InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK-kwalificatie 2010: wedstrijden van Nederland

WK-kwalificatie 2010: wedstrijden van Nederland

WK-kwalificatie 2010: wedstrijden van Nederland Nederland moest zich via acht wedstrijden zien te plaatsen voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Nederland heeft alle wedstrijden gewonnen: Macedonië-Nederland: 1-2; Nederland-IJsland: 2-0; Noorwegen-Nederland: 0-1; Nederland-Schotland: 3-0; Nederland-Macedonië:4-0; IJsland-Nederland: 1-2; Nederland-Noorwegen: 2-0; Schotland-Nederland: 0-1

Artikel indeling
Oranje op weg naar het WK 2010 met bondscoach Bert van Marwijk

Bert van Marwijk krijgt de lastige opgave de spelers van Oranje weer te motiveren voor de kwalificatie van het WK 2010. Nu het Europees Kampioenschap uit eindelijk teleurstellend is afgelopen in de kwartfinale zullen veel spelers moeite hebben zich weer op te laden voor de WK-kwalificaties. Maar er zal wel vanaf het begin af aan gewonnen moeten worden. De groep is niet moeilijk, maar juist daardoor kan nonchalance optreden.


De Oranje-selectie

Doel:

Stekelenburg (Ajax), Timmer (Feyenoord)

Verdediging:

Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Madrid), Joris Mathijsen (Hamburger SV), André Ooijer (Blackburn Rovers)

Middenveld:

Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Nigel de Jong (Hamburger SV), Rafael van der Vaart (Real Madrid), Demy de Zeeuw (AZ)

Aanval:

Ryan Babel (Liverpool) , Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic)


10 september 2008 om 20.30 uur Macedonië - Nederland - uitslag: 1-2

opstelling Macedonië
 • Milosevski, Noveski, Sedloski, Mitrevski, Lazarevski (Petrov, 58 min.), Georgievski Sumulikoski, Trajanov (Ristic, 83 min.), Maznov (Tasevski, 62 min.), Pandev, Naumoski

opstelling Nederland
 • Stekelenburg, Heitinga, Ooijer (Boulahrouz, 28 min.), Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel, De Jong, Van Persie (Kuijt, 70 min.), Van de Vaart, Robben (Affelay, 82 min.), Huntelaar

voorbeschouwing

Nederland heeft een slechte generale gehad tegen Australië waarvan met 1-2 werd verloren. Macedonië heeft daarentegen een opsteker gehad door haar eerste wedstrijd tegen Schotland verrassend met 1-0 te winnen. Nederland zal dus extra gewaarschuwd moeten zijn. Er zal veel beter tegen Macedonië gespeeld moeten worden dan tegen Australië, ondanks dat Nederland een excuus had dat het tegen de Aussies één helft lang met 10 spelers speelde. Nu het een serieuze voorronde wedstrijd betreft zijn er geen excuses meer mogelijk. Er moet gewonnen worden. Bij winst kan maximaal geprofiteerd worden van het gelijkspel dat Noorwegen en IJsland tegen elkaar speelden. Overigens kwam Oranje in 2004 niet verder dan een 2-2 in Skopje tegen Macedonië.
De rode kaart die Maarten Stekelenburg heeft gekregen in de wedstrijd tegen Australië heeft geen gevolgen. Stekelenburg kan dus gewoon keepen.

scheidsrechter

 • Gilewski (Pol)

toeschouwers

 • 12.000

wedstrijdverslag

Nederland heeft haar eerste zege te pakken. Macedonië werd uit met 2-1 verslagen. Het was meteen de eerste overwinning voor Bert van Marwijk als bondscoach. Nederland maakte het zichzelf in het begin behoorlijk lastig door veel balverlies. En Macedonië kwam een aantal keren gevaarlijk uit. Het leek zelfs op een 1-0 voorsprong te komen maar de goal van Pandev was buitenspel. Ook Huntelaar wist bijna te scoren maar de doelman redde knap. Meteen na rust was het wel raak. Heitinga maakte het doelpunt. Niet veel later maakte Van der Vaart de 2-0 met een hard schot. Maar Macedonië gaf niet op. Opnieuw schoot Pandev raak, maar ook ditmaal was er sprake van buitenspel. Toch kwam Macedonië op 1-2 door een benutte penalty na een overtreding van Huntelaar. Vervolgens bleef Oranje met veel moeite het laatste kwartier overeind. Omdat Schotland van IJsland won, staat Oranje nu bovenaan in de groep.

