Kiten of kitesurfen, hoe leer je dat?

Kiten of kitesurfen, hoe leer je dat? Kiten, Kitesurfen of kiteboarden is een zeer populaire watersport. Het is een stoere, spannende sport en een eigenzinnige variant op surfen en windsurfen. Een kite is verbonden met een soort grote vlieger, een kite genaamd. Als kiter of kitesurfer sta je op een kleine surfplank wat door deze vlieger wordt voortbewogen. Geoefende kitesurfers zijn op winderige dagen vaak te zien tijdens het beoefenen van deze spectaculaire watersport langs de Nederlandse kusten. Als je zelf wilt leren kitesurfen, kan je het beste les volgen. Kitesurfen, hoe leer je dat? Hoe leer je kiten? De vlieger die bij kitesurfen of kiteboarden gebruikt wordt, wordt een kite genoemd. De kite heeft het vermogen om surfers op te tillen waardoor je heel hoog kunt springen. Mede daarom groeit de populariteit van het kiten zeer snel. Nederland heeft meestal geen tekort aan wind en zodra de wind opsteekt trekken kiters massaal naar de kusten waar de sport beoefend mag worden. Het is een spectaculaire sport. Het is vliegen en sporten in een. Daarom is het geen sport waar je zomaar aan kunt beginnen.

Risico's kiten

Er zitten risico’s aan verbonden. Je kunt met deze sport snelheden behalen van wel 80-90 kilometer per uur en sprongen maken van tientallen meters hoogte, en je kunt ook enorm verre sprongen maken. De wind trekt je via de kite voor tijdens de sprong, waardoor je snel vooruit gaat en flink wat afstand per sprong af kunt leggen. Je moet weten hoe je waar je neer moet komen en weten hoe je de klappen op een veilige manier op moet vangen. Als je aan het kiten bent kun je tijdens het springen bijna een gevoel van vliegen ervaren.

Les nemen in kitesurfen

Het is een prachtige sport maar je moet wel weten wat je doet. Als je les krijgt in kiten leer je goede technieken toepassen. Je leert wat je wel en niet moet doen; hoe belangrijk weersvoorspellingen zijn voor je veiligheid, en ook hoe je het springen en neerkomen zo veilig mogelijk kunt houden, enzovoorts. Neerkomen op een plek waar het water te ondiep is, is immers levensgevaarlijk. Ook kiten in de buurt van rotsen, pieren, bruggen of andere zaken waar op terecht kunt komen, is heel erg gevaarlijk en natuurlijk niet toegestaan. Als je lessen gevolgd hebt zul je deze verslavende watersport zo veilig mogelijk kunnen beoefenen. Na een paar lessen ken je de grondbeginselen en mag je al zelfstandig oefenen op het water. Lessen zijn betaalbaar en echt de moeite waard.

Verwant aan kitesurfen

Kitesurfen is een sport waarbij je gebruikmaakt van een board en kite. Er zijn ook een paar landsporten die hier een beetje op lijken, zolas flyboarden en snowkiten.

Flyboarden

Kitesurfen doe je natuurlijk op het water, maar als je wilt (kite)surfen boven land kun je kiezen voor Flyboarden. Bij Flyboarden maak je gebruik van een board op wielen. Je wordt voortgedreven door een kite of een matrasvlieger. Flyboarden is vaak ook populair onder kitesurfers die in de winter het vaste land opzoeken.

Snowkiten

Snowkiten is eigenlijk kitesurfen in de sneeuw. Je kunt bij deze sport een kite gebruiken die je ook op het water gebruikt. Op de sneeuw kun je zelfs ongeveer dezelfde capriolen uithalen als op het water. Jammer genoeg ligt er in Nederland in de winter meestal te weinig sneeuw om te snowkiten. Je kunt deze sport dus beoefenen als je sneeuwgebieden opzoekt. Je kunt op een gewone snowboard (leren) sneeuwkiten; er worden ook speciale boards gemaakt die geschikt zijn voor sneeuw.

Snelheden bij kitesurfen

Je kunt snelheden behalen van wel 90 kilometer per uur met kiteboarden. Je kunt wel 100 meter ver springen en tot wel 15-20 meter hoog springen. Je kunt je voorstellen dat je bij dit soort snelheden en hoogtes, echt moet weten hoe je deze sport moet beoefenen voordat je je er aan kunt wagen. Neem daarom altijd les.

Wat heb je nodig om te kiten?

  • Kite met bar en lijnen.
  • Kiteboard.
  • Trapeze.
  • Wetsuit.

De uitrusting is nieuw niet goedkoop. Als je lessen volgt krijg je als cursist de spullen te leen. Daarna kun je overwegen een beginnerset te kopen of een tweedehands uitrusting. Soms hebben de scholen waar je lessen volgt ook tweedehands spullen om te kiten te koop.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Originele sportactiviteiten in de AlpenOriginele sportactiviteiten in de AlpenTijdens een wintervakantie in de Alpen kiest een overgrote meerderheid van de reizigers voor skiën, snowboarden en langl…
Flyboarden en de flyboard experienceFlyboarden en de flyboard experienceWatersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in o…

Vaarbewijsplicht in zwaar weerSteeds meer mensen in Nederland zoeken vertier op het water, echter net zoals op de weg, kunnen er op het water, door ge…
Windsurfen, hoe kun je het leren?Windsurfen, hoe kun je het leren?Leren windsurfen. Windsurfen is een Nederlandse uitvinding als variant op het gewone planksurfen of golven. Nederland he…
Bronnen en referenties
  • Kitesurfschool.org
  • Wikpedia
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.