De ploegentijdrit in de Tour de France

De ploegentijdrit in de Tour de France De ploegentijdrit is een fascinerend onderdeel van grote wielerrondes zoals de Tour de France. Niet in elke Ronde van Frankrijk wordt deze discipline opgenomen. Wanneer er wel een ploegentijdrit in een Tour de France is, dan passen veel teams hun selecties hiervoor speciaal aan, uit angst dat hun kopman in die 'Team Time Trial' anders veel tijd zou kunnen verliezen. Hoe is de geschiedenis van het fenomeen ploegentijdrit in de Tour de France verlopen?

Geschiedenis van ploegentijdritten in de Tour de France

Het sadisme van Desgrange

De ploegentijdrit behoort tot de zwaarste disciplines van de wielersport. Sommige wielerhistorici beweren dat de ploegentijdrit in de jaren twintig deels uit sadistische overwegingen in de Tour is geïntroduceerd door Tourbaas Henri Desgrange. Hij ergerde zich er namelijk aan, dat diverse vlakke ritten een saai verloop hadden en er soms zelfs 'wandeletappes' waren, waarin het peloton niet vooruit was te branden.

Desgrange wilde dat de renners in de Tour alle dagen voluit zouden gaan en in elke etappe zwaar zouden afzien. Daarom nam hij met ingang van de Tour van 1927 een rigoureuze beslissing: voortaan zouden bijna alle vlakke etappes verreden worden als ploegentijdritten. In de Tour van 1927 bestond uit 24 etappes, waarvan maar liefst zestien ploegentijdritten!

In de Tour van 1928 werden wederom extreem veel ploegentijdritten opgenomen (namelijk 15 van de 22 etappes). Deze radicale, nieuwe opzet van de Tour zorgde, anders dan Desgrange had gehoopt, niet voor een spectaculairdere, attractievere wedstrijd. Integendeel: zoals diverse tegenstanders van deze nieuwe regel al hadden voorspeld, werd de koers juist saaier, vanwege de grotere overmacht van de topploegen. In de Tour van 1928 waren bijvoorbeeld de top drie van de eindstand drie renners van het team Alcyon-Dunlop.

Dit vroeg om drastische wijzigingen. De Tour de France van 1929 bestond uit 22 etappes, waaronder nog maar 3 ploegentijdritten. Vervolgens werden er enige jaren geen ploegentijdritten meer verreden in de Tour de France. Pas in 1937 stonden er weer (drie) ploegentijdritten op het programma van de Tour.

Nederlandse successen

In 1955 werd voor het eerst een ploegentijdrit in de Tour door een Nederlandse ploeg gewonnen. Het nationale Nederlandse team (met Wim van Est, Gerrit Voorting en Wout Wagtmans) won toen een Team Time Trial over 12,5 kilometer. In 1966 won het Nederlandse Televizier (met onder meer Jo de Roo en Henk Nijdam) een ploegentijdrit over 20 kilometer.

In de tweede helft van de jaren zeventig begon er een ware glorietijd voor Nederland in de ploegentijdritten van de Tour. De befaamde Raleigh-ploeg van Peter Post won in de periode 1976-1982 maar liefst negen ploegentijdritten in de Tour de France. (In de rondes van 1979, 1980 en 1981 wonnen ze zelfs twee ploegentijdritten per Tour.) Later werd Panasonic de hoofdsponsor van het team van Peter Post en ook onder die sponsornaam won zijn ploeg nog drie keer een ploegentijdrit in de Tour de France: in 1988, 1990 en 1992.

Recente ploegentijdritten

Recente winnaars van ploegentijdritten in de Tour de France zijn het Kazachstaanse Astana (2009), het Amerikaanse Garmin-Cervélo (2011), het Australische Orica-GreenEdge (2013) en het Amerikaanse BMC (2015 en 2018). Sinds medio jaren tachtig is het de gewoonte geworden, dat er hooguit nog maar één ploegentijdrit per grote ronde wordt verreden (in tegenstelling dus tot vroeger tijden, toen het doodnormaal was dat er meerdere ploegentijdritten in het rittenschema van een Grote Ronde zaten). In 2020 zit er geen ploegentijdrit in het rittenschema van de Tour. In 2019 zat er wel een ploegentijdrit in het etappeschema. Het parcours van de ploegentijdrit in de Tour 2019 had een lengte van 28 kilometer. De route ging merendeels over relatief brede, rechte wegen. Er zaten wel diverse zones in het parcours waar de weg omhoog liep met circa 4 procent. De slotkilometer liep lichtelijk heuvelaf. De start was bij het Koninklijk Paleis te Brussel. De finish is bij het Atomium in Brussel. Deze ploegentijdrit was live op tv en via de livestream te volgen bij Sporza, Eurosport en de NOS.

Uitslag Ploegentijdrit Tour 2019

  1. Jumbo-Visma in 28:57
  2. Team Ineos op 20 sec.
  3. Deceuninck QuickStep op 21 sec.
  4. Team Sunweb op 26 sec.
  5. Katusha Alpecin z.t.
  6. EF Education First op 28 sec.
  7. CCC op 31 sec.
  8. Groupama FDJ.fr op 32 sec.
  9. Bahrain-Merida op 36 sec.
  10. Astana op 41 sec.
  11. Mitchelton Scott z.t.
  12. Bora-Hansgrohe op 46 sec.
  13. Cofidis op 53 sec.
  14. Dimension Data op 54 sec.
  15. Lotto-Soudal op 59 sec.
  16. UAE - Team Emirates op 1:03
  17. Movistar op 1:05
  18. Trek Segafredo op 1:18
  19. AG2R op 1:19
  20. Total - Direct Energie op 1:42
  21. Arkea Samsic op 1:51
  22. Wanty Gobert op 1:58

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Tour de France: tijdrit live op tv en livestreamTour de France: tijdrit live op tv en livestreamHet tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. Hoe is de geschiedenis van…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tijdens de Tour de France strijden de jonge, talentvolle coureurs jaarlijks om de ‘witte trui’. Dit is de leiderstrui va…

Fitness: Milon CirkelFitness: Milon CirkelHeb je weinig tijd en wil je toch je uithoudingsvermogen verbeteren en wat aan je gewicht doen, dan is de Milon Cirkel m…
Verdwenen nevenklassementen Tour de FranceIedereen kent in de Tour de France de gele trui voor de leider in het algemeen klassement. Maar ook de groene trui van h…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/1928_Tour_de_France
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ploegentijdrit
  • http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/overall-route.html
  • Wielermonumenten, Jac Zwart, uitgeverij de Arbeiderspers
Reactie

Jbuschers, 03-07-2018
Wint bv ploeg Sky met 1.10 min. voorsprong de tijdrit. lopen dan alle renners 1.10 min. uit in het klassement Of zijn er gewoon ploegenbonificaties te verdienen. Kortom wat zijn de gevolgen voor klassement? Reactie infoteur, 03-07-2018
Bij deze ploegentijdrit worden de werkelijke tijden gerekend. In dit theoretische geval betekent het inderdaad dat de renners van Sky 1.10 min. uitlopen (behalve vanzelfsprekend renners van Sky die tijdens de ploegentijdrit gelost zijn door hun eigen ploeg; die krijgen de werkelijke achterstand die ze op hebben gelopen op de voorste -vier- renners van Sky).

Met vriendelijke groet, Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.