Vaarbewijsplicht in zwaar weer

Steeds meer mensen in Nederland zoeken vertier op het water, echter net zoals op de weg, kunnen er op het water, door gebrek aan ervaring en basiskennis, gevaarlijke situaties ontstaan, zoals aanvaringen, ongevallen met persoonlijk letsel en schade aan waterwerken en schepen. De huidige vaarbewijsplicht voldoet niet meer en dient te worden aangescherpt.

Wie zijn vaarbewijsplichtig?

Vaarbewijsplichtig op dit moment, zijn de eigenaren van schepen die langer zijn dan 15 meter en/of sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. In de praktijk kan dat betekenen dat een eigenaar van een schip met een lengte van 14,99 meter geen vaarbewijs hoeft te hebben en een eigenaar van een jetschooter die sneller vaart dan 20 kilometer per uur wel vaarbewijsplichtig is.

Waarom vaarbewijsplicht?

De ingevoerde vaarbewijsplicht dient de veiligheid op en rond de Nederlandse binnenwateren te borgen. We hoeven zelf niet gevaren te hebben om in te zien dat de gehanteerde normen ten aanzien van de vaarbewijsplicht gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Er vaart een steeds groter wordende vloot op de Nederlandse wateren, waar geen vaarbewijs voor nodig is. Uiteraard speelt de markt hier handig op in, door boten te maken van 14,99 meter lengte.

De vaarbewijsplicht in onze buurtlanden

Hoe hebben onze buurtlanden dit geregeld? Zowel Duitsland als België en Frankrijk hebben de vaarbewijsplicht gekoppeld aan het motorvermogen van een schip. Deze norm zorgt er in ieder geval voor dat aanzienlijk meer eigenaren van schepen hun klein vaarbewijs dienen te halen in deze landen.

Wat mankeert er aan de huidige vaarbewijsplicht?

Met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid op en rond de Nederlandse binnenwateren dient de huidige norm aangescherpt te worden. De snelheidsnorm van 20 kilometer of meer voldoet wel, echter de scheepslengtenorm van 15 meter of langer kan voor onveilige situaties zorgen. Met name de hieronder vallende verhuurvloot van motorschepen en zeilschepen tot 15 meter lengte is zorgwekkend te noemen.

Aanpassing van de huidige norm

Als we in Nederland, een van de grootste watersportlanden van West-Europa, de veiligheid serieus nemen, zal er op korte termijn een aangescherpte vaarbewijsplicht ingevoerd moeten worden. Dit kan bereikt worden door de snelheidsnorm van 20 kilometer of meer te handhaven en de scheepslengtenorm van 15 meter of langer terug te brengen naar10 meter of langer.

Vertrouwen op het water

Buiten de vaarbewijsplicht om, is het voor iedere serieuze watersporter een aanrader het klein vaarbewijs te halen. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen op het water en meer vertrouwen naar de medewatersporter. Hierdoor wordt niet alleen de veiligheid groter, maar ook vooral het plezier in het beoefenen van de watersport.

Hoe haal ik mijn vaarbewijs?

Als u van plan bent uw Klein Vaarbewijs te halen, kunt u het beste via de Google zoekmachine de woorden typen: 'Klein vaarbewijs + de provicie waar u uw vaarbewijs wilt halen, bijvoorbeeld: klein vaarbewijs Gelderland. U krijgt vervolgens een overzicht van vaarscholen in de provincie Gelderland, waar de cursus Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2 wordt gegeven. Voor de examenaanvraag dient u zich individueel aan te melden. Dit doet u op de website CBR. Op deze website kunt u aan de hand van uw agenda een voor u geschikte datum opzoeken en deze examenplek reserveren.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaarwijzer: Vaarbewijs halenIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km per…
Een klein vaarbewijs halenEen klein vaarbewijs halenSome heb je een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Lees hier alles over het kleine vaarbewijs, de kosten van een klein…
Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Een jetski of waterscooter is eigenlijk niet hetzelfde. Een Jetski is een apparaat waar je een persoon op kunt vervoeren…
Vaarbewijs halen:voor iedere watersporter een aanraderIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen langer dan vijftien meter en/of schepen die sneller kunnen varen da…

Winterklaar maken van uw bootAls het vaarseizoen helaas weer voorbij is, wordt het tijd om uw boot naar de winterstalling te brengen en winterklaar t…
Kiten of kitesurfen, hoe leer je dat?Kiten of kitesurfen, hoe leer je dat?Kiten, Kitesurfen of kiteboarden is een zeer populaire watersport. Het is een stoere, spannende sport en een eigenzinnig…
Bronnen en referenties
  • www.nautischepraktijk.nl
Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 06-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.