geel

 • Naumoski
 • Van Persie

scoreverloop

 • 0-1 Heitinga (46 min.)
 • 0-2 Van der Vaart (60 min.)
 • 1-2 Pandev (78 min, pen)

andere wedstrijden

06 september 2008 Macedonië - Schotland - uitslag: 1-0
06 september 2008 Noorwegen - IJsland - uitslag: 2-2
10 september 2008 IJsland - Schotland - uitslag: 1-2

stand groep 9

 1. Nederland 1-3 (2-1)
 2. Macedonië 2-3 (2-2)
 3. Schotland 2-3 (2-2)
 4. Noorwegen 1-1 (2-2)
 5. IJsland 2-1 (3-4)


15 oktober 2008 om 19.00 uur Noorwegen - Nederland - uitslag: 0-1

opstelling Noorwegen
Knudsen, Høiland, Waehler, Hangeland, Riise, Grindheim, Hauger (Helstad, 85 min.), F. Winsnes, Gamst, Pedersen (Elyounoussi, 77 min.), Carew, Iversen
opstelling Nederland
Van der Sar, Marcellis, Mathijsen, Ooijer, Van Bronckhorst, Van Bommel, Kuijt, Van der Vaart (Sneijder, 76 min.), De Zeeuw, Babel (Afellay, 26 min.), Huntelaar (Van Persie, 57 min.)

voorbeschouwing

Na twee overwinningen staat Nederland fier aan de leiding. Wanneer Nederland ook de derde wedstrijd tegen Noorwegen wint, is het al bijna gekwalificeerd voor het WK. Gelet op de magere resultaten die Noorwegen tot nu toe heeft behaald moet winst mogelijk zijn. Maar Noorwegen is een stugge ploeg die goed kan verdedigen. Toch moeten we Oranje kansen toedichten omdat Noorwegen wel moet aanvallen om te winnen en niet de aansluiting te verliezen met de top in de groep. Daarom ben ik positief gestemd over de uitslag.

scheidsrechter

 • Plautz (Oos)

toeschouwers

 • 23.840

wedstrijdverslag

Ondanks slecht spel is Oranje erin geslaagd ook de derde wedstrijd te winnen. Daarmee is een grote stap gezet richting het WK in 2010. Nederland speelde in de eerste helft ongeïnspireerd met een laag baltempo en slordige passen. Alleen Afellay kreeg in de blessuretijd van de eerste helft een kans. Ook de Noren speelden slecht, maar kregen wel een paar kansen. Van der Sar keepte goed. In het eerste kwartier van de tweede helft kwam Noorwegen goed uit de startblokken. Er waren drie kansen voor Carew en één kans voor Iversen. Na een uur zette Oranje aan en dit leidde tot een schot van Kuijt tegen de lat en een doelpunt van Van Bommel die fraai inschoot. Noorwegen ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker maar Nederland bleef gemakkelijk overeind. In de counter zorgde Oranje nog voor gevaar. Met 9 punten staat Nederland ruim bovenaan.

geel

 • Hangeland
 • Hauger

scoreverloop

 • 0-1 Van Bommel (63 min.)

