Analoog duikhorloge kopen als beginnend duiker of snorkelaar

Analoog duikhorloge kopen als beginnend duiker of snorkelaar Ben je als beginnende duiker of snorkelaar op zoek naar een analoog duikhorloge dan is er veel keus. De aanschaf van een analoog duikhorloge hangt af van persoonlijke voorkeuren en de gewenste functies. Analoog wil zeggen dat de tijd met de stand van de wijzers wordt aangegeven. Het horloge heeft een traditionele wijzerplaat met cijfers erop. De wijzers worden aangedreven door een mechanisch of quartz-uurwerk. Door de digitale technologie heeft de duikcomputer voor een groot deel de plaats ingenomen van de analoge uitvoering. Daarmee heeft het analoge duikhorloge sinds de komst van de digitale duikcomputer de functie van 'extra duikhorloge' gekregen. Ondanks dat heeft het analoge duikhorloge nog steeds een belangrijke functie in de duiksport.

Waarom een duikhorloge gebruiken?

Zoals de naam al zegt is een duikhorloge geschikt om te duiken of te snorkelen, dit omdat het specifieke eigenschappen heeft voor het functioneren onder water. In de duiksport is het duikhorloge een onmisbaar instrument om veilig te kunnen duiken of snorkelen. Onder water is er namelijk een hogere druk dan boven het wateroppervlak. Dit is vooral aan de orde bij het diepzeeduiken. Die hogere druk komt ook op het lichaam van de duiker en is toegestaan voor een maximale tijdsduur. Wanneer die maximale tijd wordt overschreden kunnen er soms blijvende gezondheidsrisico's ontstaan. Ook bij het duiken met zuurstofflessen heeft de duiker de beschikking over een maximaal aantal minuten zuurstof. Door het correct inschakelen van de duikring op het horloge kunnen beide risico's worden voorkomen.

Soorten uurwerken in analoge duikhorloges

Analoge duikhorloges worden uitgevoerd met drie soorten uurwerken:
  • Handopwind-uurwerk: met behulp van de draaiknop (kroon) op de kast kan de veer in het mechaniek worden opgewonden.
  • Automaat-uurwerk: zelf-opwindmechanisme dat met het bewegen van de pols in beweging wordt gebracht.
  • Quartz uurwerk: mechanisme wordt in beweging gebracht door quartz kristallen en is afhankelijk van een batterij.

Voordelen of nadelen van een analoog duikhorloge

Technisch gezien hebben de uurwerken van een analoog duikhorloge niet zo heel veel voor- en nadelen t.o.v. een digitaal duikhorloge. Het onderhoud is misschien het grootste nadeel. Het handopwind-uurwerk en het automaat-uurwerk hebben namelijk onderhoud nodig, omdat de mechanische delen met olie gesmeerd moeten worden. Het quartz uurwerk heeft minder bewegende delen, maar heeft om de paar jaar wel een nieuwe batterij nodig. Het praktische nadeel van een analoog duikhorloge is de uitvoering met handopwind-uurwerk. Deze moet regelmatig handmatig opgewonden worden. In het algemeen heeft het analoge duikhorloge het nadeel dat het over minder functies beschikt dan het digitale duikhorloge. Maar deze techniek kan op lange termijn ook weer het voordeel zijn. Analoge duikhorloges hebben namelijk bewezen dat ze ook nog na jarenlang intensief gebruik goed functioneren. Tenslotte is het analoge duikhorloge waardevaster door o.a. het authentieke design.

De aanschaf van een nieuw analoog duikhorloge

Er is veel keus in het aanbod van analoge duikhorloges. De aanschaf hangt in eerste plaats af van de persoonlijke voorkeur. De functie en het design kunnen een rol spelen bij de keus, maar natuurlijk ook de prijs. Het aanschaffen van een nieuw analoog duikhorloge kan een behoorlijke uitgave zijn, hoewel een dure uitvoering niet beter hoeft te zijn dan een goedkoper duikhorloge. Wel is het voor beginnende duikers en snorkelaars raadzaam om met een niet al te duur exemplaar te starten. Het analoge duikhorloge is geschikt voor zowel diepzeeduiken als snorkelen aan het wateroppervlak. Maar voor een eerste aanschaf van een duikhorloge is het niet nodig dat het beschikt over functies die voor een beginneling niet echt nodig zijn. Controleer wel altijd even de lichtsterkte van de fluoriserende wijzerplaat. De meeste duikhorloges hebben namelijk wel een fluoriserende wijzerplaat maar, de sterkte ervan kan per horlogemerk verschillen. Bij een eerste aanschaf is het raadzaam om met een eenvoudig exemplaar te beginnen en te letten op drie elementen: de duikring, waterdichtheid en de polsband.

Duikring

De draaibare duikring is het kenmerk van een analoog duikhorloge en tevens ook het belangrijkste mechaniek voor een duiker onder water. Met behulp van de duikring kan de maximale duiktijd worden ingesteld, namelijk door de ring te draaien om zo de minuten van de duiktijd aan te geven. Door de duikring onderscheidt het horloge zich van de digitale duikhorloges. Bij de digitale uitvoering werkt alles digitaal. Let bij aanschaf van een analoog duikhorloge erop dat de duikring alleen linksom gedraaid kan worden. Oudere modellen kunnen zowel links- als rechtsom gedraaid worden, maar zo maken fabrikanten van nieuwe modellen ze niet meer. De reden hiervoor is dat, door het per ongeluk rechtsom draaien van de ring, de duiktijd langer wordt. Hierdoor loopt de duiker het risico om over de maximale duiktijd heen te gaan. Dit is opgelost door de duikring zo te maken dat het alleen linksom gedraaid kan worden.

