De imposante voetbalcarrière van Ruud Gullit

Ruud Gullit is één van de beste voetballer welke Nederland ooit heeft voortgebracht. Met zijn krachtige lichaam, zijn gevoel voor de bal en uiteraard zijn imposante haarbos, was het altijd een genot om naar de voetballer Ruud Gullit te kijken. Zijn beste jaren waren de jaren dat hij samen met de Nederlanders Marco van Basten en Frank Rijkaard bij AC Milaan speelde. In deze periode won Gullit als aanvoerder van het Nederlands elftal zelf het Europees Kampioenschap in Duitsland.

Amateur-voetballer jeugd

Ruud Gullit speelde in zijn jeugd bij de amateur clubs De Meerboys en DWS.

Hfc Haarlem

Op 16-jarige leeftijd debuteerde Ruud Gullit bij Hfc Haarlem. Hij ontwikkelde zich sterk en wist met Haarlem zelf te promoveren naar de eredivisie. Gullit kreeg de titel ‘Beste speler van de Eerste divisie’. Na drie jaar bij Haarlem te hebben gespeeld, stond Feyenoord op de stoep om hem te contracteren.

Feyenoord

Drie jaar speelde Ruud Gullit voor Feyenoord. In het seizoen 1983/1984 won Gullit met Feyenoord de dubbel en werd Gullit verkozen tot Nederlands beste voetballer van het jaar.

PSV

PSV wist Gullit in het seizoen 1985/1986 te strikken voor een overgang naar Eindhoven. Twee jaar blonk Gullit uit in het shirt van PSV. Hij wist met PSV twee keer kampioen te worden, weer Nederlands Voetballer van het jaar te worden en ook winnaar te worden van de gouden schoen in 1986.

AC Milaan

In het jaar 1987 vertrok Ruud Gullit voor een destijds record transferbedrag naar het Italiaanse AC Milaan. In de zes jaar dat Gullit bij AC Milaan voetbalde, heeft hij veel prijzen gewonnen. AC Milaan was destijds een zeer uitgebalanceerd elftal, met het Nederlandse trio Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit in de gelederen. Zij werden liefkozend het gouden trio genoemd. Gullit kreeg in zijn Milaan tijd ook nog de bijnaam ‘El Tulipo Negro’ (de Zwarte Tulp). Zowel in de Italiaanse competitie als in de Europa Cup werden triomfen gevierd. Hieronder een lijst van titels welke Gullit bij AC Milaan heeft behaald.
 • Italiaans landskampioen 1987/1988
 • Italiaans landskampioen 1991/1992
 • Italiaans landskampioen 1992/1993
 • Italiaanse Super Cup 1988
 • Italiaanse Super Cup 1992
 • Italiaanse Super Cup 1994
 • Europacup I 1988/1989
 • Europacup I 1989/1990
 • UEFA Super Cup 1989
 • UEFA Super Cup 1990
 • FIFA Wereldbeker voor clubteams 1989
 • FIFA Wereldbeker voor clubteams 1990

Sampdoria

Het Italiaanse Sampdoria wist Gullit 1993/1994 over te halen om bij hen te gaan voetballen. Gullit speelde een uitstekend seizoen. Nooit wist hij meer doelpunten te maken in de Italiaanse competitie en hij won zelfs de Italiaanse beker. AC Milaan was zeer onder de indruk van ‘hun’ Gullit en wist hem voor het seizoen 1994/1995 opnieuw te contracteren. Deze terugkeer was echter niet succesvol (alhoewel hij wel de Italiaanse Supercup wist te winnen) en Gullit besloot om terug te keren naar Sampdoria.

Chelsea

Ruud Gullit wilde een nieuwe uitdaging in zijn voetbalcarrière en vertrok na 8 jaar in Italië te hebben gespeeld naar het Londense Chelsea. Hij speelde nog drie jaar bij de Blues. In de laatste twee Chelsea jaren was Gullit zelfs speler-trainer.

Nederlands Elftal

Toen Ruud Gullit 19 jaar oud was maakte hij zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Dit was tijdens de wedstrijd Nederland – Zwitserland. In de beginjaren als international miste het Nederlands elftal het WK 1982 en 1986 en het EK 1984. Het EK 1988 was het eerste toernooi waarop Ruud Gullit actief zou zijn. En dit werd een zeer succesvol toernooi voor Oranje! Nederland won voor het eerst in haar historie, onder aanvoering van aanvoerder Ruud Gullit, de titel in Duitsland en Gullit scoorde in de finale zelfs één van de twee doelpunten.

Ruud Gullit speelde nog wel op het WK 1990 in Italië en op het EK 1992 in Zweden, maar deze toernooien liepen iets minder succesvol af voor Oranje. Vlak voor het WK 1994 kreeg Gullit ruzie met bondscoach Dick Advocaat en besloot om niet mee te gaan naar Amerika.
© 2009 - 2024 Nieuwsflits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frank Rijkaard, de voetballerFranklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gesp…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…
Het Nederlands voetbalelftal van de eeuwWat is het beste Nederlands elftal aller tijden? Wat zijn de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voorgebracht?…
Rinus Michels en het EK 1988Na de geweldige successen tijdens het WK 1974, durfde niemand meer te hopen op meer. Toch wist het Nederlands elftal tij…

Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Bronnen en referenties
 • www.google.nl
Nieuwsflits (4 artikelen)
Laatste update: 03-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.