andere wedstrijden

15 oktober 2008 IJsland - Macedonië 1-0

stand groep 9

 1. Nederland 3-9 (5-1)
 2. Schotland 3-4 (2-2)
 3. IJsland 4-4 (4-6)
 4. Macedonië 3-3 (2-3)
 5. Noorwegen 3-2 (2-3)


28 maart 2009 Nederland - Schotland - uitslag: 3-0

opstelling Nederland
Stekelenburg, Van der Wiel, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel, De Jong (Schaars, 80 min.), Van Persie (Sneijder, 65 min.), Kuyt, Robben, Huntelaar (Affelay, 80 min.)
opstelling Schotland
McGregor, Alexander (Hutton, 74 min.), Naysmith, Berra, Caldwell, Ferguson, Fletcher, Brown, Miller (Fletcher, 71 min.), McCormack, Teale (Morisson, 85 min.)

voorbeschouwing

Op 28 maart 2009 speelt Nederland tegen Schotland in een thuiswedstrijd. Schotland staat momenteel nummer twee in de poule met vijf punten achterstand op Nederland. Mocht Nederland deze wedstrijd winnend afsluiten dan is het zo goed als gekwalificeerd voor het WK in Zuid-Afrika.
Johnny Heitinga doet niet mee met de wedstrijd tegen Schotland. Hij heeft zich geblesseerd (scheurtje in zijn oogkas). Verder is de hele selectie fit. De Schotten daarentegen hebben veel blessureleed.

scheidsrechter

 • Duhamel (Fra)

toeschouwers

 • 50.000

wedstrijdverslag

Nederland heeft ook zijn vierde duel in de WK-kwalificatiereeks gewonnen. In de Arena werd het zwakke Schotland op een 3-0 nederlaag getrakteerd. Oranje hoopte de Schotten snel kapot te spelen, maar daar kwam niets van terecht door de slordige passes en de continue glijpartijen op het spiegelgladde veld. De eerste dreiging kwam zelfs op naam van Schotland. Kenny Miller, de eenzame spits, vertrok op randje buitenspel, maar Joris Mathijsen belette hem met een goede ingreep de doorgang. Na twintig minuten ploeteren had Oranje de boel op orde en even later viel ook de eerste goal; Klaas-Jan Huntelaar kopte raak na een prima voorzet van Mark van Bommel. Schotland wilde wel iets terugdoen, maar was daar totaal niet toe in staat. Bovendien had het achterin de handen vol aan de frivole Oranje-aanvallers. Pal voor de rust gooide Robin van Persie het treffen al in het slot door een corner van Dirk Kuijt ongehinderd binnen te koppen. De honger was nog niet gestild, want ook in de tweede helft ging Nederland op zoek naar treffers. Ondanks een aantal mooie kansen bleef het echter lang 2-0. Aan de andere kant lag de bal er ineens wel in. Uit een spaarzame Schotse kans kopte Gary Caldwell raak, maar hij zou geduwd hebben en de treffer werd niet geteld. In de tegenaanval was het direct raak. Huntelaar werd gevloerd en Kuijt zorgde vanaf de stip voor de 3-0.

geel

 • De Jong
 • Huntelaar

scoreverloop

 • 1-0 Huntelaar (30 min.)
 • 2-0 Van Persie (45 + 2 min.)
 • 3-0 Kuyt (77 min, strafschop)

stand groep 9

 1. Nederland 4-12 (8-1)
 2. IJsland 4-4 (4-6)
 3. Schotland 4-4 (2-5)
 4. Macedonië 3-3 (2-3)
 5. Noorwegen 3-2 (2-3)


01 april 2009 Nederland - Macedonië - uitslag: 4-0

opstelling Nederland
 • Stekelenburg, Van der Wiel, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst, Kuyt (Affelay, 81 min.), Van Bommel, Sneijder (Van der Vaart, 77 min.), De Jong, Robben (Babel, 46 min.), Huntelaar

opstelling Macedonië
 • Pacovski, Noveski, Popov, Sedloski, Mitreski, Tasevski (Maznov, 46 min.), Grozdanovski (Lazarevski, 58 min.), Sumulikoski, Trajanov (Polozani, 64 min.), Pandev, Naumoski

voorbeschouwing

Na vier gewonnen wedstrijden staat Nederland fier aan de leiding met twaalf punten. Nummer twee heeft acht punten achterstand en kan Oranje haast niet meer inhalen. Met winst tegen Macedonië is kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika zo goed als zeker (op 1 overwinning na). De uitwedstrijd werd met 2-1 gewonnen. Thuis moet Nederland van de dwerg Macedonië ook makkelijk kunnen winnen. Alleen slordig spel kan Nederland de das om doen.

