Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud is

Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud is Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou en soms sneeuw en ijs. Het kan, sommige mensen doen het, maar is het ook gezond? En waar moet je op letten als je dat wilt gaan doen? Zwemmen in koud water is net als douchen met koud water goed voor het lijf en zelfs voor de geest. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, maar wie eenmaal het dagelijks zeezwemmen en winterzwemmen te pakken heeft, ervaart de heilzame werking van het zeebad.

Te water in de zomer en ook in de winter


Zwemmen in de Noordzee

Zwemmen is gezond. Het is een goede lichaamsbeweging, een van de meest intensieve sporten, en het zoute water van de Noordzee zit ook nog eens vol mineralen die heilzaam zijn. Niet dat ze door de huid van de zwemmer dringen, daar zijn de goede stoffen zoals magnesium en jodium dan weer teveel voor verdund. Je huid gaat wel licht tintelen van het zout en dat is een aangename sensatie. Daarbij ruikt de zee lekker en verkeer je in de prachtige omgeving van de golven, het strand en de duinen, met visdiefjes die soms op een paar meter van de zwemmer over het water scheren. Wie elke dag zwemt en dus ook als het water koud is, merkt bovendien een mentaal effect.

Noordzee

De Noordzee is de zee langs de kust van België en Nederland. Het water schommelt er tussen de 3 (februari, maart, april) en 22 (augustus, september) graden. Wat voor de Noordzee geldt gaat op voor elke zee: de activiteit van zwemmen is in elk zeewater een gezonde sport.
De gezonde lichaamsbeweging geldt ook voor zwembadwater, al ontbeert dat chloorwater de natuurlijke eigenschappen van de zee en is het doorgaans warmer.

Nieuwjaarsduik

Tijdens de Nieuwjaarsduik schommelt de temperatuur van het Noordzeewater tussen de 5 en 8 graden.

Psychologische kracht

Zwem je elke dag, dan voel je niet alleen het heerlijke temperatuurtje van de zomer, maar ook het koelere water van de herfst en het koude water van februari en het plezier van water dat in het voorjaar weer oploopt in temperatuur. Elk bad in koud water geeft het gevoel van dapperheid en overwinning op jezelf. Dat maakt dat je na je bad misschien koud, maar in ieder geval tevreden en met een vitaal gevoel naar huis toe gaat. Het is hetzelfde als bij een koude douche. In koud water zwemmen en koud douchen bouwt psychologische kracht op, verbetert gezondheid en geeft een heerlijk gevoel. Het geeft ook nog eens een keer je immuunsysteem een boost.

Snellere stofwisseling

Zwemmen op zich is goed voor spieren en zwemmen in koud water heeft daarbij nog een positief effect op de stofwisseling. De kou dwingt je lichaam warmte te produceren en daardoor versnelt de stofwisseling. Daarom is het ook een goede manier om gewicht kwijt te raken en conditie op te bouwen.

Bruin vet

Kou activeert bruin vet. Vet in wit vetweefsel slaat energie op, dat van bruin vetweefsel verbrandt juist. Wit vet scheidt hormoonachtige stoffen af die de stofwisseling nadelig beïnvloeden. Bruin vet doet dat anders, dat activeert, waardoor de kans op diabetes en hartfalen wordt verkleind. Zwemmen in koud water helpt bij het aanmaken van bruin vet.

Onderkoeling

Wie in zee zwemt moet altijd uitkijken voor onderkoeling. Voor een kind is dat nog eerder aan de orde dan voor een volwassene. Wie het hele jaar door zwemt went langzaam aan de watertemperatuur. Maar dan nòg moet de zwemmer in de winter niet te lang in het water blijven.

Niet alleen gaan zwemmen

Het is beter om niet alleen te gaan zwemmen in zee. De zwemmer kan bijvoorbeeld kramp krijgen en dan is het handig dat er hulp in de buurt is.

Strand van Ameland en Terschelling aan de horizon / Bron: Persbureau AmelandStrand van Ameland en Terschelling aan de horizon / Bron: Persbureau Ameland
Alles op een hoopje / Bron: Persbureau AmelandAlles op een hoopje / Bron: Persbureau Ameland
Slippers er op en zwemmen maar / Bron: Persbureau AmelandSlippers er op en zwemmen maar / Bron: Persbureau Ameland

Zwemmen in koud water

Zwemmen in het algemeen is gezond, maar zwemmen in koud water is supergezond. Het is een balanssport die wel de spieren traint maar niet de gewrichten belast. Het energieverbruik van zwemmen is groot: een uur zwemmen staat gelijk aan een tocht van uren op de fiets en dat gaat bij een koud bad nog eens dubbelop.

Interne temperatuur

Werken in warme kantoren, warme kleding en centraal verwarmde huizen sussen het immuunsysteem in een slaaptoestand. Door te zwemmen in koud water wordt dat wakker geschud. De interne temperatuur gaat bij zwemmen in koud water voor eventjes naar koortshoogte en dat zorgt ervoor dat mogelijke ziektekiemen verbranden. De stimulering van het koude water zorgt er verder voor dat vitale organen veel meer bloed ontvangen dan normaal.

Waar je aan moet denken bij winterzwemmen

Zwemmen in koud water, winterzwemmen, heeft een paar voorwaarden waar de winterzwemmer zich maar beter aan kan houden. Voordat je het water in gaat moet je hele lichaam warm zijn en dat kun je staven aan je handen en voeten. Zijn die warm dan is je lichaam warm. Een goede manier om warm het zoute zeewater in te stappen is om hard naar het strand te fietsen of om er hardlopend naartoe te gaan.

