Kevin Langeree: Vliegende Hollander - Beste kitesurfer
Van april tot december leeft wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree vanuit zijn tas. Elke dag naar het strand, wachten op de juiste wind. "Als je het op de Nederlandse stranden kunt, lukt het overal ter wereld."
Tien jaar geleden zag
Kevin Langeree het licht. Op een zonovergoten dag, het strand van Scheveningen was het domein van de beste kitesurfers ter wereld. De toen 11-jarige Kevin Langeree keek ademloos toe. "De hele wereld rondreizen en met kiten je geld verdienen. Dat wilde ik ook!" De passie groeide al snel uit tot een verslaving. Vrijwel elke dag was de jonge Kevin op het strand van zijn woonplaats Noordwijk te vinden. "Ik pakte het redelijk snel op, ik was enorm hongerig om het te leren. Toen ik vijftien was ben ik voor het eerst op wereldtoer gegaan. Mijn ouders vonden het wei spannend, maar ik wilde het gewoon doen. Daar lag m'n passie, ik was niet tegen te houden." Waar surfen al snel wordt geassocieerd met tropische paradijzen als Hawaï of de stranden van Australië, is de Noordzee met zijn voortdurend wisselende weersomstandigheden bij uitstek geschikt voor een windgevoelige sport als kitesurfen. "Of het nou windkracht drie is of windkracht tien, je leertje tricks onder alle mogelijke condities uit te voeren. Ais je het hier kunt, lukt het overal ter wereld." Die tricks is waar het om draait bij kitesurfen. Winnaar is degene die de mooiste tricks met de meeste power weet uit te voeren. "Ik ben nu heel erg bezig met one handed tricks, waarbij alle kracht op één arm komt. Dat is een beetje mijn ding. Anderen zijn nu bezig die tricks te kopiëren."
Ook topsport
Sinds afgelopen seizoen is de nu 21-jarige Kevin Langeree de te kloppen man. Na driemaal als tweede te zijn geëindigd, veroverde hij eind 2009 de wereldtitel in Nieuw-Caledonie, een eilandengroep in de Stille Oceaan. In plaats van jager is hij nu prooi geworden. "Als ik wereldkampioen wil blijven is het belangrijk een stap voor te blijven op de rest." Ondanks alle concurrentie is de onderlinge sfeer tussen de kiters relaxed. Ergernis voelt hij hooguit opborrelen als hij naar sommige andere sporten kijkt. "Sporten met een A-status worden gesteund door de overheid, kitesurfen niet. Wat ik heel raar vind. Een schaatser die honderdste van de wereld wordt kan rekenen op ondersteuning, een kitesurfer niet. Wij doen net zo goed aan topsport."
Druk maar cool bestaan
Van april tot december leeft Kevin vanuit zijn tas. Hij blijft hooguit twee weken op een plek, daarna staat weer een ander tropisch paradijs op het programma. Het komt weleens voor dat hij bij een bevriende surfer op de bank crasht, maar doorgaans verblijft Kevin in hotels. "En dan elke dag naar het strand, wachten op de juiste wind. Ik heb geen geduld, maar aan het weer kan ik niks veranderen. Het kan zomaar gebeuren dat ik een paar dagen naar de Dominicaanse Republiek ga omdat de weersverwachtingen daar goed zijn, terwijl er geen zuchtje wind staat als ik er ben. Maar je hoort me niet klagen. Het is een druk bestaan, maar wel enorm cool." Voor hechte vriendschappen is in dat drukke bestaan geen plaats. Evengoed heeft hij door zijn nomadenbestaan overal ter wereld vrienden zitten. Een vriendin? "Dat blijft lastig. Ik ben gewoon nooit thuis. Mijn ouders zie ik ook alleen als ze met me meegaan naar een wedstrijd." Een woning in Nederland heeft hij niet. Als Kevin voor een wedstrijd in Nederland is, logeert hij bij zijn ouders. Zuid-Afrika beschouwt hij als zijn tweede thuis. Drie maanden per jaar zit hij op de stranden bij Kaapstad, om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Sponsoren zijn onmisbaar, in een sport waarin reis- en verblijfkosten soms hoger uitvallen dan de prijzengelden. De wereldtitel heeft dan wel voor extra inkomsten gezorgd, maar een vetpot is het allerminst. "Ik ga nog steeds op de fiets naar het strand."
Onregelmatigheid
Met een leven na het kitesurfen, houdt Kevin zich geen moment bezig. Regelmaat in zijn leven, een baan met goede vooruitzichten, hij gruwt ervan. "Ik moet er niet aan denken. Een opleiding? Dat is helemaal niks voor mij, boeken enz. Is niet aan mij besteed.
Ik ben liever met m'n lijf bezig. Als ik een dag niet kan bewegen, schiet het niet op." AI zijn aandacht gaat nu uit naar prolongatie van de wereldtitel. De eerste twee wedstrijden heeft het nog niet geweldig meegezeten. "Ze zijn naar me op jacht. Nu sta ik gedeeld tweede. In Thailand werd ik eerste, in Frankrijk vierde. Toen had ik m'n dag niet. Jammer maar helaas, kan gebeuren. Ik heb nog negen wedstrijden om dat weer goed te maken."