scheidsrechter

 • Rasmussen (Den)

toeschouwers

 • 47.000

wedstrijdverslag

Nederland is na de vijfde zege op rij in het kwalificatietoernooi nog slechts een overwinning verwijderd van het WK. In de Amsterdam Arena rekende de ploeg van bondscoach Van Marwijk overtuigend met 4-0 af met de Macedoniërs. In het verleden had Nederland tegen een stugge ploeg als Macedonië nog wel eens moeite om de ban te breken. Dit keer was daar echter geen sprake van. Terwijl Van Bommel heerste op het middenveld, had de frivole aanvalslinie het op de heupen en lag de bal er al snel in. De aanval werd opgezet door uitblinker Sneijder, Robben schoot op het doel, maar Kuijt was er als de kippen bij om de inzet de goede richting mee te geven. De druk naar voren van Oranje was dermate groot dat de 2-0 niet uit kon blijven en Huntelaar zorgde daarvoor. Na ruim een half uur kreeg hij per ongeluk de bal voor zijn voeten, maar de manier waarop hij de bal binnenstiftte verried grote klasse en grote vorm. Pal voor rust werd het zelfs 3-0 omdat Kuijt (weggestuurd door Sneijder) uit de omschakeling zijn man omspeelde en in het vervolg keurig in de hoek mikte. De galavoorstelling van voor rust was moeilijk vol te houden en dat lukte ook niet. Kansen kreeg Oranje nog volop, maar de druk was van de ketel en de precisie verdween. Behalve bij Van der Vaart, die in de slotfase de 4-0 binnenschoot.

geel

 • Polozani

scoreverloop

 • 1-0 Kuyt (16 min.)
 • 2-0 Huntelaar (25 min.)
 • 3-0 Kuyt (41 min.)
 • 4-0 Van der Vaart (88 min.)

andere wedstrijden

01 april 2009 Schotland - IJsland: 2-1

stand groep 9

 1. Nederland 5-15 (12-1)
 2. Schotland 5-7 (4-6)
 3. IJsland 5-4 (5-8)
 4. Macedonië 4-3 (2-7)
 5. Noorwegen 3-2 (2-3)


wedstrijd groep 9: 6 juni 2009 om 20.45 uur IJsland - Nederland - uitslag: 1-2

opstelling IJsland
 • Gunnleifur Vignir Gunnleifsson, Birkir Saevarsson, Bjarni Olafur Eiriksson (Arnór Smárason, 76 min.), Kristjan Örn Sigurdsson, Indridi Sigurdsson, Grétar Steinsson, Hermann Hreidarsson, Pálmi Rafn Pálmason, Stefan Gislason (Aron Gunnarsson, 68 min.), Helgi Daníelsson (Brynjar Gunnarsson, 46 min.), Eidur Gudjohnsen

opstelling Nederland
 • Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart (Ryan Babel, 76 min.), Nigel de Jong (David Mendes da Silva, 80 min.), Arjen Robben, Dirk Kuyt (Klaas-Jan Huntelaar, 67 min.)

voorbeschouwing

De thuiswedstrijd van Nederland tegen IJsland werd met 2-0 gewonnen. Er waren doelpunten van Mathijsen in de 15de minuut en Huntelaar in de 65ste minuut. Het was een gezapige wedstrijd. Hopelijk maakt Oranje er ditmaal een show van. Oranje trainde donderdag 4 juni achter gesloten deuren in De Kuip. Alle 22 internationals werkten de training zonder problemen af. Mark van Bommel speelt tegen IJsland zijn 50ste interland.

