbal waarmee ze werden behaald zetten België eindelijk terug op de voetbalkaart. In binnen- en buitenland hadden voetballiefhebbers lof voor het attractieve voetbal dat de Duivels op de mat legden. 32 jaar na de stunt van Mexico 1986 had België opnieuw een ploeg die het zelfs beter had gedaan dan dat legendarische elftal.

De grote verdienste van deze generatie is dan ook dat ze België opnieuw lieten dromen van heroïsche overwinningen. Werd het Belgische elftal in het verleden zelden serieus genomen in het buitenland had deze ploeg met zijn aanvallend en leuk voetbal respect en bewondering gewonnen. Bovendien was België er op het WK 2018 in geslaagd om voor het eerst ook goed te presteren tegen de ‘grote’ landen. Met de overwinning tegen Brazilië toonde België zich voortaan een gevaarlijke tegenstander voor elk elftal.

De toekomst

De toekomst ziet er kort na het WK 2018 mooi uit voor België. De centrale as van het elftal is op dat moment jong genoeg om nog zeker twee of drie toernooien mee te kunnen. Zo kunnen doelman Courtois, linksachter Thomas Meunier, middenvelders Hazard en De Bruyne en aanvaller Lukaku ook bij de volgende toernooien nog van de partij zijn. De prestaties van talentvolle jongeren als Youri Tielemans, Thorgan Hazard, Leander Dendoncker en Adnan Januzaj op het WK 2018 geven België vertrouwen voor de toekomst. Ook een aantal andere op dit WK nog niet aanwezige voetballers als Divock Origi, Andreas Pereira en Zakkaria Bakkali laten in 2018 hoopvolle prestaties zien.

Net als Mexico 1986 zal dit elftal ongetwijfeld ook weer heel wat kinderen en jongeren inspireren om ook te gaan voetballen. Het is dan ook een kwestie van tijd voor een nieuwe ‘gouden’ generatie zich aandient, die op haar beurt een gooi naar het allerhoogste kan doen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…

Sportieve verrassingen op het WK Voetbal 2018 (Rusland)Sportieve verrassingen op het WK Voetbal 2018 (Rusland)Om welke sportieve successen of mislukkingen wordt het wereldkampioenschap (WK) voetbal van 2018 herinnerd? Van 14 juni…
Eden Hazard: levensloop, biografie en carrièreEden Hazard: levensloop, biografie en carrièreEden Hazard is een van de succesvolste Belgische voetballers ooit. Maar welke carrière legde hij af en wat heeft hij ged…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_voetbalelftal
  • WILLEMS, R., "België op het WK van 1920 tot vandaag", Willems Uitgevers, 2018
  • COLIN, F. "De Rode Duivels", Uitgeverij Kannibaal, 2014
  • FRAIPONT, T., "Onze Rode Duivels. Deel 2", 1981
  • HUBERT, C., "100 jaar Rode Duivels", Van Halewijck, 2007
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 16-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.