Gescheurde hamstring, helaas in top-3 van voetbalblessures

Gescheurde hamstring, helaas in top-3 van voetbalblessures De hamstringblessure behoort waarschijnlijk wel tot de top drie van voetbalblessures. Waar ligt dat aan, en hoe zijn die “achterkant bovenbeen” spierkwetsuren eigenlijk het best te voorkomen. Want volgens de deskundigen is zo’n ingescheurde hamstringspier vaak onnodig. Hoewel de gegeven oplossingen ook niet altijd eensluidend zijn.

Acute blessures tijdens het voetbal

Voetballers hebben nogal eens te maken met blessures, kan iedereen vaststellen die actief deze sport beoefent of er graag naar kijkt. Vaak gaat het om verrekte enkelbanden, beschadigde adductoren (liesblessure), beschadigde meniscus (voetbalknie) of gescheurde hamstrings (achterkant dijbeen). Ook zo’n hamstringblessure is sneller opgelopen dan genezen.

Hamstringblessure

Het is helaas een bekend beeld op de voetbalvelden: de speler tracht met een sprint de bal onder controle te houden, maar grijpt plotseling met z’n hand naar de achterkant van z’n bovenbeen, terwijl hij gelijktijdig met een van pijn vertrokken gezicht ter aarde stort. Diagnose is dan vrijwel zeker een hamstringblessure. Weer een klant voor de fysiotherapeut en ook een speler die al snel zo’n zes weken is uitgeschakeld. De Nederlandse clubs in het betaalde voetbal hebben zo’n vijf tot zes soort van deze verwondingen per jaar wat tevens een vorm van kapitaalvernietiging betekent. Bovendien komen die spelers dan bij het leger voetballers dat al langer chronisch met de hamstrings sukkelt. De verschillende deskundigen hebben vaak verschillende oplossingen om de hamstrings te ontzien en blessures te voorkomen.

Henk Kraaijenhof

Volgens autoriteit Henk Kraaijenhof (werkte met atletiektoppers als Nelli Cooman, Troy Douglas en Merlene Ottey) zou er op trainingsgebied wel het een en ander kunnen gebeuren ter preventie van de hamstringblessure. Volgens deze deskundige is het onjuist om spelers eerst te laten joggen en te fietsen, daar je op die manier de hamstring niet traint. Ter versterking van de hamstrings dien je deze spieren tijdens de conditietraining te belasten op de manier zoals ook in de wedstrijd gebeurt, namelijk kort sprinten: 5 tot 10 meter. Dat kan, want pas na 20 meter komt de hamstring eraan te pas. Het probleem is dat voetbalclubs betalen en dus bepalen, en zij vaak te veel aan de korte termijn denken: Een geblesseerde speler is weliswaar jammer, maar er is altijd wel een reserve speler beschikbaar. Naast preventief trainen om de spieren te versterken zijn er trouwens nog een tweetal oplossingen: ten eerste de EMG (elektromyogram). Met dat medische apparaat wordt de blessure namelijk haarfijn en makkelijk zichtbaar. En ten tweede dient er van jongs af aan veel meer aandacht te worden besteed aan de looptechniek van de voetballer. Ze lopen niet normaal omdat ze tegen een bal moeten aantrappen, maar hoe lang duurt uiteindelijk het daadwerkelijke balbezit? Soms slecht 60 seconden van de in totaal 90 minuten!

Wilfred Sip

Fysiotherapeut/hersteltrainer Wilfred Sip is van mening dat de kans op blessures toeneemt indien het speelschema te intensief is, dus als er te weinig rustmomenten zijn gedurende een seizoen. In andere sporten is de voorbereidingstijd naar een wedstrijd vaak veel ruimer. Bij het voetballen heb je te maken met typische bewegingen van gewrichten. Door het vele korte draaien en keren komt er warmte vrij in de gewrichten en dat levert schade op aan het spierweefsel. Twee uren training betekent een enorme belasting. Zwemmers en wielrenners hebben daar geen last van, die kunnen bij wijze van spreken de hele dag doorgaan. Maar door middel van spierversterking tijdens krachttraining is er wel degelijk een preventieve maatregel te nemen. Maar dat moet dan wel passen binnen de drukke speelschema’s van soms wel twee wedstrijden per week.

Raymond Verheijen

Raymond Verheijen (oud Oranje en oud Hiddink) meent dat veel spelers direct na terugkomst van de vakantie te lang en te zwaar worden belast. Daardoor is het lichaam reeds na 6 weken vermoeid en uitgeput. Niet voor niets ontstaan juist in deze periode veel hamstringblessures. En datzelfde geldt voor november en december, wanneer de snel opgebouwde conditie begint te verdwijnen. Evenals aan het einde van de competitie. De kracht vloeit weg en het lichaam doet niet meer wat je wilt, met als logisch gevolg blessures. De truc is om rustig te beginnen en langzaam de conditie op te bouwen. Net als alle andere spierblessures zijn ook hamstringblessures te voorkomen. In de voorbereiding plant Verheijen wekelijks één voetbalconditietraining in plaats van twee of drie, zodat de spelers fris aan de competitiestart staan.

Conclusie

De conclusie die je uit de meningen van de deskundigen kan trekken is dat er geen eensluidende mening bestaat over het hamstringvraagstuk, wat ergens ook wel logisch is volgens Nicky van Melick die fysiotherapeute en bewegingswetenschapper is bij het gerenommeerde Sport Medisch centrum Papendal. Het probleem is namelijk dat er niet één verklaring is voor de oorzaak van een hamstringblessure. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en zolang wetenschappelijk onderzoek geen uitkomst biedt zijn er vele oplossingen.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…
Hamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijnHamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijnHamstring tendinopathie (tendinitis) is een aandoening waarbij weefselbeschadiging en een ontsteking optreedt in één of…
Hamstringblessure: Aandoening met scheur van hamstringspierHamstringblessure: Aandoening met scheur van hamstringspierDe hamstringspieren is de groep van drie spieren die langs de achterkant van de dij lopen. Bij een hamstringblessure ont…
Aerobics, Hi-Low Impact, benamingen pasjes choreografieAerobics, Hi impact en Low Impact. In dit artikel vind je een omschrijving van aerobics, wat houdt het in? En enkele pas…

Herstel bij herhaling van sprints - Belangrijk bij voetbalHerstel bij herhaling van sprints - Belangrijk bij voetbalTijdens een voetbalwedstrijd worden de beslissende momenten vaak gemaakt door middel van snelle en korte sprint acties.…
Mitchell Burgzorg: Een rappende voetballerEr zijn voetballers die naast hun voetbalcarrière dingen ernaast doen. Meestal blijft het bij een hobby voor deze voetba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Renno New, Pixabay
  • Elfvoetbal nr. 4-2009
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.