scheidsrechter

 • Michael Dean (GBr)

toeschouwers

 • 10.000

wedstrijdverslag

Oranje heeft zich via een 2-1 overwinning op IJsland weten te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika. Met snel combinatiespel zette Nederland het thuisland al direct met de rug tegen de muur. Dat resulteerde in de negende minuut in de eerste interlandtreffer van Nigel de Jong die prachtig inkopte op een voorzet van Rafael van der Vaart. Even later trof Arjen Robben de buitenkant van de paal. Maar de 0-2 kwam al snel kwam. Mark van Bommel plaatste de bal na een fraai hakballetje van Dirk Kuijt met een geplaatst schot in de uiterste hoek. Voor de rust waren er nog kansen voor Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Robin van Persie, die de paal vol raakte na een weergaloze combinatie over drie schijven. Helaas was de tweede helft een stuk minder. Nederland ging behoudender spelen en IJsland bleef met één spits loeren op de counter. Robben kreeg nog twee kansen maar die gingen er niet in. Daardoor kon IJsland nog hopen op een stunt, helemaal toen Kristjan Örn Sigurdsson net voor tijd de 2-1 binnenknikte. Maar Oranje hield stand. In blessuretijd trof een vrije trap van invaller Klaas-Jan Huntelaar (voor Dirk Kuyt) via doelman Gunnleifur Vignir Gunnleifsson nog de lat.

geel

 • Stefan Gislason (7 min.)
 • Nigel de Jong (49 min.)
 • Indridi Sigurdsson (53 min.)
 • Hermann Hreidarsson (90 + 1 min.)

scoreverloop

 • 0-1 Nigel de Jong (9 min.)
 • 0-2 Mark van Bommel (16 min.)
 • 1-2 Kristjan Örn Sigurdsson (88 min.)

andere wedstrijden
06 juni 2009 Macedonië - Noorwegen 0-0

stand groep 9

 1. Nederland 6-18 (14-2)
 2. Schotland 5-7 (4-6)
 3. IJsland 6-4 (6-10)
 4. Macedonië 5-4 (2-7)
 5. Noorwegen 4-3 (2-3)


wedstrijd groep 9: 10 juni 2009 in de Kuip Rotterdam om 20.45 uur Nederland - Noorwegen - uitslag: 2-0

uitzending door SBS6

De wedstrijd wordt uitgezonden door SBS6 vanaf 19.55 met de voorbeschouwing en vanaf 20.45 met de wedstrijd.

opstelling Nederland
Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (Edson Braafheid, 46 min.), Robin van Persie (Klaas-Jan Huntelaar, 83 min.), Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Stijn Schaars, Arjen Robben (Ryan Babel, 78 min.), Dirk Kuyt
opstelling Noorwegen
Jon Knudsen, Jon Inge Høiland, Kjetil Wæhler, Morten Fevang, John Arne Riise, Bjørn Helge Riise (Daniel Braaten, 42 min.), Christian Grindheim (Per Ciljan Skjelbred, 67 min.), Henning Hauger, Fredrik Winsnes (Alexander Tettey, 79 min.), Morten Gamst Pedersen, John Carew

voorbeschouwing

Na de winst tegen IJsland en daarmee de kwalificatie voor Zuid-Afrika zijn de laatste twee wedstrijden (Noorwegen en Schotland) van Oranje slechts een formaliteit. Toch zal Oranje voor eigen publiek een mooie wedstrijd moeten afleveren. Dat zal ook goed zijn voor het zelfvertrouwen. Eigenlijk is Nederland vanaf nu bezig met het voorbereiden op het WK in Zuid-Afrika. Ook al duurt dat nog een jaar, het is belangrijk dat alles soepel loopt. Als voorbeeld kan de eerste helft tegen IJsland worden gezien. Daar liep alles vloeiend en werd de tegenstander duidelijk zoek gespeeld. Het enige waar Oranje op dat moment in faalde was het benutten van de kansen. Dat zou nu tegen Noorwegen veel beter kunnen. Van Marwijk wil in een volle Kuip niet alleen het publiek vermaken, maar benadrukte ook het belang van de wedstrijd voor de ploeg. "We zijn vorig jaar met een oefenwedstrijd tegen Rusland begonnen aan de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika. We hebben ons nu voor die eindronde gekwalificeerd. Dat was ons eerste doel. Maar we zijn er nog lang niet. Het WK begint over een jaar. Dan heeft het volgens mij niet heel veel zin om dingen uit te proberen. Ik ga dus niet heel veel veranderen." Nigel de Jong kan in ieder geval niet spelen vanwege een schorsing.