Wetsuit

In de herfst, winter en het vroege voorjaar kun je ook gaan zwemmen met een wetsuit aan. Het grote voordeel daarvan is dat je aangenaam warm blijft, ook bij erg koud water. Bovendien hoef je je niet op het strand om te kleden en in de kou je onderbroek aan te wurmen. Als je gaat zwemmen in een wetsuit kun je na het bad de wetsuit afdrogen en gewoon aanhouden (broek en vest/ jas eroverheen aantrekken) tot je weer thuis bent en onder de douche kunt stappen. Dat is aangenaam warm.

Positieve effecten

De positieve effecten van zwemmen in zee en zwemmen in koud water in zee op een rij.
 1. De minerale zouten in de zeelucht zijn goed voor de bronchiën;
 2. het zeewater geeft een aangename tinteling van de huid;
 3. het koude zeewater verbetert de bloedcirculatie, dat goed is voor het hart, de bloedvaten en de hersenen;
 4. de extra bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert alertheid;
 5. zwemmen in koud water is opwekkend door de adrenalinestoot;
 6. de enorme hoeveelheid signalen die zenuwuiteinden naar de hersenen sturen werken opwekkend;
 7. zwemmen in koud water kan een depressie verzachten;
 8. koud water is goed voor haar en huid en maakt de huid strakker;
 9. zwemmen in koud water verbetert lichamelijke prestaties;
 10. zwemmen in koud water geeft mentale kracht omdat je jezelf hardt.

Advies voor zwemmen in zee

Voor het zwemmen in zee zijn er nog een paar adviezen:
 1. Ga nooit alleen, vooral niet als het koud is;
 2. zwem niet bij afgaand water en alleen als het water hoog is, vergewis je van tevoren van eb en vloed;
 3. kijk uit voor muien en ga daar niet zwemmen;
 4. ga in de winter niet met je hoofd onder water. Juist via je hoofd verlies je veel warmte;
 5. ga in de winter maximaal 5 minuten te water;
 6. vind je het echt te koud worden, doe dan een wetsuit aan;
 7. twijfel je over je conditie, praat dan eerst even met je huisarts.

Temperatuur van de Noordzee door het jaar heen

Temperatuur Noordzee bij de Waddeneilanden


Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterIJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterWinterzwemmen of ijsberen is heel erg populair. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en je voelt jezelf bevrijd i…
Verschil in temperatuur van zwemwater en ideale temperatuurVerschil in temperatuur van zwemwater en ideale temperatuurZwemwater kan wat de temperatuur betreft enorm verschillend zijn. Die temperatuur heeft vooral te maken met de plek waar…
Hypothermie of onderkoelingHypothermie of onderkoelingOnderkoeling treedt op zodra de lichaamstemperatuur onder de 35 graden celsius zakt. Onderkoeling vind vooral plaats bij…
Het altijd koud hebbenHet altijd koud hebbenHeel herkenbaar voor vrouwen. Ook al is het buiten nog zo een aangename temperatuur, veel vrouwen hebben het koud. Hoe k…

Zwemles volgens de zwem-ABC-methodeZwemles volgens de zwem-ABC-methodeIeder jaar verdrinken er in Nederland veel mensen omdat ze niet kunnen zwemmen. Onder de verdronken mensen zijn vooral k…
Type jerkbaits en de beste per soort kiezenType jerkbaits en de beste per soort kiezenKunstaas is in enorme aantallen verkrijgbaar, daarnaast is ieder stukje kunstaas ook nog eens anders. Zelfs als we een c…
Bronnen en referenties
 • http://www.hetkanwel.net/2015/07/13/5-redenen-waarom-koud-douchen-supergezond/
 • http://winterzwemmen.nl/gezondheid/ geraadpleegd op 5 juni 2016
 • https://verenigingflevoparkbad.wordpress.com/2014/10/11/waarom-koud-zwemwater-zo-goed-voor-je-is/ geraadpleegd op 5 juni 2016
 • https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/actueel-weer/zeewatergeraadpleegd op 5 juni 2016
 • http://home.hccnet.nl/v.d.horn/meteopagina/zeewatertemperatuur.htm geraadpleegd op 5 juni 2016
 • Wadden - magazine 51 - juni 2016
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Reacties

Mette Mikkelsen, 11-11-2019
Hallo - ik ben vanuit Denemarken verhuisd waar ik lid van een “winterbadenclub” ben geweest. Ik heb hier iets gelijkends geprobeerd te zoeken maar niks gevonden. Weten jullie of er wat hier is (woon in Amstelveen)?
In Denemarken ga je typisch het water in (niet per se zwemmen maar gewoon “splashing around”), dan in de sauna in, weer het water in, enz.
/Mette Mikkelsen Reactie infoteur, 13-11-2019
Beste Mette Mikkelsen,

Ik weet van wat particuliere initiatieven, zeg maar vriendenclubjes die winterzwemmen. Een oproepje plaatsen op social media of in een plaatselijk blad zou daar meer helderheid over kunnen geven. Wij doen het op Ameland ook met een paar vriendinnen, niet zozeer in clubverband.

Met winterzwemgroet,
Piejet

Carolien Schönfeld, 28-11-2018
Kan iemand me vertellen hoe ik in godsnaam mijn handen warm kan houden? handschoenen van wet-suit-materiaal helpt niet, integendeel! En invetten is ook niet afdoend! Reactie infoteur, 29-11-2018
Dag Caroliern,
Er bestaan handschoenen voor zwemmers, triatleten gebruiken ze bijvoorbeeld. Kijk eens hier, misschien kun je iets vinden.

https://www.triathlonaccessoires.nl/wetsuits/neopreen-accessoires/

Met groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.