A-status en stipendium voor topsporters: inhoud en vereisten

A-status en stipendium voor topsporters: inhoud en vereisten Lang niet elke Nederlandse topsporter kan leven van zijn of haar sport. Voor wie wel tot de mondiale top behoort maar onvoldoende inkomen verdient is er de A-status van het NOC*NSF. Deze biedt sporters een breed pakket aan voorzieningen waaronder een stipendium, vergoedingen, lease-auto, verzekering, professioneel advies en recht op uitkering. De toekenning van de A-status is gebonden aan een aantal inkomens- en prestatie-eisen. Naast de A-status zijn er ook de HP-status en de Selectie-status die recht geven op een beperkter pakket aan voorzieningen.

A-status voor topsporters


Als leven van je sport niet vanzelfsprekend is

Voor veel topsporters is het halen van het nationale team of het vertegenwoordigen van je land op internationaal niveau het ultieme doel. Wie dit bereikt binnen bijvoorbeeld het voetbal of honkbal, speelt veelal bij een club uit een grote competitie en kan zichzelf over het algemeen prima bedruipen. Het salaris en de sponsorgelden liggen dan zo hoog dat men niet afhankelijk is van een vergoeding vanuit de bond. Wie echter aan de weg timmert als schoonspringer, judoka of waterpoloër kan dit echter vaak uitsluitend met extra financiële steun. Dit zijn sporten waarbinnen alleen de allerbeste van de wereld kunnen leven van hun sport. Om ervoor te zorgen dat getalenteerde sporters die niet voldoende verdienen aan sponsorgelden, tekengelden en salaris bij een club toch fulltime met hun sport bezig kunnen zijn is er de A-status van het NOC*NSF. Wie deze A-status krijgt toebedeeld weet zich verzekerd van de basisvoorwaarden om zich volledig op zijn of haar sport te kunnen focussen zonder daarnaast te hoeven werken.

Topsportstatus

Sporters die als senior competitief actief zijn kunnen aanspraak maken op een topsportfinanciering van het NOC*NSF. Door het NOC*NSF is een lijst opgesteld met sporten die gefinancierd worden. Naast bestaande Olympische en Paralympische sporten gaat het dan ook om onder meer korfbal, poolbiljarten, recurve, karten en kanopolo. Wie een sport beoefent die niet is opgenomen in de lijst maar wel maar wel een top-16-notering behaalt op een mondiaal toernooi kan mogelijk aanspraak maken op een Bondstatus, waaraan ook een financiering is toegekend.

Per sportbond is een maximum aantal sporters vastgelegd dat een topsportstatus kan verkrijgen. Binnen de topsportstatussen wordt onderscheid gemaakt tussen de A-status, Selectie-status en HP-status. De A-status is daarbij gereserveerd voor wie een top-8-prestatie levert bij een WK of een evenement dat qua competitie en deelnemersveld gelijk staat aan een WK. Daarnaast kun je de A-status bereiken door je te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

In sommige gevallen wordt de prestatienorm aangescherpt. Elke sporter kan opzoeken welke norm is vastgesteld voor zijn of haar sport. De HP-status wordt slechts bij uitzondering toegekend en is bedoeld voor wie niet in aanmerking komt voor een A-status maar wel een buitengewoon perspectief heeft op snelle aansluiting bij de mondiale top in zijn of haar sport. De status kan slechts één maal verkregen worden voor een periode van drie jaar en geeft recht op dezelfde voordelen als een A-status met uitzondering van het stipendium en de lease-auto. Een Selectie-status kan door een sportbond worden toegekend zonder dat hier een prestatie-eis aan gekoppeld is. Deze status geeft recht op een gelimiteerd pakket aan voorzieningen.

Inhoud A-status

Wie een A-status toegekend heeft gekregen komt in aanmerking voor een breed pakket aan voorzieningen die bij deze status hoort. Het gaat daarbij om de volgende voorzieningen:
  • Stipendium voor voorziening in levensonderhoud
  • Lease-auto
  • NS Business Card
  • Onkostenvergoedingen
  • Topsportpolis voor ziektekosten
  • Recht op Ziektewet-uitkering bij een blessure
  • Producten en sportvitamines
  • Professioneel juridisch en financieel advies
  • Recht op ww-uitkering en loopbaancoaching bij beëindiging carrière
  • Recht op tegemoetkoming ter compensatie van studievertraging voor wie tijdens zijn carrière een studie volgt

Hoogte stipendium

Van alle voordelen die de A-status biedt is het stipendium voor de meeste sporter de belangrijkste. Het gaat om een vergoeding die maakt dat een sporter zich fulltime op zijn sport kan richten zonder daarnaast (parttime) te hoeven werken. Het stipendium wordt uitgekeerd als voorschot. Wanneer blijkt dat een atleet voldoende met zijn of haar sport verdient om in het levensonderhoud dan moet het stipendium geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald. De hoogte van het maandelijkse bedrag is afhankelijk van de leeftijd. Zo ontvangt een sporter met de A-status van 18 jaar in 2018 een bedrag van € 810 per maand. Dit loopt op naarmate men ouder wordt. Een sporter van 27 jaar of ouder ontvangt in 2018 het maximale stipendium van € 2.386 per maand (inclusief vakantietoeslag). De hoogte van het bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
"Keuze" tussen sport en topsport?Je bent niet in een keer een topsporter, hier is heel wat voor nodig. Maar wat kan er voor zorgen dat je de keus maakt t…
Welk beroep heeft de meeste status? Onderzoek en cijfersWelk beroep heeft de meeste status? Onderzoek en cijfersWelk beroep heeft de meeste status? En welke beroep juist de minste? Intermediair vroeg het aan vierhonderd hoogopgeleid…
Welke sport past bij jou?Het is belangrijk om in beweging te blijven. Sporten brengt immers grote voordelen met zich mee voor zowel lichaam als g…
De tweedeling in de samenlevingDe tweedeling in de westerse wereld is veel kleiner dan in de ontwikkelingslanden, hoe armer een land hoe groter de twee…

Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
Afwijking borstkas bij zwemmers: is het voordelig?Afwijking borstkas bij zwemmers: is het voordelig?Topzwemmers Kevin Cordes, Cody Miller en Pieter van den Hoogenband hebben allen gemeen dat ze een aangeboren afwijking v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Public Domain Photography, Pixabay
  • https://www.nocnsf.nl/athleteservices/a-status
  • https://www.nocnsf.nl/athleteservices/stipendium
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.