scheidsrechter

 • Joeri Baskakov (Rus)

toeschouwers

 • 45.000

wedstrijdverslag

Nederland heeft in een regenachtige wedstrijd Noorwegen met 2-0 verslagen. Het was al weer de zevende overwinning. Noorwegen dat moest winnen om uitzicht te houden op kwalificatie speelde matig. Nederland begon meteen aanvallend, maar vanwege de regen was goed voetbal nauwelijks mogelijk. Toch kreeg Oranje via uitblinker Arjen Robben een aantal kansen. De Noren loerden op de counter, maar de verdediging van Nederland ving die steeds goed op. Een doelpunt van Robin van Persie werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Maar niet veel later scoorde Andre Ooijer als nog de 1-0 voor Oranje met een kopbal uit een vrije trap van Rafael van der Vaart. In de tweede helft kregen de Noren een kans via Pedersen die stuitte op doelman Stekelenburg. Een paar minuten later scoorde Arjen Robben de 2-0. Nederland probeerde nog verder uit te lopen via vlot combinatiespel om zo kansen te creëren. Schoten van Robben, Schaars, Kuyt en Babel leverde echter geen doelpunten op.

geel

 • Christian Grindheim (20 min.)
 • Morten Gamst Pedersen (42 min.)

scoreverloop/stand

 • 1-0 André Ooijer (33 min.)
 • 2-0 Arjen Robben (51 min.)

andere wedstrijden

10 juni 2009 Macedonië - IJsland 2-0

stand groep 9

 1. Nederland 7-21 (16-2)
 2. Schotland 5-7 (4-6)
 3. Macedonië 6-7 (4-7)
 4. IJsland 7-4 (6-12)
 5. Noorwegen 5-3 (2-5)09 september 2009 Schotland - Nederland 0-1

opstelling Schotland
David Marshall, Alan Hutton, David Weir, Stephen McManus, Steven Whittaker, Scott Brown, Paul Hartley (Kris Commons 67'), Darren Fletcher (C), Gary Naysmith, Kenny Miller, Shaun Maloney (Garry O'Connor 82')
opstelling Nederland
Michel Vorm, Gregory van der Wiel, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (C), Robin van Persie (Klaas-Jan Huntelaar 85'), Demy de Zeeuw, Wesley Sneijder (Rafael van der Vaart 77'), Nigel de Jong, Arjen Robben (Eljero Elia 73'), Dirk Kuyt

voorbeschouwing

Nederland heeft zich sinds 6 juni 2009 gekwalificeerd voor het WK in Zuid-Afrika. De wedstrijd tegen Schotland is dus in feite niet meer van belang. Toch zal Oranje vol de strijd moeten aangaan om te laten zien dat het elftal goed loopt. De eerste helft uit tegen IJsland kan als goed voorbeeld dienen. Toen speelde Nederland weergaloos voetbal. Dit is het voetbal wat we in Nederland gewend zijn en zo moeten we ons ook presenteren op het WK. In de thuiswedstrijd wist Nederland met 3-0 te winnen van de Schotten.

Affelay en Ooyer hebben zich afgemeld (edit 8-9-2009: Ooyer heeft zich weer aangemeld en reist mee met de selectie naar Schotland) Bert van Marwijk heeft Ryan Babel als vervanger voor Affelay opgeroepen. Maarten Stekelenburg heeft dinsdag niet met de groep mee getraind, maar hij reist wel af naar Schotland. Wesley Sneijder die zich in de oefenwedstrijd tegen Japan blesseerde is weer fit en reist ook mee naar Schotland.

