Eden Hazard: levensloop, biografie en carrière

Eden Hazard: levensloop, biografie en carrière Eden Hazard is een van de succesvolste Belgische voetballers ooit. Maar welke carrière legde hij af en wat heeft hij gedaan om dat succes te bereiken? Al op jonge leeftijd verhuisde de rechtsvoetige aanvallende middenvelder en vleugelspeler naar de Franse eersteklasser Lille, waar hij tijdens een jeugdopleiding van twee jaar werd klaargestoomd voor de top. Hij bloeide er helemaal open en werd in Frankrijk tweemaal verkozen tot Speler van het Jaar. In 2012 maakte Hazard de overstap naar de Britse topclub Chelsea. Zowel bij Chelsea als bij het Belgische nationale elftal werd Hazard na 2012 steeds belangrijker. Op het WK 2018 werd Eden verkozen tot tweede beste speler van het toernooi. In juni 2019 verliet hij Chelsea voor Real Madrid.
Eden Hazard bij Lille / Bron: Vladimir MayorovWadimir Majorow, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eden Hazard bij Lille / Bron: Vladimir MayorovWadimir Majorow, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Levensloop van Eden Hazard

Voetbalfamilie

Eden Hazard werd op 7 januari 1991 in het Waalse industriestadje La Louvière geboren. Hij kreeg de aanleg voor voetbal van zijn ouders mee. Vader Thierry Hazard is een voormalige defensieve middenvelder van La Louvière, een club uit de Belgische tweede klasse. Ook moeder Carine speelde voetbal op nationaal niveau.

Eden is de oudste van vier kinderen van Thierry en Carine Hazard. Ook zijn jongere broers Thorgan (geboren op 29 maart 1993) en Kylian (geboren op 5 augustus 1995) werden voetballers. Zijn jongste broer Ethan (geboren in 2003) speelt anno 2018 als aanvallende middenvelder bij AFC Tubize.

Gezinsleven

Op zijn veertiende leerde Hazard op school Natacha Van Honacker kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en in 2012 huwden ze. Eden Hazard was al op zijn negentiende vader geworden want in 2010 was hun eerste zoon Yannis geboren. In februari 2013 werd hun tweede kindje Leo geboren. Zoontje Samy volgde als derde in september 2015.

Het prille begin van zijn carrière

Al op zijn vierde sloot Hazard aan bij Royal Stade Brainois, een lokale voetbalclub uit ’s Gravenbrakel (Braine-le-Comte). In 2003 verhuisde Hazard, toen twaalf jaar oud, naar AFC Tubize, waar scouts van de Franse topclub Lille hem tijdens een jeugdtoernooi opmerkten. Ook de Belgische eersteklasser RSC Anderlecht was geïnteresseerd, maar Hazard koos bewust voor de (in zijn ogen) betere jeugdopleidingen van Lille. In 2005 maakte Hazard op veertienjarige leeftijd de overstap naar de Franse eersteklasser.

Lille OSC

In Lille kreeg Eden Hazard een solide opleiding. De club was overtuigd van zijn talent en wilde hem begeleiden om over een paar jaar een belangrijke speler in het eerste elftal te worden.

Tijdens het seizoen 2007-2008 kreeg Hazard, pas zestien jaar oud, voor het eerst een basisplaats in het eerste elftal van Lille. Tijdens zijn eerste wedstrijd als basisspeler scoorde hij al meteen een doelpunt tegen AS Saint-Etienne. Hazard zou bij Lille al gauw een bepalende speler worden en werd zowel in het seizoen 2008-09 als 2009-10 uitgeroepen tot de beste jongere in de Franse Ligue 1.

In 2011 pakte Lille zowel de Franse landstitel als de Franse beker. Eden Hazard werd tot Speler van het Jaar verkozen in Frankrijk. Ook in 2012 werd hij Speler van het Jaar. Daarmee was hij op dat moment de jongste speler op de erelijst.