Waterdichtheid

De waterdichtheid moet voor een duikhorloge natuurlijk goed zijn. Bij een nieuw duikhorloge mag men ervan uitgaan dat de waterdichtheid bij de fabrikant gecontroleerd is. De keus voor een type duikhorloge is afhankelijk van wat men er mee wil gaan doen. Iemand die wil gaan diepzeeduiken heeft misschien een waterdichtheid nodig van minimaal 200 meter. Dit lijkt veel maar het is goed om te weten dat door de bewegingen in het water de druk op het horloge snel kan oplopen. De druk die op het horloge kan komen is niet alleen afhankelijk van hoe diep men wil gaan duiken maar, ook hoe actief men in het water is. Iemand die tijdens het watersporten veel bewegingen in het water maakt doet er goed aan om te informeren of een horloge met een waterdichtheid van bijvoorbeeld 50 meter geschikt is. Voor het aanschaffen van een analoog duikhorloge is het dan ook belangrijk om te weten of de waterdichtheid bij de activiteit past waarvoor het horloge wordt gebruikt.

Overzicht waterdichtheid in meters en bar
Achterop een horloge staat meestal tot hoeveel meter het horloge waterdicht is. Dit wordt ook wel uitgedrukt in Bar of Atmosfeer, afgekort als 'ATM'. Horloges met een waterdichtheid van 50 meter kunnen tegen regen en douchen en, bij 100 meter kunnen er watersportactiviteiten mee gedaan worden zoals zwemmen en snorkelen. Als een horloge geschikt moet zijn om te diepzeeduiken moet het minimaal een waterdichtheid hebben van 200 meter oftewel 20 bar/ATM.
  • 50 meter: 5 bar/ATM
  • 100 meter: 10 bar/ATM
  • 200 meter: 20 bar/ATM

Stalen of rubberen polsband

Een duikhorloge is bij aanschaf uitgevoerd met een stalen of rubberen polsband. Als het horloge bij de juwelier of de speciaalzaak aangeschaft wordt kan ervoor gekozen worden om van polsband te wisselen. De voorkeur is per persoon verschillend. De rubberen polsband heeft als voordeel dat het eenvoudig bij te stellen is om het duikhorloge passend te maken. Het horloge moet namelijk ook over een wetsuit gedragen kunnen worden. Het aanpassen van een stalen polsband is ook wel mogelijk, maar vaak is er meer aanpassing nodig dan bij een rubberen polsband. Bij de keus van een stalen polsband is het raadzaam om voor een roestvrijstalen band te kiezen of een uitvoering van titanium, maar die is dan wel wat duurder.

Aanschaf tweedehands analoog duikhorloge

Bij de aanschaf van een tweedehands duikhorloge is het verstandig om op drie belangrijke functies van het duikhorloge te letten. Allereerst is het van belang om te weten of de waterdichtheid nog goed is. Bij het aanschaffen van een ouder model, via internet bijvoorbeeld, kan die zekerheid niet altijd gegeven worden. Vraag in dat geval of het duikhorloge misschien een servicebeurt heeft gehad en of er nog papieren van zijn. Het tweede punt is de werking van de duikring, ook die kan via een aankoop op internet niet altijd gecontroleerd worden. Het derde punt is een fluoriserende wijzerplaat en wijzers. Onder water is het donker en is het handig als de tijd goed afgelezen kan worden door middel van de lichtgevende wijzerplaat. Als koper moet je de verkoper vertrouwen en ervan uit kunnen gaan dat het duikhorloge technisch in orde is. Als die zekerheid niet gegeven kan worden en je wilt het horloge gebruiken om te duiken of te snorkelen dan kun je overwegen om toch een nieuwe aan te schaffen. Alleen dan weet je zeker dat alle functies goed werken en kun je er het meeste plezier aan beleven.
© 2020 - 2023 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van analoog naar digitaalBijna alle machines werken met signalen. Een binair signaal of een digitaal signaal, maar hoe weet een machine nu wannee…
IJsduiken; een koud avontuurDie warme landen met kraakhelder water heb je al gezien en je wilt eens iets nieuws. Het water in Nederland is je te tro…
Uitvinding: het horlogeUitvinding: het horlogeKlokken zijn er in alle soorten en maten. Deze handige voorwerpen om de tijd vanaf te lezen zijn niet meer weg te denken…
Belangrijke onderdelen van een analoog horlogeBelangrijke onderdelen van een analoog horlogeHorloges zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens de zoektocht naar een nieuw horloge is het belangrijk te letten o…

Volledige zwemschema's en uitleg voor beginnende zwemmersVolledige zwemschema's en uitleg voor beginnende zwemmersZwemmen is een populaire sport, die bijdraagt aan de fysieke gezondheid. Er zijn verenigingen die trainingen geven, waar…
Oefeningen en schema's om de zwemconditie te verbeterenOefeningen en schema's om de zwemconditie te verbeterenConditie is naast spierkracht een belangrijk element voor elke sporter. Conditie moet worden opgebouwd, dit is een langd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://www.geklokt.nl/2016/01/04/quartz-of-automaat-de-verschillen-nader-bekeken/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duikhorloge
  • https://www.ablogtowatch.com/brief-history-waterproof-watches/
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.