Na de slechte oefenwedstrijd tegen Japan die weliswaar met 3-0 werd gewonnen, zal Nederland tegen de Schotten toch veel meer moeten laten zien. Het is te hopen dat Van Marwijk Elia in de basis opstelt. Deze maakte tegen Japan een sterke indruk en kan voor veel gevaar zorgen tegen de Schotten.

Bij winst van Oranje zal Nederland een record evenaren: alle wedstrijden gewonnen in een kwalificatieronde. Dit deden eerder: West Duitsland (WK 1982), Frankrijk (EK 1992 en EK 2004) en Tsjechië (EK 2000).

scheidsrechter

 • Claus Bo Larsen (Den)

toeschouwers

 • 51.000

wedstrijdverslag

Ook de achtste wedstrijd wist Nederland winnend af te sluiten. Door de winst van Oranje werd Schotland uitgeschakeld voor het WK en mag Noorwegen naar de play offs. Oranje begon fel. Dirk Kuijt schot op de paal en Wesley schoot net over. De Schotten kregen ook wel kansen door slordig spel van Oranje. Brown en Miller schoten naast en Naismith scoorde vanuit buitenspel positie. Doelman Vorm acteerde goed. Hij had een paar mooie reddingen. Vooral in de tweede helft stopte hij een paar belangrijke ballen. Robben kreeg nog een grote kans, maar een doelpunt voor Nederland kwam er pas toen Robben gewisseld werd voor Elia. Van Marwijk was achteraf zeer over Elia te spreken. "Zelfs op topsnelheid behoudt Elia het overzicht. Hij kan voorzetten geven én doelpunten maken. Een echte teamspeler."

geel

 • Steven Naismith (13 min.)
 • Robin van Persie (18 min.)
 • Paul Hartley (45+1 min.)
 • Darren Fletcher (56 min.)
 • Dirk Kuyt (62 min.)
 • Arjen Robben (65 min.)

scoreverloop/stand

 • 1-0 Eljero Elia (82 min.)

stand groep 9

 1. Nederland 8-24 (17-2) *
 2. Noorwegen 8-10 (9-7) **
 3. Schotland 8-10 (6-11)
 4. Macedonië 8-7 (5-11)
 5. IJsland 8-5 (7-13)
* naar WK in Zuid-Afrika
** naar play offs

andere wedstrijden

 • 19 augustus 2009 Noorwegen - Schotland: 4-0
 • 05 september 2009 IJsland - Noorwegen: 1-1
 • 05 september 2009 Schotland - Macedonië: 2-0
 • 09 september 2009 Noorwegen - Macedonië: 2-1

eindstand groep 9

 1. Nederland 8-24 (17-2) *
 2. Noorwegen 8-10 (9-7) **
 3. Schotland 8-10 (6-11)
 4. Macedonië 8-7 (5-11)
 5. IJsland 8-5 (7-13)

* naar WK in Zuid-Afrika
** naar play offsg?
© 2008 - 2017 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A Europa. De landen België, Kroatië, Macedonië, Schotland, Servië en Wal…
Oranje, de weg naar ongeslagen wereldkampioen 2010AIn de aanloop naar en tijdens het WK voetbal 2010 is Bert van Marwijk de bondscoach van het Nationale voetbalelftal van…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep AWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep AVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Kwalificatie WK voetbal 2010, EuropaKwalificatie WK voetbal 2010, EuropaDe kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal is begonnen. Dit zal weer zorgen voor spannende wedstrijden en miss…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…

Reageer op het artikel "WK-kwalificatie 2010: wedstrijden van Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Etsel (infoteur), 07-09-2008 15:28 #1
Beste Etsel, mooi artikel maar ook mooie foto, echter die is van mij live gemaakt tijdens wk2006(zie ook mijn artikel het Oranje gevoel). nu weet ik ik had hem misschien niet in archief moeten zetten, maar zou het wel op prijs stellen als mijn naam genoemd wordt in je artikel. bedankt en groet Storm Reactie infoteur, 07-09-2008
Beste Storm,

Bij dezen je naam bij de foto gezet.


Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 1
Schrijf mee!