InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Play-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbal

Play-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbal

Play-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbal Op 14 mei 2020 starten de play-offs voor een Europees ticket. De winnaar van de play-offs, die gespeeld worden tussen de nummers vier tot en met zeven op de ranglijst, komt uit in de Europa League-kwalificatie. De play-offs worden door de nummers vier tot en met zeven gespeeld. Op 24 mei 2020 is bekend welk team de finale van de play-offs gewonnen heeft. De play-offs om Europees voetbal staan ter discussie vanwege de geringe bijdrage van het winnende team aan de Europese punten.

Play-offs winnaar en Europees voetbal

Het Nederlands voetbal was Europees gezien in de jaren voor 2019-20 gedaald op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. De daling op de ranglijst zorgde ervoor dat de kampioen van de Nederlandse Eredivisie niet rechtstreeks mee mocht doen aan de groepsfase van de Champions League. Daarnaast mocht ook de bekerwinnaar niet meer rechtstreeks deelnemen aan de Europa League, maar moest de bekerwinnaar meedoen aan de kwalificatierondes. Door de goede prestaties in Europa in het seizoen 2019-20 - alleen de play-offs-winnaar sneuvelde in de kwalificatieronde - kwam Nederland weer boven water. De play-offs-winnaar en de nummer drie van de Nederlandse competitie komen nog steeds terecht in de Europa League-kwalificatie. De bekerwinnaar neemt deel aan de Europa League-groepsfase. De kampioen van de Eredivisie neemt deel aan de Champions League-groepsfase, als de Champions League-winnaar zich ook plaatst voor de competitie.

Vanaf het seizoen 2021-2022 gaat de play-offs-winnaar deelnemen aan de Europa Conference League, de tweede Europa League. Daar moeten ook kwalificatierondes afgewerkt worden om tot het hoofdtoernooi te geraken.

Resultaten voorgaande seizoenen

De play-offs om Europees voetbal stonden ter discussie, vanwege de geringe Europese resultaten die geboekt werden. FC Utrecht was de play-offs-winnaar van het seizoen 2018-19 en mocht meedoen aan de kwalificatie van de Europa League in het seizoen 2019-20. In het seizoen 2017-18 geraakte FC Utrecht tot de laatste kwalificatieronde van de Europa League, terwijl het in het seizoen 2019-20 niet verder kwam dan de tweede kwalificatieronde. In 2018-19 mocht Vitesse het proberen in de tweede kwalificatieronde. Vitesse kwam niet verder dan de derde kwalificatieronde, waar het verslagen werd door FC Basel.

De slechte resultaten van de play-offs-winnaar zorgen ervoor dat alle Europese punten die door iedere club in Nederland behaald zijn, gedeeld worden door alle teams die mee hebben gedaan aan de Europa League- of Champions League-kwalificatie. Als de play-offs-winnaar dus geen punten behaalt, wordt er iedere keer door alle teams gedeeld, inclusief de play-offs-winnaar die geen punten verzameld heeft. Daardoor behaalt het Nederlands voetbal minder Europese punten, dan het anders had gedaan als er niet door een team meer gedeeld hoefde te worden.

Halve finale play-offs

De halve finale van de play-offs wordt gespeeld door de nummers vier tot en met zeven op de eindranglijst van de Eredivisie, mits de bekerwinnaar niet ergens tussen de plekken één tot en met zeven op de eindranglijst staat. In totaal worden er zes wedstrijden afgewerkt in de play-offs, waarvan vier in de halve finale. Er wordt een heenwedstrijd en een terugwedstrijd gespeeld. De halve finales worden gespeeld op 14 mei en 17 mei 2020.

Na iedere speelronde wordt de stand van de eerste tien op de ranglijst geüpdatet. De bekerwinnaar mag sowieso meedoen aan de groepsfase van de Europa League, waardoor er een plekje vrij komt voor de nummer acht op de ranglijst, als de bekerwinnaar eindigt op de plaatsen één tot en met zeven. De stand na 23 speelrondes:

Nummer Club Punten Gevolg Europees seizoen 2020-21
1Ajax*53Vierde voorronde CL
2AZ**47Tweede voorronde CL
3Feyenoord*43Derde voorronde EL
4PSV42Play-offs
5Willem II41Play-offs
6Vitesse38Play-offs
7FC Utrecht*35Play-offs
8FC Groningen35Niets
9Heracles29Niets
10Heerenveen29Niets
*: clubs nemen deel aan bekertoernooi en hebben een wedsrijd minder in de competitie gespeeld.
**: club heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Speelschema

Het speelschema van de halve finale van de play-offs kan logischerwijs pas ingevuld worden na het einde van de competitie, op 10 mei 2020.

Finale play-offs 2020

De twee finalewedstrijden in de play-offs worden gespeeld op woensdag 20 mei en zaterdag 23 mei 2020. De winnaars van de gespeelde wedstrijden in de halve finale spelen om Europees voetbal, om precies te zijn de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

Finale in het seizoen 2018-19

FC Utrecht en Vitesse kwamen elkaar tegen in de play-offs van het seizoen 2018-19. In de heenwedstrijd, in Utrecht, stond er na negentig minuten een 1-1 stand op het scorebord. Een prima uitgangspositie voor Vitesse voor de tweede wedstrijd, in Arnhem, leek er daardoor te zijn ontstaan. FC Utrecht won echter 0-2 van Vitesse, waardoor niet Vitesse, maar FC Utrecht de play-offs van het seizoen 2018-19 won.

Lees verder

© 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Play-offs Eredivisie om Europees voetbal 2019Play-offs Eredivisie om Europees voetbal 2019De play-offs in de Eredivisie om Europees voetbal in 2019 starten op 18 mei 2019. Op 28 mei wordt in de finale beslist w…
Play-offs Jupiler Pro League 2020: speeldataPlay-offs Jupiler Pro League 2020: speeldataNa de laatste speelronde, op 15 maart 2020, zijn alle teams bekend die aan de play-offs 1 en 2 meedoen in de voetbalcomp…
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League 2017/2018 bereiken. Dit kan via de competitie, het b…
NBA 2019: Play-offs en Finals, live op tv en livestreamNBA 2019: Play-offs en Finals, live op tv en livestreamOp zaterdag 13 april 2019 beginnen de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Na de play-offs staan de NBA…
EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaEK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaOp 9 juni 2021 start het Europees kampioenschap voetbal voor mannen onder de 21 jaar. Het toernooi wordt gehouden in Hon…
Bronnen en referenties
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/18731/speeldagenkalender-betaald-voetbal-seizoen-1920-dd-111218

Reageer op het artikel "Play-offs Eredivisie 2020 om Europees voetbal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!