Hazard bij Chelsea / Bron: Ultraslansi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hazard bij Chelsea / Bron: Ultraslansi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Chelsea FC

De glansprestaties van Hazard bij Lille waren ook buitenlandse topclubs niet ontgaan. In juli 2012 verhuisde Eden Hazard voor een slordige 40 miljoen euro naar de Britse club Chelsea. Chelsea nam ook broer Thorgan over, om hem meteen uit te lenen aan de Belgische eersteklasser SV Zulte Waregem.

Zijn eerste wedstrijd in het shirt van Chelsea volgde al op 18 juli 2012 in een oefenwedstrijd tegen Seattle Sounders FC. Tegen Manchester City maakte hij zijn officiële debuut in de FA Community Shield.

De eerste competitiewedstrijd kwam voor Hazard tegen Wigan Athletic. Hij toonde zich meteen een bepalende speler, met een assist op Branislav Ivanovic. Hij lokte ook een strafschop uit, die Frank Lampard vanaf de stip in een doelpunt omzette. Zelf scoren deed Hazard bij Chelsea FC voor het eerst in de competitiewedstrijd tegen Newcastle United, waar hij een penaltygoal maakte.

Ook bij Chelsea zou Hazard zich in de loop der jaren tot een belangrijke speler ontwikkelen. Al bij het einde van zijn eerste seizoen 2012-2013 won Hazard met Chelsea de Europa League. Op 30 augustus 2013 maakte hij een doelpunt tegen Bayern München in de Europese Super Cup. Zowel in het seizoen 2014-2015 als het seizoen 2016-2017 werd Eden met Chelsea landskampioen in de Premier League.

In 2015 verlengde Chelsea zijn contract tot midden 2020. Hij zou het echter slechts uitdoen tot zijn vertrek naar Real Madrid midden 2019. Het salaris van Eden Hazard bedraagt zo'n 185.000 EUR per week. Hij werd in het jaar van zijn contractverlenging bij Chelsea ook verkozen tot ‘Player of the Year’ in Engeland. Daarmee was hij de eerste Belg in de geschiedenis die deze onderscheiding won.

In het seizoen 2017-18 won Chelsea de FA Cup, het belangrijkste Engelse bekertoernooi. Ook hier droeg Eden in belangrijke mate bij tot het succes. In 2019 won Chelsea de Europa League-finale.

Droomtransfer naar Real Madrid

Begin juni 2019 ging Hazard's grote droom in vervulling: een transfer van Chelsea naar Real Madrid voor een bedrag van om en bij de 100 miljoen euro. Dit maakt van de speler meteen de duurste Belgische voetballer ooit.

Er waren reeds eerder geruchten over een mogelijke transfer naar de Spaanse topclub, maar Chelsea liet hun topspeler aanvankelijk niet vertrekken. Na een schitterend seizoen 2018-2019 met winst in de Europa League finale kreeg Hazard dan toch zijn toptransfer te pakken.

Eden Hazard / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eden Hazard / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eden Hazard bij de Rode Duivels

Het duurde een tijdje voor Hazard ook bij de Rode Duivels een belangrijke speler werd. Maar al bij de -17 jarigen werd al gauw duidelijk dat Eden een natuurtalent en aanstormende topper zou worden.

EK -17 in 2007

In 2007 leidde Hazard het team van de -17 jarigen op het EK tot de halve finale, waar ze struikelden tegen Frankrijk. Hazard was in verschillende wedstrijden bepalend geweest voor het resultaat.

Eerste interland

Hazard was pas 17 toen bondscoach René Vandereycken hem op aanraden van assistent Frankie Vercauteren voor het eerst opriep voor een interland met het eerste elftal van de Rode Duivels in 2008. Hij maakte op 19 november 2008 zijn debuut voor de nationale ploeg in een oefenwedstrijd tegen Luxemburg, waar hij in de negenenzestigste minuut inviel voor Wesley Sonck. Hazard was toen de jongste Belg ooit in het elftal van de Rode Duivels. Tegen Luxemburg kwamen de Rode Duivels niet verder dan 1-1, maar Hazard kreeg veel lof voor zijn prestatie.

