Windsurfen, hoe kun je het leren?

Windsurfen, hoe kun je het leren? Leren windsurfen. Windsurfen is een Nederlandse uitvinding als variant op het gewone planksurfen of golven. Nederland heeft veel wind maar geen hoge golven zoals in Frankrijk of Australië of andere delen van Europa. Om te surfen zijn de herfst en het voorjaar in Nederland de beste tijd, dan zijn er de meeste golven. Om te windsurfen heb je echter alleen maar wind nodig. Dat kan ook in de zomer of in het voor of najaar. Onze zee heeft geen hoge golven, althans, niet zo hoog dat je er echt op kunt surfen zonder zeil. De Noordzee is qua golven afhankelijk van de wind. Daarom is het windsurfen uitgevonden. Wind hebben we in overvloed in Nederland. Wind maakt windsurfen heel goed mogelijk op de Noordzee of op meren.

Windsurfen leren

Windsurfen leren is niet zo heel erg moeilijk, alhoewel je op den duur wel steeds beter wordt door vaker te windsurfen en door de regels in acht te nemen. Als je een paar lessen neemt leer je het sneller en je wordt ook gewezen op veiligheidsmaatregelen. Bij het CWO kun je prima lessen krijgen waardoor je in zeer korte tijd kunt leren windsurfen.

Wat is windsurfen?

Windsurfen is surfen op een plank met een zeil er op. Je kunt deze sport alleen beoefenen als er voldoende wind staat. Je kunt windsurfen op meren, diepe waterplassen en op zee. Met een giek kun je het zeil besturen. Als je op een surfplank staat zoek je evenwicht op de plank, en balans tussen je lichaamsgewicht en het zeil waar de wind in gevangen wordt. Voor een deel van de tijd hang je als het ware met je gewicht aan het zeil. Door de wind in je zeil ga je vooruit of zijwaarts. Met je voeten bestuur je het surfboard. Als er golven zijn in combinatie met wind, kan het er met windsurfen ook behoorlijk wild toe gaan. Ervaren windsurfers klimmen de golven op, maken salto’s of draaiingen door de lucht en moeten zich staande zien te houden in brekende golven. Maar ook met een gewoon lekker windje kan je heel goed windsurfen. Voor beginners is het zeker aan te raden om op rustig water te oefenen met wind die net sterk genoeg is om te windsurfen.

Windsurfen uitrusting

Om te windsurfen heb je als beginner minimaal nodig:
  • Surfplank (breed) met surfzeil, giek en vin (of skeg).
  • Wetsuit (surfpak).
  • Surfschoenen. (Op veel planken zitten voetsteunen waar je je voeten in moet steken zodat je meer grip hebt op de plank).
  • Zwaard om afdrijven te voorkomen.

Wetsuit of surfpak, surfschoenen, giek en zwaard

  • Het wetsuit of surfpak is belangrijk om afkoeling in het water tegen te gaan. De schoenen beschermen ook tegen afkoeling, geven extra grip op de plank en beschermen je tegen scherpe voorwerpen.
  • De giek is noodzakelijk om het surfzeil te kunnen besturen.
  • Het zwaard voorkomt dat je (te gemakkelijk) afdrijft.

Windsurfen, hoe doe je het?

Aan het begin is het al een hele kunst om op je plank te blijven staan. Dat is echt een kwestie van oefenen. Voor beginners is een brede plank het prettigste omdat je dan meer stabiliteit hebt. Windsurfers die een zwaar lichaamsgewicht hebben hebben een groter zeil nodig. Is de windsnelheid echter groot dan heb je weer wat minder zeil nodig. Het hangt dus af van meerdere omstandigheden hoe succesvol je bent als (beginnende) windsurfer. Ervaren surfers hebben hier meer kijk op.

Surflessen. Les in windsurfen

Om windsurfen te leren kun je het beste enkele lessen volgen. In principe kan je in een uur surfles als beginner al heel veel leren. Daarna is het een kwestie van volhouden en oefenen.

Bliksem, onweer en surfen

Voor surfers is donder en bliksem gevaarlijk omdat je op het water al heel snel het hoogste punt bent. Verlaat bij slecht weer of dreigend onweer zo spoedig mogelijk het water en wacht niet af tot het noodweer doorzet. Let voordat je gaat surfen goed op de weersvoorspellingen.

Gevaren bij windsurfen

Als windsurfer ben je niet altijd veilig. Water blijft risicovol. Zaken waar je aan denken kunt zijn:
  • Te zware wind of toenemende wind.
  • Windrichting (aflandige wind bijvoorbeeld).
  • Windstoten.
  • Onweer.
  • Onderkoeling.
  • Blessure.
  • Gebroken onderdelen van je surfuitrusting.

Bij zware wind is het af te raden om te gaan windsurfen. Met name als je onervaren bent. Ook de windrichting is van belang. Als de wind van land richting water gaat, word je als surfer dieper het water op gedreven en terugkeren is niet eenvoudig. Door windstoten kan je onverwachts voor verassingen komen te staan en moeite hebben om je staande te houden. Afkoeling zorgt voor kramp en uitputting. Oververhitting door continu zon op je hoofd vormt ook altijd een risico. Ook onweer is erg gevaarlijk voor windsurfers. Bij ongunstige omstandigheden kan ook de giek breken.

Ongelukken voorkomen

Ongelukken zijn niet helemaal te voorkomen maar je kunt er wel alles aan doen om zo veilig mogelijk het water op te gaan. Enkele tips voor je veiligheid:
  • Je uitrusting en surfpak moeten in goede conditie zijn. Controleer met nadruk je pak, je zeil (moet heel zijn) en je touwen. Ook de mast en giek moeten zonder beschadigingen zijn. Neem geen risico. Het gaat om je veiligheid.
  • Niet alleen gaan windsurfen. Zorg dat anderen weten waar je bent en zorg dat anderen je kunnen zien.
  • Op zee windsurfen vergt ervaring en kennis over wind, golven, zandbanken, stromingen en getijden. Ga dus niet op zee windsurfen als je deze kennis niet in huis hebt.
  • Als je ongewild te ver bent afgedreven, ga dan meteen rechtsomkeert.
  • Ga nooit te diep het water op. Er kan van alles gebeuren en terugkeren kan moeilijk zijn.
  • Niet windsurfen in vaarroutes of kanalen.

Lees verder

© 2009 - 2025 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeilen: Reven in theorieHet zeiloppervlak van een zeilschip is ontworpen voor matige wind. Als er te weinig wind staat, zou de boot veel meer ze…
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Olympische Spelen 2012 – Dorian van RijsselbergheOlympische Spelen 2012 – Dorian van RijsselbergheTesselaar Dorian van Rijsselberghe is Olympisch kampioen windsurfen. Tijdens de Spelen die in 2012 door Londen worden ge…
Vakantie: SurfkampVakantie: SurfkampEen surfbestaan lijkt vaak niet voor iedereen weggelegd maar op een surfkamp leer je samen met andere jongeren jouw ambi…

Vaarbewijsplicht in zwaar weerSteeds meer mensen in Nederland zoeken vertier op het water, echter net zoals op de weg, kunnen er op het water, door ge…
Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Een jetski of waterscooter is eigenlijk niet hetzelfde. Een Jetski is een apparaat waar je een persoon op kunt vervoeren…
Bronnen en referenties
  • www.watersportverbond.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.