In die periode zat het Belgische nationale elftal nog in zijn horrorjaren. Er werden nauwelijks resultaten geboekt. De ene nederlaag volgde de andere op en om de paar maanden zat een nieuwe bondscoach op de bank. René Vandereycken werd ontslagen in 2009 en opgevolgd door Dick Advocaat, die in april 2010 de Duivels verliet om bondscoach van Rusland te worden.

Eerste doelpunt

Zijn eerste doelpunt voor België maakte hij in de EK-kwalificatiematch tegen Kazachstan, op 7 oktober 2011. Het was een kantelmoment. Hij zou vanaf nu steeds meer als een belangrijke speler voor het nationale team worden gezien en steeds vaker als basisspeler aan de aftrap verschijnen.

Hamburgerincident

Tijdens de EK-kwalificatiematch tegen Turkije in juni 2011 haalde bondscoach Georges Leekens Eden na een uur naar de kant. Dat was niet naar de zin van de sterspeler. Hazard stapte boos van het veld en weigerde de uitgestoken hand van de bondscoach. Vijf minuten later werd hij gesignaleerd op de parking voor het Koning Boudewijnstadion waar hij een hamburger stond te eten. Leekens schorste Hazard voor twee interlands, wat volgens de geruchten niet naar de zin was van toenmalig assistent-bondscoach Marc Wilmots. Hij had aangedrongen op een strengere straf, maar daar was Leekens niet voor te vinden.

Aanvoerder

Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk op 7 juni 2015 droeg Hazard voor het eerst in plaats van Vincent Kompany de aanvoerdersband van de Rode Duivels. Een eer die hem vanaf dan vaker te beurt zou vallen, vooral wanneer Vincent Kompany door een blessure niet speelde.

Eden Hazard op het WK 2018 in Rusland

Op het WK 2018 speelde Eden Hazard zich in de kijker met doelpunten, mooie acties, dribbels en passes. Voor veel voetballiefhebbers in binnen- en buitenland was hij een van de beste spelers van het toernooi. Hij werd dan ook terecht verkozen tot tweede beste speler van het toernooi na Luka Modric.

Na zijn prachtige WK staken geruchten de kop op over een mogelijk vertrek van Eden Hazard bij Chelsea. Eden zelf maakte er nooit een geheim van dat Real Madrid de club van zijn dromen is. Chelsea liet Hazard aanvankelijk niet vertrekken. Uiteindelijk mocht de sterspeler na een uitstekend bijkomend seizoen 2018-2019 zijn langverhoopte droomtransfer naar Real Madrid dan toch realiseren.
© 2018 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtBelgië (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtHet WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig tea…
Gouden Schoen België 1954-2020 - erelijstGouden Schoen België 1954-2020 - erelijstDe Gouden Schoen is een individuele trofee die sinds 1954 wordt uitgereikt aan de beste voetballer in de Belgische hoogs…
HACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsHACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsWat betekent HACCP, dit staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, het betekend in het nederlands het analysere…
Belgische voetballers in Europese topcompetitiesBelgische voetballers in Europese topcompetitiesSinds de overgang van Vincent Kompany en Marouane Fellaini naar de Engelse competitie is de toon gezet voor andere Belgi…

België op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaalBelgië op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaalHet WK voetbal 2018 in Rusland werd voor België het succesvolste wereldkampioenschap uit de geschiedenis. De Rode Duivel…
Neymar: van Santos naar topclub Paris Saint-GermainNeymar: van Santos naar topclub Paris Saint-GermainNeymar begon zijn voetbalcarrière in 1998 in Brazilië. Neymar is ook geboren in Brazilië. Hij speelde onder andere bij d…
Bronnen en referenties
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 13-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.